Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Monday, July 6, 2015

Mekap | Wajah Cerah Sekata dengan COLLAGEN CC CREAM - Raily Cosmetic

Assalamualaikum

Pernah tak korang (pembaca wanita) berdiri seketika di meja mekap, depan cermin, merenung alat mekap dan keliru untuk pakai mekap yang mana 1 ?? Pernah tak.... jeng3... Orang kata, perempuan ni jenis yang blur-blur sikit bab membuat pilihan, haha. Walaupun tak semua wanita blur, salah seorang yang blur itu adalah saya ! Lalalaa.. 

Contohnya kan, hari ini kena keluar jumpa customer. Lepas jumpa customer nak photoshoot tudung. Lepas photoshoot tudung nak jumpa kawan lama, so nak selfie banyak2. Ada 3 'event' hari ini. Maka, pening lah aii nak mekap jenis mana ni?? Bagi seorang yang blur, mekap yang paling sesuai adalah natural mekap ! Haha... Natural mekap ni paling selamat dikenakan. Tak over dan tak selekeh. Rilek-rilek sahaja... 


Sejak ada CC CREAM RAILY COSMETIC ini, memang  setiap kali nak mekap, Rara akan pakai cc cream ni. Jujur sejujur jujurnya, sejak guna cream ini, Rara tak lagi pakai foundation. Bedak pun tak pakai. 
Kalau awak-awak nak tahu, CC CREAM ni stands for collagen cream.. Dalam cream ni ada kolagen yang membantu untuk ; merawat kulit wajah dari dalam, menganjalkan kulit wajah, 
menutup cela dan pigmentasi di wajah, dan lain-lain lagi u all boleh baca di website di bawah :)


atau hubungi 
Dyah Mia
+6011 3295 8062
+6017 903 2179

As for myself, sejak Rara guna cream ni, perubahan yang Rara dapat lihat antaranya ; 
- Kulit semakin cerah dan pinkish 
- Kulit muka jadi lembut dan anjal,
- Parut jerawat jadi pudar 
- Kulit muka lembap dan tidak kering lagi...

Tapi kejap.. Mula-mula masa Rara cuba pakai cream ni, tak selesa sangat. Rasa macam 'mekap cair' ! Tapi rupa-rupanya bukan salah cream ni. Sebab hakak yang tak pandai pakai. Haha. Ok adik-adik. Ni kak Rara nak ajar cara pakai cc cream Raily Cosmetic.. 
1. Picit krim ke jari atau span 
*Tidak perlu banyak, sedikit sahaja sudah cukup* 
2. Sapu pada zon T atau mana-mana ikut kesesuaian masing-masing 
3.Sapu rata-rata seluruh muka dan leher jika mahu. 

Pointnya disini, cream ni pakai sikit sahaja dah elok :) kemain masa mula-mula pakai putih melepak, silap tu... pakai ala kadar je, hasilnya luar biasa, Natural ! Lagi satu, Rara perasan cream ni makin lama makin glowing... tak macam cream lain makin lama makin comot.. alalalalaaa. ala sayang...Selain itu, Krim ni halal dan tak ada merkuri.. usah bimbang tentang itu..ya..

Kalau kita pakai cream lain macam krim siang,bedak yang dibasahkan dengan span, atau foundation, kita dapat rasa kat muka kita yang kita ni kasar sebab lapisan mekap kita.. Tapi kalau cc cream ni, rasa smooth je.. rasa macam tak pakai apa-apa..malah, bila sentuh kulit, boleh rasa lembutnya haiii... ni kalau dah bersuami ni kompem encik suami puji setiap hari. Opppps. =P 
Tanpa foundation,bedak,conclear atau sebagainya.. hanya cc cream sahaja :) 
*lipstik & eyebrow kategori lain ya*

Last picture, di bawah adalah perbezaan tak pakai krim dengan pakai krim CC CREAM 

Picture ni tak di'filter' kan. Memang bila pakai cream jadi cerah la kulit. Tak nampak kusam dah :) 

Berminat ? 

atau hubungi  Dyah Mia
+6011 3295 8062 |  +6017 903 2179

Jemput LIKE FB RailyCosmetic untuk mendapatkan info terbaru dan harga promosi ya !
Selamat mencuba 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Apa itu Strok Haba dan Cara Mencegahnya

Assalamualaikum

Baru- baru ini negara kita digemparkan dengan kes seorang pelajar yang dikatakan meninggal kerana strok haba. Kanak-kanak tersebut (pelajar) dikatakan berpuasa dan itu memungkinkan lagi beliau untuk terkena strok haba serta merta. Kesahihan kes itu tidak dapat saya sahkan namun sebagai peringatan, semua orang harus berwaspada selalu. 

Cuaca yang panas, ditambah pula dengan bulan puasa ini tubuh badan seseorang kurang air dan tenaga. Oleh itu, amat mudah untuk kes strok haba berlaku pada bila-bila masa. Sebagai seorang yang perihatin, amat wajar untuk kita sama-sama mengingatkan antara satu sama lain mengenai kesedaran tanda-tanda strok haba dan langkah-langkah pencegahannya. 

Apa itu strok haba ? 

Strok Haba adalah keadaan apabila suhu dalaman badan meningkat melebihi 40.5 darjah celcius akibat cuaca yang terlampau panas. Cuaca yang panas terik  menyebabkan kurangnya air di dalam badan seseorang manusia. Asasnya, suhu normal badan manusia ialah 37 darjah celcius. Apabila suhu badan meningkat sehingga 40.5 darjah celcius, risiko strok haba menyerang adalah tinggi . Strok Haba boleh menyebabkan suhu dalaman badan seseorang meningkat secara mendadak sehingga 41 darjah celcius. 


Tanda-tanda awal strok haba ;



Cara rawat mangsa stroke haba :-
  • Rawatan harus dilakukan dalam masa 45 minit selepas mengalami strok haba
  • Keutamaan rawatan ialah menurunkan suhu badan mangsa
  • Bawa mangsa ke tempat teduh, atau
  • Bawa mangsa ke bilik yang sejuk/berhawa dingin, atau
  • Mangsa ditempatkan di bawah kipas
  • Lap anggota badan mangsa menggunakan tuala basah, atau
  • Rendam mangsa di dalam kolam air
  • Mangsa tidak boleh diberi minuman langsung. Hanya melalui ‘intravenous drip.’
  • Bawa ke klinik atau hospital berdekatan

Cara pencegahan stroke haba :-
  • Elakkan aktiviti riadah yang terdedah kepada cuaca panas.
  • Minum air dalam kuantiti banyak atau minima 2.5 liter sehari.
  • Pakai pakaian yang diperbuat dari 100% kapas kerana bahan itu membenarkan penyejatan peluh yang maksimum.
  • Pakai topi dari bahan kapas kerana lebih 40% daripada kehilangan haba berlaku di bahagian kepala.
  • Elakkan berjalan atau lakukan aktiviti di atas permukaan panas seperti simen dan bitumen

Gambar diambil sebelum Ramadhan :) 
Take care everyone. XOXO 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Cara Mencerahkan Kulit Wajah secara Instant ! WHITESYNERGY PP MASK

Assalamualaikum


Tanpa bantuan filter gambar di instagram, sebenarnya  kulit kak Rara u olls ni tidak lah secerah yang disangka.  Aktiviti luar yang memerlukan pendedahan matahari yang terus membuatkan kulit saya semakin hari semakin gelap. Haaa. Yang ni lah kita panggil sunburn. Kalau dulu Rara ada share tips menghilangkan sunburn dengan menggunakan sumber alam semulajadi, kali ini Rara nak share 1 produk yang lagi senang, cepat, dan berkesan untuk tangani masalah kulit gelap atau terkena sunburn ni.

Al kisahnya, menyedari perubahan kulit yang semakin tan, saya tercari-cari produk yang boleh memutihkan kulit secara cepat dan mudah tanpa perlu mekap tebal, sehinggalah diperkenalkan dengan produk WHITE SYNERGY EFFECT PP MASK oleh seseorang yang profesional. TQ Zyan :) 


Kini, WHITE SYNERGY EFFECT PP MASK  ni dah jadi produk utama Rara untuk mencerahkan kulit muka. Yela teringin gak nak putih macam orang lain, kalau kulit putih, pakai apa pun nampak cantik. Huhu  =) 

WHITE SYNERGY EFFECT PP MASK  ini HALAL dan diperbuat daripada bahan semulajadi, istimewanya ia telah dirumus khas secara moden untuk memudahkan kita menyimpan dan menggunakannya apabila diperlukan. Antara bahan utama yang digunakan untuk menghasilkan PP MASK ini  ialah stem sel epal, stem sel oren, aloe vera dan the hijau. Selamat dan mesra alam bukan?

Fungsi/kegunaan PP MASK ini ialah untuk ;

-Memutihkan dan mencerahkan kulit
-   Menyegarkan wajah
-       Membuang whitehead dan black head
-       Mengurangkan pigmentasi
- membuang sel kulit mati

Di bawah adalah testimonial diri Rara sendiri ; 


 Sebelum,semasa,sesudah & siap ! Jom keluar.. tak payah mekap dah. 

Setiap individu akan mempunyai masalah kulit wajah masing-masing, termasuklah Rara sendiri. Kalau korang tengok dekat-dekat muka ni, akan terserlah lah whitehead dan blackhead yang ada ni… hehe. Memang masa mula-mula cuba pakai PP MASK ni, berharap sangat agar gel ni mampu tarik sekali kotoran-kotoran tersumbat di bahagian hidung dan pipi ni. Tak larat dah guna masker yang menyakitkan kulit sebelum ni. Alhamdulillah la harapanku tidak sia-sia. Selain daripada dapat ‘putih instant’ , dapat gak merasa licinnya haiii muka ni tanpa white and black head. Nyahhh kau ! Hehe.  PP Mask ni tak sakit bila tarik. 


Thank you WHITE SYNERGY EFFECT PP MASK !


Berita baik, hari ni rezeki pembaca-pembaca sekalian. Sebab apa tau? Sebab...
Rara nak kongsi PP MASK milik Rara ni kepada 20 orang pembaca bertuah ! Setiap orang akan dapat sekeping PP MASK ini untuk dicuba dan kalian boleh lah turut sama bagi feedback di blog masing2 kalau sudi. Sudi-sudikanlah diri ya geng ! :)  Jangan lepaskan peluang untuk dapatkan PP MASK percuma ni daripada Rara tau, sebab kalau beli ni... RM 18 tau. Barang baik, sesuailah dengan nilainya. Jadi, bagi yang berminat nak cuba PP MASK ni. Komen kat bawah nanti ya. Rara akan pos untuk u all. FREE. Yayyyy !
#REZEKIRAMADHAN #PUTIHDIHARIRAYA #PPMASK

Sebelum cuba, mari belajar cara menggunakan WHITE SYNERGY EFFECT PP MASK :)

1.       Sapukan/oles gel  pada keseluruhan muka dan leher.
2.       Biarkan seketika dan tunggu sehingga kering (sekitar 1 jam atau kurang)
3.       Tanggalkan gel yang telah kering dengan menarik dari bahagian leher/dagu hingga ke atas
4.       Bilas dengan air bersih
5.       Rasai perbezaannya ! Kulit akan lebih putih, segar dan lembut
SEMUA NI UNTUK PEMBACA BERTUAH ! YAAA. AWAK LA :) 
Last picture. Selamat hari raya tak lama lagi, jangan lupa amalkan guna PP MASK dari sekarang so raya nanti sempatlah merasa kulit putih berseri.

Untuk pembelian, pertanyaan dan sebagainya, boleh lawati website ini ; 
facebook 


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, July 5, 2015

Apa Khabar Kulit ku sayang?

Assalamualaikum

Tersenyum sorang-sorang bila menjawab soalan daripada diri sendiri ni. Apa khabar kulit ku sayang? Sebenarnya kalau nak dibandingkan kulit wajah saya yang dulu,dengan yang sekarang, ada banyak juga bezanya... Perbezaan itu datang dengan dua bentuk iaitu positif dan negatif.

Yang negatifnya, usia kulit semakin tua seiring dengan umur. Semakin banyak terdedah kepada matahari, kotoran asap, debu, dan sebagainya. Benda-benda ni secara tak langsung bagi kesan kulit kusam sebenarnya.

Positif side pula, parut di muka semakin pudar... parut jerawat zaman budak U hampir tidak kelihatan, jerawat yang acah-acah nak tumbuh pula cepat jer surut. Kalau hari ni naik sebijik, esok dah kecut u olls ! Lusa dah hilang tanpa tinggal parut pun. Alhamdulillah.

Korang mesti nak tahu kan produk apa lah yang Rara guna untuk mengelakkan masalah wajah ni? Nanti Rara akan cerita detail di entry seterusnya. Ini kira entry pendahuluan la dulu.

Kita tidak mampu nak menyekat penambahan usia, tapi kita boleh melambatkan proses penuaan kulit kita. Kan? Well nanti Rara akan perkenalkan kawan2 pembaca semua dengan produk yang Rara amalkan ni. Sementara itu korang berkenalan lah dulu melalui gambar di bawah :)




Nak berkenalan senyap-senyap dengan produk yang Rara guna ni, boleh terus intai laman web; http://www.livingjungle.com.my/ atau 

Untuk mengetahui keberkesanan  produk ini dengan lebih lanjut, tunggu Rara up entry seterusnya tau ! see you. 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Lirik Lagu Kun Anta

Assalamualaikum

Lama dah lagu Kun Anta ni viral, sejak tersebarnya video dubsmash seorang pak arab handsome miming dalam kereta. Huhu. Siapa yang viralkan video dia? Harusla awek. Youuu gediklah korang. Lalalalalaa.. :)

HIS NAME IS HUMOOD

Sedap lagu ni. Ada masa nanti nak lah nyanyi.

Liujarihim, qoldat tu zohiru ma fihim
Pabadautu shakhson a-khar, kai atafa-khar,
Wa zonan tu ana, anni bizalika huztu ghina,
Fawajad tu anni kha-sir, fatilka mazohir,
La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,
La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x),
Kun anta tazdada jamala (2x)
Attaqabbalhum, anna-su lastu qalliduhum,
Illa bima yurdhi-ni, kai urdhi-ni,
Sa akunu ana, mithli tamaman hazana,
Fakona a’ti takfini, za-ka yaqi-ni,
La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,
La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x)
Kun anta tazdada jamala
Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,
Waakunu ana, ma ahwa ana, ma-li wama liridhohum,
Saakunu ana, man ardho ana, lan asa’ la liri dhohum,
Waakunu ana, ma ahwa ana, lan ardho ana biridhohum
La la,
La nahtajul ma-la,
Kai nazdada jama-la,
Jauharna huna,
Fi qalbi talala,
La la,
Nurdhin nasi bima-la,
Nardhohu la na ha-la,
Za-ka jamaluna,
Yasmu yataa’la
Oh Wo Oh (6x),
Kun anta tazdada jamala (2x)


Lirik nasheed di atas 👆
Humud Al-Khudr ; Kun Anta, Jadilah Dirimu 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts