Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Thursday, January 22, 2015

Senarai menu masakan yang boleh dicuba !

Assalamualaikum

Kalau anda seorang stalker tegar Rara, anda mesti perasan kerap kali jugaklah i update status ''Hari ni nak masak apa ek?? Idea please! " hahaha.. Serius babe, ekceli kita-kita yang pempuan ni kadang-kadang blur nak masak apa kat rumah..kan..tambah-tambah kita yang baru jer masuk alam 'surirumah' ni. Walaupun secara separuh masa sebab tak masak hari-hari, tapi tiap kali nak memasak mestilah nak cuba menu yang berlainan.. So hari-hari jugak lah kena fikir nak masak apa untuk makan ? 

Walaupun aku belum bersuami, tapi aku ni ada abang kat rumah.. dia punya tahap cerewet tu boleh tahan jugakla annoying dia. Kalau dalam seminggu ada rotate menu sama, membebel lah dia. 
Hape ko hengat haku bibik???  ^___^ 

Jadi disini, buat kegunaan diri sendiri yang boleh dikongsikan kepada kawan-kawan, i dah list out beberapa resepi yang boleh kita cuba. Sumber ni dari group whatsapp.. Rara join group resepi masakan gitewww. Makcik-makcik sangat rasa, tapi takpela. One day memang akan jadi makcik pun :) 

Senarai resepi masakan yang boleh dicuba ! 

Menu:
1. Ayam Panggang Bermadu
2. Udang Masak Serai Wangi
3. Ikan Siakap Kukus
4. Ikan Masak Berlada
5. Ikan Kerapu Masak Asam Manis
6. Ayam Masak Cendawan Ala Cina
7. Pajeri Nenas
8. Mee Hailam
9. Ketam Bertelur
10. Ayam Kepak Masak Minyak Bijan
11. Nehari (Kari Kambing Kashmir)
12. Ikan Tiga Rasa
13. Ikan Pari Lemas!!!! (pun ada?)
14. Tandoori Kurau
15. Tom Yam
16. Nasi Ayam Hakka
17. Mee Rebus
18. Gulai Tempoyak Ikan Kembung
19. Ayam Golek Seri Pahang
20. Kari Kepala Ikan
21. Black Pepper Steak
22. Gulai Tempoyak Ikan Kembung
23. Asam Pedas Tumis (Melaka)
24. Soto Ayam
25. Nasi Paprik
26. Nasi Dagang
27. Mee Bandung Muar 
28. Gulai nenas ikan kering orang utara
29. Ayam Bercili masak ketumbar
30. Ayam Masak Lomak Cili Api Nogori Style

Done ! 30 menu masakan untuk sebulan. Hehe... TQ kawan-kawan yang sudi share. Walaupun tak semua menu ni aku pandai, tapi... ala apa ada hal.. google aje la. Kalau nak lagi senang, tanya jer kawan kat group tu. They olls sentiasa membantu i olls ni haa... hehe. Ok then, till we meet again. Bz bz. Huhu.



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts