Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Friday, November 6, 2015

Jurugambar penipu. Tipu kawan sendiri

Assalamualaikum

Jurugambar penipu. Tipu kawan sendiri | Saya tidak pastilah sama ada beliau anggap saya ni kawan dia ataupun tidak, tapi apa yang dia lakukan benar-benar buat saya rasa tak sangka, kecewa,sedih, kesian, dan bodoh. Hmm. Pity me. 

My best friend forever, Hilda kahwin beberapa bulan lepas. Dah nak dekat setahun dah pun... Masa dia kahwin tu dia hire khidmat kawan saya sebagai jurugambar. Jurugambar ni pula kawan lama saya.. Saya kawan dengan dia sejak saya umur 19 or 20 lagi. Pada mulanya Hilda tanya pendapat saya jurugambar mana yang sesuai untuk shoot wedding pictures dia dan hubby, jadi dalam kepala otak saya adalah beberapa nama calon yang terpilih, dan saya cadangkan EO sebab dia kawan lama saya, plus dia jenis yang softspoken, extrovert, pandai attract orang untuk bersahaja depan kamera dan macam-macam lah yang positif tentang jurugambar ni. 

Gosh, i thought wrong... 

Sungguh tak sangka lepas shoot wedding semua, jurugambar ni mula buat perangai. Mesej tidak berjawab... call tidak berangkat.. berbulan-bulan juga.. Mula-mula kami (saya,Hilda,suami dia, keluarga dia) bagi EO peluang untuk explain apa masalah dia sampai tak boleh siapkan gambar dalam masa yang ditetapkan.. tapi dia tidak respon juga... Kemudian kami sabar lagi.. Hilda bagi peluang kalau tak dapat siapkan album atau edit, bagi soft copy saja pun jadilah.. sebab nak la tengok gambar wedding sendiri kan.. tapi tak ada respon... saya sendiri ada mesej jurugambar ni tapi dia tak respon juga.. Saya mula rasa hilang hormat pada dia. Beb, aku anggap dia kawan kot ! Sebab dia kalau bercakap, wah macam bagus.. aku kagum dengan cara dia berfikir, cara dia mentafsir situasi, dan macam-macam lah yang positif sebagai seorang kawan. Kehidupan ini memang mendewasakan kita, now i belajar bahawa tak semua orang yang baik, akan baik sampai bila-bila... aku terfikir kalau la jurugambar ni anggap aku kawan dia.. tak kan la dia nak tipu kami... Duit dah ambil, penuh lagi. On time Hilda bank in. Andai kata lah jurugambar ni rasa bayaran ni tidak cukup... dia boleh sebenarnya berunding..sebab kami kawan kot ! Kenapa perlu senyap.. block fb.. instagram.. deactivate all... leave media sosial, leave friends,. Hey kata profesional ?? Bukan ke you selalu claim that people di sekeliling you tidak ikhlas berkawan dengan u sebab mereka hanya nak sedut ilmu fotografi percuma dari you ? bukan ke you selalu kata u sering di ambil kesempatan? Now answer me.. siapa yang ambil kesempatan pada siapa sekarang ? :) 

Sebelum dia deactivate semua tu, saya masih boleh lihat keberadaan dia. Dia dengan normalnya beriadah dengan rakan-rakan jurugambar yang lain. 

Dude, i stalk you.

Hilda ada buat report police. Saya ada baca kertas laporan tu. Tapi... itulah, kes macam ni. Krikkkk~krikkkkk. Well, EO, jumpa di akhirat lah dengan Hilda.. Minta maaf pada dia. Mas sebenarnya malu kat Hilda. I thought you are an honest man. I thought wrong again. I rasa bersalah kat Hilda, rasa bersalah kat suami dia, rasa bersalah kat mama dan abah Hilda because they trust me. I trust you but you? Hilda.. sorry... aku terasa bila kau update status pasal EO ni. Gila tak terasa, aku yang rekemen EO :( Tapi aku already know that u never blame me. But sorry Da. 

TAPI. Its all still my fault. I yang rekemen you kat mereka. Bukan salah you, bukan juga salah Hilda. Its me my self no one else. Geng, sorry. I didn't meant to. Thousand appologies gais. Sigh. Macam EO sendiri, dia boleh je fikir ''sape suruh kau ambik aku sebagai jurugambar? kau yang nak aku shoot kan''   (Dari segi pemikiran negatif, it would be like this)

Oh baru teringat. Before Hilda buat report polis, Kami ada bincang ikhtiar lain untuk berunding dengan EO, iaitu contact kawan baik EO. Alhamdulillah kawan dia boleh tolong. Tolong pass copy. Alhamdulillah la jugak, at least boleh tengok gambar wedding tu walaupun soft copy dan tanpa album dan editing yang sepatutnya seperti yang dijanjikan dengan nilai bayaran (kontrak lisan) 

Enty ini beri pengajaran pada saya. 

EO, i know you tak baca blog i, tapi i hope one of your friend in my friendzone akan sampaikan suara hati i ni kat you. Suara hati sangattttttttttttt. Wekkk. 

Beb i know payment tu tidak sebanyak orang lain. Bukan 3-4 ribu pun. Tapi cuba you fikir, kita percaya 100% pada ALLAH kan, tapi di mana agaknya tempat kita di sisi  Dia kalau macam ni kita buat orang? Kita sama-sama hamba. Usah lupa diri bila mula selesa bersendiri. 



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts