Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Monday, December 30, 2013

10 Janji Allah SWT Kepada Mereka Yang Ingin Berkahwin

Assalamualaikum

Apabila seorang muslim baik lelaki atau wanita akan berkahwin, biasanya akan timbul pelbagai perasaan akan timbul. Ada rasa gundah, resah, risau, bimbang, termasuk juga tidak sabar menunggu datangnya si pendamping. Bahkan ketika dalam proses taaruf sekalipun masih ada juga perasaan keraguan.

Inilah khabar gembira berupa janji Allah bagi orang yang akan berkahwin. Bergembiralah wahai saudaraku…

1. “Wanita-wanita yang keji adalah untuk lelaki yang keji, dan lelaki yang keji adalah buat wanita-wanita yang keji (pula),dan wanita-wanita yang baik adalah untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula)”. (An Nuur : 26)

Bila ingin mendapatkan jodoh yang baik, maka perbaikilah diri. Hiduplah sesuai dengan ajaran Islam dan Sunnah Nabi-Nya. Jadilah lelaki yang soleh, jadilah wanita yang solehah. Semoga Allah memberikan hanya yang baik buat kita. Amin.

2. “Dan kawinkanlah orang-orang yang sendirian diantara kamu dan orang-orang yang layak (berkawin) dari hamba-hamba sahayamu yang lelaki dan perempuan. Jika mereka miskin Allah akan memampukan mereka dengan kurniaNya. Dan Allah Maha Luas (Pemberian-Nya) lagi Maha Mengetahui”. (An Nuur: 32)

Sebahagian para pemuda ada yang merasa bingung dan bimbang untuk berkahwin. Salah satu sebabnya adalah kerana belum mempunyai pekerjaan. Dan yang telah mempunyai pekerjaan pun tetap ada perasaan bimbang juga. Sebahagian mereka tetap ragu nilai gajinya. Dalam fikiran mereka, “apakah gaji ini cukup untuk berkeluarga dengan gaji sekian?”.

Ayat tersebut merupakan jawapan buat mereka yang ragu untuk melangkah ke jinjang pernikahan kerana alasan ekonomi. Yang perlu ditekankan kepada para pemuda dalam masalah ini adalah kesanggupan untuk memberi nafkah, dan terus bekerja mencari nafkah memenuhi keperluan keluarga.

Allah akan menolong mereka yang menikah. Allah Maha Adil, apabila tanggungjawab para pemuda bertambah – dengan kewajipan memberi nafkah kepada isteri dan anak-anaknya, maka Allah akan memberikan rezeki yang lebih. Tidakkah kita lihat kenyataannya di masyarakat, banyak mereka yang semula miskin tidak mempunyai apa-apa ketika berkahwin, kemudian Allah memberinya rezeki yang berlimpah dan mencukupkan keperluannya?

3. “Ada tiga golongan manusia yang berhak Allah tolong mereka, iaitu seorang mujahid fi sabilillah, seorang hamba yang menebus dirinya supaya merdeka dan seorang yang menikah kerana ingin memelihara kehormatannya”. (HR. Ahmad 2: 251, Nasaiy, Tirmidzi, Ibnu Majah hadits no. 2518, dan Hakim 2: 160)

Bagi siapa sahaja yang berkahwin dengan niat menjaga kesucian dirinya, maka berhak mendapatkan pertolongan dari Allah berdasarkan penegasan Rasulullah dalam hadits ini. Dan pertolongan Allah itu pasti datang.

4. “Dan diantara tanda-tanda kekuasaanNya ialah Dia menciptakan untukmu isteri dari jenismu sendiri, supaya kamu cenderung dan merasa tenteram kepadanya, dan dijadikan-Nya diantaramu rasa kasih dan sayang. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi kaum yang berfikir”. (Ar Ruum : 21)

5. “Dan Tuhanmu berfirman : ‘Berdoalah kepada-Ku, nescaya akan Kuperkenankan bagimu. Sesungguhnya orang-orang yang menyombongkan diri dari menyembah-Ku akan masuk neraka Jahannam dalam keadaan hina dina’ “. (Al Mu’min : 60)

Ini juga janji Allah ‘Azza wa Jalla, bila kita berdoa kepada Allah nescaya akan diperkenankan-Nya. Termasuk di dalamnya ketika kita berdoa memohon diberikan pendamping hidup yang agamanya baik, cantik, taat, dan sebagainya.

Dalam berdoa, perhatikan adab dan sebab terkabulnya doa. Diantaranya adalah ikhlas, bersungguh-sungguh, merendahkan diri, menghadap kiblat, mengangkat kedua tangan, dan lain – lain.

Perhatikan juga waktu-waktu yang mustajab dalam berdoa. Diantaranya adalah berdoa pada waktu sepertiga malam yang terakhir dimana Allah ‘Azza wa Jalla turun ke langit dunia, dan pada waktu antara azan dan iqamah,

Perhatikan juga penghalang terkabulnya doa. Diantaranya adalah makan dan minum dari sumber yang haram, dan berpakaian dari usaha yang haram serta melakukan apa yang diharamkan Allah,

Manfaat lain dari berdoa bererti kita meyakini keberadaan Allah, mengakui bahawa Allah itu tempat meminta, mengakui bahawa Allah Maha Kaya, dan mengakui bahawa Allah Maha Mendengar.

Sebahagian orangapabila jodohnya tidak kunjung datang maka mereka pergi ke dukun-dukun berharap agar jodohnya lancar. Cara seperti ini jelas dilarang oleh Islam. Perhatikan hadis-hadis berikut yang merupakan peringatan keras dari Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam:

“Barang siapa yang mendatangi peramal / dukun, lalu dia menanyakan sesuatu kepadanya, maka tidak diterima solatnya selama empat puluh malam”. (Hadis sahih riwayat Muslim (7/37) dan Ahmad).

Telah bersabda Rasulullah shallallahu ‘alaihi wa sallam, “Maka janganlah kamu mendatangi dukun-dukun itu.” (Sahih riwayat Muslim juz 7 hal. 35).

Telah bersabda Nabi SAW, “Sesungguhnya jampi-jampi (mantera) dan guna-guna itu adalah (hukumnya) syirik.” (Hadis sahih riwayat Abu Dawud (no. 3883), Ibnu Majah (no. 3530), Ahmad dan Hakim).

6. “Mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan sabar dan solat“. (Al Baqarah : 153)

Mintalah tolong kepada Allah dengan sabar dan solat. Agar datang pertolongan Allah, maka kita juga harus bersabar sesuai dengan Sunnah Nabi dan terbebas dari bid’ah-bid’ah.

7. “Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan, sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan”. (Alam Nasyrah : 5 – 6)

Ini juga janji Allah. Mungkin terasa bagi kita jodoh yang dinanti tidak kunjung datang. Segalanya terasa sulit. Tetapi kita harus tetap berbaik sangka kepada Allah dan yakinlah bahawa sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Allah sendiri yang menegaskan dua kali dalam Surat Alam Nasyrah.

8. “Hai orang-orang yang beriman jika kamu menolong (agama) Allah, nescaya Dia akan menolongmu dan meneguhkan kedudukanmu”. (Muhammad : 7)

Agar Allah menolong kita, maka kita tolong agama Allah. Baik dengan berinfak di jalan-Nya, membantu penyebaran dakwah Islam dengan penyebaran buletin atau buku-buku Islam, membantu penyelenggaraan pengajian, dan sebagainya. Dengan itu semoga Allah menolong kita.

9. “Sesungguhnya Allah pasti menolong orang yang menolong (agama)-Nya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Kuat lagi Maha Perkasa”. (Al Hajj : 40)

10. “Ingatlah, sesungguhnya pertolongan Allah itu amat dekat”. (Al Baqarah : 214)

Itulah janji Allah. Dan Allah tidak akan menyalahi janjinya. Kalaupun Allah tidak / belum mengabulkan doa kita, tentu ada hikmah dan kasih sayang Allah yang lebih besar buat kita. Kita harus berbaik sangka kepada Allah. Inilah keyakinan yang harus ada pada setiap muslim.

Jadi, kenapa ragu – ragu dengan janji Allah?

Iklan : Hantaran zaman terkini. Samsung Galaxy Note 3 !  Aaron Aziz & Syarifah Amani  bergabung dalam iklan ini. Awesooomeee  VIEW HERE 

Sumber : http://peribadirasulullah.wordpress.com/2013/07/18/10-janji-allah-swt-kepada-mereka-yang-ingin-berkahwin/

Kredit gambar  :
Firdaus Norjaya Photoghraphy

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tips hilangkan mengantuk semasa study final exam [Kelakar hehe]

Assalamualaikum. 

Esok first day Asmah dan Hakimah akan seat for their exams, in part 8 uitm kampus kb. So, ini utk Cemah n Qim. 

Ok, dah ready girls? Lets do it! First, sila bangun sekarang! Kita nak mulakan senaman.
LANGKAH 1
 13 Cara Berkesan Untuk Hilangkan Mengantuk Dan Stress
Ini adalah ala taichi sikit la… sebagai permulaan untuk memanaskan badan..
LANGKAH 2
 13 Cara Berkesan Untuk Hilangkan Mengantuk Dan Stress
Tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher anda..
LANGKAH 3
 13 Cara Berkesan Untuk Hilangkan Mengantuk Dan Stress
wa..wa..aaa
LANGKAH 4
 13 Cara Berkesan Untuk Hilangkan Mengantuk Dan Stress
Gerak kekanan kemudian ke kiri..
LANGKAH 5
 13 Cara Berkesan Untuk Hilangkan Mengantuk Dan Stress
Gerak ke kiri kemudian ke kanan. Ikut sahajalah… jangan terpusing kepala sudah la..
LANGKAH 6
 13 Cara Berkesan Untuk Hilangkan Mengantuk Dan Stress
Tepuk kuat kuat kat dahi.. Ini untuk menghilangkan mengantuk..
LANGKAH 7
 13 Cara Berkesan Untuk Hilangkan Mengantuk Dan Stress
Selepas itu buat gerakan tangan dan badan… buat macam gembira je..
LANGKAH 8
 13 Cara Berkesan Untuk Hilangkan Mengantuk Dan Stress
Kemudian goyang-goyangkan kaki dan badan sedikit… Lakukan seperti kita tiada masalah…
LANGKAH 9
 13 Cara Berkesan Untuk Hilangkan Mengantuk Dan Stress
Lakukan secara agresif pula… Jangan peduli apa orang lain kata..
LANGKAH 10
 13 Cara Berkesan Untuk Hilangkan Mengantuk Dan Stress
Hilangkan semua tekanan…
LANGKAH 11
 13 Cara Berkesan Untuk Hilangkan Mengantuk Dan Stress
pusingkan kepala…
LANGKAH 12
 13 Cara Berkesan Untuk Hilangkan Mengantuk Dan Stress
tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…
LANGKAH 13
 13 Cara Berkesan Untuk Hilangkan Mengantuk Dan Stress
Akhir sekali lakukan joget kucing…
————–
Sekian.. SELAMAT MENCUBA!
- sumber : leypark.com

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, December 29, 2013

Membeli dengan bijak :)

Assalamualaikum

Lama Rara x update blog. Actually,baru balik dr bercuti. Kuale Kangsor dgn Tg Malim.  eh bukan dah mmg selalu pegi ke -_-

Well guys, Rara still dengan bisness online kat FB dan Instagram. Setakat nie, available baju t-shirt GEEK lengan pendek warna hijau tua, t-shirt GEEK lengan panjang biru tua,. Emilay Whitening Clear Spots, Foundation High Beam, Jubah,dan lain2 sila tgk fb dan fb page kite pliss ;')

INSTAGRAM- MASTURARARA

WARNA YG TINGGAL  (HIJAU)
STRAIGHT CUT/ MALE/FEMALE
COTTON - VERY COMFORTABLE & HIGH QUALITY
FREE SAIZ (FIT S-M) ONLY
RM 25 - Y.E.S

UPDATE : SOLD OUT TQ
WARNA YG TINGGAL  (biru)
STRAIGHT CUT/ MALE/FEMALE
COTTON - VERY COMFORTABLE & HIGH QUALITY
FREE SAIZ (FIT S-M) ONLY 
Update - sold out


Fungsi Emilay (yg ketara)
memutihkan 
menyamakan warna kulit yg tidak sekata
mengurangkan jerawat dan jeragat 
memperbaiki kulit yg rosak (muka)
melembapkan kulit (kulit tidak akan kering)
RM40

*******


HIGH BEAM FOUNDATION 
UNTUK KULIT MUKA YG TAMPAK GLOWING & SEGAR 
RM25
POSTAGE RM5

 Jubah Moslema 
RM60
Cotton-Tidak melekat pada badan 
Saiz :L
Colour : Maroon

update - sold out

Jubah Moslema 
RM60
Cotton-Tidak melekat pada badan 
Saiz :L
Colour : Oren
update - sold out



Membeli dengan bijak :)

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Monday, December 2, 2013

MURAH NYE !?? JUALAN PENGHABISAN STOCK ! :)

Assalamualaikum

UPDATE. SEMUA BAJU TELAH SOLD OUT.TQ

So. Lepas re-stock tempoh hari,,ini je lg yg tinggal ^_^ Awesome lah kawan2.. smart kan sesekali pakai bju t-shirt biasa tp stylo dgn text tersendiri ! Ingat lg apa maksud geek? -Org yg up to date, modern, meminati gajet, memiliki pengikut tersendiri dan lain. 

\
Ehsan abe muse. hiasan :)
GEEK T-Shirt
Short Sleeve
Available colour : Green 
Free saiz : Unisex - Male/Female
RM 30 only (pm for discount)
Postage rm6
Wassap/sms/wechat 01127799383 for discount^_^
GEEK T-Shirt
Long Sleeve
Available colour : 
Blue black (smart : with line!)
Black
Blue
Red (awesome colour!) 

Free saiz : Unisex - Male/Female
RM 35 only (pm for discount)
Postage rm6
Wassap/sms/wechat 01127799383 for discount^_^
facebook : https://www.facebook.com/uyarara16

UPDATE- SEMUA BAJU TELAH SOLD OUT


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, December 1, 2013

Photoshoot @ studio. Rara & Qiqi

Assalamualaikum

Lama benor Rara x update gambar2 dari aktiviti photoshoot kan, Gambar dlm folder nun byk lg yg x update.. kekangan masa dan kadang2 lupa..kadang2 mcm x sesuai nak update... Kadang2 malas.

Tp tang malas tu bukan kadang2 sebenarnya, hari2 pun malas -_-

Hari nie i rajin ok !! See.. kenangan ber-photoshoot dengan Qiqi, oleh Ezwan Othman suatu masa dulu.. :) Dulu2 Rara rajin lah photoshoot2 ni..sbb komitmen x byk sgt mcm skg nie. Family,thesis,bisness,students., auh. (Padahal..nak cakap mcm ni * dulu muda skg dah tua, sampai kena makan produk Emilay utk mengekalkan keremajaan)

p/s : Gambar ori dr camera En.Photoghrapher.
Edited by me jerrrr (bkn edit pom,crop jerk. hihi)




By the way ingt lg Qiqi? Hehe..Rara selalu sebut nama dia dlm blog Rara nim. Maklumlah,BFF dr sekolah. Qiqi ade buat contest.... Contest I'M DIVA. Senang je syarat dia. Just attach gmbr u all yg pakai spek hitam kat dia, n get likes. Then menang lah! Hadiah dia... yaa ampun lumayan hokeyyy. Yang sedihnya, Rara x boleh join contest yg dia buat sbb Rara jadi juri ! eheheee... soo...kwn2.... u all join lah k.. sape nak menang,,kena rasuah i dulu tau. hiihookkkk ^__^ gurau jee. Ni link contest kat blog Qiqi... tekan !

nak tengok hadiah yg lumayan tu?? Sinii
(penaja utama is Hazanis Fashion!)

banner contest beliau.
DIVA TAK DIVA TAK? ^_^


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Koleksi surat cinta untuk Faizal Ahmad / Mr.Konar Leper / Abe Muse

Assalamualaikum

Fenomena Mr. Konar Leper masih hangat di laman sesawang... ingat tak Rara pernah tulis entry pasal Abe Muse nie? Kalu x ingat terjah SINI Siapa Abe Muse ? Mr. Konar Leper ? 

Hari nie, Rara kumpulkan pesanan daripada kawan2 yang nak sangat suruh sampaikan kat Abe Muse kecintaan ramai ni.. nah.. khas utk abe muse, mereka kirim salam! (padahal aku pun sama hee) Assalamualaikum, baca nih abe muse uuuiiii.


AWAS : Ini bukan surat jiwang, kalau nak jiwang2, tulis kat sini ---> Kongsi cerita jiwang anda
Ini surat untuk Mr. Konar Leper
sambungan di bawah

Daripada Asmah Cemah 
KLIK GAMBAR UNTUK MEMBACA
daripada : Mariatul-Mar 
KLIK GAMBAR UNTUK MEMBACA
daripada : Wan Nur Aqilah-Qiqi 
blog : http://summerlovecheery.blogspot.com/

daripada : Haqimah- Qimah  (call her Qim) 
ni kite punya pantun. hehek ^_^
Mastura-Rara

Okay itu saje untuk kali ini. Kami suka abe muse kecek luarrrrrrrr... 
kami doakan Abe Muse jupo dengan jodoh hok cantik jelita berbudi pekerti mcm 
model2 nie... -------- > Model Hijabista !
  Ok..sesuai la ngan org hensem 


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts