Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Thursday, May 2, 2013

Hukuman HUDUD di Malaysia

Assalamualaikum


HUDUD & MALAYSIA

APA TU HUDUD & DI MANA MALAYSIA ?


Hudud adalah sebahagian daripada undang-undang syariah di bawah bab Kanun
Jinayah Syariah dan dibawah Jenayah terbahagi kepada hudud, qisos, diat dan
takzir. Hudud adalah hukuman jenayah berat spt zina, menuduh zina, mencuri, murtad, merompak, menderhaka. Malaysia secara umum mempunyai undang-undangy Syariah tapi hanya tidak menyentuh hukuman berat hudud

BOLEH KE HUDUD DIBUAT DALAM NEGARA MODEN SEKARANG ?

1) Hukuman 'KEJAM' - Org yg mengatakan begini sebenarnya tidak memahami hudud. Istilah kejam/barbarik dipertanam ke dlm pemikiran kita. Tahukah kita hukuman gantung sampai mati lebih menyakitkan daripada pancung. Tahukah kita hukuman electrify lebih lama menyakitkan daripada hukuman rejam. Tahukah kita 10 kali sebatan kaedah konventional adalah seribu kali lebih sakit & memberi kesan fizikal berbanding 100 kali sebatan hudud? Dan tahukah kamu, negara2 eropah tertentu sedang mengkaji hukuman tembak sampai mati. Beritahu saya, hukuman mana lebih kejam?

2) 4 saksi utk disabitkan? Bolehke? - Itulah intipati sebenar hudud. Hudud mempunyai prosiding yg sgt sukar. Malah, DNA, video etc tidak boleh dijadikan bukti utama semata2. Hudud bukan dilaksanakan untuk menghukum penjenayah sebaliknya menanam rasa takut dgn hukuman2 yg berat dan memberi tempoh kpd penjenayah utk bertaubat. Tetapi, sekiranya disabitkan, bererti penjenayah itu mmg berulangkali buat tanpa rasa kesal. Bayangkan anda pencuri, ditangkap kali pertama tapi dilepaskan, apakah anda xrasa lega sbb tangan anda masih ada? Anda akan mula terfikir utk bertaubat. Sekiranya anda xbertaubat jugak dan ulang lagi, anda kemudian ditangkap kemudian dilepaskan sehinggalah takdir Allah, nescaya anda akan dihukum potong tangan. Itulah intipati Hudud. Hanya penjenayah yg betul2 hardcore akan dihukum, bukan penjenayah 'junior' yg masih mentah & kadang2 ikut2 kawan saja

3) Adil ke? Abes orang non-muslim macam mana? - Sekiranya 2 pencuri, seorang Islam & bukan Islam ditangkap dan dihukum mengikut Islam & konvensional. Bukan Islam dipenjara, si Islam dipotong tangan (Sila lihat item 2.. bukan mudah). Adil ke? Itulah Adil dalam Islam. Adil dalam Islam adalah meletakkan sesuatu di tempatnya. Non-muslim dihukum mengikut kaedah mereka, Islam dihukum mngikut kaedah Islam. Tetapi, ingatlah, pada zaman Nabi SAW, hanya 2 hukuman hudud yg betul2 dilaksanakan dan cukup utk menghapuskan jenayah sehinggakan non-muslim ingin dihukum dgn kaedah hudud. Jadi, di Malaysia, pringkat awal kita mungkin melihat non-muslim lebih selesa dgn kaedah konvensional, tetapi setelah melihat jenayah Orang Islam hampir sifar slps hudud dilaksanakan, maka mereka InsyaAllah akan terbuka hati menerima hudud

4) Macam mana nak buat? DAP/MCA/MIC sume menentang!! - Di situlah perjuangan Islam. Memang benar, langkah pertama & yg paling sukar adalah memahamkan umat Islam terhadap Hudud. Yg menjadi isu adalah apabila segelintir umat Islam menakut-nakutkan dan melagakan non-muslim kepada hudud. Inilah golongan Islam yg menentang Hudud secara halus. Beringatlah, menentang hukum Allah hukumnya kufur akidah

Note : Nabi pernah bersabda yg lebih kurang bermaksud "Adalah lebih baik bagi seorang hakim tidak menjatuhkan hukuman kepada yg bersalah, daripada tersalah menghukum bersalah kepada yang tidak" . Inilah intipati Hudud =)

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Cara Mengundi PRU 13

Assalamualaikum

Ingin tahu jika Selangor telah menjadi negeri yang lebih maju? Tontonlah video ini untuk mengetahui isi selanjutnya.Tekan SINI

  • Cara Mengundi PRU 13 Pilihanraya Umum SPR 2013.on 23 APRIL 2013

Terdapat hanya 7 langkah di perlukan untuk melakukan undian terhadap parti politik atau pemimpin yang korang nak untuk jadi wakil rakyat yang memperjuangkan hak asasi sebagai rakyat Malaysia. Berikut adalah panduan bagaimana cara untuk kita mengundi pada 5 Mei 2013 ini.

Di sini di sertakan imej yang sebenar bagaimana prosedur mengundi ini berlaku:


Cara Mengundi PRU 13 Pilihanraya Umum SPR 2013

Cara mengundi PRU 13 Pilihanraya Umum

1. Sila masuk apabila dibenarkan oleh polis yang mengawal di pintu masuk.

2. serahkan MyKad/Dokumen pengenalan dan slip semakan kepada kerani Pengundian Pertama. Tunjukkan tangan untuk diperiksa dan dipastikan tiada calitan dakwat kekal pada jari.

3. Bergerak ke hadapan kerani Pengundian kedua. Letakkan tangan di atas pad dakwat kekal untuk calitan jari dan tunggu nama anda dipanggil.

4. Selepas jari ditandakan dengan dakwat kekal dan sebelum kertas undi dikeluarkan, kerani pengundian pertama akan membuat tanda pada nombor dan nama anda dalam buku daftar pemilih. Dapatkan kertas undi daripada Kerani Pengundian Ketiga.
cara mengundi pru13

5. Maju ke petak undi dan tandakan X pada ruang calon dalam kertas undi anda. Pilih satu calon sahaja.

6. Masukkan kertas undi ke dalam peti undi masing-masing untuk Dewan Undangan Negeri dan Parlimen.

7. Keluar segera dari tempat Mengundi.

Sumber : ceriterahmad.blogspot

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Expectation pada pasangan

Assalamualaikum

Setiap kali cuti benda nie akan timbul. Maybe perbezaan ini terlalu ketara. Sampai salah seorang tak mampu nak bagi yang terbaik untuk orang lain. Masing2 nak ikut prinsip masing2.

Aku expect yang positif dan sweet. Macam tiap kali cuti,nak balik kampung masing2, aku expect yang kami akan ada waktu yang berkualiti bersama pada malam tu sebelum masing2 bertolak esok. Sbb bagi aku, nak berpisah sekejap mybe dalam 2,3 hari, pasti akan timbul rindu bila berjauhan nanti. Walau pun tidaklah sejauh Abu Dhabi. Tapi bagi aku, yes. tetap istilah berpisah tu wujud walau sekejap. So aku expect mybe dinner sama2. Atau adanya 1 perbualan panjang, yang lebih dari 5 minit kalau aku bisa dapat.
Tapi tak pernah .

Sbb bagi dia ''ala mcm laaa xkan jumpa lg dah lepas nie''
''mcm la x pernah jumpa sebelum nie''

bye




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts