Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Tuesday, August 14, 2012

25 Ramadhan _ Confessions of a Shopaholic: The Baju Raya Nightmare

Assalamualaikum

If there’s one thing I inherited from my mother, it must be her Obsessive Compulsive Disorder when it comes to planning.  
During every Eid, my mother will set a colour scheme for everyone in the family to wear. There’s no way of escaping the rule, unless you’ve been cast out of the family.
For someone who holds a PhD in shopping (if that were ever possible), shopping for Eid wear within this theme just happens to be my biggest crisis every year.
But as mom’s word is law, thus begins my search for a purple Baju Kurung.

Raya Problem 1:  What to Buy
Solution: Listing Options
With Eid wear, people rush to tailors and boutiques weeks before Ramadan. So if you’ve just settled on a colour scheme 15 days into Ramadan, chances are you’ll have to sew your own Baju Kurung.
Being a savvy shopper, one would list down the main designers and boutiques which cater to one’s needs. For example, if you happen to be heavily influenced by the feminine and girly tones of Kate Middleton, you will most definitely have Jovian Mandagie and PU3 at the top of your list when it comes to baju Raya options.
Next, sort out where to start your search. Yes, you could camp outside Jovian Mandagie’s boutique in Bangsar though I would recommend a far more systematic approach – online shopping.
Fashion websites like Zalora and Fashion Valet help a lot as they have all the brand names and designs under one roof.  Alternatively, once you’ve taken note of what you’re looking for, you can just call the boutique directly to ask about their available designs.

Raya Problem 2: I’m broke!
Solution: Set a Budget
Back during the glorious days of being a university student and still being able to leech off daddy, my Baju Raya budget had no limit. In fact, I could have three to seven pairs of Baju Raya depending on how many days we would spend in Kuching.
But now that I’ve got a job, my Baju Raya is my responsibility. Thus on top of all the other debts one has to settle, RM1000 for Baju Raya is considered far too much.

Thus after settling a reasonable budget for probably at most, two pairs of Baju Raya, one will start to scout her options.
So we’ve found the right dress. For me, personally, it was Jovian Mandagie’s Jasmine and Jova.  At this rate, I am prepared to stretch the dollar and starve for a month (it’s Ramadan anyway).

The Actual Nightmare
Online shopping has always been convenient- with one click, you can choose what you want and with another click you can make payments and just sit and wait by your doorstep for your parcel the next day.  
However, shopping online can be a problem too, as the internet has a funny way of losing all your reservations and rejecting all five methods of payment.

The Moral of the Story
Well you might have guessed it by now. Do not ever delay your Baju Raya shopping. On a more positive note however, if you’re still without Baju Raya just like me, here’s a tip. Jovian Mandagie will be releasing his final Raya Collection at the Shangri-La Hotel on August 16, 2012, where he will also include a brand new design, the very sweet and elegant Jadore, available in salmon pink with brown embellishments.
With that being said, let the Baju Raya hunt continue!
 By Atiqa Juana 
Source : MLP

This is just for fun  :)

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Ramadhan 24 _ Ayu Raudhah pun sudah bertudung !

Assalamualaikum

Source : Murai. Com 
Teks oleh Syafiqah Jalal

KUALA LUMPUR, 14 OGOS 2012: Selesai mengerjakan umrah buat kali ketiga pada 4 Ogos lalu, pelakon Ayu Raudhah akui dia telah mengambil keputusan untuk berhijrah sepenuhnya dengan mengenakan hijab secara drastik.
Namun, keputusan itu hanya diketahui suaminya yang juga pemain bola sepak negara, Zaquan Adha selepas dia pulang ke tanah air dan terus mengenakan hijab pada keesokan harinya.
Ayu Raudhah berkata, Zaquan yang pada mulanya agak terkejut selepas melihat imej dan penampilan barunya itu, namun dia akui gembira dengan penghijrahan tersebut.
  "Sebenarnya niat untuk berhijrah sudah lama tertanam dalam diri saya dan selepas pulang daripada umrah, rasa itu semakin kuat dandengan tidak semena-mena, saya membuat keputusan yang drastik untuk mengekalkan hijab di kepala saya sama seperti mengerjakan umrah.

Cantik..Ayu Raudhah semoga kekal.
  "Zaquan juga terkejut dengan perubahan saya, namun sebelum ini dia pernah menyatakan hasrat untuk melihat saya bertudung. Bagaimanapun dia antara orang yang paling gembira dan kuat memberi sokongan kepada saya," katanya kepada murai.com.my ketika dihubungi.
Mengulas lanjut mengenai penghijrahannya, Ayu berkata hasrat untuk berhijrah itu turut dipengaruhi daripada lakonannya yang sebelum ini banyak memegang watak baik dan bertudung.
  "Sebenarnya sudah lama tertanya-tanya pada diri sendiri, bila agaknya saya hendak bertudung tetapi semakin mendekati ramadan ini hati saya semakin kuat untuk berhijrah.
  "Malah, saya akui dialog dan watak saya sebagai seorang wanita muslim solehah yang berhijab penuh ketika berlakon telah membuatkan diri saya sendiri tersedar untuk berubah seperti watak tersebut.
  "Kadang-kadang dialog-dialog yang saya sampaikan mengenai Islam di dalam drama itu bukan sahaja menyedarkan penonton, malah diri saya sendiri untuk berubah," luahnya yang lebih banyak memegang watak wanita bertudung dalam lakonannya.
Dialog jadi pendorong.. Ayu

Bercerita mengenai pengalamannya ke umrah kali ketiga selama 2 minggu itu, Ayu akui ianya sangat bermakna kerana dapat menjalani ibadah puasa di tanah suci Mekah.
  "Meskipun cuaca di sana sangat panas iaitu sehingga 43 darjah selsius, namun saya sangat gembira kerana dapat menyempurnakan ibadah umrah serentak dengan ibadah puasa kali ini'',
  "Biarpun agak letih kerana berpuasa tetapi saya berpuas hati kerana sudah 3 kali berpeluang berada di Tanah Suci Mekah," tambahnya lagi.
Ayu tidak mengerjakan umrah keseorangan sebaliknya ditemani suaminya sepertimana tahun lalu bersama akak dan abang iparnya.
Bercuti rehat daripada berlakon sepanjang ramadan, Ayu bagaimanapun bakal kembali aktif untuk mempromosikan filem terbarunya berjudul Untuk Tiga Hari arahan Afdlin Shauki pada September ini.

beautifulnara.com

 P/S ; Pernah tak u guys rasa risau atau tertanya2 bila semakin ramai artis wanita yg dikenali sbg seksi meksi itu tiba2 berhijrah? 
Anyway Alhamdulillah again.... 

Liyana Jasmay, Sara Ali, U olls bila lg? I minat u olls. hihi.

Kat sini ada video tutorial utk hijabsta yg ingin kelainan dalam berhijab, i mean bertudung. Kepada yg belum bertudung,sedang bertudung,dan telah bertudung tapi free hair balik,blh la tgk. Mana la tahu tergerak hati nak bertudung.. (yg free hair tu) Usahlah berasa bertudung itu kolot, kerana kini tidak lg :) Ada byk cara utk tetap kelihatan up to date namun masih mengekalkan syariat islam kita.. Pilihlah gaya tudung yg menutup dada,tidak jarang dan lain2.. yg kalian dah faham.. 
pesan utk diri sendiri juga.. :)

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts