Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Saturday, December 6, 2014

Bagaimana nak jadi usahawan berjaya? How?

Assalamualaikum

Memandangkan sekarang ini aku (Rara) telah pun secara langsung dan konsisten berada di dalam dunia perniagaan, jadi tips macam ini tersangatlah baik dan sesuai untuk aku baca,faham,hadam, dan bertindak tanpa rasa ragu-ragu. Tak gitu? ...  

Disini Rara kongsikan kepada pembaca, tentang apa yang perlu kita lakukan kalau nak berjaya, terutama dalam perniagaan..tak kira lah nak meniaga apa, even jeruk asam boi pun kalau kena dengan teknik yang mantap, mau capai riban-riban seminggu ooo..... 

Ok kita teruskan dengan cara untuk menjadi usahawan berjaya. Bismilllah.

1. Bercita-cita tinggi.
- Semua org mempunyai impian. Ada yg nak jd jutawan, nak hidup senang, ada kereta mewah, rumah besar. Jd, tentukan apa yg Sdara/i semua impikan. Terapkan dalam diri.


2. Mempunyai matlamat yg jelas
- Selepas menetapkan impian, kita perlu juga menetapkan matlamat untuk mencapai kejayaan tersebut. Sbg cth, impian kita adalah untuk menjadi jutawan. Jd, apa yg perlu kita lakukan untuk mencapai matlamat tersebut? Kita perlu lebih berkerja keras, bykkn mempromosi produk kita, berikan perkhidmatan yg terbaik kpd plnggan dan sbgainya.

 

3. Rajin berusaha.
- Point yg ketiga ni amat penting. Kalau sekadar berangan2 tp tidak melakukan apa2, segala impian kita x kn menjadi knyataan. Jd, bykknlah berusaha. Dan berusaha pula perlulah berpadanan dgn apa yg kita impikan.

 

4. Sentiasa Berfikiran Positif.
- Antara punca kejayaan seorg usahawan adalah berfikiran positif. Fikiran +ve adalah punca kekuatan diri seseorg.Yg menghalang seseorg ushwn 2 berptus asa, n membuat perniagaan sentiasa bertapak kukuh.


5. Tidak Takut Pada Kegagalan.
- Untuk menjadi usahawan yg berjaya, jgn takut pd kegagalan. Bykkn mencuba wlaupun kita tau sesuatu yg kita lakukan itu akan gagal. Sbb pengalaman dr kegagalan yg membuatkn sesuatu prniagaan itu berjaya.


6. Tidak Gentar Pada Persaingan.
- Jgn takut pd persaingan perniagaan Sdara/i !. Apa yg perlu dilakukan adalah teruskn bersaing. Berikan perkhidmatan yg lebih baik dari pesaing.


7. Sentiasa Menampakkan Hasil Kerja Yg Terbaik.
- Berikan perkhidmatan yg terbaik kpd pelanggan Sdara/i. Biar mereka merasa puas dgn perkhidmatan yg diberikan Sdara/i. Perkara ini akan meningkatkan kepercayaan pelnggan kpd Sdara/i sekali gus dpt mengembngkn prniagaan Sdara/i.


8. Tidak Mudah Berputus Asa
- Dalam perniagaan, jgn mudah putus asa. Berikan perkhidmatan yg trbaik kpd plnggan. Jgn jdkn persaingn sbg punca Sdara/i berputus asa. Sentiasa mencari jln untuk menyelesaikan masalah. Jgn lari dari masalah.


9. Sentiasa Meningkatkan Potensi Diri.
- Ini PENTING !. Jgn mudah berpuas hati dgn sedikit kejayaan yg kita kecapi. Kembangkan diri Sdara/i. Andainya 1 hari nanti Sdara/i akan mencapai matlamat Sdara/i ( cth : menjadi jutawan ), jgn berhenti stkt disitu shj, ttpkan matlamat yg baru.( iaitu menjadi billionaire ).

Sebenarnya ada byk lg tips untuk menjadi usahawan yg berjaya. Rajin2kn lah diri untuk membanyakkan membaca buku-buku ilmiah, motivasi dan sbgainya.


 

Rujukan : Shiv Shera, 'You Can Win'- wangcyber.com



Buat pembaca-pembaca baru blog Rama2, fyi, Rara ceburi perniagaan tudung, a.k.a hijab. 
follow ig : @irraralabel ( irrara label )


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts