Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Friday, May 31, 2013

Doa Pagi Hari

Assalamualaikum

Ya Allah, bila pagi ini ada hati yang tersimpan benci ubahlah menjadi kasih sayang.
Bila hati kami kotor, sucikanlah. Bila hati terluka perih, sembuhkanlah....

Kami mohon ubahlah kesedihan siapapun yang membaca doa ini menjadi kebahagiaan.
Dan ubahlah setiap air mata yang mengalir dipipi menjadi kurniaMu dalam hidup kami.
Jadikanlah airmata-airmata yang mengalir ini, menjadi butiran mutiara kehidupan baginya. Didunia ini dan akhir nanti,...

Ya Allah, ditengah badai kehidupan datang menghempas, hilangkanlah segala deritanya,
Bangkitkan semangat untuk terus berjuang bagi orang yang kelelahan,
Kucurkanlah mata air rahmat sebagai pelepas dahaga,
Berikanlah semangat hidup bagi orang yang berputus asa,

Ya Allah jangan biarkan hati- hati yang berputus asa tenggelam dalam keputusasaannya.
Jadikanlah apapun yang dihadapinya sebagai penuntun untuk lebih dekat dengan MU, sebagai jalan untuk masa depan yang lebih baik, lebih indah dan lebih membahagiakan. .

Yaa Allah, Berilah kami pemahaman bahawa sesungguhnya memberi maaf adalah jalan untuk mendekatkan diri kepadaMU & berilah petunjuk pada hati kami agar mudah bagi kami untuk memberi maaf pada orang yang salah pada kami.

Ya Allah, Ampunilah dosa-dosa kami dan jauhilah kami dari kesalahan karena sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni dosa-dosa kecuali Engkau.

Aamiin Ya Allah..aamiin Ya Rabbal alamiin


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, May 30, 2013

Classmates ^_^ Part 1

Assalamualaikum

Dengan batalnya kelas sintaksis pagi (kelas minor@ fokus) tadi dan dengan selesainya submission proposal tu, kami semua officially tamat lah sem 6..  :)
Alhamdulillah... aweeeeeeesome !
So skg nie lagi 4 hari nak mula final exam. Sikit pun x mula study lg. Asyik duk tgk episod tanah kubur je satu persatu siang malam pagi petang.


Lel : Tok ketua kelas kaedah penyelidikan. hehe 
Lid : Paling tinggi dalam kelas 
Suz : Selalu xde dalam kelas. Rupe2nye balik kampung. Haha.


Me & Pika versi mata terbeliak !
(Except pip - sepet ngat,x dapek nak nolong hihihi) 
Sekarang nie masing2 buzy cari rakan2 dr kos lain yg sama sekolah tempat praktikum nnt. Ada yg happy, sbb dah jumpa geng2. boleh bincang nak duk rumah mana, nak pegi tgk sekolah sama2. Ada yg unhappy sbb x jumpa lg org yg akan sama sekolah ngan mereka. Ye la,susah woo sorang2 di tempat org. Mana nak tinggal,nak pegi sekolah dgn ape,nak mtk tolong ngan sape kalau ada apa2 hal nnt, mcm2 lah. Hny kami je faham perasaan dan kebimbangan nie.... huhu.... :(
Kitorang 1 org utk 1 sekolah.... :(


Nie Siti & Aida. Masa nie hari  Rara baru je beli tab. Esoknye,bwk lah g kelas. X sempat Rara rasmi dorang dah camwhore dulu. Hahaha. Ade gambar dorang buat mulut itik, tp x nak post.Haha..

Tetiba ada gambar nie.
Dari bawah : 
-Beg 
-laptop 
-buku nota kuliah 
-buku things-to do / things-to-buy / kalendar & what happen on dat day / jadual photoshoot (masa awal sem dulu la ^^ ) 
-Beg utk tab 
-beg duit 
-handphone kesayangan 

Cecececee kunun ayu letteww =P
Pakai Sabun Popinje ke? hihi
Alololo...sopan2 je kan budak kaunseling nie...
ce tgk blakang. hahaha!
kitorang pun manusia ok! 
Ok lah u olls, iolls saje je nie. Nak menggamit kenangan, maklum la x lama lg nak berpisah dah :( Nak menghadapi hidup berdikari selama 4 bulan  tp 16 minggu.  good luck tau semua. nantikan next entry, byk lagi gambar korang yg uya nak tempek. wekkk. pdn muka. Nak sgt pakai tab uya kan. hahaha...
tak sabar kan nak abis belajar,dapat kerja,beli kereta besar sendiri. hee. kete ape? kete INI 
love u all.
muah! 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, May 29, 2013

Sebelah Sayap

Assalamualaikum

Ekceli dah ngantuk nie. Nak tido. Hari nie layan youtube je keje...Maklumlah dah xde assignment :) So Tgk Tanah Kubur satu persatu episod..

Pastu baru perasan Matluthfi ada video baru.. nak tgk ?


LINK VIDEO HERE 


Byk2 video, yg nie paling aku suka sbb kisah nye pernah jadik kat aku.. Lebih kurang laaaa...Masa..suatu zaman dahulu kala.. masa tu aku baru nak meningkat remaja...

masa tu aku free hair.

Masa tu jugak ada 2 lelaki suka kat aku (puiiiiiii hehekk) 

Boy 1 : Dia baik, nak kapel ngan aku (puiiiii hihihi) tp selalu bg ceramah agama,perli,sindir,takutkan aku dgn mcm2.

Boy 2 : Dia baik,nak kapel ngan aku (puihhhh hihihi) selalu bg nasihat dan sokongan, dan dia hadiahkan aku tudung kaler pink.Pink sbb dia tahu aku kompem suka dgn hadiah tu. hee

nampak x apa yg cuba nak disampaikan

bye ! :)



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, May 28, 2013

Tips : Kesuaian jenis penggayaan tudung dengan bentuk muka

Assalamualaikum

Untuk kali ini, saya ingin kongsikan sedikit tips mengenai kesesuaian tudung yang digayakan mengikut bentuk wajah. Diharapkan dengan perkongsian tips ini dapat membantu anda untuk menggayakan tudung yang bersesuaian dengan bentuk wajah agar tampil lebih yakin dan menarik.
PANJANG

blush panjang Blush On Sesuai Bentuk Wajah

- Bagi anda yang berwajah panjang, gaya tudung lilitan shifon sangat sesuai untuk digayakan.

- Si pemilik wajah panjang tidak memerlukan tudung berawning kerana ia hanya akan memanjangkan lagi wajah anda.

BUJUR SIRIH

blush oval Blush On Sesuai Bentuk Wajah

- Sesuai menggayakan apa saja jenis penggayaan tudung.

- Gaya turban akan menyerlahkan lagi si pemakai yang berwajah bujur sirih dengan sedikit lilitan.

BULAT 

blush bulat Blush On Sesuai Bentuk Wajah

- Si pemilik wajah bulat seharusnya mengelakkan tudung melilit keseluruhan wajah, ini akan menampakkan lagi kebulatan wajah anda.

- Bagi yang memiliki wajah bulat, anda disarankan supaya memakai tudung yang berawning panjang iaitu melepasi paras bawah tulang pipi.

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Pengertian Belajar Mengikut Tokoh

I.1 PENGERTIAN BELAJAR
I.1.A Pengertian belajar menurut kamus bahasa Indonesia :
Belajar adalah berusaha memperoleh kepandaian atau ilmu, berlatih, berubah tingkah laku atau tanggapan yang disebabkan oleh pengalaman.
I.1.B Pengertian belajar menurut beberapa ahli :
1. Menurut james O. Whittaker (Djamarah, Syaiful Bahri , Psikologi Belajar; Rineka Cipta; 1999) Belajar adalah Proses dimana tingkah laku ditimbulkan atau diubah melalui latihan atau pengalaman.
2. Winkel, belajar adalah aktivitas mental atau psikis, yang berlangsung dalam interaksi aktif dengan lingkungan yang menghasilkan perubahan-perubahan dalam pengetahuan, pemahaman, ketrampilan, nilai dan sikap.
3. Cronchbach (Djamarah, Syaiful Bahri , Psikologi Belajar; Rineka Cipta; 1999) Belajar adalah suatu aktifitas yang ditunjukkan oleh perubahan tingkah laku sebagai hasil dari pengalaman.
4. Howard L. Kingskey (Djamarah, Syaiful Bahri, Psikologi Belajar; Rineka Cipta; 1999) Belajar adalah proses dimana tingkah laku ditimbulkan atau diubah melalui praktek atau latihan.
5. Drs. Slameto (Djamarah, Syaiful Bahri, Psikologi Belajar; Rineka Cipta; 1999) Belajar adalah suatu proses usaha yang dilakukan individu untuk memperoleh suatu perubahan tingkah laku yang baru secara keseluruhan, sebagai hasil pengalaman individu  itu sendiri di dalam interaksi dengan lingkungannya.
6. (Djamarah, Syaiful Bahri, Psikologi Belajar; Rineka Cipta; 1999)
Belajar adalah  serangkaian kegiatan jiwa raga untuk memperoleh suatu perubahan tingkah laku sebagai hasil dari pengalaman individu dalam interaksi dengan lingkungannya yang menyangkut kognitif, afektif dan psikomotor.
7. R. Gagne (Djamarah, Syaiful Bahri, Psikologi Belajar; Rineka Cipta; 1999) hal 22. Belajar adalah suatu proses untuk memperoleh motivasi dalam pengetahuan, ketrampilan, kebiasaan dan tingkah laku
8. Herbart (swiss) Belajar adalah suatu proses pengisian jiwa dengan pengetahuan dan pengalamn yang sebanyak-banyaknya dengan melalui hafaln
9. Robert M. Gagne dalam buku: the conditioning of learning mengemukakan bahwa: Learning is change in human disposition or capacity, wich persists over a period time, and which is not simply ascribable to process a groeth. Belajar adalah perubahan yang terjadi dalam kemampuan manusia setelah belajar secara terus menerus, bukan hanya disebabkan karena proses pertumbuhan saja. Gagne berkeyakinan bahwa belajar dipengaruhi oleh faktor dari luar diri dan faktor dalm diri dan keduanya saling berinteraksi.
10. Lester D. Crow and Alice Crow (WWW. Google.com) Belajar adalah acuquisition of habits, knowledge and attitudes. Belajar adalah upaya-upaya untuk memperoleh kebiasaan-kebiasaan, pengetahuan dan sikap.
11. Ngalim Purwanto (1992) (WWW. Google.com) Belajar adalah setiap perubahan yang relatif menetap dalam tingkah laku, yang terjadi sebagi hasil dari suatu latihan atau pengalaman.

Semester 2 :)


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Monday, May 27, 2013

Gambar Majlis Pernikahan ke 3 Ustaz Azhar Idrus & Gambar isteri2 UAI

Assalamualaikum

"Wahai golongan pemuda sesiapa yang mempunyai kemampuan di kalangan kamu hendaklah ia berkahwin kerana ianya boleh menundukkan pandangan mata dan memelihara kemaluan. Sesiapa yang tidak mempunyai kemampuan hendaklah ia berpuasa kerana puasa menjadi pelindung kepadanya"-[Hadis Riwayat Al-Bukhari

Menurut info dari Sinar, Hafiz Hamidun yang menghadiri majlis memberitahu majlis tersebut telah berlangsung hari  Ahad 27 Mei 2013

“Ya... Betul. Maaf saya sedang dalam majlis, tidak boleh bercakap.

“Isteri beliau berasal dari Pagoh dan kini menetap di Keramat,” jawabnya melalui pesanan khidmat ringkas (SMS).






Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Penawar sakit hati/Terluka

Assalamualaikum

Salam Maghrib ! :) Untuk perkongsian bersama, iaitu rakan2 readers yang masing2 ada hati..ada perasaan..ada jiwa..ada sanubari..ada kalbu..ada hati *eh hati dah ckp td 
***************

Bagaimana menangani rasa sakit hati, agar tidak menjemput dosa kepada kita sendiri?
Antara petua – petua yang diajarkan oleh Rasulullah untuk dijadikan penawar sakit hati adalah :
1. Muhasabah Diri
Sebelum kita menyalahkan orang lain, seharusnyalah kita melihat diri kita sendiri. Mungkin kita sakit hati oleh kata – kata saudara kita, padahal dia tak bermaksud menyakiti. Cuba bertanya pada diri sendiri, mengapa saudara kita  bersikap demikian.
Jangan-jangan kita sendiri yang telah membuat kesalahan kepadanya.
2. Menjauhkan Diri dari Sifat Iri Hati Dan Dengki
Iri hati dan dengki adalah beberapa ruang  yang menjadi pintu bagi syaitan untuk memasuki hati manusia.
Angan – angan yang berlebihan, dapat membuat seseorang buta dan tuli. Bila tidak dilandaskan iman, seorang yang berangan – angan cenderung akan melakukan berbagai cara untuk mendapatkan apa yang dicitanya.
Demikian sifat iri hati dan dengki. Sifat ini berasal dari kecintaan terhadap hal-hal yang bersifat material, kehormatan, dan pujian. Manusia tidak akan tenang bila dalam hatinya ada sifat ini.
Manusia juga tak akan pernah berasa bersyukur, kerana selalu merasa kurang. Dia selalu memandang ke atas, dan seolah tidak rela melihat orang lain memiliki kelebihan melebihi dirinya. Maka hapuskanlah terlebih dahulu sikap cintai dunia, sehingga dengki  menghilang
Rasulullah bersabda,
“Tidak boleh dengki kecuali kepada dua orang. Iaitu orang yang diberi harta oleh Allah, kemudian membelanjakannya di jalan yang benar. Dan orang yang diberi hikmah oleh Allah, kemudian memutuskan persoalan dengannya dan mengajarkannya.” (HR. Bukhari).
3. Menjauhkan Diri dari Sifat Amarah dan Keras Hati.
Bila marah telah timbul dalam hati manusia, kadangkala manusia bertindak tanpa pertimbangan akal. Jika akal sudah lemah, tinggallah hawa nafsu. Dan syaitan pun leluasa melancarkan serangannya, lalu mempermainkan diri manusia.
Ibnu Qudamah dalam Minhajul Qashidin menyebutkan bahawa Iblis pernah berkata, “Jika manusia keras hati, maka kami akan membaliknya sebagai anak kecil yang membalik bola.”
4. Memupuk Sifat Pemaaf.
“Jadilah engkau pemaaf, dan suruhlah orang mengerjakan yang ma’ruf, serta berpalinglah dari orang-orang yang bodoh.” Surah Al-A’raf : 199.
Allah sang Khaliq, Maha Pemaaf terhadap hambaNya. Tak kira sebesar gunung atau sedalam lautan kesalahan seorang hamba, jika dia bertaubat dengan sungguh-sungguh, maka Allah akan membukakan pintu maaf selebar-lebarnya.
Kita sebagai manusia yang lemah, tidak sepatutnya berlaku sombong, dengan tidak mahu memaafkan kesalahan orang lain, sebelum dia meminta maaf. Insya Allah, dengan begitu, hati akan lebih terasa lapang.
Rasulullah bersabda,
“Bertakwalah kepada Allah di mana engkau berada, tindaklanjutilah kesalahan dengan kebaikan, nescaya kebaikan tersebut menghapus kesalahan tersebut, dan bergaulah dengan manusia lain dengan akhlak yang baik.” (HR. Hakim dan At-Tirmidzi).
5. Husnuzon (Berprasangka Baik).
Allah berfirman:
“Hai orang-orang beriman, jauhilah kebanyakan dari prasangka. Sesungguhnya sebahagian prasangka itu adalah dosa. Dan janganlah kalian mencari-cari kesalahan orang lain, dan janganlah sebahagian kalian mengejek sebahagian yang lain. Sukakah salah seorang di antara kamu memakan daging saudaranya yang sudah mati? Maka tentulah kamu merasa jijik kepadanya.” (QS. Al-Hujurat : 12).
Adakalanya seorang muslim berburuk sangka terhadap seorang muslim lainnya sehingga dia memperkecilkan orang lain. Dia mengatakan macam-macam tentang orang lain, dan mengatakan dirinya lebih baik.
Tentu, perkara ini  yang tidak benar. Setiap muslim harus mengawasi diri terhadap titik-titik  yang cenderung untuk  memancing tuduhan, agar orang lain tidak berburuk sangka kepadanya.
6. Ikhlaskan Diri.
Ikhlas adalah kata yang ringan untuk diucapkan, tetapi cukup berat untuk dilakukanOrang yang ikhlas dapat meniatkan segala tindakannya kepada Allah. Dia tidak memiliki jiwa yang bersifat duniawi. Apabila Allah mengujinya dengan kenikmatan, maka dia bersyukur. Bila Allah mengujinya dengan kesusahannya pun, dia bersabar.
Dia selalu percaya bahawa Allah akan sentiasa memberikan yang terbaik kepada hambaNya. Orang yang ikhlas akan lebih mudah menangani hatinyanya untuk selalu menyerahkan segalanya hanya kepada Allah. Hanya kepadaNyalah dia mengantungkan harapan.


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, May 18, 2013

De Soul Pixture ~ Precious memories should last forever !

Assalamualaikum

FYI, Rara dah lama x outing utk outdoor photoshoot. :)
Kenapa ?
Sebab buzy. Hee. hujung minggu biasanya akan buat proposal thesis sedikit demi sedikit.Lepas tu,berehat atau jumpa orang2 yang tersayang. Tonton kisah cinta bersama yang tercinta ^_^ (LINK). Itu aje.
Last Rara outing kan,dengan mereka nie. Geng De Soul Pixture dengan trademark nye
 ~Let us snap your precious moment~
hehe.
Kenapa kita nak kena snap our precious moment?
Sbb bak kata De Soul Pixture,, 
Your precious memories should last FOREVER!
Geng  De Soul Pixture nie terdiri daripada 3 anak muda yang talented bak hang ! :) Ce tanya umur depa...ce
tanya...

Mereka nie mmg kamceng. Kalau ada job op kos pegi sama2. Kalau ada permasalahan ke,nak diskus pasal photoghraphy ke, mereka sama2 berganding bahu. Gituuu 

Apa yang paling penting ekceli Rara nak bgtw mereka nie menyediakan beberapa jenis perkhidmatan berbayar. 
Macam : 

-Event
-Portraits
-Family Portraits
-Childhood
-Weddings/ Engagements
-Graduation
-Outdoor
-Dan lain-lain

Jadi kalau berminat, atau ada apa2 urusan boleh lah kindly hubungi mereka... ya?? 
Enjoy !! ^______^ 

Gambar2 di bawah adalah utk Dara.com 
by Harith & Asyraff. Rara edit sikit,bg muka licin. Hehe. Yelaaa. nak bagi comel macam Lisa Surihani ! (LINK) *Tp x comel2 jugak.pown. huahuah. 

Tudung bawal sulam hadiah oleh Hagemaru-collection . Upah bg gambar buat cover photo :)








Contact :
Harith Rizla (016-6136105)
Ili Athirah (013-2933970)
Asyraf Arshad (016 6591916)

Tidak lupa juga,, Kepada gadis2 atau teruna2 yang baru mula nak berjinak or masuk dunia seni bergambar nie, boleh lah tengok2 gambar  mereka kat facebook.tau,jangan lupa like pulak ! :) Kalau nak  jadi talent or model mereka juga ,boleh hubungi mereka. Nanti kawtim2 la yer. 

Acap
Harith

P/s : Cik abam cik adek jangan mare ek..depa nie adik lagi dari kite tau... hehee. ''kisah cinta kita dot com"

More pictures @ next and next enty 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Aktivis Pelajar, Adam Adli ditahan bawah Akta Hasutan




Berita mula diterbitkan pada: Mei 18, 2013 17:24 (MYT)

Read more at:http://www.astroawani.com/news/show/aktivis-pelajar-adam-adli-ditahan-bawah-akta-hasutan-14422?cp

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Friday, May 17, 2013

Me-Style & KFC Spicy Korean Crunch

Assalamualaikum

Hari tu kami g kepsi nak makan kepsi korea yang hangat tuh.
Boleee la..xde la sedap sangat pun, hehe. Tp ada orang kata sedap, well,lain orang lain pendapat. Rambut sama rebonding,lidah lain2.


Kita kena paham,sesungguhnya dalam pengiklanan,exaggerate sangat diperlukan disitu. Kalau tidak,masakan berpusu2 orang pada hari tersebut beratur nak try menu kfc baru nie. Sah2 mesti lepas menonton iklan dalam talibesen yang wowwwwwwwwwww bestnyeeeeeeeeeee!!!  tuh. :)

Hehe. Exaggerate x exaggerate, kenyang perut  dahku masa tu. ^-^

Gendang gendut tali kecapi. Kenyang perut mood posing mari :)
Tima kacih cik abam sbb teman kite. Hee. http:// kisah-cintaku-2013;html Tanpa awak,siapalah saya..hanya pungguk merindukan bulan "_'' Nanti saya teman awak tengok wayang plak ok.. skg ade wayang yang saya x suka tapi mesti awak suka! "Fast & Furious 6"



Walaupun kite x secomel Lisa Surihani Comel Mr. F suka ambik gambar kite sbb nak elak dari kite amek gambar dia dan/atau  kite nak ambik gambar bersama dia. 
hewhew.



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Gambar2 / Video Comel Lisa Surihani Selca! ( Self Capture)

Assalamualaikum

Selain berkepit dengan Shaheizy Sam dalam mempromosikan Wechat,Lisa Surihani juga kini giat posing maut depan kamera...selca u olls. Hehe. Mcm la xde photogh nak shoot dia kan,sampai nak kena selca sendiri kan,,hihi. Tapi itulah, kalau dah minat amek gambar,selca pun jadikkkkkkkkkkkkkkk !

Lisa Surihani
Selca anggun Lisa =) dengan bunga di kepalanya!

Rara pun selalu jugak selca,time bosan2,kompem selca. Dalam kelas,toilet,tunggu bas,dalam bas, sume2 lah. Hew2. Cuma,tak comel la masalahnya . Tsskk T_T
Jadi dengan hobi or minat yang mcm comel2 gini boleh lah kita join peraduan nie. Alahai senang sgt nak join,yang penting kena ada twitter. Twitter Rara ? twitter.com/#!/Ara_Mastura Folo le ite kalo cudi ^_^

CARA NAK JOIN VIEW VIDEO SINI  http://video-lisa-selca-html.
Kalau nak tengok kecomelan Lisa yang mmg comel gilak gilak nie, jemputlah view SINI.  Dalam video nie,,,jelas sangat pelat R Lisa. Lucu dan comel lah. Leb.leb kat lisa.! http://bit.lisa-selca-comel-g (listen sekurghang-kurghannye) 

JOM! :)

Jom selca ! 
Hiasan kat kepala tu...boleh x ? hahak.
no idea




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, May 15, 2013

Selamat Hari Guru Cikgu Mastura

Assalamualaikum

Tadi ada org sms ''Selamat Hari Guru cikgu Mas!" kat saya..pastu baru teringat yang 16 Mei is teacher's day...woohoooo ! Occupied sangat duk tgk preview benda tak pekdah :  ''Be part of Showdown 2013 LIVE'' Hahaha. Terharu pulak ada org sms gitu..rasa mcm... cikgu sgt i olls u know..

Xde la sangat..Rara insya Allah bakal guru.. guru kaunseling tak pun guru BM.. xde lah kelassss sgt pown tp haa kelas x kelas..sape jadik anak2 murid aku..kalau yg jenis kepala batu..siap ko..siappppppp! Hehe. Acah je.. paling komang pun just say dalam hati ''sabar Rara..Sabar.. jangan lempang anak org nnt kena saman..habis duit habis reputasi habis karier habis la koooo" :') Yup jangan think positif sgt dengan pelajar sekolah skg nie tau..zaman dah berubah,dunia dah maju. Secanggih gajet Samsung GALAXY S4 , canggih lg idea2 mereka utk kenakan cikgu yg mereka kurang suka. Tak caya? You tube.


Le picture is masa makmal.. berlatih gitewww... ade gaya x ? ade tak? FYI, Rara kat luar ekceli jenis happy go lucky tp bila masuk bab cikgu..mengajar..ekceli...indah muka dari gaya.. Rara muka serius. Jarang senyum kat pelajar tambah2 jenis yang loyar buruk.. Tp dalam hati xde niat pun nak serius. Cuma kan time belajar kena belajar, time main kena main! hewhew.

Tp jangan isau,,masuk sem 6 Rara dah improved banyak..masa mengajar x serius sgt daa...boleh dibuat gurau dah..kalau ada murid yg buat lawak x cerdik,pun boleh layan..hee. *berdasarkan KPD*

Setakat nie Rara rasa belum masuk kategori cikgu yg suka membebel lagi..walaupun hakikatnya kalau kat rumah,or bersama cik abam,or bersama sape2 yg tersayang Rara suka membebel kalau ada yg tak kena,tp dengan pelajar so far so good.Tak de lagi membebel kalau x silap..

U guys nak kenal x sorang pempuan nie dia suka sgttt membebel. Tp apa yg dibebelkannya tu ada point,, Rara selalu dengar. Boleh belajar ckp omputih sekali. Ada part2 x leh pakai to muslims but almost all the point is not pointless,, it meaningfull. Never useless.Sila dengar baik2 *Jane banyak mulut * jemput pasang telingaaaaaaaaaaaaaaaa.haha

Cikgu Rara bila nak kahwin???? 


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, May 14, 2013

The New Way to Connect - WeChat

Assalamualaikum 


Do you even know what do students like to do in university...according to Jane?

And dehh.... Have u ever seen  Dwayne Johnson seeks help from Vin Diesel.Why?
                                       *********************************


Nowadays we got We Chat, which is is a social app that gathers all of your sharing and communication tools in one place, including video calls, text messages, and images. To fully experience the app, you'll need to get your friends to use it too, but it's a great way to connect with your friends across all platforms.


So to get started with WeChat, you'll need to create a user ID and password, which requires you to enter your phone number and a four-digit code that is sent to you via text message. The app will need access to your Address Book, which is par for the course with this type of chat/text app. The interface has a very simple design and no ads to accidentally tap, which we greatly appreciated as well.


Remember four navigation buttons line the bottom of the screen? Its Chats, Contacts, Social, and Settings. The Chats screen lists your most recent chats, so you can continue a previous conversation or start a new one by tapping Magic Wand in the right corner. We got a friend to download the app and were able to text back and forth without any trouble. We loved the Web WeChat feature for moving from an iPhone to a PC, which was simply a matter of visiting the site on our PC and scanning the QR code using the app's scanner. In a matter of seconds, we were ready to chat with our other WeChat friends on our PC. If you're brave, the Social feature lets you look around for other WeChat users to chat with, or browse your own contacts. There is a very ample Settings menu for updating your WeChat profile, adjusting privacy settings, and browsing a helpful FAQ.

With the explosion of smartphones has come an explosion of social apps. WeChat stands out as a viable contender and we recommend it to all users.



Read more: WeChat - CNET Download.com http://download.cnet.com/WeChat/3000-12941_4-75703835.html#ixzz2TFqRdEtv








Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, May 11, 2013

Favourite Photoghrapher & Model

Assalamualaikum semua.

Selamat berhujung minggu! Seharian hari nie Rara mengadap esaimen. Fuhhh,nampaknya makin di setadi,makin banyak tak lengkap. Hmmm :( Penat dunia nie. Penat. Moga2 apa yang Rara buat hari nie dapatlah hasilnya kelak... Aminnnnnnn..

Rasa nak rest kejap dengan blog,pictures,memories,fashion dsb lah. Dah lama Rara tak outing shooting2 nie. Hahak. Rindu nak menggedik lagi tp masa jeles dgn i tau nyahhhh. Mana tak nye. Dah sem 6 nie. Sem depan dah start praktikum daa..... nebes nak jd cikgu tau. tsskkk

Anyway meet my favourite photogh @ Ezwan Othman 
andd my favourite model/talent @ Mek Cah 

They are all my best friends! Senang bersama mereka. Miss u guys ! ^_^ 



Some said ''Nothing happens when you sit at home''. So I always make it a point to carry a camera with me at all times…I just shoot at what interests me at that moment. Hee.  So guys.. When the world is your canvas, so to speak, you need your tools with you to capture everything around you. Make a habit of always carrying a camera with you...cuz you will never suffer the regret of wishing you had. Trust me. :)





Kalau sudi jenguklah hasil gambar Ezwan kat sini yang ganas-ganas belake :: photoshoot-blackness. dan juga black-ezwan-photoghraphy. ::
nak lagi ganas???? SINI  
sorry kalau ganas sgt ! haha byeppp. 


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Friday, May 10, 2013

Usahlah diri ini dibezakan...


Mendung berarak
Dalam hidupku
Tak siapa tahu
Derita kalbu


Tiap jelmaan
Malam dan siang
Airmataku bagaikan hujan


Usahlah diri ini dibezakan
Usahlah diri ini disisihkan
Kita semua
Di pentas dunia
Yang sama


Ku sedar diri serba kekurangan
Meratap dan mencari perlindungan
Darimu insan
Ku gantung setinggi harapan


Pada mereka yang membantu
Redhakanlah aku
Setiap budi yang diberi
Ku bawa ke mati
Terima kasih
Padamu teman
Selamat tinggal
Aku ucapkan
Di malam sunyi
Yang memisahkan
Airmataku
Bagaikan hujan


P/S : Watch this video 


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, May 9, 2013

PENULISAN KUPASAN JURNAL TENTANG KOPERASI

PESANAN PENAJA 


 ARTIS YANG GIAT DALAM KELAB KOPERASI SEMASA ZAMAN SEKOLAH :
Hot Mama ! Si cute
NORA DANISH <---- cute pictures of Nora Danish!)
__________________________________________________________________________

1.0 Pengenalan


Jurnal yang dipilih adalah jurnal yang  bertajuk  Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi  Kemajuan Koperasi  Sekolah Di Daerah Kota Setar,Kedah. Jurnal yang ditulis oleh Termit Kaur Ranjit Singh dari Universiti Sains Malaysia ini adalah bertujuan untuk mengenal pasti perkara-perkara yang menjadikan atau mempengaruhi kemajuan koperasi sekolah di daerah yang membangun ini. Penulisan kajian ini melibatkan orang-orang berjawatan dan organisasi yang penting dalam koperasi iaitu guru penasihat koperasi, pengetua dan pegawai dari Suruhanjaya Koperasi Kedah (SKM). Pemerhatian dijalankan di koperasi sekolah yang dipilih untuk melihat aktiviti koperasi, susunatur, kekemasan dan sebagainya.

Pematuhan kepada Akta Koperasi, Undangundang Kecil Koperasi dan Peraturan Koperasi ditikberatkan dalam kajian ini kerana inilah yang membantu guru penasihat menjalankan aktiviti koperasi ke tahap yang lebih cemerlang.

2.0 Ulasan Jurnal

Menurut Abdul Aziz (2001), terdapat beberapa kelemahan yang ketara yang ditemui dalam koperasi sekolah iaitu pengurusan yang tidak cekap, kurang pengetahuan tentang perniagaan, sistem perakaunan yang lemah, kedudukan kewangan yang lemah dan tidak ada matlamat dan perancangan yang teliti. Namun koperasi di daerah Kota Setar  ini mengikut kajian ini memperlihatkan bahawa mereka  mampu membuktikan keberkesanan sebuah koperasi yang baik. Dengan kajian dari segi latar belakang koperasi, guru penasihat, aspek pengurusan dan pentadbirankoperasi,perkara menjadi lebih mudah untuk mengenal pasti faktor-faktor keberkesanannya.

Dalam kajian faktor-faktor  kemajuan koperasi sekolah daerah Kota Setar, perkara yang menjadikan prestasi koperasi sekolah mereka adalah apabila terdapatnya hubungan yang signifikan antara kejayaan pengurusan koperasi sekolah dengan fungsi dan kemahiran pengurusan di kalangan guru-guru koperasi sekolah. Kajian ini mendapati majoriti guru penasihat yang dilantik adalah di kalangan guru wanita dan guru penasihat koperasi mempunyai kesungguhan dan minat yang positif di dalam menjalankan tugas mereka.

Di samping itu,guru koperasi juga berharap semoga beban tugas mereka dapat dikurangkan supaya mereka dapat menumpukan perhatian kepada pengurusan koperasi sekolah dan juga tidak mengabaikan tugas utama mereka di dalam kelas.Guru penasihat koperasi yang terikat dengan tugas-tugas yang lain juga turut terlibat dengan bijak dari segi pengurusan agar masa antara tugas mengajar dan menjaga kepentingan koperasi sekolah ini dapat dikendalikan secara berstruktur dan berfungsi dengan lancar.

Pengetahuan guru-guru mengenai lokasi yang strategic juga menjadikan mereka dapat menggunakan lokasi sekolah yang jauh dari pusat bandar  sebagai batu loncatan  yang mana mempengaruhi kuasa beli pelajar adalah tinggi jika dibandingkan dengan lokasi sekolah yang terletak di bandar kerana saingan dengan kedai yang berhampiran dengan sekolah. Ramai pelajar berkunjung ke koperasi sekolah pada waktu rehat dan ini meningkatkan hasil jualan koperasi sekolah. Pengkaji mendapati bahawa guru penasihat koperasi mempunyai sikap yang positif dalam tugas mereka di mana mereka mampu mengurus koperasi walaupun sibuk dengan tugas-tugas wajib iaitu P & P. Guru penasihat yang terlibat juga mempunyai ilmu dan asas yang kukuh dalam bidang perniagaan kerana majoriti guru yang dilantik mempunyai kelayakan dalam bidang teknik dan vokasional. Guru yang dilantik sebagai bendahari juga faham dan jelas dengan Penyata Kewangan. Mereka yang terlibat juga bersedia untuk menghadiri mana-mana kursus yang dianjurkan oleh pihak koperasi sendiri ataupun pihak luar demi meningkatkan pengetahuan dan kemahiran mereka dalam pengurusan koperasi sekolah.

Hubungan yang rapat dan bertoleransi antara kejayaan pengurusan koperasi sekolah dengan kemahiran berkomunikasi di kalangan guru-guru koperasi sekolah juga merupakan kejayaan koperasi sekolah daerah ini. Kajian melihat bahawa pemilihan guru koperasi berdasarkan kepada kelayakandalam bidang tertentu seperti perakaunan, perdagangan, ekonomi, dan pengurusan perniagaan menjadikan koperasi sekolah mereka ditadbir oleh ahli lembaga koperasi yang mantap. Pengalaman dalam pengurusan perniagaan juga merupakan kriteria penting terutamanya untuk jawatan bendahari dan setiausaha. Pengurusan dan pengendalian koperasi bukanlah sesuatu yang mudah memandangkan koperasi sekolah terikat dengan undang-undang dan akta.Ianya memerlukan pengawasan sepenuh masa kerana ia bukan saja merupakan satu pertubuhan sekolah tetapi juga sebagai badan perniagaan yang menyenaraikan kehendak sosial dan ekonomi ahli-ahlinya (Zaleha, 1992). Sistem pengurusannya adalah berlainan, lebih kompleks di samping mengamalkan sistem kawalan secara demokrasi (Ungku Aziz, 1992).

Pengurusan yang cekap dan berkesan dapat memastikan perjalanan koperasi sekolah berjalan lancar dan secara tidak langsung dapat mengekalkan kemajuan koperasi sekolah. Komitmen guru juga merupakan kriteria yang penting kerana guru yang berdedikasi akan mempunyai rasa tanggungjawab yang tinggi dan dapat memikul amanah yang diberi dengan baik dan berkesan demi kepentingan bersama. Minat untuk mengurus koperasi penting kerana tanpa minat sukar untuk guru koperasi menguruskan koperasi sekolah dan menjalankan aktiviti. Mereka juga harus  mahir dan arif tentang selok belok perniagaan terutamanya untuk mendapatkan pembekal yang menawarkan harga yang rendah.

Dalam mewujudkan kerjasama antara sekolah dan guru-guru penasihat koperasi,mereka  diberi ruang dan peluang untuk menghadiri kursus atau seminar tentang pendidikan dan pengurusan koperasi sekolah, peranan anggota dan institusi koperasi, penyelenggaraan akaun dan pelancongan di beberapa tempat kursus tertentu . Guru-guru penasihat juga perlu dibawa melawat ke koperasi sekolah yang berjaya supaya mereka mendapat  pendedahan dan pengetahuan dalam pengurusan. Melalui lawatan ini juga guru penasihat koperasi dapat melihat aktiviti yang dijalankan yang mana boleh mendatangkan keuntungan kepada koperasi sekolah. Kursus  dalaman perlu dijalankan secara berkala supaya guru-guru yang pernah menghadiri kursus boleh berkongsi pengalaman dan pengetahuan dengan ahli yang lain. Oleh hal demikian,pengetahuan dan ilmu mengenai koperasi sekolah ini sentiasa bertambah dan berkembang dan sekaligus menambahkan lagi kemajuan koperasi sekolah mereka.      

Pengaruh yang dekat dan kuat antara  semua  pemboleh ubah bebas juga menjadikan koperasi sekolah semakin produktif iaitu dalam fungsi dan kemahiran pengurusan, pengetahuan dan pengalaman dalam perniagaan dan kemahiran berkomunikasi dengan kejayaan koperasi sekolah.Ia juga menunjukkan bahawa ada koperasi sekolah menyediakan Buku Tunai, jurnal, lejer, jualan harian / tunai, buku log dan fail yang menyimpan senarai ahli, invois, resit dan sebagainya.Dengan adanya koperasi, pelajar dapat mempraktikkan ilmu yang dipelajari dengan situasi sebenarnya. Pengalaman mengurus koperasi dapat membantu pelajar dan guru-guru menjadi usahawan suatu hari nanti dan yang paling penting dapat menggunakan ilmu yang  dipelajari di dalam  kelas dan secara tidak langsung pelajaran yang diajar menjadi lebih menarik dan menyeronokkan.

Di samping itu  pelajar juga akan mempelajari cara untuk menjadi pengurus yang baik. Sumbangan koperasi sekolah kepada sekolah juga diberi perhatian kerana impaknya kepada pelajar adalah besar, kerana dengan adanya koperasi sekolah pelajar-pelajar boleh membeli barang-barang dengan harga yang murah dan ada sesetengah  koperasi sekolah mampu meletakkan harga yang lebih rendah dari kedai di luar. Pertambahan ahli juga bertambah setiap tahun dan ini memberi kesan yang baik kepada koperasi sekolah kerana modal syer akan bertambah dan aktiviti koperasi juga boleh dipelbagaikan dan secara tidak langsung ia boleh memberi kesan kepada keuntungan koperasi. Jika koperasi mendapat untung yang banyak, maka anggotanya juga akan merasa nikmatnya kerana mendapat dividen yang tinggi. Koperasi sekolah ini  mampu mengagihkan  dividen 100% dan 30%  kepada ahlinya di samping melatih pelajar yang boleh dipercayai untuk menguruskan koperasi.

Penglibatan pelajar dalam pengurusan koperasi sekolah juga perlu diperluaskan supaya pelajar pelajar mendapat pengalaman dalam menguruskan perniagaan. Dengan penglibatan pelajar, maka ciri-ciri keusahawanan dapat diterapkan kepada pelajar.. Oleh itu,kebanyakan pelajar  diberi tugas yang mudah seperti membantu guru mencatat jualan harian, menyusun barang, sebagai pembantu kedai, dan mengira stok. Penyediaan akaun  dilakukan oleh guru kerana koperasi sekolah yang dikaji menggunakan program SEKKOP. SEKKOP adalah satu pakej sistem perisian komputer bersepadu yang mempunyai tiga fungsi iaitu pengurusan keanggotaan, perakaunan dan perniagaan koperasi sekolah. Sistem ini berfungsi untuk mengendalikan rekod dan maklumat keanggotaan, manakala sistem perakaunan menyediakan rekod-rekod perakaunan dan enyata kewangan. Sistem perniagaan berfungsi untuk menguruskan rekod jualan dan stok di kedai koperasi. ANGKASA menawarkan sistem ini bagi memenuhi keperluan perakaunan koperasi sekolah. Matlamat perkhidmatan SEKKOP ialah untuk meluaskan penggunaan sistem perisian keanggotaan, perakaunan dan perniagaan dengan cara kerja khidmat, senggara dan nasihat berterusan. Dengan khidmat, senggara dan nasihat berterusan koperasi sekolah boleh mengurus keanggotaan, perakaunan dan perniagaan secara berkomputer dan ini banyak membantu pengurusan koperasi sekolah ini.

3.0 PENUTUP
Dalam pengurusan dan pentadbiran koperasi yang berjaya dan maju,pengurusan yang cekap dan efisyen merupakan kejayaan dan keutuhan sesebuah organisasi koperasi. Kemajuan dan kejayaan koperasi sekolah banyak bergantung kepada pengurusan yang cekap dan berkesan, kepelbagaian aktiviti dan sokongan ahli serta pihak pentadbir. Semua pihak perlu bekerjasama untuk meningkatkan kemajuan dan keuntungan koperasi sekolah. Begitu juga dengan perkhidmatan SEKKOP dan ANGKASA, mereka bersama-sama pihak koperasi sekolah memastikan sistem koperasi digunakan sepenuhnya secara sebaiknya.
     Pihak pentadbir juga perlu peka dengan beban tugas yang terpaksa dipikul oleh guru penasihat koperasi dan sentiasa memantau masalah yang dihadapi dalam pengurusan koperasi sekolah supaya mereka dapat menumpukan perhatian kepada pengurusan koperasi sekolah dalam memajukan koperasi sekolah dan sekaligus member sumbangan dan menaikkan nama sekolah.
Top of Form
 ARTIS YANG GIAT DALAM KELAB KOPERASI SEMASA ZAMAN SEKOLAH :
Hot Mama ! Si cute
NORA DANISH <---- cute pictures of Nora Danish!)


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts