Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Showing posts with label UPSI. Show all posts
Showing posts with label UPSI. Show all posts

Friday, December 12, 2014

Tak sabar nak posting, rindu nak jadi cikgu di sekolah !

Assalamualaikum


"Sedar ataupun tidak, dah 6 bulan Rara tamat pengajian di UPSI. Alhamdulillah, walaupun sekarang belum di 'posting' kan ke mana-mana sekolah, (interview pun belum panggil lagi)  sekurang-kurangnya kak Rara engko ni tak duduk saje kat umah ternak lemak tau. Dia jadi cikgu tuisyen di Pusat Tuisyen Masyarakat di KB dan personal tuition teacher bagi sebuah keluarga secara private" -  copy paste dari entry Rara yang lepas :) semasa menulis entry throwback photoshoot-geek

Oh well, itulah yang ingin dibicarakan pada hari ini. Rindu weh kenangan jadi cikgu praktikal dulu-dulu. Rindu sangat. Walaupun banyak cabaran dari pihak atasan dan tekanan kerja yang melampaui kemampuan, sekurang-kurangnya ia adalah sesuatu yang berharga dan akan dikenang sampai bila-bila walaupun tak mahu mengulanginya lagi... haha.. tak mau dah jadi cikgu praktikal.. nak jadi cikgu tetap.. at least kalau dah jadi cikgu tetap, kita akan tahu di mana tempat kita berdiri. Siapa kita di mata guru-guru lain dan sebagainya. Oh my god, i can't wait ! :) Seronok jadi cikgu ni.. you all.. suka tengok pelajar happy,pandai,nakal,bersungguh-sungguh,main-main, macam-macam lagi lah. Tapi ada jugak orang kata tak seronok kan? Iyalah, minat dan kecenderungan masing-masing kan, so what can i do.. :) Mungkin dari kecil lagi aku dah pasang cita-cita nak jadi guru, sebab tu aku kata seronok kan, yalahh sebab aku minat ! 

Syukur sebab dah konvo 3 bulan lepas dan genggam Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Bimbingan dan Kaunseling pada umur 24. Namun, belum capai tahap puas lagi aku ni.. aku harap aku dapatlah posting pada tahun 2015 nanti. Kalau tak ada rezeki, harap-harap 2016 lah yer. Bukanlah aku ini seorang graduan yang pasif dan hanya menunggu posting KPM semata-mata, tapi, ia memang dah menjadi cita-cita aku...so aku kenalah tunggu dengan sabar dan bergantung harapan sepenuhnya pada Allah S.W.T.. harap-harap cepatlah keluar tarikh temuduga posting ni. Aku nak lulus, dan aku nak dapat penempatan. Bagi rakan-rakan graduan upsi, jom kita sama-sama doa agar kerajaan cepat-cepat selesaikan masalah yang berlaku dalam pentadbiran mereka... so that penempatan kita akan dapat disusun dengan cantik. Aminnn...amin...... 

Tapi kalau dah tak ada rezeki... emmm xpela...redhoooooooooooooooooooooooooo... huhu. Kerja lain banyak lagi kat Malaysia ni, asalkan kita (aku ni) tidak terlalu memilih dan produktif serta proaktif ! yeahh :)   Cuma buat masa sekarang, doa haruslah tidak putus jika kita benar-benar inginkan penempatan itu.. Semoga di perkenankan oleh Allah S.W.T .. amin.. 

AWAS gambar di bawah adalah contoh guru yang belum peka pada etika seorang guru. Beliau tak pakai nametag. Nasib baik pengetua tak ada. Meeting. TQ 

"Cikgu ! orang sana makan dalam kelas" 
Oh..yang ini.. X-Y..
Y jatuh...




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, June 7, 2014

Model Keibubapaan Baumrind

Assalamualaikum

Pengenalan Model Keibubapaan Baumrind

Terdapat dua dimensi gaya asuhan keibubapaan menurut Baumrind iaitu responsiveness dan demandingness.
Baumrind mengklasifikasikan gaya asuhan keibubapaan kpd 3 iaitu:
-Autoritarian
-Permissive
-Autoritatif

Dimensi Gaya Asuhan Keibubapaan Baumrind. Ada 2 ; 

1) Responsiveness

-Dimensi gaya asuhan keibubapaan yg bersifat terbuka, mudah bekerjasama.
-Ia melibatkan pendekatan keibubapaan yg bersifat tenang & menggalakkan rasa bebas di kalangan anak2 utk melahirkan pendapat masing2.

2) Demandingness

-Dimensi gaya asuhan yg bersifat banyak tuntutan dan mendesak.
-Mereka menetapkan set jangkaan yg tinggi & mengawasi segala aktiviti yg dilakukan oleh anak2.




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, February 27, 2014

[ HEBAHAN ] Pengambilan BAUCER BUKU 1 MALAYSIA (BB1M) RM250

Assalamualaikum..

Hebahan untuk pengambilan BAUCER BUKU 1 MALAYSIA(BB1M)


Mahasiswa UPSI boleh mengambil baucer buku yang telah ditetapkan mengikut peringkat pengajian dan semester (sila rujuk UPSI PORTAL) bermula 5 Mac 2014..sila patuhi masa yg ditetapkan supaya mengelakkan kesesakan..

Sila pastikan saudara/saudari :-

1. membawa kad matrik dan kad pengenalan semasa mengambil BB1M.

2. mendapat 5 keping BB1M berjumlah RM50.00 setiap satu.

3. melengkapkan maklumat berikut dibelakang setiap baucar buku

- nama penuh seperti dalam kad pengenalan

-nombor kad pengenalan

-no. Telefon

4. tanda tangan borang terimaan baucar

5. menerima BB1M yang menpunyai cop Universiti dibelakang baucar

6. tidak boleh wakilkan untuk mengambil BB1M

sebarang masalah bolehlah rujuk di UPSI PORTAL..

Sumber : MPP sidang 2013/2014





Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, June 1, 2013

Esok Exam..

Assalamualaikum



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, December 13, 2012

Ya Allah... happynyaaaa !!! ^__^

Assalamualaikum


Alhamdulillah... Alhamdulillah..Alhamdulillah... Alhamdulillah.. Alhamdulillah... Alhamdulillah.. Alhamdulillah... Alhamdulillah.. syukur ke hadrat ilahi.. Hari nie  Jumaat 14/12/2012 yaknie 1 Safar 1434 bersamaan dengan
hari menyokong pejuangan Islam Syria sedunia,,ingin saya mengabadikan rasa syukur dan gembira ini kerana akhirnya telah tiba hari yang lama dinanti2 kan oleh saya iaitu hari tanpa assignment. ! 
Ya. Hari ini adalah bermulanya hari tanpa assignment saya..

Cuma. Keheppian ini tidaklah boleh disifatkan secara melampaui batas karena hal ini juga menandakan saya telah pun hampir ke tarikh untuk final exam.. Yeahh, final exam hohohuuuuuu ^_^ 
maq suka,maq lebih rela study daripada buat esemen. tau x nyahh?

Selamat jalan kepada tugasan individu,kumpulan,sesi kaunseling rakaman,sesi kaunseling live,meeting,discussion,program ke sekolah,dan bla bla bla malas haku nak kenang kembali, biarlah mereka sume menjadi kenangan abadi dalam sudut hati yang paling dalam,semoga bertemu kembali sem depan atau sem2 depan atau praktikum,atau alam pekerjaan aku sebagai cikgu nnt. Haaa. gitewwww.

Lepas update entry nie saya nak g masak. Masak lah hape2 pun yg ada kat dapo tu,dan nak makan sebanyak yg mungkin selagi muat perut comel yang BELUM pernah mengalami masalah buncet ini. Huuureyyyy ! - Ganjaran untuk diri sendiri olls ! :)

Lastly,terimalah jadual final exam saya untuk pengetahuan am manusia sejagat ini.
Untuk lelaki,klik SINI sbg tanda tumpang happy :) pieewitt
Untuk wanita, klik SINI sbg tanda join sekaki ! :) muahhh olls ! 


NameMastura Sohuya Binti Mohd Yusoff


ProgrammeBimbingan Dan Kaunseling ( AT04 )
FacultyPendidikan dan Pembangunan Manusia
Semester5
Exam Schedule
Semester 1 Sesi 2012/2013
CodeDescDateTimeVenueSeat
1KKP3053Pengurusan dan Konsultasi Kaunseling Sekolah31/12/201209:00 AMB09-0-BK0126
2KKG3023Kelompok Kaunseling02/01/201309:00 AMB03-3-BK0943
3KKS3033Kaunseling Pelbagai Budaya03/01/201309:00 AMB10-0-BK0176
4BML3043Fonetik dan Fonologi Bahasa Melayu04/01/201309:00 AMDewan Besar UPSI136
5BML3053Morfologi Bahasa Melayu05/01/201309:00 AMB03-2-BK0556
6CPI2011Koperasi No Final Exam
7KPD3016Pengajaran, Teknologi dan Penaksiran 1 No Final Exam
2,3,4,5 hoho xde gap ! I mmg suka subjek2 'berat' yg xde gap nie.. ooyeahhh .
Hakk tuii. :)

Juga sekeping gambar yang boleh dikaitkan dengan keheppian dirikuwww. ^^


 ahakkk !! ^_^

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, November 28, 2012

Jadual Final Exam Rara

Assalamualaikum
Alhamdulillah dah keluar.. :)

CodeDescDateTimeVenueSeat
1KKP3053Pengurusan dan Konsultasi Kaunseling Sekolah31/12/201209:00 AMB09-0-BK0126
2KKG3023Kelompok Kaunseling02/01/201309:00 AMB03-3-BK0943
3KKS3033Kaunseling Pelbagai Budaya03/01/201309:00 AMB10-0-BK0176
4BML3043Fonetik dan Fonologi Bahasa Melayu04/01/201309:00 AMDewan Besar UPSI136
5BML3053Morfologi Bahasa Melayu05/01/201309:00 AMSITC366







Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, November 10, 2012

PENYERAHAN KAD DISKAUN SISWA 1 MALAYSIA UPSI

Assalamualaikum

TARIKH: 6.NOVEMBER.2012
MASA: 8.00AM - 2.00PM
TEMPAT: DEWAN BESAR, KAMPUS SULTAN AZLAN SHAH, BANDAR PROTON
V.V.I.P: YB DSU DR RAIS BIN YATIM (MENTERI PENERANGAN, KOMUNIKASI DAN KEBUDAYAAN)

Alhamdulillah.. setelah sekian lama menunggu, pada 06/11/2012, penyerahan Kad Siswa 1Malaysia kepada mahasiswa/i Universiti Pendidikan Sultan Idris ( UPSI ) telah diadakan.. Terima kasih kepada Dato' Seri Utama Rais Yatim IIatas kesudian menyempurnakan majlis tersebut.. Terima kasih kepada pihak UPSI sendiri, mahasiswa/i UPSI, pihak Kementerian Penerangan, Komunikasi,dan Kesenian, sahabat - sahabat Majlis Perwakilan Pelajar UPSI, rakan - rakan kepimpinan kolej dan persatuan, rakan - rakan KARISMA dan semua pihak yang terlibat secara langsung mahupun tidak langsung dalam menjayakan Majlis Penyerahan Kad Siswa 1Malaysia dan RTM rentas kampus. Sekali lagi jutaan terima kasih diucapkan..



Selasa lepas berlangsungnya program penyerahan KADS1M di dewan besar UPSI dan program-program sampingan bersama Dato Seri Utama Rais Yatim Menteri Mentor UPSI. Ramai siswa/i UPSI tidak melepaskan peluang menghadiri majlis penyerahan tersebut untuk menerima Baucer buku dan Kad Diskaun. 

Kelebihan-kelebihan ini diberikan kepada siswa/i seluruh Malaysia bagi memberi semangat dan kemudahan kepada semua siswa/i agar dapat menimba ilmu dengan lebih tenang. Wartawan UPSIDaily berada di tempat kejadian dan mendapati semua siswa/i hadir dengan wajah yang ceria. 

Selain Itu wartawan UPSIDaily juga menemui YDP MPP UPSI  Saudara Fadlillah bagi mendapatkan pandangan dan beliau memberi ucapan terima kasih kepada Dato Seri Utama Rais Yatim kerana sudi hadir bermesra bersama siswa/i dan memberikan KADS1M. Beliau juga berharap agar semua siswa/i menggunakan kelebihan tersebut secara berkhemah.

Disamping itu Fadlillah juga sempat membawa Dato Seri Utama Rais Yatim menaiki motosikal bersama rombongan 50 buah motosikal siswa/i UPSI mengelilingi kampus baru UPSI. Selain itu Dato Seri juga menyumbangkan 10 buah komputer dan 20 buah komputer riba kepada siswa/i.





Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, November 6, 2012

Senarai kedai yang menerima kad diskaun

Assalamualaikum



Syarikat dan Koperasi yang menawar Kad Diskaun Siswa 1 Malaysia (KDS1M) .
Kedai Buku
  1. MPH Bookstores
  2. Imlaq Book Centre
  3. Borders (hanya di KL)
  4. Rona
  5. Kiang Trading
  6. Koperasi Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia Berhad
  7. Koperasi Kedai Buku Universiti Malaya Berhad
  8. Koperasi Universiti Sains Malaysia Berhad
*Kiang Trading – Diskaun 10% pada semua produk, kecuali pada item promosi, fotostat dan binding.
Pakaian
  1. Bata
  2. Ifamily
  3. Koperasi Keluarga Dato' Haji Hashim Mamat Kuala Terengganu Berhad
  4. Texline Lino
*Bata – Discount 10%
*Koperasi Keluarga Dato' Haji Hashim Mamat Kuala Terengganu Berhad – Diskaun 10% hingga 45% bagi produk terpilih
Syarat
1. Pakaian Batik
• 30% (Kemeja cotton VIP putih/warna)
• 15% (Kemeja crepe/satin lengan panjang)
• 10% (Kain pasang sutera crepe/ jacquard)
• 30% (Kain pasang cotton/fuji)
• 25% (Kaftan)
2. Songket
• 45% (Songket sutera Terengganu berpokok)
• 45% (Songket sutera Terengganu berpagar)
3. Samping
• 20% (Corak istana)
• 20% (Corak bunga abor)
Kesihatan
  1. Poliklinik An-Nisa'
  2. Qualitas Health
  3. Focus Point
  4. Menara Optometry
Makanan dan Minuman
  1. KFC
  2. Daily Fresh
  3. A&W
  4. Coffee Berry
  5. The Chicken Rice Shop
  6. Restoran Kenny Crab
  7. Sweet Chat
  8. Legend's Claypot Briyani House
  9. Dubu Dubu Seoul Food
  10. My Java Coffee
  11. Pancake House International
  12. Station One Product
  13. Gloria Jean's Coffees
  14. Bangi Kopitiam
KFC – Diskaun 5%
Syarat
1. Untuk setiap transaksi kecuali produk yang menunjukkan diskaun.
2. Transaksi tidak melebihi RM20.00.
A&W – Diskaun 50% diskaun ke atas mana-mana pembelian minuman Rootbeer, tidak termasuk botol 2 liter
Penginapan
  1. Ancasa Hotels & Resorts
  2. Ancasa Hotel & Spa Kuala Lumpur
  3. Ancasa Allsuites Resort & Spa Port Dickson
  4. Jerejak Rainforest Resort Penang
  5. Ancasa Express Pudu
  6. Tune Hotels Regional Services Sdn Bhd
  7. Leo Express Hotel
  8. Koperasi Al-Taqwa Kampung Kisap Langkawi Berhad
  9. Koperasi Guru-guru Melayu Kedah Berhad
  10. Koperasi Majlis Guru Ugama Menengah Berhad
  11. Koperasi Melayu Berjawatan Kerajaan Negeri Sembilan Berhad
  12. Rakyat Travel Sdn. Bhd.
Tune Hotels Regional Services Sdn Bhd – Diskaun 25% bagi harga bilik sahaja
Salun / Pusat /Produk Kecantikan
  1. Foot Master
  2. Paris Hill
  3. Proactiv
  4. Clara
  5. Koperasi Putri Terbilang Malaysia Berhad
*Foot Master – Pusat Rawatan Kulit Kaki – Diskaun 30%
*Proactiv – Diskaun 5%
Syarat
1. Sah digunakan di butik Proactiv di Publika, Solaris Dutamas dan Galaxy Ampang sahaja
2. Tidak sah bagi tawaran atau promosi lain
3. Tidak sah semasa event/ roadshow
4. Diskaun:-
• Set asas Proactiv RM 199.90 – diskaun 5%
• Set asas Proactiv RM 199.90 dan single item – jumlah keseluruhan diskaun 5%
• Semua single item – diskaun 5%
Produk IT
  1. Koperasi Celcom Berhad
  2. Koperasi Pegawai-Pegawai Dewan Bandaraya Kuala Lumpur Berhad
Koperasi Celcom Berhad – Diskaun 2% hingga 5% bagi produk dan perkhidmatan terpilih
Syarat
  1. Rangkaian telefon mudah alih jenama NOKIA -2% bagi setiap pembelian
  2. KOPCEL Shoppe – 5% bagi 'Non PLU product' iaitu snek makanan ringan seperti jagung kukus, minuman mineral water dan makanan bergoreng
  3. Rangkaian produk KOPCEL Best – 5% bagi setiap unit pembelian kecuali dalam jangka masa promosi
Lain-lain
  1. Bkz Bikerz
  2. Roller Star Arena
  3. Double Site
  4. Koperasi Kakitangan Maktab Kerjasama Malaysia Berhad
  5. Koperasi Kolej Kemahiran Tinggi Balik Pulau Berhad
  6. Mydin
Bkz Bikerz – Diskaun RM100 bagi motosikal terpakai dan RM200 diskaun bagi pembelian motorsikal baru model BKZ
  1. Diskaun 10% – 20% pada harga aksesori motorsikal
  2. Sewa Motorsikal dari RM80.00 sebulan
  3. Percuma caj upah pekerja bagi safety checking
Senarai syarikat dan produk adalah dari laman web www.1pengguna.com

*Hewhew. Yang bergaris adalah yang akan ingin dikunjungi setakat ini. 
P/S : Bata je? Levi's tak?? huhu Levi's tgh hot DISINI!


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, October 9, 2012

10 haribulan 10 - Tragedi Seram tiap tahun disini

Assalamualaikum


Ini ada saya kumpulkan beberapa kata2 orang (yang ntah nak percaya ke tidak)
Tarikhnya malam ini. 10.10. 

1. ''Kes perempuan bunuh diri tu yek... nanti ada satu tarikh setiap tahun ada nmpk jelmaan perempuan nk bunuh diri kt bngunan lama tu... pompuan bunuh diri sebab ditinggalkan bf dalam keadaan dia ngandung tu ke? pernah dengar cerita daripada kawan serumah masa lawat UPSI dulu. masa tu stay 3 hari kat Kolej Za'aba. dah lupa kisah sebenar macam mana. yang pasti salah satu tempat jelmaan pompuan tu selalu datang mengilai kat belakang rumah diorang... yang ku tau tarikh hantu tu kuar kat upsi setiap 10 Oktober
 aku ada dengar orang cakap la.... kalau nak nampak antu tu pada tarikh 10 oktober tu, pada waktu tengah malam cuba tengok bawah celah kangkang tengok bumbung bangunan suluh budiman tu, akan nampakla.....''

2. ''Ini yang aku dengar lah ada sorang student lelaki dia ni kira 'berisi la ilmu agamanya' waktu dia tengah studi malam2 somewhere dekat dalam upsi, then dia nampak ada sorang perempuan pakai baju kebaya, lalu tepi dia, dia tanya perempuan tu nak ke mana malam2 nih, perempuan tu just tunjuk arah galeri seni tu, then lelaki tu sambung study.
abis study dia teringin nak tengok apa program dekat dalam galeri tu, waktu dia pergi, pintu tutup, then dia try bukak pintu galeri tu, dia nampak banyak hantu terbang2 dalam galeri tuh....
Tapi sapa duduk UPSI mesti akan terdengar 10 Oktober, satu tarikh dikatakan hantu UPSI akan mula berkeliaran....''

3. ''Lecturer kitorang pernah cerita, pada satu tarikh dalam bulan oktober (tak ingat exactly, harap ada forumer sudi bagi info) tiada aktiviti dalam kampus UPSI...kerana pada tarikh itu adalah ulangtahun satu peristiwa bunuh diri....''

4. ''Kisahnya menurut beliau: seorang siswi telah bercinta dengan seorang pemuda. Mereka terlanjur lalu siswi itu mengandung. Tapi, pemuda itu tidak mahu bertanggungjawab.''
Siswi itu akhirnya bersalin, tapi oleh kerana malu, dia pun membunuh dirinya sendiri....pemuda itu mengambil bayi itu lalu pergi meninggalkan UPSI....tetapi pada ulangtahun tarikh kematiannya (10 Oktober), roh siswi itu akan merayau-rayau di UPSI untuk mencari bayinya...

 5. ''Versi akak dengar pulak masa kerja kat sini...pemuda itu kata depa adalah lecturer sendiri...tapi tak nak bertanggungjawab...baby ditinggalkan dalam almari sebuah kelas, tapi tak bernyawa la...wallahu 'alam...moga roh semuanya dicucuri rahmat..''

6.
-tarikh misteri kat upsi x silap ak pada 10 oktober
-dulu dak2 tinggal kolej2 kat kampus semua dibenarkan balik, sbb malam 2 bnyk bnda berkeliaran.. (xpelik kea nape kolej kdiaman xde kat kampus n rumah2 dkt ngan pintu blakang 2 tiada penghuni skarang)

-"kalau nak nampak antu tu pada tarikh 10 oktober tu, pada waktu tengah malam cuba tengok bawah celah kangkang tengok bumbung bangunan suluh budiman tu, akan nampakla..... " (copy dari salah satu forumm... x taw betol ke tak..)


-"kes budak nie bunuh diri sebab kecewa dgn pakwe dia yang hamilkan dia..dia terjun dari bangunan....tak leh bagi tau...bagunan tu stil ader..bilik pompuan tu pun masih ader...dulu tu bangunan asrama..now dah tak der asrama dalam kampus utama...anak dia plak dia letak kat loker...mati gak...setiap kali 10.10 roh dia akan merayau cari pensyarah yang hamilkan dia tu...semo lecturer disuruh tuk kosongkan bangunan canselori b4 maghrib (agaknya)..." (copy kat salah satu forum dlm iluvislam)

-tmpt2 yg dikatakan byk berlaku TU, fakulti bhasa,TS(bnyk kuliah kat c2 2...),pusat ICT, bgnan suluh budiman...

Hehheehe . Dah dah malas nak copy byk2. Fenin kefala i. Selamat membaca dan tertanya2 ye?
Utk sebarang cerita lanjut jgn tny sy.. sy pun gitu2 lah nak percaya ke tak ke. Tp,at least. Nak tahu nak tahuuu. kan.. 

Nah sekeping
Rumah misteri 2 tingkat ini xde kaitan dgn citer 10.10 ini. Saja nak post,utk kasi impak seram kan. Rumah nie dekat padang UPSI. Belah luar. Saya pernah masuk dalam rumah nie.. Utk 1 photoshoot tema seram. Ada masa nnt saya update yeahhh ! 
I like seram2 walaupun penakut =,=

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, October 7, 2012

Berulang kembali - Siswi Diselamatkan Daripada Cubaan Bunuh Diri

 

TANJUNG MALIM, 8 Oktober - Bangunan E-Learning, UPSI sekali lagi mencetuskan kegemparan umum apabila seorang siswi telah diselamatkan daripada cubaan bunuh diri oleh empat orang pekerja 'cleaner', 5 Oktober (Jumaat) yang lalu.

   Maklumat tersebut diterima daripada Ahmad Suhaimi Mohd Noor, seorang pensyarah UPSI di akaun Facebooknya "Berita terkini: 7 oktober 2012, aku mendapat maklumat daripada rosli bin dahalan staf ict, upsi yang mendengar cerita daripada seorang " cleaner" bahawa kejadian " hampir2 bunuh diri" telah berlaku pada hari jumaat 5 oktober 2012 jam 2 petang yang lepas."

"Seorang siswi telah membuat percubaan untuk membunuh diri di tingkat 5- tempat yang sama kes siswi yang terjun dan terkorban pada bulan april yang lalu. Siswi tersebut telah diselamatkan oleh 4 orang " cleaner" yang berjaya menarik tangan dan memeluk siswi tersebut" katanya.

Seorang siswi berkata kepada media UPSIDaily, "pensyarah saya memberi tahu kejadian yang sama (cubaan terjun) pernah berlaku selepas kematian seorang siswi bulan April yang lalu. Cubaan terjun tersebut digagalkan oleh rakan yang menyedari tindakan siswi tersebut".

"Selepas siswi itu sedar, dia berkata terdengar suara ghaib yang memanggilnya ke arah tingkap tersebut. saya berharap pihak UPSI dapat menganjurkan satu program solat hajat untuk menjauhkan perkara ini berlaku. Saya takut perkara tersebut berlaku lagi" ujar siswi yang tidak mahu namanya disiarkan.

Penuntut UPSI dinasihatkan supaya tidak berjalan seorang diri di bangunan tersebut dan memohon kepada Allah S.W.T agar dijauhkan daripada perkara yang tidak diingini.  
Sumber-UPSIDaily,

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, September 22, 2012

Blogger Pilihan from UPSI

Assalamualaikum

Dah baca newspaper hari nie? Ada org tuuu....masuk.......newspaper.. hihi. Ce selak ce selak dalam page Blogger Pilihan. Ce tgk ce tgk gambar sapa? Ngeh3... ^__^


Hubungan saya dgn Cikgu Hizami mmg  rapat  xde kena mengena. Sy x kenal dia dan semestinya dia x kenal saya. Yg saya tahu,td masa dalam kelas koperasi,saya baca newspaper apa ntah,pastu tgk page blogger pilihan,TERnampak lah dia. Lalu terus teruja sbb dia dari UPSI. Wahh sama la itew,samew samew. Skg mengajar kat Melaka kalau x silap. Hewhew. Semogalah sy pun nnt jadi cikgu+blogger mcm dia..ONE DAY.. InsyaAllah 2 or 3 tahun lagi dehh? ^_^ 

Kepada abe Hizami. Ehhh! Awak smart macam kereta. INI
Tapi Awal Ashaari lagi smart . Oppss
Apa awak nak buat kalau orang buat macam INI kat kereta awak?

Ok lah. Itu saja bendanya nak cakap.. Hee. Tata.





Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Monday, September 17, 2012

Selamat Hari Malaysia dari Cikgu Rara

Assalamualaikum

Yaa. Hari nie cikgu nak ajar kamu semua ttg sejarah 16 September iaitu??Hari Malaysiaaaaaaaaaaaa :)) *sengih nampak gigi
Ok..baiklah,cikgu bacakan teks,kamu semua salin dalam buku nota tau? Tulis dgn pen warna pink
Okay? :))

Hari Malaysia disambut pada 16 September setiap tahun untuk memperingati penubuhan persekutuan Malaysia di tarikh yang sama pada tahun 1963. Ia menandakan penyertaan bersama Tanah Melayu, Borneo Utara (kini Sabah), Sarawak dan Singapura bagi membentuk Malaysia.Hari Malaysia merupakan cuti am di negeri Sabah sempena hari keputeraan Yang Di-Pertua Negeri. Walaupun pada awalnya Hari Malaysia bukan merupakan cuti am di Sarawak dan Semenanjung Malaysia,namun mulai tahun 2010, Hari Malaysia juga merupakan cuti am di semua negeri di Malaysia.

Haa sempat salin semua?
Sempat cikguuuuuuuuuuuuu..*budak2 jawab 
Ok..itu saja cikgu nak kamu semua salin dan baca sampaiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii?
Ingaaaaaaaaattt........ *budak2 jawab dgn  nada x ikhlas

Ok..dah,tutup buku semua. Malam karang baca dan hafal ok? Haa..Sekarang nie cikgu nak tunjuk gambar2 cikgu masa cikgu muda2 remaja dulu. Masa cikgu muda2 dulu cikgu kiut miut tau ,. ! Kan? Cikgu nie dah la kiut miut,berbudi bahaserrrrrrrrrr,hormat bendera plak tu. Haaa.

Uweekkkkk
uuuwerrkkkk !! 
 *beberapa pelajar muntah2 dan loya.



Sambil2 kamu tgk gambar cikgu dgn bendera Malaysia nie,cikgu nak pesan balik sekolah nanti,suruh mak,kakak,makcik,maklong,maklang,nenek kamu semua tgk2 kek cawan cikgu nie... Kek cawan 1 malaysia. Kalau kamu nak tgk, sini ada --> Kek Cawan Malaysia !Tgk la,sbb Mak Jemah ada bertanding buat cupcake nie. Kreatif sgt tau dia buat. Mcm x lalu plak nak makan sbb kek patriotik sgt.  See? Cikgu suka yg nie--> Cupcake
Ohh lagi satu cikgu nak tanya,, kamu semua suka minum air coklat istimewa tak? Ermm air coklat istimewa tu mcm kat SINI .Nanti tekan je kat situ, tgklah coklat tu.  Yang istimewa nyaaaa... is.. dia nnt agih2 dgn trak hijau nie. Gambar ada kat sini lebih kurang --> Trak Hijau berisi air coklat !  
Kamu jangan risau..Coklat tidak menggemukkan. Sedapppppppp drpd milo. 



Baiklah...semua dah tgk gambar2 cikgu tadi? dah kan...
Ok k cikgu tahu kamu semua bosan sbb gmbr yg lebih kurang sama/sama sejibik je cikgu tunjuk kan?
Tp xpelah..mcm cikgu selalu ckp lah kan ;
Ada cikgu kesah? 
Hehe.. dah2 yg muntah td pegi toilet skg. Bucuk.

Yg penting cikgu nak kamu semua 
SAAAAAAAAAAAAYANGGG MALAYSIA
CIIIIIIIIIIIIIIINTA MALAYSIA
JAGA MALAYSIA KITA nie. Ok? boleh?
*bolehhhhh cikguuuuu !! ..  

Baiklah murid2 cikgu semua..cikgu da penat la. Cikgu balik dulu ek? Kamu semua x boleh balik lg..tunggu pukul 1 k? Sementara tu,kamu buat kerja masing2 ek.. Asah pensel ke...conteng buku ke.. k? 
Cikgu balik dulu.. tata

GURAUAN SEMATA-MATA. DILARANG DIBUAT RUJUKAN. 


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, June 3, 2012

Yeay ! Final Exam

Assalamualaikum

Esok petang 2.30 maka bermulalah kertas pertama utk peperiksaan akhir semester aku.
Like
Like
Like sampai lebam sbb bila FINAL mesti la lepas siap semua tu.. boleh balik kampung,cuti semester. Heheheee.
Phewww belum mula pun lg dah fikir nak balik kan.Heeee.
Apa yg lainnya final exam kali ini adalah kami budak2 UPSI xde study week. That means xde masa untuk berkelah,baca novel lama2,pergi jalan-jalan makan angin mahupun pulang ''study'' kat rumah dgn family. Sadis x. Khamis last kelas,Isnin final exam. Tp kira okay la jugak kot kan.. 3 hari tu, ada je mana2 masa Allah bg utk manfaatkan betul2. Hewhew. Kannnnnnnnnnn. 

Eh ok xleh cakap banyak sbb esok exam. Jadi nak kena tido sekarang... 


Exam Schedule
Semester 2 Sesi 2011/2012
CodeDescDateTimeVenueSeat
1KKC3023Kaunseling Kerjaya04/06/201202:30 PMB03-1-BK0126
2KKD3043Kaunseling Penyalahgunaan Dadah05/06/201202:30 PMSITC133
3KKH3043Kaunseling Individu06/06/201202:30 PMB10-0-BK0426
4BMK3043Seni Mengarang07/06/201202:30 PMSITC109
5KPS3014Pengurusan Pembelajaran16/06/201209:00 AMDewan Besar UPSI357
6CUF2021Pandu Puteri Siswi II No Final Exam
Exam Slip
Please print the slip on an A4 white paper using Landscape mode.


Ok U all. this is my exam schedule. 
Grrrrrr. 4 hari berturut2. 
dan Grrrrrrr. gap 8 hari semata2 utk 1 paper last. Ew.
ew
ew 
   ew !!

Tidur.... Selamat malam. Eh pagi. Tata. 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, May 15, 2012

Selamat hari cikgu :)

Assalamualaikum
Selamat hari guru cikgu !


Sekarang i semester 4 tahun 2 UPSI.
Semester 7 i akan praktikal.. di sekolah.. mybe area Negeri Perak nie sbb batch kami2 sikit saja..
Ummm....
Mulai sem 7 nnt sy akan bt perubahan dari segi style pemakaian. I will see.. n i'm promise ! :)

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Friday, April 6, 2012

Bermula cuti mid sem

Assalamualaikum

Cuti mid sem dah mula. Malam nie bertolak balik kg. Pukul 9.30 bas Mede  . Seminggu saja cuti. Minggu depan aku kena datang UPSI balik, dengan flight air asia . Aaaaaaaaaaaaa kejap saja cuti :( Grrrr. Ada keje jugak dalam cuti2 pun. Aku kena interview 1 kerjaya yang kurang diketengahkan. Yang aku nampak skg nie, kerjaya pengusaha saloon, pengusaha butik pengantin atau jurumekap. Tapi tak tau nak amik sapa. Ingat nak amik yg dekat2 rumah je. Klu x interview dorang,, nak interview kerjaya apa ek? yang aku minat2 sikit la. Huhu. 
Tak sabar nak balik jumpa
Mek
Isho
Linda
Kanda
Aliya
Yie
Kema
Ain
Arina
BFF form 6. nunu shishi fafa zaza
BFF 3. T'ah ngn saky
BFF sejati. semah n ida
BFF P.pekan. Wanie ngn ain
Sapa lagi ek. Ntah. :) 


xmau baca buku nie nnt cuti.

bunga dpn umah


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, March 29, 2012

Cikgu Mastura

Assalamualaikum

Selasa lepas presentation subjek 2P. (Pengurusan Pembelajaran) Group aku dapat tajuk pengurusan bilik darjah. Part aku,aku kena jadi cikgu sejarah. Ya,maka hari itu aku jadi cikgu sejarah. Masa tu aku perkenalkan diri aku. Aku tekankan nama aku cikgu Mastura. Ciss,,kenapa mesti aku sebut nama aku. Boleh je kalau just cakap cikgu. X pyh buh cikgu Mastura. huhuhu !  Makanya semua orang panggil aku cikgu Mastura waktu itu. Blaaa. Bla... blaaaa blaa. aku jadi cikgu sejarah form 3 ari nie. ajar empayar Melaka dgn teknik kemahiran ICT. tayang video.ganas gila masa part pelanduk putih tendang anjing.Ganas gila misai Parameswara.Hehehee. menarik. baru la budak2 minatttttttttttttttttttttttttttttttt . nie x,baca buku. sapa tak bosan? *Jadi kepada cikgu2 sejarah atau bakal cikgu sejarah di luar sana,ubahlah style teknik pengajaran anda di dalam bilik darjah. sudah2 la bacakan budak2 buku teks sejarah.brapa ketul je dgr. aku dulu masa sejarah mmg klu tak menguap luas2,tido. Heheheeeee, sbb tu aku xleh A sejarah. 

Smpai part modul kak tia,kak tia dapat tajuk susun atur bilik darjah. so dia suh "budak2" (rakan2 sekelas) tu buat plan bilik darjah. mcm lukis susun atur meja kerusi papan kenyataan sume. Jadi kami pantau pantau la
Pastu kan................  ada la 1 group nie,,yg dimonopoli lelaki kos apa ntah,, ADE KE PATUT DIA LUKIS SKALI NGAN CIKGU2 SEKALI. CIKGU TU PLAK,AKU. aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa !! hahahaahahahaa ngok ngek tol la budak2 zaman skag. Lebih kurang mcm nie la dorang lukis aku dgn dialog aku.


Masa depa present plan depa,, lepas siap ckp yg wajib2 susun atur kerusi,,meja,,ada itu ada ini,skali ngn fungsi2 sume tu, depa tambah "haa nie kat tgh2 nie plak cikgu. tgh mgajaq.cikgu  Mastura. "pehe dok??'' Hahahahaha hareeem buat main ngn aku noh. hahahahaa. dah la dorang sengaja ikut dialek kelantan aku. Pintu keluar depa tulis pintu tubik ! saja nk mendatangkan kenakalan disitu. nasib baik tgh buat2 jadi cikgu. klu betul2 cikgu aku dah cubit sekor2. heheheheheee. 

Mcm mana boleh berlaku? sbb aku skg malas tul nak cakap bahasa rasmi Malaysia. rasa berat mulut sangat . so mana2 pun aku ckp kelantan kecuali masa present. klu dlm kelas,masa ckp ngn kwn2,masa order mkn,,mana2 lah. aku kecek klate. malah kecek ki il.

Heheheeee.


Bukan selalu aku pakai tudung bawal. Time nak present kebanyakannya.(sbb tutup dada) *reti malu pun.lgpun nk menghayati watak sebgai cikgu kena la pakai mcm cikgu :)cikgu dakkk muka i?????????????hehe.#tudung pinjam roomate punya. aku mana ada.shawl je la adanya. heeee.kancing kiri kanan kt bahu tu pun rumet buat. aku tak reti. aku reti belit2 pastu cekik je. x reti kancing. heee.



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, January 11, 2012

Pentaksiran Klinikal T.4

Pentaksiran Klinikal merupakan penilaian dan pengukuran terhadap fakto2 psikologi,biologi dan sosial yg dilakukan secara sistematik ke atas seseorang individu yg berkemungkinan menunjukkan simtom2 kecelaruan psikologi. Durand dan Barlow,2004 - wow,latestnye
Konsep utama yg perlu dititikberatkan sblum menjalankan PK adalah ;
- kebolehpercayaan _ kekalan,konsisten
-kesahan _ mgukur apa yg ptut diukur
-piawaian _ norma

Strategi dan profesor prosedur yg boleh dilakukan dlm PK :
1. Temubual Klinikal
-interaksi bersemuka antara indvidu yg mybe ada kecelaruan psikologi dgn pakar.
tujuan : mengumpul maklumat semasa dan maklumat lepas yg berkaitan dgn pemikiran,perasaan,dan TL indivisu ttg masalah yg dialaminya.
Ada tiga jenis temubual klinikal
1. temubual berstruktur.- pakar baru dlm bidang.so tny bulat2 dan apa yg ada dlm senarai. cth : Mental Status Exam (MSE)- temubual dan pemerhatian ttg pemikiran,perasaan dan tingkah laku terhadap individu dilakukan secara sistematik.
ada 5 kategori dlm MSE
1. appearance and behavior : berkait dgn sebarang TL fizikal serta perawakan diri seseorang yg dpt dilihat dgn jelas.
2 thought process(bagaimana ia berfikir) : merangkumi kadar percakapan,kesinambungan percakapan serta kandungan yg disampaikan dlm percakapan.
3. Mood and affects. : melihat sama ada gerakbalas dari aspek mood dan afek bersesuaian mahupun tidak dengan rangsangan yg diterima. cth : kita tutup mata,dia tutup mata. (dakkk. hat nie x sure sgt)
4. intellectual functioning : temasuklah perbendaharaan kata,penggunaan abstrak dan metafora serta memori jangka panjang dan memori jangka pendek yg dimiliki individu. cth: saya seorang lelaki_saya lelaki
5.sensorium : kesedaran individu ttg orientasi asas antara diri dgn persekitaran. ia merangkumi diri,tempat dan masa.
2.temubual separa berstruktur
3.temubual tidak berstruktur

2.Pemeriksaan fizikal
-Ia merujuk kpd perkaitan antara medical condition seseorang individu yg blh membawa kpd masalah psikology. 
-Antara kemungkinan punca adalah keadaan toksik yg dialami badan secara sementara melalui pengambilan makanan,lebihan dos ubat mahupun permulaan ke arah rawatan perubatan sebenar.

3.Pentaksiran Tingkah Laku
-bertujuan utk mentaksir keadaan dan tingkah laku seseorang individu secara lebih spesifik dalam konteks yg tertentu.
-pentaksiran blh dilakukan dgn tatacara :
1. membuat target dan kenal pasti TL ttentu yg akn ditafsir,
2. menjalankan pemerhatian terhadap TL
3.Menentukan faktor yg mempengaruhi TL yg diperhatikan
-terdapat byk teknik yg boleh dilakukan utk membuat pentaksiran TL. Ia merangkumi teknik temubual,home/school visit,simulasi main peranan dlm setting sesi,pentaksiran berdasarkan Antecedent-Behavioral-Consequences,Self-monitoring dan juga senarai semak secara markat.

4. pengujian Psikologi
-Kecelaruan Psikologi blh ditafsir menerusi pengujian psikologi dgn menggunakan alat pengujian khusus.
-Ia bertujuan utk menentukan sama ada respon kognitif,emosi dan TL yg dipamerkan berkemungkinan berkait dgn kecelaruan khusus atau/dan ianya hny aspek umum yg dimiliki sbg personaliti.
-terdapat byk alat yg blh diguanakan : cth - Stanforsd-Binet Intelligence scale,Wechsler intelligence test,mana2 self report yg berkait dgn aspek psikologikal,serta ujian projektif spt Rosach Inkblot Test dan Thematic Apperception Test.

5. Pengujian Neuropsikolgi - psikologi diri kita
-Adakalanya untk menguji dan mentafsir keadaan sebenar kefungsian otak memerlukan kos yg tinggi dan rumit. Melalui pengujian neuropsikologi,pentaksiran ttg ketidakfungsian otak dgn membuat pemerhatian bg kesan ketidakfungsian itu dpt dilakukan.
-juga dapat menilai keupayaan seseorang individu dlm melaksanakan sesuatu tugas.
-Antara contoh pengujian neuropsikologi adalah Bender Visual-Motor Gestalt Test,Rhythm Test dan Tactile Performance Test. 

Neuroimej 
-Pentaksiran klinikal ini adalah merupakan taksiran melalui gambar ttg struktur dna kefungsian otak. ia bertujuan utk mengenalpasti mana2 bahagian otak yg mengalami kerosakan,
-imej struktur otak diperolehi melalui Positron Emission Tomography(PET),Single Photon Emission Tomography ( SPECT ) dan functional Magnetic Resonance Imaging (fMRI)

Pentaksiran Psikofisiologi 
-Perubahan yg berlaku dlm sistem saraf yg mereflek keadaan emosi dan psikologi seseorang individu dapat diukur melalui pentaksiran psikofisiologi
-ia boleh dilakukan melalui tahap tekanan darah, EEG, ERP serta GSR.

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Monday, December 26, 2011

Mari belajar Abnormal Psychology

Talent : Norlela Lahap.

Abnormal psychology is the branch of psychology that studies unusual patterns of behavioremotion and thought, which may or may not be understood as precipitating a mental disorder. There is a long history of attempts to understand and control behavior deemed to be aberrant or deviant (statistically, morally or in some other sense), and there is often cultural variation in the approach taken. 
The field of abnormal psychology identifies multiple causes for different conditions, employing diverse theories from the general field of psychology and elsewhere, and much still hinges on what exactly is meant by "abnormal". There has traditionally been a divide between psychological and biological explanations, reflecting a philosophical dualism in regard to the mind body problem, as well as different approaches to the classification of mental disorders.


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, December 7, 2011

JADUAL FINAL EXAM MASTURA

Fenomena biasa study week.
kan?

Exam Schedule
Semester 1 Sesi 2011/2012

Code
Desc
Date
Time
Venue
Seat
1
KKD3063
Psikologi Abnormal
03/01/2012
09:00 AM
PC 14
26
2
KKA3023
Pengujian dan Penilaian dalam Kaunseling
04/01/2012
02:30 PM
PC 17
26
3
KPP3014
Pembelajaran Dan Perkembangan Pelajar
09/01/2012
02:30 PM
PC 14
47
4
FIK3042
English For Communication II
10/01/2012
09:00 AM
SITC
376
5
HNS2013
Kenegaraan
16/01/2012
02:30 PM
PC 15
56
6
KKG3013
Kelompok Berstruktur
 No Final Exam
7
CUF2011
Pandu Puteri Siswi I
 No Final Exam

Ya. kalau ikut sistem mmg la Semester 1 Sesi 2011/2012 kan..
Tp dokkk eh. sem 3 loni. semester 3 tahun kedua. 
! yeay ! 

GOOD LUCK MASTURA RARA

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts