Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Sunday, October 30, 2011

Sejarah konsepsi psikopatologi

Konsepsi sejarah psikopatologi memberikan satu paradigma tentang bagaimana individu atau masyarakat zaman dahulu mengkonsepsikan sesuatu kecelaruan mengikut kaca mata mereka serta keadaan zaman tersebut.Terdapat tiga sejarahnya iaitu konsepsi kuasa semulajadi,konsepsi awal biologi dan konsepsi psikologi. Punca abnormal zaman nie ; 

1.Konsepsi kuasa semulajadi

-tingkah laku abnormal disebabkan oleh mana-mana agen atau fenomena yg diluar kawalan kuasa manusia.
-antara pengaruh kuasa semulajadi yang berkemungkinan menyebabkan sesuatu kecelaruan adalah ;
PUNCA
  • demenology .demon,syaitan
  • penganiayaan ahli sihir
  • dosa
  • rasukan.possession.yang mengakibatkan mass histeria-merebak
  • pergerakan bulan dan bintang. -datang bulan


RAWATAN
1. Threphining -tebuk tengkorak,kaluarkan bendalir.
2.Exorcism -ritual yg mengeluarkan kuasa2 jahat. .Guna bawang putih.
3.Torture - seksa dr fizikal dan mental
4.Pengaruh gereja dan biarawan .nasihat. (islam;ustaz baca ayt quran)
5.Kuasa perundangan  yg mengarahkan agar pengurungan dikuatkuasa. - ikat,pasung.
6.Tilikan. - tgk ado gapo dale tubuh dio.

2.Konsepsi awal biologi

-disebabkan sesuatu yg semulajdi sama ada secara fizikal atau penyakit dan BUKAN dr kuasa semulajadi.
-dipelopori Hippocrates.
-tingkah laku devian adalah petunjuk kepada patalogi -penyakit-otak (Kalau dia tu devian,ada something la tu xkena dlm kotak otak dia
-otak normal berdasarkan 4 cecair
  1. .blood
  2. black bile
  3. yellow bile
  4. .phlegm -tok tau sebut gano eh.

-usaha penjelasan hippocrates diteruskan oleh Galen.

RAWATAN
  • -Bloodletting - cucuk2.bekam
  • -rehat
  • -nutri seimbang
  • -vomitting -uweeekk uwekkkrkk


3.KONSEPSI PSIKOLOGI

-manusia tidak normal disebabkan oleh budaya dan sosial.
1.Moral teraphy
-rentetan revolusi dr rawatan konsepsi kuasa semulajadi.(org abnormal dikurung n diasing)
-konsep ini,mereka yg abnormal akan ditempatkan di institusi yg lebih bersifat kediaman dan kemanusiaan
-dr tempat pengurungan manusia kepada asylum -rumah rehat- .

 prinsip2 moral terapi
. melayan penghuni senormal mungkin dlm setting pemulihan
.kakitangan memodelkan perlakuan yg sihat.
.pelbagai topik syarahan yg sihat dan positif diberikan untuk perkembangan diri penghuni
.pengasingan diri dielakkan
-pendekatan ini baik dan membantu
NAMUN tidak dapat bertahan lama.

SEBAB2NYA ;
  • Penggunaan dadah dalam rawatan
  • Kurang dr 1/3 penghuni yg pulih sepenuhnya
  • imigran- jd perang.imigran masuk US.( dakkk.hat nie aku x paham)
  • Gerakan oleh dix (natang pa nie?) yg memberi kesan penukaran moral theraphy konsep penjagaan
  • Penerimaan idea bahawa kecelaruan mental adalah disebabkan oleh patologi otak
Sejarah awal psikologi ini juga dihuraikan dgn 3 pendekatan utama :
  1. Psikodinamik
  2. Kognitif Tingkah Laku
  3. Humanistik
Hat nie susah nk jelaskan kot alam maya nie. rujuk buku psikologi abnormal cik amy mukasurat10. :)
Chilllll out,yawwww !



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Friday, October 28, 2011

Monday, October 24, 2011

Ayah syg aku semester nie !!!

Semester nie ayah aku sayang aku.
Pada masa aku menulis ini,aku kembali pada kenangan...
Knp aku ckp mcm nie? Sbbnya..semester nie,,dia ambil tahu bila aku akn bertolak pergi.dia byk kali tny.Pastu..dia mudah2 je bg aku duit.siap tny ‘’cukup x?’’ nada dia tny tu..bunyi ikhlas sgt..
Dulu pun..dia tny jgk bila aku akn bertolak pergi,tp xde la sesungguh kali nie. And byk kali jgk aku yg kna ingtkan dia bhwa aku akn bertolak pergi pada sekian2 hari.. and dia dengar je..
Pastu..pasal duit..dulu susah jgk la dia nk bg duit kt aku,,aku kna masam2 muka dulu.. kna mintk byk2 kali dulu..tp sem nie tidak..ak hny mtk sekali,dan pada hari nk pergi,dia dah sediakan dah..
Semester ini juga..dia byk spend time masa dgn aku masa aku kt umh..petang2 bila dia blik keje,dia x g mana2..walaupun dia x byk ckp,,(sbb mmg style dia) tp dia buat aku rasa yg dia wujud dekat aku..dia tgk aku main game roda impian,dia tgk aku main lptop aku,pling sweet bila dia tgk aku kms2 baju ke dalam bagasi..walaupun dia hny tolong tgk,n bukan tolong lipat,,itupun aku dah rasa sweet sgt sgt sgt dah..rasa cam disayangi sgt bila ayh aku tgk aku lipat baju x betul,bila aku merungut2 dia senyum je. Dia tgk je aku..aku dpt rasa sgt sgt  kehadiran dia dlm hidup aku..di rumah tu..
Yang paling aku xnak lupa is bila hari aku nk bertolak,,dia balik awl ke rumah. Dia tunggu aku.dia x kuar pun.. pertamanya,aku happy sgt sbb dia ingt yg hari nie aku bertolak pergi. X mcm selalu,,aku ngn adik aku smpai kena g cari dia duk mana utk bgtw yg ‘’mlm nie uya bertolak ke upsi’’ .pasal dia lupa. Klu jmpa,,jmpa la.klu x jmpa,,mmg aku akn naik bas tnp dia..
Antara aku dgn dia,,dia yg over tau.dia mandi awl2..mkn awl2..dia xnk terlewat hantar aku.dia xnk aku ada masalah kt tgh jln,traffic jam ke apa.sbb tu dia ia2 suh aku siap2..and dia asyik tgk jam… ini maknanya mcm dia dah  peka terhadap aku..
Bas kul 9.30.. kul 8 dia dah siap dah,dia dah mula angkt brg2 aku..beg aku,,termasuk teddy bear aku, bygkan betapa comel ayh aku masa dia duk dukung teddy bear aku sementara aku duk tkial2 bersiap..Masa aku duk siap2 tu dia dah tinggal aku dah..dia dah tunggu aku kat kereta. (bukan kereta kami,kereta sepupu) . so aku yg sengaja melengah2kan masa nie ikut sama la gerak awl..
Oh,pasal teddy bear tu,,klu aku x mintak ngn dia,,mmg dia la pegang teddy bear  tu.Dia x lepas.Ayh x ckp apa2 pun..x mcm mak,asyik duk ckp aku mcm budak kecik je..huhu. daddy cool !
Smpai sana..kat stesen bas,,bas byk sgt so aku kena cari la mana 1 bas mede..aku pun tinggl la mak ngn ayh kat tepi,,n aku jln sorang2 aku utk cari bas tu,. Aku xnk dorang ikut aku nnt dorang letih.. so,aku nie kononya berdikari la..berani jln sorang2 tmpat org ramai..di kwsan bas tu,.tp tup2 bila aku toleh,,rupa2nya ayh aku ikut aku kt belakang. Dengan cermin mata dia tu juga dia turut sama cari nombor plat bas yg aku akn naik..cari2..x jumpa..
Tiba2 ujan..x de la lebat sgt,,n ayh still x berganjak.dia ikut je mana aku pergi.tnp kata apa2.klu aku berteduh,dia berteduh,klu aku kna ujan,dia kena jugak.masa aku g toilet ngn mak aku,sekali lg ayh aku pegang teddy bear aku dgn penuh kasih syg… sooo sweeett….
Ok.bila bas sampai,,
Dia ikut aku ke bas..bwk brg2..masa tu mak aku pun nk ikut ke bas,,tp x boleh sbb adik bongsu aku tu buat perangai.dia xnk ikut aku ke bas.so aku tinggl la adik aku ngn mak aku lepas slm2 cium2 sume..aku nmpk mak aku suh ayh pujuk adik aku supaya ikut aku ke bas,,ayh pun pujuk la adik.bila adik still enggan,ayh biarkan je…tinggl adik ngn mak. Kat sini aku dapat rasa mcm aku  nie penting n utama dalam hisup ayh,smpai ayh tinggl mak ngn adik.aku tahu bg org lain,,ini perkara biasa.semua org dah biasa tp bg aku,tak. Bkn sng aku nk dpt rasa apa yg aku rasa nie..rasa mcm betul2 penting dlm hidup ayh.
Masa kat bas nie..dia mendahului aku.supaya aku x terkial2 di tengah org ramai. Aku terharu sgt masa nie. Masa dia ambil bagasi aku,nak simpan dlm perut bas.masa tu org ramai,so dia x dpt nk masukkan beg aku.byk kali dia cuba. Ayh masih mcm tu,x bersuara. Xde nak ckp ‘’tumpang lalu ke,excuse me ke apa ke’’ dia just cuba yg terbaik je utk keselamatan beg aku tu. Byk kali jgk dia cuit2 lelaki pembantu pemandu bas tu supaya simpankan beg aku.. aku terharu sgt dgn apa yg ayh aku buat… selama nie..dia xde ngn aku..sume tu aku buat sendiri.. eh,x.bukan aku buat sendiri..aku suruh kwn2 buat..atau sapa2 saja yg boleh aku mtk tolong.mana2 lelaki je. Yela…berat la bagasi utama..kan..so sem nie pemergian aku ke upsi mmg penuh makna… penuh rasa kasih dan syg.. sebelum naik bas tu,,ayh still x ckp apa2. Tp aku tahu dia sedih.aku tahu..tgk muka dia.so aku salam je la mcm biasa, dia x mcm mak aku. Mak aku 116 kali duk cium aku. 1116 duk pesan ayt sama ‘’jgn kuat derak,duk molek,,’’ umm,biasalah..mak.. haha. Mcm nk mati dia peluk aku,hehehehe. Ayh buat2 cool je..padahal sedih tu… kan ayh kan kan…
Selamat tinggal ayh…..slmt tinggal mak..
Aku masuk upsi utk semester 3….minggu pertama aku call umh,ckp ngn fmly sume..aku dah perasan dah suara ayh lain..tp xde la lain sgt..nada ayh pun still sama time aku ckp pasal duit..tenang je dia ckp dia akn bank in bila aku perlu..x mcm sem 1 sem 2 dulu..klu aku ckp pasal duit..nada suara dia dah lain dah..mcm nk mrh aku.. tp sem nie dia okay je..bila dgr nada suara dia gitu,,aku rasa mcm xnk mintak duit pun. So aku mmg xde mintak duit sesen pun semester nie…aku hny  merindui kenangan terakhir tu..
Pastu hari demi hari..bila call fmly..aku dgr suara ayh dah mula lain..rasa mcm bukan ayh yg bckp.dan sejak tu aku sering dgr mak n adik2 ckp ayh dah x kerja,.ayh x sihat.. Pertama kali aku dgr ayh sakit is masa mak ckp yg ayh kencing berdarah. Yg kuar hny darah. Masa tu…aku cuak gila !! sbb aku x pernah dgr kes nie. Tp aku control suara dgn mak aku,. Aku buat2 cool. Aku suh mak bwk ayh g klinik,to mak ckp ayh x mau. So aku pun rasa mcm nak marah kat mak aku. Benda kecik pun tak leh nk buat ! n aku rasa nak marah kt mak. ‘’apa mak bg mkn kt ayh smpai ayh sakit??’’ tp haha bukan salah sapa2 pun..n mak xde kaitan dlm monolog nie..aku tahu dah setiap yg sihat akn merasa sakit.. lgpun aku sedar yg umur ayh dah tua.. secara biologi n logiknya mmg kesihatan dia akan merosot bermula tahun2 mcm nie..aku rasa risau sgt… so lepas letak font u,,aku cpt2 search google pasal kencing berdarah nie.Ia berpunca dr buah pinggang n air kencing yg kotor…sbb tu berdarah..maka fhm lah aku ayh mula mengalami kegagalan buah pinggang berfungsi dengan baik…
Sejak tu aku rajin gila call ayh,x kira kredit kurang atau tak.aku dgr suara ayh,mkin lemah..makin lemah…mak pun ckp ayh slalu demam…x lalu mkn…x ckp ngn org lg dah..suara ayh ckp ngn aku mmg serius lain..aku buat nada happy pun dia x larat nk lyn.dia mcm x leh focus aku ckp pasal apa.dia hny dpt ckp ya ya. L 
Ayh dulu lain tau…klu dia bckp kt hp,,1 kelantan leh dgr suara dia.tp skg x dah. Cicak duk sebelah pun x dgr.pasal mkn plak,,dulu dia mkn je apa mak masak. X kira sedap ke tidak. Klu sedap mak masak,dia tambah nasi. Klu x sedap mak masak,dia tambah jugak nasik. Tu belum kira yg aku masak lg. x kira la sayur goreng aku tu keras mcm kayu pun,,dia telan jgk byk2. Tp skg tak dah..skg klu mak masak apa2 pun dia x lalu mkn lg dah….
And,,1 satu.pasal komunikasi dgn org.dulu ayh suka lepak2 kedai kopi.duk ckp pasal politik ke,sukan ke,duk tgk bola,,dgn kwn2 seangkatan dia,,tp skg? Tak dah………..tak……..abis keje,,balik umh.xde dah nk g main haji ke tgk astro umh sdara mara dia ke…ayh dah berubah…….
Kali terakhir dia buat muka bengis ngan aku is masa dia x izinkan aku kuar mlm dgn kwn2 laki aku.. ,masa cuti 4 bulan lepas. Kali terakhir dia mgamuk is masa dia pukul adik ppuan aku yg balik lmbt masa mjlis dinner kolej dia..dan itu lah kali terakhir dia tinggikan suara….
Lepas tu..xde dah… 
Ayh mula nmpk makin myepi diri selepas kematian adik nya,,…mula2 dia sedih dgn kepergian arwah adik dia,,masa tu dia dah sepi dah..pastu smbung dgn dia sakit…makin sepi..makin sepi……… makin sepi…..
Nie sms latest dr sepupu aku..
Dia ckp..lepas aku g upsi nie,,ayh x makan,demam,tak nak g klinik.. pastu nak bersilat bergendang tu sbb dia x ckp ngn org..duk senyap sendiri..
Baru2 nie ayh g klinik...x tau la sapa yg bjaya pujuk dia g... doktor ckp ayh ada stress...byk fikir... itu je...
maka aku fhm...ayh dah tua..klu xde pyakit apa2 pun,,dia akan sakit... lumrah hidup..... aku faham...faham sgt...tp aku tak nak ckp... aku tak nak terima...
ayah...............


Dan setelah aku menulis...aku tak nak kenangan nie terkubur....


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts