Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Tuesday, April 30, 2013

CIRCLE OF INFLUENCE


PROGRAM YANG DICADANGKAN UNTUK MENGAWAL MASALAH DISIPLIN PELAJAR MELALUI CIRCLE OF INFLUENCE

Dalam menggunakan circle of influence di sekolah,atau dikenali sebagai bulatan pengaruh, terdapat banyak program yang boleh dijalankan untuk mengawal masalah disiplin di sekolah. Antaranya ialah dengan melaksanakan program e-disiplin di sekolah.  Program ini dinamakan Sistem Kawalan Disiplin Murid (e-Disiplin) dengan objektifnya  memastikan pengurusan disiplin sekolah berada pada tahap yang terbaik, mempunyai daya kawal selia disiplin yang mantap dan berkesan.

KONSEP
Sistem ini merupakan satu sistem pengurusan disiplin yang dapat mengesan dan mengawal tingkahlaku pelajar.
Dalam menggunakan kaedah circle of influence, peranan semua warga sekolah dari organisasi atasan hingga terbawah amat diperlukan.  Pertama sekali,dalam kalangan guru-guru di sekolah sama ada guru yang memegang jawatan pentadbir sekolah atau guru biasa,mereka perlu menjadi guru disiplin dalam pelaksaan dasar dasar ‘semua guru adalah guru disiplin’. Oleh itu,tidak boleh timbul isu terdapatnya guru yang tidak mahu mengambil berat mengenai disiplin pelajar sekolah atas alasan mereka tidak memegang jawatan dalam bahagian disiplin atau sebagainya. Semua guru akan bertindak sebagai guru disiplin di sekolah itu. Untuk merealisasi dan melaksanakan dasar ini,dasar ”Semua Guru Adalah Guru Disiplin” adalah yang paling penting .maka semua guru dipertanggungjawabkan untuk memantau salah laku pelajar sepanjang waktu persekolahan.

Kedua,dalam menggunakan peranan dan pengaruh guru kaunseling, Pemantapan kerjasama dan tindakan antara guru disiplin dan guru bimbingan dan kaunseling harus dikukuhkan lagi dengan perjanjian atau usahasama dalam melaksanakan e-disiplin ini.Guru bimbingan kaunseling dan guru disiplin harus bekerjasama kerana dalam disiplin sekolah ini,masing-masing memerlukan antara satu sama lain. Guru kaunseling juga boleh menjadi guru disiplin seperti pelaksanaan pertama namun haruslah sentiasa menitikberatkan soal etika dan kemahiran kaunseling dalam menguruskan diri sebagai guru disiplin kepada pelajar sekolah. Hal ini akan memberi gambaran kepada pelajar bahawa guru kaunseling juga tidak akan bersekongkol dalam masalah disiplin yang dilakukan mereka.  
Sistem e-Disiplin merupakan satu kaedah pemarkahan (merit & penalti) secara automasi yang berfungsi sebagai satu instrumen bagi mengukur, mengesan dan mengawalselia prestasi disiplin pelajar dan berperanan sebagai panduan bagi merangka langkah-langkah intervensi dalam pengurusan disiplin yang mantap di sekolah.
PELAKSANAAN

Sistem Pemarkahan
Maksud ’markah’ dalam e-Disiplin adalah markah penalti dan markah merit yang diberikan kepada seseorang pelajar. Markah penalti diberikan bagi kesalahan yang dilakukan manakala bagi setiap kebaikan atau kerja amal yang dikenalpasti, pelajar akan mendapat markah merit. Markah ini diberikan bukan sebagai satu bentuk hukuman malah ia bersifat sebagai petunjuk atau indikator bagi tujuan mengawalselia tingkahlaku pelajar.Pihak sekolah yang bertanggungjawab untuk memberi markah dan penalty kepada pelajar adalah pihak guru,warden asrama,pembantu sekolah,pengawal keselamatan, dan dibantu oleh pihak am seperti staf,pekerja kantin,dan tukang kebun tetap sekolah. Ini dinamakan cirlcle of influence yang mana semua pihak terlibat dan mempunyai peranan yang akan bertindak untuk mengawal masalah disiplin tersebut. Oleh itu,semua guru dan pihak yang berkuasa dalam member penalty dan merit ini akan diberi borang saman tersebut untuk dikeluarkan kepada pelajar yang bermasalah itu tepat pada masanya atau selepas berbincang dengan guru-guru.

Peruntukan Markah
Dalam pemberian markah penalti dan markah merit,pelajar-pelajar yang didapati melanggar peraturan sekolah akan diisu atau disaman dengan ’Borang Salah Laku’ (BSL) atau lebih dikenali sebagai ’Saman Disiplin’ oleh guru-guru dan pihak yang diberi kuasa di mana sahaja mereka berada dalam kawasan sekolah  dan markah penalti akan diberikan mengikut kadar yang ditetapkan iaitu sebagai contoh 3 markah bagi kesalahan ringan, 5 markah bagi kesalahan sederhana dan 10 markah bagi kesalahan berat. Manakala bagi setiap kebaikan atau kerja amal yang dikenalpasti, pelajar akan mendapat markah merit. Setelah mencapai jumlah markah yang ditetapkan, sistem akan secara automatik memaparkan peringatan bagi mengeluarkan Amaran 1 Amaran 2 dan seterusnya sehingga Amaran 5 iaitu Buang Sekolah.

Sistem Permarkahan  dan Tindakan Sekolah mengikut Sistem e-Disiplin yang akan digunakan adalah seperti berikut. Ia akan digunakan di semua sekolah yang menyokong program e-dispilin ini dalam hasrat membantu mengawal masalah disiplin pelajar di sekolah.  Sewajarnya semua sekolah di Malaysia terutamanya menggunakan sistem atau program ini kerana selain daripada kaedah baru dan berkesan,ia member banyak impak positif kepada pelajar di mana mereka akan berlumba-lumba untuk mendapatkan merit dan akan berasa malu apabila dikenakan saman atau penalty terutama apabila kesalahan mereka ditangkap di hadapan pelajar-pelajar lain. Sebagai pelajar juga kita sedia tahu mereka juga tidak menginkan untuk mengumpul surat penalty yang mana mereka sedia tahu mereka akan dikenakan tindakan susulan mengikut markah penalty yang mereka lakukan sepanjang mereka berada di sekolah tersebut.

Rajah jumlah markah (kes disiplin) dan tindakan terhadap pelajar
Selepas memahami pelaksaan program dalam mengawal disiplin pelajar di sekolah itu, proses kawalan disiplin juga perlu dilaksanakan untuk melengkapi program e-disiplin ini.
Proses kawalan disiplin pelajar terdiri daripada :
1.       Kerja Amal
Pelajar-pelajar yang melakukan salah laku disiplin dan telah diberi amaran akan diberikan suatu bentuk kerja amal yang bukan bercorak hukuman, sebaliknya untuk memberinya peluang memperbaiki dirinya agar berkelakuan positif.Contohnya,mereka di kenakan tugasan kerja amal seperti membersihkan taman sekolah atau mengemas buku di perpustakaan. Walaupun mereka dikenakan penalti, dasar ini member satu tugas positif untuk mengubah tingkah laku langsang yang mereka lakukan dengan tugas yang positif.
2.      Bimbingan dan Kaunseling 
Pelajar yang bermasalah disiplin ini harus di beri satu atau lebih sesi kaunseling untuk mengenal pasti punca dalaman mereka yang membuatkan mereka melakukan kesalahan disiplin. Bimbingan dan kaunseling ini akan diberi kepada semua pelajar yang melakukan kesalahan yang sama atau berulang-ulang atau yang kerap dikenakan penalty agar dapat mereka mengubah tingkah laku dan member peluang kepada mereka untuk berkongsi masalah sebenar mereka. Semua pelajar yang membuat kesalahan berhak diberi kaunseling untuk memastikan perubahan tingkah laku mereka ke arah yang lebih baik.
3.      Program Intervensi
Program ini adalah rentetan daripada selepas pelaksanan program e-disiplin di sekolah iaitu untuk memberi peluang yang secukupnya kepada pelajar yang terlibat dalam salah laku disiplin, Program tersebut adalah  program yang melibatkan pembangunan sahsiah diri secara sistematik. Antara program intervensi yang boleh dilaksanakan ialah contohnya seminar kesan merokok, menjalankan  forum yang melibatkan pelajar bermasalah ini supaya mereka yang melakukan disiplin ini nampak kebaikan dan keburukan tingkah laku mereka , kem jati diri yang mencabar emosi dan minda mereka,lawatan ke rumah kebajikan,pusat serenti, pusat pemulihan akhlak, pusat rawatan dadah atau rokok, penjara, sekolah Henry Gurney dan sebagainya.
Kesimpulannya,sekiranya cadangan ini dijalankan di semua sekolah, ia akan membawa kepada progress yang baik kepada sekolah dan sekaligus kepada pelajar. Telah banyak program lain yang dijalankan namun tidka membuahkan hasil yang memberangsangkan jadi dengan adanya langkah baru yang mana program e-disiplin ini,diharapkan ia akan banyak membantu para pelajar dan sekolah.

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, April 28, 2013

Anwar Hadi di UPSI

Assalamualaikum

Cerita ini dah lama,tp belum basi. Kenapa x basi? Sebab like hello ini Anwar Hadi la. Haha. Siapa x kenal Anwar Hadi mmg nampak sgt dia jarang bukak Youtube and layari channel vlogger2 melayu... Huhu.. Anwar nie dtg bersama Matlufti. Saya ada post dah entry pasal mat-luthfi-di-upsi. Now nak abadikan gambar2 Anwar Hadi plak..mereka bersama sapa? bersama org lain....tsskk..tssk. sadis. Semua gambar2 oleh Safwan Pictures

How i wish i am the one who wearing the  red baju kurung ! 
Kegilaan aweks2 *tp x gila betul2 la




They came. For thisss

Antara Nuar nie dengan Mat Lufhfi, aku lebih suka Mat Luthfi..pasai.. emm mat kelakar, nuar kelakar jugak tp mat lagi kelakar. Haha. Kalau teringat dia je,mesti rasa nak gelak sbb vlog2 dia bwk kesan sampai ketawa tahap lupa nak telan air liur. :) Lagipun nuar ada habit suka dekatkan mulut dia dengan kamre, aku mcm. emmm. mcm. geli la????! Hahaha. Tp untungla nuarr..bibir seksi tuhh..tebai. tejuih. Tu ciri2 bibir seksi tau. Anyway anyhow... teruskan bervlogging. We are all love u boys. Dgn adanya video2 u guys at least org mcm sy celik akal dgn ideologi2 remaja educated mcm kamu. At least u guys boleh ckp omputih. Sambil2 dgr korang membebel,sempat la jugak tangkap beberapa words baru utk kegunaan harian kami.... gitewww.. dann slang2 u all tu boleh la buat kami tiru and feeling2 mcm fluent sgt speaking sekali skala..dan juga..slang kedahhh hampa tu.. boleh la kami buat ckp ngn kawan2 kami hat kedah gak.. gitulah ceritanya. 

Till then,bye. Datang lg ye ! :)

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Pictures by Safwan Pictures

Assalamualaikum

Holo ! Dulu sebelum KHAR berpindah ke Proton City, KHAR nie sebelah rumah Rara je.. KHAR means Kolej Harun Aminurrashid. So komuniti yang tinggal di Ulu Selangor nie ramai. Ramai dan bising. Yela. Ramai budak2 UPSI tinggal sini. KHAR,KUO,ARKED,BAHTERA. ramai u...


Tapi skg semua tu hny tinggal kenangan. KHAR & KUO dah pindah ke Proton City arahan oleh pihak Universiti. Jauh u..jauh. Hee.
Perkaitan cerita nie dengan gambar yang ditempek kat bawah nie is gambar diambil sebelum photoghrapher pindah ke sana. Hee. Skg lama x jumpa dia. Dulu petang-petang agak2 bosan xde buat apa selain tido or mengadap esaimen,kami keluar tepi sungai ngan kawan2. Sambil2 menghirup udara segar sambil2 snap pictures. Snap . Snap .
Baju I <3 Bandung nie sponsored by  Bihan Nurulnabihan pinksjetfuel . Jemput tengok hasil mekap dia kat fb tu yer.

Tepi sungai KHAR
mastura rara

mastura rara

mastura rara
Depan rumah pun jadikk ;p
Special thank to Safwan Pictures 
by Safwan Hasbullah 
LIKE tanda suka
  :)

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, April 27, 2013

Kecil hati

Assalamualaikum

Cik abg aku masuk fear factor. Masa dia bgtw tu aku ckp la nak g jugak,nak tgk. (bg support giteww) Tapi dia x bg. Byk pulak bunyiknya. Plus dia kata

''Awak nak kewwwwwww duk tempat panas..?..''

Tacing tau kite. Sobsss. Huhuk. So what kalau panas?? Ingt i x biasa ke? mmg tak biasa pun.. Tp dia x tau sy sanggup berpanas hujan berembun... x pernah ku hiraukan..asal dapat memenuhi..segala keinginan..hati. ku bina istana cinta..blablabla lagu Tomok Newboyz Sejarah Mungkin Berulang. 

Aku malas nak berdebat dengan dia macam kes Michelle Yeoh masuk BN ke tak sbb nnt berakhir dengan aku menangis. -_- So cukuplah sekadar muncung seminit dua masa tu. Hmmpp.

Hari nie aku still x puas hati n terfikir2 kenapa laaaa dia x bg sgt aku pergi tgk dia. So aku tny la soalan2 yg detail tepat dan padat. 
Rupa- rupanya. Emmmmmmmmmmmm. Dah agak dah. Mesti punya ! Benci aku. Huh...

Saya merajuk ngan awak 10 minit. Wekkk -_-

Hahaha!,
Nie dia IRON MAN


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Friday, April 26, 2013

Gwiyomi Rara with Lyrics & English Translation

Assalamualaikum


Choko meopin han jogak sikyeonoko
Over a chocolate muffin
Gosohan uyuhanjaneul gidaryeoyo
Waiting for a cup of savory milk

Oppahago nahago kkok maju anjaseo
Oppa and I sit facing each other
Seoro sonbadak wie yeppeun nakseoreul hajyo
And scribble on each other’s hands

Hannun paljima nuga mworaedo naekkeo (naekkeo)
Don’t look at other girlls No matter what they say You’re mine (You’re mine)

Dareun yeojarang maldo seokkjima nan nikkeo (nan nikkeo)
Don’t even talk to other girls I’m yours (I’m yours)
Saekki songarak geolgo kkok yaksokhaejwoyo
Please pinky promise me
Jeoldae na honja naebeoryeo duji ankiro
That you’ll never leave me alone

Chorus:
1 plus 1 equals Gwiyomi
2 plus 2 equals Gwiyomi
3 plus 3 equals Gwiyomi
4 plus 4 equals Gwiyomi too
5 plus 5 equals Gwiyomi too
6 plus 6 equals chu chu chu chu chu chu Gwiyomi
I’m Gwiyomi
Don’t look at other girls
No matter what they say
You’re mine (You’re mine)
Don’t even talk to other girls
I’m yours (I’m yours)
Please pinky promise me
That you’ll never leave me alone
One, two, three
Close your eyes and come to me
When you touch my cheeks with your two hands
I stop your lips from kissing and…
1 plus 1 equals Gwiyomi
2 plus 2 equals Gwiyomi
3 plus 3 equals Gwiyomi
4 plus 4 equals Gwiyomi too
5 plus 5 equals Gwiyomi too
6 plus 6 equals chu chu chu chu chu chu Gwiyomi
I’m Gwiyomi

P/S : Rara dah lama buat gwiyomi tapiiii x post kat mana2 laman sosial takut kena hentam. Haha. Biasalah org kita kan suka hentam2. So, buat lah sesuatu yg x perlu menimbulkan kemenyampahan orang. Macam post translation Gwiyomi nie. Hehe. Selain gwiyomi, ada lg 1 fenomena yg tak kurang jugak popular,tapi suam2 kuku jugak la, and daaaa.. aduhhh seksi bangat cewek ini donggggg??! Its is  Miss Preety Dance! Ade jugak tgk kwn2 bila jumpa ngan geng2 depa, buat gedik gini.  Tapi. Kalau muslim,jangan la pakai camgitu,pastu menari gitu lak depan ajnabi,.Awwwww ! Pak aji abg aji jgn tengokkkkkkk  these preety solid girls mau tercabut serban. Opssss. Gurau ja. See u again, Tata :)) 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, April 21, 2013

Adikku yang sindrome down & arwah ayahnya.

Assalamualaikum

Adik aku. Nama dia Faizul. Dia sindrome down,kini 17 tahun tapi bersekolah di sekolah khas. Mek selalu kena pujuk2 dia makan,mandi,pakai baju, sebab dia xnak buat tu semua.Kadang2 berjam2 pujuk saje. Tapi dengan ayah,sekali dua ayah pujuk,dia dah buat apa yang ayah suruh. Dia sangat manja dengan ayah. Dia sangat mengada2 dan inginkan perhatian yang lebih dari segala-galanya dan lebih dari semua orang.

Mek selalu xde masa nak pujuk dia lama2 sebab mek banyak keje nak buat kat rumah tu selain layan dia. Lagipun dia dah biasa dengan mek sebab mek hari2 dan 24 jam dengan dia. Tapi ayah x. Ayah balik keje,ayah xde buat apa2..tengok TV sambil layan dia. Sure lah dia manja dengan ayah kan? :)

Dulu dia suka makan sendiri
Adik sayang ayah,bila ayah outstation lama2, ayah x pernah salah beli hadiah. Semua yang dia beli kompem adik suka. Haiwan plastik, makanan ringan, layang2,alat muzik,gambar. Yup adik suka sesuatu yang bergambar. Sebab tu aku tiap kali cuti aku belikan dia buku bergambar, terutama gambar2 haiwan. Adik suka.

Kalau hujan,adik tukar seluar sebab nak main hujan kat luar. Tapi mek x bagi. Takut demam. Kemudian adik datang dekat aku,dengan harapan aku nak izinkan dia main hujan. Tapi dia hampa, aku kata gi mandi dalam bilik air. Air hujan asid,air paip klorin. Better mandi klorin.Dia buat muka seposen dan berdiri belakang pintu sambil tengok air hujan,sambil tengok budak2 lain main hujan. Lepas tu dia senyum dan ketawa sorang2 sebab seronok tengok orang lain main. Lepas tu dia buat muka seposen lagi. Bila ayah balik,dia happy. Cepat2 dia pegi dekat ayah,dengan harapan yang sama. Ayah kata pergilah
Dia tahu ayah pasti izinkan. Dia pun keluar lah nikmati zaman indah dia. Tanpa fikir masalah apa2. Hanya seronok saja. Sebab tu dia sayang ayah sangat- sangat.
Dulu dia suka selcha



Kalau aku bawak dia pegi kedai runcit,aku kata ambil lah apa saja yang dia suka. Dia ambil maggi,mamee yg 30 sen tu,aiskrim,dan snek. Tapi aku tukar snek tu. Aku kata snek ada MSG,pewarna tiruan,perasa tambahan dan bla2. Nanti rosak gigi. Jadi aku ganti dengan kek apollo. At least, walaupun manis tapi xde MSG. Aku tahu teori aku salah tapi aku tetap nak buat sesuatu supaya adik lebih sihat. 

Bab maggi plak,aku yang tentukan perasa dia banyak mana yang boleh dia letak dalam maggi. Aku letak sikiiiiiiiiiiit je. Aku kata biar tawar asalkan x makan MSG. Mamee tu,aku buang perasa dia. Biar dia makan tanpa perasa. Pasal aiskrim, aku x kesah sbb aku sendiri pun makan aiskrim. Hahaha. Aku x kisah kalau aku sakit sbb makan makanan ringan,tp adik aku,no! no way ! 

dulu dia sunburn sekarang jadi putih

Tapi kalau dia g kedai runcit dengan ayah,dia boleh amek semua makanan yang aku haramkan tu. Ayah plak siap tolong bubuh dia punya perasa2 tu semua. Now tell me mcm mana adik x syg ayah sangat2? 
 *************************

Semalam mek call. Happy sangat nada nya, dia kata adik dah keluar rumah. Aku nangis kot masa tu. (tp aku cover la x macho la kakak nangis) Gembira sangat. Syukur tak terkata.  Sejak ayah meninggal setahun lebih lepas,dia tak pernah keluar rumah. Tak pernah. Tak pernah ! Macam2 cara,macam2 ayat kami pujuk .Tp ntah kenapa dia x nak keluar. Dia x macam dulu, dulu dia suka  keluar duk depan umah main2 ngan budak2 lain walaupun tak semua orang nak kawan dengan dia. Dia suka keluar,duduk dalam buaian lepak2 sampai maghrib tp skg xde langsung. Tapi jelas sangat,lepas ayah xde, dia x mahu keluar rumah lagi . Tak de sesiapapun tahu knp kecuali Allah. Tapi aku dan family buat andaian, ya,dia rasa sangat tertekan dengan pemergian ayah. Sbb dia kan paling manja dengan ayah.

dulu dia periang dgn semua
dulu dia suka buat peace





















Bila ayah meninggal,dia macam terpinga2,dia mcm takut,menyendiri,tapi dia x boleh luah apa2 sebab dia xboleh bercakap. Dia hanya boleh sebut beberapa perkataan basic. Tapi bila kami cakap pasal ayah depan dia, air mata dia keluar. Aku tahu dia faham apa yang berlaku.

Air mata dia. Dia jarang menangis sejak dia masuk sekolah tapi bila ayah dah xde,dia nangis. Aku nampak air mata tu, Aku nampak!!!! Kami adik beradik semua nampak. Kami semua nangis sbb tgk air mata dia. Mata dia merah. Masa tu aku marah sangat kat Tuhan, Kenapa la macam nie sekali dia nak uji kami . Kalau uji aku sorang xpe lagi, nie ngan adik2 aku sekali. Aku marah. Aku tak boleh terima pemergian ayah. 

Sejak hari tu kami 1 family tidak lagi cakap pasal arwah ayah depan dia. Orang lain pun kami x bg sebut nama ayah depan dia. Tak sanggup kami nak lihat kesedihan adik lagi.  Setahun berlalu,dah lebih setahun pun,adik dah jadi lain..Selain susut,dia x nak bercakap,xnk berkawan,xnak keluar rumah,jarang ketawa,jarang makan,jarang main,semua jarang. Dia lebih suka bersendiri sejak ayah tak de........

dulu kalau bergambar dia suka buat muka

Bila dapat call mek semalam, kami syukur sangat kalau adik dah pulih dari rasa kehilangan yang mendalam... Syukur sangat. In sya Allah, lepas nie hope sangat adik jadi periang macam dulu,hope sangat2. Kami rindu adik yang gemuk,yang tahu makan saje. Yang tahu main saje. :) 

Teringat kisah aku ngan mek pergi buat kad pengenalan untuk dia. Pegawai tu mintak cap ibu jari dia. Masa nak letak tangan dia kat meja tu,dia cabut lari. Ya Allah.. :) Comel sangat.. masa tu jugak la dia nak main kejar2 dengan aku... habis orang tengok.. ada yang ketawa lucu... punyalah happy dia masa tu,dia ingat aku suka sangat main kejar2 kat tengah2 orang ramai nie? Padahal aku kena kejar dia sbb nak cap jari dia tu! Selagi x dpt mcm mana nak siap? Hehe..adik..adik.. aku x kisah kena main kejar2 masa tu asalkan dia happy dengan hidup dia. Penat melayan dia. Tapi oh well,itulah adik aku yg Allah bg. Dulu dia lahir x cukup bulan..eksaited sgt nak main kat dunia nie. Bru 6 bulan dah keluar! Mek cite,kecik dia. kecik gila macam anak tikus. X sangka boleh hidup.. 


dulu dia hiperaktif
Itulah adik aku yang sindrome down. Alhamdulillah selepas setahun lebih dia berkurung dalam rumah,dia keluar juga ikut mek pergi rumah jiran kelmarin. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Syukur ya Allah... 

Al-fatihah 
untuk arwah ayah nun jauh di sana..kami rindu..

Jakarta... ayah pernah g Jakarta bersama Pak Ngah komposer Cindai Siti Nurhaliza. Wakil Malaysia dalam persembahan muzik Malaysia  :) In sya Allah one day,aku plak pegi. Shopping gelang.

Terbang ke Jakarta dengan RM1. Tarikh akhir booking: Isnin depan.




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Friday, April 19, 2013

Oh My Finger

Assalamualaikum semua.. :)



Semalam Rara overdose ubat. Pastu sebelum tidur tu rasa mcm terhuyung hayang je..sejuk tp panas. Panas tapi sejuk. Sampailah tertidur macam tu je selepas mengucap beberapa kali. Kot2 la mati -_- 
Bangun pagi nie, still rasa macam tu, tp gagahkan diri untuk mandi and bangun buat sarapan. Orang kata lepas sarapan mesti sihat. So bersarapanlah saya dengan makanan2 yang ntah berkhasiat ke x. Hahaha. Roti,sunquick ais,aiskrim jagung,kerepek ubi made in Kelantan,ayam goreng semalam yang goreng saja tapi x lalu nak makan,dan last dengan sebijik vitamin B yang dokter bagi tempoh hari. 

Lepas makan mmg segar sikit. So kesegaran itu digunakan untuk menge-check- facebook and says.com. Hee. Blog x check lagi masa tu. 
Layan layan layan, lapar pulak.... aishhhhh. Nie yg malas makan vitamin. +_+ Cari2 makanan,xde yg boleh terus dimakan. Ada yang mentah2 je.. huhu... Tapi memandangkan dah nak masuk tengahari, keputusan telah dibuat, kite masak je lah hari nie... ayam kan ade


So,at the end of story, lepas masak aku kemas2 la alat memasak kan..pinggan mangkuk periuk belanga semua..pisau..sudu.. pastu kan, zappppppppppppppppp ! 
auoohhh ! Jari aku... huk huk.. kena pisau!.... :( 
Sbb aku basuh pisau pun semangat sangat kot. Semangat nak makan,lapar kan? Hewhew... aduh du du du du....  Last, teringat plak kat mak di kampung halaman sana.. dulu masa kecik2 pernah la jugak menyibuk kat dapur sebelum dia suruh kak gi belajar nuh . mak masak sorang boleh

Miss u mom, 
mekkkkkkkkkkkkkkk jari berdarahhhhhhhhhh nieeeeeeeeee 

miss u too ayah :)

P/S : klik untuk lihat tiket flight murah ! cepat sebelum x dapat ! 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, April 16, 2013

Photoshoot Personal & Portrait RM30 jer seorang!

Assalamualaikum semua.. :)

Semalam Rara post promosi from photoghrapher Firdaus @ modern-classic-girls-photoshoot. kan..lepas tu update kat Fb,ramai rakan2 kita yang tanya2 dengan lebih lanjut mengenai pakej personal/portrait tu. So jawapan kami is mengikut pakej asal adalah RM 70 untuk 30 keping gambar dan masa unlimited sampai cukup gambar. Bila kata 30 keping gambar tu ramai kata

wahhhh banyakknya saya x reti nak pose banyak2 tu kak. 
Unlimited? Kalau xde idea nak pose mesti lama untuk saya sorang. Sian orang lain tunggu.
Mahal lah kak..saya nak shoot suka2 je simple2 pun okay dah..

Jadi saya selaku PA (hahaha) berbincanglah dengan bos tentang pendapat2 mereka yang berminat ini.. Sooooooo,, keputusan telah dibuat menggunakan budi bicara bos iaitu harga pakej diturunkan lagi kepada RM 30 seorang tapi untuk 15 keping gambar sahaja. Bila saya bgtw pakej terbaru tu, mereka yg bertanya terus hip-hip hooreyyy sebab mereka mampu bayar dengan tiada sebarang ragu2 and mampu fikirkan pose terbaik mereka untuk shoot nanti. Hehe. Cuma diingatkan, kalau ada gambar yang kurang menjadi, kami akan reshoot kembali sebelum anda pulang sampai la u all puas hati. Sama2 puas hati.. :) 
Tau? Jangan risau pasal tu... apa2 boleh ejas...

****************************************
Sekali lagi diuar-uarkan, pakej terbaru yang lebih mudah dan murah serta cepat :) 

20-22hb  photoshoot session dah fully booked .
After that, jom !  :)
  • Boleh request mana2 tempat *yang cantik2 la.
  • Tema bebas 
  • Boleh bawak teman kalau segan..kawan or pasangan ^_^

Contoh gambar yang boleh diambil (dari koleksi beliau Firdaus Norjaya Photo)
Preety Anis Zahirah.. Beautiful Love Pattzi
nak bawak bear sendiri pun boleh :) cuma outdoor tau. x masuk studio
pose je macam mana pun janji happy kan?

*Rara x dapat nak fokuskan kat pre-wedding and maternity sebab komuniti Rara mostly young and single. Heheheee. 
Tapi kepada awak2 yang sudah berpunya or on the way nak dapat baby, jom abadikan kenangan paling istimewa itu di atas sekeping gambar kenang-kenangan.. :)  Contact us ! 

Personal/portrait..RM30 je seorang....Ingat tu.. ^__^ Berbaloiiiiiiii. 


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Modern & Classic Girls Photoshoot

Assalamualaikum


Cuti midsem yg lepas Rara lepak2 dengan Mek Cah a.k.a Hazanis  sambil bergosip. Pasal..macam2 lah,fashion,bloggers,PRU13,universiti,photoghrapher dan sebagainya..Biasalah tu klu dah jumpa. Pastu balik2 tengok ada promosi baikkkkkkkkkkkkkkk punya dari sorang photoghrapher nie.. Firdaus. Skg  ni pun still berlangsung ada lagi promosi tu..

After 19 April, photoshoot boleh dilakukan area Kuala Lumpur 
Untuk sebarang maklumat lanjut dan pertanyaan yang kena mengena,
Hubungi Firdaus :  
013-222 0325
Hubungi Rara :  
01127799383

Kalau nak tahu,pasal Firdaus nie,kami pernah jadi talent untuk dia. Daripada duk amek gmbr ngn hp cabuk pastu post kat instagram kate muka x cantik la apa la,*padahal elok je pun kan* alangkah moleknye bila ada peluang bergambar dengan kamera besar dan berkualiti cam gini, kite guna peluang  itu sekali dua. Then bila tengok hasil,memuaskan,masa tu kita akan rasa yg dunia nie tidak sekejam mana. Kita adalah tidak secomot yg kita sangkakan.... :) 

Jadi..outing dengan abe jambu Firdaus nie adalah juga satu lg pengalaman yang cun dan terRileks.Sbb dia cool,humble,mesra pelanggan dan mesra pengguna. Heee. Org pro memang camnie..Sbb tu dia layak duk dalam kategori pro . ^_^  Gitewwww  *belanja i cool blog 1* 
*****************************
Ok k . Saya singkatkan kata2 yg x berapa nak singkat nie,Boleh tengok sini koleksi gambar yang rara simpan. #Firdaus 1# & #Firdaus 2#
Koleksi dari mek cah belum sempat di upload lagi..biasalah mek cah buzy sikit.Tp xpe u guys boleh cari gambar mek cah and sorang lg bff kitorang Anis Zahirah dalam FB Firdaus tau. Page pun. FirdausNorjayaPhoto. Ejah like boh :)

Klu pengalaman2 Rara nie, its excellent, ai puas hati dengan gambar2 beliau yang sharp and licin. Hehe. Alah,ekceli Rara x tau sgt pasal gambar2 nie. Yang mana nampak muka licin,putih dan berseri..itulah yg buat Rara suka hik hik sepanjang masa... Tak gitu? Haha..  

*************************
Kat bawah  nie outing kedua Rara dengan Firdaus Norjaya Photoghraphy. 

Gadis yang x berapa nak moden dengan gadis yang memang i tell u wanita melayu terakhir laaaa.. :) Fatin Zulkifli  

Sebelum beraksi depan kamera, beraksi depan makanan dulu.
Hiyarkkkkh! ^_^ Aummmmm..

Sesudah beraksi.
Jambu tak jambu tak. Hehe. Layan k-pop ini abe tw.
Then naaa.. Mempersembahkan,posisi tgn yg sama.. -_-   booooo Rara..
Time owang buat tangan ke lain tak edit pulak dier. Heheeee. Layan je la ek? Leblebleb




Mmg nampak poyo sikit banyak kalau buat muka sombong or x senyum cam gitu,tp best. Tak penat... :) 
*ingat tak penat senyum??? bukan senang nak buat senyum ikhlas dik oiii.. +_+





Nampak tak perbezaan 2 watak ini selain perbezaan ketinggian? Hehe. 

Ok thats all for tonight, nantikan Modern & Classic Girls Photoshoot part 2 okehh? Byk lg gambornye.. Cuma ditempek secara berperingkat ye olls.. 

Till then, tata.. apa2 contact nombor tadi tau... Daaaaaaaaaaaaaa


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Formspring Ara Mastura

Assalamualaikum

Sambil2 tunggu kawan datang ambil nak g pekan beli mini rice cooker yang baru and pink, godek2 akaun di laman sesawang.. Jadi terjumpalah akaun formspring saya yang sudah lama kesepian tanpa disentuh diriku ini. Hewhew. So, dengan bijaknya ai disable akaun tu. Sbb,well yelah bukan bukak pun. Xde fungsi.. (bg ai la) padahal takut lama2 lupa password.

pandai2 je kata orang tido sekejap, padahal org nak tido lama x mau bangun2 lg dah
*maksud sy bukan mati +_+
Itu saja utk sementara waktu nie, :)
nah utk u guys, silalah gerakkan jari untuk view kegemaran bersama dibawah with LOVEEEEEEEEEEEEEEEE
Kegemaranku,kegemaranmu jua..


Hehek dulu nama komersial  ai  Ara Mastura. 
Ara la sangat padahal  ? 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, April 13, 2013

Jom wechat ^_^ Eyyyyyyy !

Assalamualaikum semua.. :)


Dalam kesibukan Rara meneruskan tugasan demi tugasan yang ngak bakalan siap dalam masa sehari dua saja ini, sempat juga intai2 laman sosial facebook dan blog seminit dua. Tapi petang nie nak ambil beberapa minit lebih untuk ehem2 cakap pasal aplikasi baru yg tengah howttttttt bak outfit2 dari MJ Collection yang lawa cun melecun tu. (Like hello owner dia my friend owkay! Trust her ^^)  
*********
Aplikasi yang Rara maksudkan yg tengah hangat sekarang tu tak lain tak bukan,WeChat - lah kan? tajuk entry pun Jom WeChat -_- 
^_^
WeChat nie kalau u guys belum tahu,i kasi tahu jap ea. Mendenye sama lebih kurang r dengan whatsup tu BUT WeChat,i'm telling u, lebih advance lah dari aplikasi yang lain. WeChat  bagi kita peluang untuk  berbual dengan cara yang baru and special, terutama untuk berhubung dengan rakan-rakan di seluruh platform mudah alih. pergh Rara.. kosakata ayat kaw.. +_^

Rara belum habis explore lagi aplikasi we chat nie, yelah i bz yawww. Thesis dah mula. So kalau u guys ade kemusykilan or ketidakfahaman apa2,boleh la rujuk http://www.wechatapp.com atau  intai2lah page di Facebook https://www.facebook.com/wechatmalaysia. Owkay dear? Kalau nak rujuk Rara pun boleh jugak..tp x tau lah bila boleh respon tu. Hewwww.

Heee nampaknya masa sudah mencemburui kita. Thesis tengah tunggu Rara! Teruja sangat nak dating dengan thesis. =_=   huaaaaaaaaaaaaa..
Sebelum menamatkan hujah2 bernas saya , saya selaku ADUN kawasan Wechat dengan ini menjemput seluruh rakyat yang bijak yang mana memiliki telefon pintar mudah alih,ayuh!Jemputlah ramai2 add saya. 
masturarara

Jom we chat ! 



Tp buat masa skg Rara bz. Ada masa nnt kita sembang2 ye? Jom wechat . 
Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, April 4, 2013

Cuti kewwwwwwwww?

Assalamualaikum semua.. :)

Hari ini boleh dikatakan aku dapat tidur yang berkualiti. Ditambah pula Abc,, lagi lah sedap tidur. Hewhew. Anyway anyhow, simptom PMS aku bulan nie sangat baik. Alhamdulillah tak de cramp,xde hurt. Syukur... Cuma permainan hormon cukup hebat ah! Hebat gila. Semua benda bf aku buat,aku rasa tak kena.Semua salah. Sampai dia mintak putus dengan aku. How dare !!! 

Heheheeeee. Senang kan? Bercinta, putus. Semudah kata2. Tapi dalam hati,Allah saja yang mengetahui. 


Itu cuti yang pertama,,

Ini pula cuti yang kedua. Esok aku akan bertolak balik kampung. Kelate Wakah Baru. Hari nie xde kelas pun,tp tetap x leh balik lg sebab kena tunggu kawan dr KL datang amek..So. Yeay balik ngn kete jimat RM46 tambang bas :) Cuti apa? Cuti midsem.................

Walaupun bunyi nye macam seronok kan,tapi hakikatnya jangan harap la cuti akan jadi cuti yang berkualiti bagi kita2 sebagai student nie. Lepas cuti terus ada 2 midterm test. Lepas tu ada 5 assignment 

1. Individu sintaksis
2. Individu semantik
3. Proposal 
4. Latihan manual etika kaunseling
5. RPH KPD makroteaching.

Nie yang penting dan urgent la. 

Yang penting tapi tak urgent ada jugak lagi

5. Group sintaksis
6. Group semantik
7. Kajian tindakan KPD
8. Proposal - lagi
9. Group etika kaunseling

dan ada lagi lain2 yang malas nak mengenang kembali kisah duka. 


Now you tell me apa ertinya seminggu cuti? apakah? apakah? 

Anyhow anyway again, walau apa pun berlaku,aku akan tetap menjadi diri aku! Huh persetankan kerja-kerja ini semua. My life is not just to study but study is my life. +_+  For sure lah aku nak keluar gak ngan BFF-BFF aku kat kampung tu nanti... tak gitewww? 

Ida..asmah..ain..
Nunu..shi..fa..
yon..irwan..fikri..ajib..
Kinah..T'ahh...
Mek cah..Anis Zahirah..

Dan yang paling penting dan utama mesti lah nak spent time dengan family aku yg makin lama makin sedikit bilangannya.. Mula2 abg aku kawen,dia berhijrah. Kemudian ayah meninggal. Dia pergi selama-lamanya. Kemudian lagi, adik pempuan aku kerja. Berhijrah jugak. So now on tinggal lah mek,aku,adik laki and abg nombor dua. 4 orang ahli rumah kami termasuk aku.. Hewhew.. kalu aku dah bukak cuti,tinggal lah mereka bertiga...sedihnya..... :( 
Tapi..hijrah itu perjuangan...






Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, April 2, 2013

suatu pernah

Assalamualaikum

Habis sudah madah
See more here http://bit.ly/16f8KCC
tak ada satu pun yang tertinggal,
setiapnya telah—
kau ambil dan terus kau jual.
seolah tak pernah memakna apa,
seolah tak pernah kau inginkannya,
seolah—

tak pernah...
dikutipku bila sudi,
di bila tidak, dibiar mati,
dan lebih menyakitkan—
ku tetap tunggu di tepi jalan.
seperti tak pernah ku ada harga,
seperti tak pernah kita bersama,
seperti tak pernah kau mahu aku,
--tak pernah rindu
--tak pernah rayu
--dulu.
More feelings here  http://bit.ly/14KwCBX

terlebur hancur kebal rusukku;
berkecai sepai, terpecah belah,
terima kasih atas ajarmu—
--cinta tak wujud
--ah, tak pernah.
dan dengarkan jeritku;
jujur tak terfitnah,
kau hanya bagiku—
suatu yang pernah.
takkan ada apa—
yang mampu untuk buat kau pulang,
bila sudah tiada rasa—
bikinlah apa, tetap kau terbang.
takkanku pujuk kau jangan pergi,
takkan ku minta kau fikir lagi,
takkan ku paksa renung semula,             sumber: Fynn Jamal

takkan ku suruh apa2.

takkan ku izin tubuh dibuka,

takkan ku pamer reput di dada,
takkan ku rebah,
takkan ku goyah,
takkan ku biar tubuh didarah.

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts