Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Friday, August 10, 2012

21 Ramadhan _ Lauk yg....ew.

Assalamualaikum

Semalam abg sulung dgn bininya serta anak nya balik umah nie. Yeay ! Berbuka puasa kat sini. So baru lah rasa cukup adik beradikku 5 orang. Hewhew. Lama x makan bersama. Umm biasala bila dah kwen,ikut pilihan masing2 nak duk mana..

Dah kak ipar ada kat umah,so sy bg la dia can utk tunjuk rajin dpn mak,bg dia peluang duk kat dapur hidang2 semua.. i pulak bermalas2 kat luar depan pesbuk. Lagipun,hari nie semua lauk beli. X susah apa pun kak ipar tu.. xyah nak poyo sgt ah. hehe.  (Yieehaaa x kena masak!) Yela,selama nie i yg buat keje tu. heee.  Kan best klu ada kakak, dia yg buat semua. Tp masalahnye aku lah kakak,jadi ak yg kena buat semua. Selamanya. Sbb adik ak tetap dianggap adik walaupun masa aku sama usia dgn adik,aku dah kena buat keje2 nie. Hew. Sadis. 
Tapi xpe! I love to do this. All things. 

Ohh nak citer pasal lauk.
Dekat2 nak berbuka pegi la sebu dapo.
Tgk lauk

1. Gulai lemak daging lembu. Ok..
2. Munggil ayam percik- munggil semata2. Okayyy..
3. Sup perut lembu. Ooowwkayyyyyyyy !

Semua tu daku tak makan. Uwerrrrkkkkkkkkk.... Lembik2,kenyal2,,ewwwwww..
Pastu azan. Uhuk,malas dah la nak goreng telur ke apa. Maka i sorang berbuka tanpa lauk. Hehehehee. nasik n kuah n sayur aje plus kuih n kurma. Huhu. Tp x kisah pun... sbb happy berbuka ramai2. Gamat dan gawat suasananya.

Sama ada nak makan ke tidak, itu pilihan kita. Tapi kenalah bersyukur pada- Nya.. Ramai lg kat muka bumi nie x dapat makan, tau? :(

SYUKUR KITA  DAPAT MAKAN....

Chicken Chop DFC. Aweeeesome!


 p/s : Lepas nie nak search pasal Lailatul Qadar lagi :)

PESANAN PENAJA 

Klik kalau suka bercuti
Klik kalau suka tgk video tacing2


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Ramadhan 20_ Tentang Lailatul Qadar

Assalamualaikum
Saya mulakan dengan Riwayat Aisyah


X lama lagi bulan ramadan akan meninggalkan kita. Ada yg sedih sebab pahala yang berganda2 pada bulan ini akan tiba lagi setahun, ada yang gembira sebab tak sabar sangat dah nak raya. Ada yang rasa terharu sebab ramadhan kali nie betul2 bermakna baginya.. ada yang x puas hati sebab x berapa nak banyak amalannya dalam bulan nie.. Dan macam2. Hati manusia.. Hari nie entry pasal Lailatul Qadar. *Sedap kan sebut Lai.la.tul. Qa.dar.... sedap. Sejuk hati. 
Selepas research kat internet, rasanya nak share apa yang sy dah baca. Moga dapat manfaat bersama. InsyaAllah..

INFO MALAM LAILATUL-QADAR

Malam Lailatul-Qadar sunat dicari, kerana malam ini merupakan suatu malam yang diberkati serta mempunyai kelebihan dan diperkenankan doa oleh Allah S.W.T. Malam Lailatul-Qadar adalah sebaik-baik malam mengatasi semua malam termasuk malam Jumaat. Allah S.W.T. berfirman dalam Surah Al-Qadr 97: Ayat 3.
Maksudnya:
Malam Lailatul – Qadar lebih baik daripada seribu malam

Ertinya menghidupkan malam Lailatul-Qadar dengan mengerjakan ibadah adalah lebih baik daripada beribadah pada seribu bulan yang tidak ada Lailatul-Qadar seperti sabda Nabi s.a.w.:

Maksudnya:
” Sesiapa menghidupkan malam Lailatul-Qadar kerana beriman serta mencari pahala yang dijanjikan akan mendapat pengampunan daripada dosa-dosa yang telah lalu ”

Diriwayatkan daripada Saiyidatina Aisyah r.a bahawa Rasulullah s.a.w. apabila tiba 10 hari terakhir bulan ramadhan, Baginda menghidupkan malam-malamnya dengan membangunkan isi rumah dan menjauhi daripada isteri-isterinya. Imam Ahmad dan Muslim meriwayatkan:

Maksudnya:
” Rasulullah s.a.w. berusaha sedaya upaya dalam malam-malam sepuluh akhir Ramadhan melebihi usahanya daripada malam-malam lain. ”

Malam Lailatul-Qadar berlaku pada 10 akhir daripada malam ganjil bulan Ramadhan. Rasulullah s.a.w. bersabda:
Maksudnya:
” Carilah malam Lailatul-Qadar pada sepuluh akhir bulan Ramadhan  dalam malam ganjil (mungkin pada malam 21,23,25,27,29 ramadan). ”

Doa yang patut dibacakan ketika bertemu malam lailatulqadar

Aisyah r.a. bertanya kepada Rasulullah, katanya, “Ya Rasulullah s.a.w. andainya aku mendapati malam Lailatul-Qadar, apakah doa yang patut aku bacakan? Rasulullah s.a.w. berdoa dengan doa:

doamalamlailatulqadar
Maksudnya:
” Ya Allah! Sesungguhnya Engkau Maha Pengampun, oleh itu berilah keampunan-Mu untukku. “

Sumber : Jais
Bacaan lain : al-azim


Buat readers semua,
Terima kasih kerana menambah ilmu bersama2 saya 
:)
Teruskan ber-ramadhan. 

PESANAN PENAJA

 Tapi pilih yang tutup2 okay?Faham kan. Sy pun kdg2 terlepas pandang,jadi jom sama2 kita ingatkan.

Ikan yang menyentuh hati.. Hati siapa yang kudus boleh check kat  

Mulut orang yang berpuasa harum disisi Allah.Tau? :) Tp tetap kenalah gosok gigi okay ! Oh meh

Tiket flight nak balik raya kat kampung dah ada ke? (Yang naik flight bestnyeeeee..)

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts