Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Sunday, April 21, 2013

Adikku yang sindrome down & arwah ayahnya.

Assalamualaikum

Adik aku. Nama dia Faizul. Dia sindrome down,kini 17 tahun tapi bersekolah di sekolah khas. Mek selalu kena pujuk2 dia makan,mandi,pakai baju, sebab dia xnak buat tu semua.Kadang2 berjam2 pujuk saje. Tapi dengan ayah,sekali dua ayah pujuk,dia dah buat apa yang ayah suruh. Dia sangat manja dengan ayah. Dia sangat mengada2 dan inginkan perhatian yang lebih dari segala-galanya dan lebih dari semua orang.

Mek selalu xde masa nak pujuk dia lama2 sebab mek banyak keje nak buat kat rumah tu selain layan dia. Lagipun dia dah biasa dengan mek sebab mek hari2 dan 24 jam dengan dia. Tapi ayah x. Ayah balik keje,ayah xde buat apa2..tengok TV sambil layan dia. Sure lah dia manja dengan ayah kan? :)

Dulu dia suka makan sendiri
Adik sayang ayah,bila ayah outstation lama2, ayah x pernah salah beli hadiah. Semua yang dia beli kompem adik suka. Haiwan plastik, makanan ringan, layang2,alat muzik,gambar. Yup adik suka sesuatu yang bergambar. Sebab tu aku tiap kali cuti aku belikan dia buku bergambar, terutama gambar2 haiwan. Adik suka.

Kalau hujan,adik tukar seluar sebab nak main hujan kat luar. Tapi mek x bagi. Takut demam. Kemudian adik datang dekat aku,dengan harapan aku nak izinkan dia main hujan. Tapi dia hampa, aku kata gi mandi dalam bilik air. Air hujan asid,air paip klorin. Better mandi klorin.Dia buat muka seposen dan berdiri belakang pintu sambil tengok air hujan,sambil tengok budak2 lain main hujan. Lepas tu dia senyum dan ketawa sorang2 sebab seronok tengok orang lain main. Lepas tu dia buat muka seposen lagi. Bila ayah balik,dia happy. Cepat2 dia pegi dekat ayah,dengan harapan yang sama. Ayah kata pergilah
Dia tahu ayah pasti izinkan. Dia pun keluar lah nikmati zaman indah dia. Tanpa fikir masalah apa2. Hanya seronok saja. Sebab tu dia sayang ayah sangat- sangat.
Dulu dia suka selcha



Kalau aku bawak dia pegi kedai runcit,aku kata ambil lah apa saja yang dia suka. Dia ambil maggi,mamee yg 30 sen tu,aiskrim,dan snek. Tapi aku tukar snek tu. Aku kata snek ada MSG,pewarna tiruan,perasa tambahan dan bla2. Nanti rosak gigi. Jadi aku ganti dengan kek apollo. At least, walaupun manis tapi xde MSG. Aku tahu teori aku salah tapi aku tetap nak buat sesuatu supaya adik lebih sihat. 

Bab maggi plak,aku yang tentukan perasa dia banyak mana yang boleh dia letak dalam maggi. Aku letak sikiiiiiiiiiiit je. Aku kata biar tawar asalkan x makan MSG. Mamee tu,aku buang perasa dia. Biar dia makan tanpa perasa. Pasal aiskrim, aku x kesah sbb aku sendiri pun makan aiskrim. Hahaha. Aku x kisah kalau aku sakit sbb makan makanan ringan,tp adik aku,no! no way ! 

dulu dia sunburn sekarang jadi putih

Tapi kalau dia g kedai runcit dengan ayah,dia boleh amek semua makanan yang aku haramkan tu. Ayah plak siap tolong bubuh dia punya perasa2 tu semua. Now tell me mcm mana adik x syg ayah sangat2? 
 *************************

Semalam mek call. Happy sangat nada nya, dia kata adik dah keluar rumah. Aku nangis kot masa tu. (tp aku cover la x macho la kakak nangis) Gembira sangat. Syukur tak terkata.  Sejak ayah meninggal setahun lebih lepas,dia tak pernah keluar rumah. Tak pernah. Tak pernah ! Macam2 cara,macam2 ayat kami pujuk .Tp ntah kenapa dia x nak keluar. Dia x macam dulu, dulu dia suka  keluar duk depan umah main2 ngan budak2 lain walaupun tak semua orang nak kawan dengan dia. Dia suka keluar,duduk dalam buaian lepak2 sampai maghrib tp skg xde langsung. Tapi jelas sangat,lepas ayah xde, dia x mahu keluar rumah lagi . Tak de sesiapapun tahu knp kecuali Allah. Tapi aku dan family buat andaian, ya,dia rasa sangat tertekan dengan pemergian ayah. Sbb dia kan paling manja dengan ayah.

dulu dia periang dgn semua
dulu dia suka buat peace





















Bila ayah meninggal,dia macam terpinga2,dia mcm takut,menyendiri,tapi dia x boleh luah apa2 sebab dia xboleh bercakap. Dia hanya boleh sebut beberapa perkataan basic. Tapi bila kami cakap pasal ayah depan dia, air mata dia keluar. Aku tahu dia faham apa yang berlaku.

Air mata dia. Dia jarang menangis sejak dia masuk sekolah tapi bila ayah dah xde,dia nangis. Aku nampak air mata tu, Aku nampak!!!! Kami adik beradik semua nampak. Kami semua nangis sbb tgk air mata dia. Mata dia merah. Masa tu aku marah sangat kat Tuhan, Kenapa la macam nie sekali dia nak uji kami . Kalau uji aku sorang xpe lagi, nie ngan adik2 aku sekali. Aku marah. Aku tak boleh terima pemergian ayah. 

Sejak hari tu kami 1 family tidak lagi cakap pasal arwah ayah depan dia. Orang lain pun kami x bg sebut nama ayah depan dia. Tak sanggup kami nak lihat kesedihan adik lagi.  Setahun berlalu,dah lebih setahun pun,adik dah jadi lain..Selain susut,dia x nak bercakap,xnk berkawan,xnak keluar rumah,jarang ketawa,jarang makan,jarang main,semua jarang. Dia lebih suka bersendiri sejak ayah tak de........

dulu kalau bergambar dia suka buat muka

Bila dapat call mek semalam, kami syukur sangat kalau adik dah pulih dari rasa kehilangan yang mendalam... Syukur sangat. In sya Allah, lepas nie hope sangat adik jadi periang macam dulu,hope sangat2. Kami rindu adik yang gemuk,yang tahu makan saje. Yang tahu main saje. :) 

Teringat kisah aku ngan mek pergi buat kad pengenalan untuk dia. Pegawai tu mintak cap ibu jari dia. Masa nak letak tangan dia kat meja tu,dia cabut lari. Ya Allah.. :) Comel sangat.. masa tu jugak la dia nak main kejar2 dengan aku... habis orang tengok.. ada yang ketawa lucu... punyalah happy dia masa tu,dia ingat aku suka sangat main kejar2 kat tengah2 orang ramai nie? Padahal aku kena kejar dia sbb nak cap jari dia tu! Selagi x dpt mcm mana nak siap? Hehe..adik..adik.. aku x kisah kena main kejar2 masa tu asalkan dia happy dengan hidup dia. Penat melayan dia. Tapi oh well,itulah adik aku yg Allah bg. Dulu dia lahir x cukup bulan..eksaited sgt nak main kat dunia nie. Bru 6 bulan dah keluar! Mek cite,kecik dia. kecik gila macam anak tikus. X sangka boleh hidup.. 


dulu dia hiperaktif
Itulah adik aku yang sindrome down. Alhamdulillah selepas setahun lebih dia berkurung dalam rumah,dia keluar juga ikut mek pergi rumah jiran kelmarin. Alhamdulillah. Alhamdulillah. Syukur ya Allah... 

Al-fatihah 
untuk arwah ayah nun jauh di sana..kami rindu..

Jakarta... ayah pernah g Jakarta bersama Pak Ngah komposer Cindai Siti Nurhaliza. Wakil Malaysia dalam persembahan muzik Malaysia  :) In sya Allah one day,aku plak pegi. Shopping gelang.

Terbang ke Jakarta dengan RM1. Tarikh akhir booking: Isnin depan.




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Friday, April 19, 2013

Oh My Finger

Assalamualaikum semua.. :)



Semalam Rara overdose ubat. Pastu sebelum tidur tu rasa mcm terhuyung hayang je..sejuk tp panas. Panas tapi sejuk. Sampailah tertidur macam tu je selepas mengucap beberapa kali. Kot2 la mati -_- 
Bangun pagi nie, still rasa macam tu, tp gagahkan diri untuk mandi and bangun buat sarapan. Orang kata lepas sarapan mesti sihat. So bersarapanlah saya dengan makanan2 yang ntah berkhasiat ke x. Hahaha. Roti,sunquick ais,aiskrim jagung,kerepek ubi made in Kelantan,ayam goreng semalam yang goreng saja tapi x lalu nak makan,dan last dengan sebijik vitamin B yang dokter bagi tempoh hari. 

Lepas makan mmg segar sikit. So kesegaran itu digunakan untuk menge-check- facebook and says.com. Hee. Blog x check lagi masa tu. 
Layan layan layan, lapar pulak.... aishhhhh. Nie yg malas makan vitamin. +_+ Cari2 makanan,xde yg boleh terus dimakan. Ada yang mentah2 je.. huhu... Tapi memandangkan dah nak masuk tengahari, keputusan telah dibuat, kite masak je lah hari nie... ayam kan ade


So,at the end of story, lepas masak aku kemas2 la alat memasak kan..pinggan mangkuk periuk belanga semua..pisau..sudu.. pastu kan, zappppppppppppppppp ! 
auoohhh ! Jari aku... huk huk.. kena pisau!.... :( 
Sbb aku basuh pisau pun semangat sangat kot. Semangat nak makan,lapar kan? Hewhew... aduh du du du du....  Last, teringat plak kat mak di kampung halaman sana.. dulu masa kecik2 pernah la jugak menyibuk kat dapur sebelum dia suruh kak gi belajar nuh . mak masak sorang boleh

Miss u mom, 
mekkkkkkkkkkkkkkk jari berdarahhhhhhhhhh nieeeeeeeeee 

miss u too ayah :)

P/S : klik untuk lihat tiket flight murah ! cepat sebelum x dapat ! 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, April 16, 2013

Photoshoot Personal & Portrait RM30 jer seorang!

Assalamualaikum semua.. :)

Semalam Rara post promosi from photoghrapher Firdaus @ modern-classic-girls-photoshoot. kan..lepas tu update kat Fb,ramai rakan2 kita yang tanya2 dengan lebih lanjut mengenai pakej personal/portrait tu. So jawapan kami is mengikut pakej asal adalah RM 70 untuk 30 keping gambar dan masa unlimited sampai cukup gambar. Bila kata 30 keping gambar tu ramai kata

wahhhh banyakknya saya x reti nak pose banyak2 tu kak. 
Unlimited? Kalau xde idea nak pose mesti lama untuk saya sorang. Sian orang lain tunggu.
Mahal lah kak..saya nak shoot suka2 je simple2 pun okay dah..

Jadi saya selaku PA (hahaha) berbincanglah dengan bos tentang pendapat2 mereka yang berminat ini.. Sooooooo,, keputusan telah dibuat menggunakan budi bicara bos iaitu harga pakej diturunkan lagi kepada RM 30 seorang tapi untuk 15 keping gambar sahaja. Bila saya bgtw pakej terbaru tu, mereka yg bertanya terus hip-hip hooreyyy sebab mereka mampu bayar dengan tiada sebarang ragu2 and mampu fikirkan pose terbaik mereka untuk shoot nanti. Hehe. Cuma diingatkan, kalau ada gambar yang kurang menjadi, kami akan reshoot kembali sebelum anda pulang sampai la u all puas hati. Sama2 puas hati.. :) 
Tau? Jangan risau pasal tu... apa2 boleh ejas...

****************************************
Sekali lagi diuar-uarkan, pakej terbaru yang lebih mudah dan murah serta cepat :) 

20-22hb  photoshoot session dah fully booked .
After that, jom !  :)
  • Boleh request mana2 tempat *yang cantik2 la.
  • Tema bebas 
  • Boleh bawak teman kalau segan..kawan or pasangan ^_^

Contoh gambar yang boleh diambil (dari koleksi beliau Firdaus Norjaya Photo)
Preety Anis Zahirah.. Beautiful Love Pattzi
nak bawak bear sendiri pun boleh :) cuma outdoor tau. x masuk studio
pose je macam mana pun janji happy kan?

*Rara x dapat nak fokuskan kat pre-wedding and maternity sebab komuniti Rara mostly young and single. Heheheee. 
Tapi kepada awak2 yang sudah berpunya or on the way nak dapat baby, jom abadikan kenangan paling istimewa itu di atas sekeping gambar kenang-kenangan.. :)  Contact us ! 

Personal/portrait..RM30 je seorang....Ingat tu.. ^__^ Berbaloiiiiiiii. 


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Modern & Classic Girls Photoshoot

Assalamualaikum


Cuti midsem yg lepas Rara lepak2 dengan Mek Cah a.k.a Hazanis  sambil bergosip. Pasal..macam2 lah,fashion,bloggers,PRU13,universiti,photoghrapher dan sebagainya..Biasalah tu klu dah jumpa. Pastu balik2 tengok ada promosi baikkkkkkkkkkkkkkk punya dari sorang photoghrapher nie.. Firdaus. Skg  ni pun still berlangsung ada lagi promosi tu..

After 19 April, photoshoot boleh dilakukan area Kuala Lumpur 
Untuk sebarang maklumat lanjut dan pertanyaan yang kena mengena,
Hubungi Firdaus :  
013-222 0325
Hubungi Rara :  
01127799383

Kalau nak tahu,pasal Firdaus nie,kami pernah jadi talent untuk dia. Daripada duk amek gmbr ngn hp cabuk pastu post kat instagram kate muka x cantik la apa la,*padahal elok je pun kan* alangkah moleknye bila ada peluang bergambar dengan kamera besar dan berkualiti cam gini, kite guna peluang  itu sekali dua. Then bila tengok hasil,memuaskan,masa tu kita akan rasa yg dunia nie tidak sekejam mana. Kita adalah tidak secomot yg kita sangkakan.... :) 

Jadi..outing dengan abe jambu Firdaus nie adalah juga satu lg pengalaman yang cun dan terRileks.Sbb dia cool,humble,mesra pelanggan dan mesra pengguna. Heee. Org pro memang camnie..Sbb tu dia layak duk dalam kategori pro . ^_^  Gitewwww  *belanja i cool blog 1* 
*****************************
Ok k . Saya singkatkan kata2 yg x berapa nak singkat nie,Boleh tengok sini koleksi gambar yang rara simpan. #Firdaus 1# & #Firdaus 2#
Koleksi dari mek cah belum sempat di upload lagi..biasalah mek cah buzy sikit.Tp xpe u guys boleh cari gambar mek cah and sorang lg bff kitorang Anis Zahirah dalam FB Firdaus tau. Page pun. FirdausNorjayaPhoto. Ejah like boh :)

Klu pengalaman2 Rara nie, its excellent, ai puas hati dengan gambar2 beliau yang sharp and licin. Hehe. Alah,ekceli Rara x tau sgt pasal gambar2 nie. Yang mana nampak muka licin,putih dan berseri..itulah yg buat Rara suka hik hik sepanjang masa... Tak gitu? Haha..  

*************************
Kat bawah  nie outing kedua Rara dengan Firdaus Norjaya Photoghraphy. 

Gadis yang x berapa nak moden dengan gadis yang memang i tell u wanita melayu terakhir laaaa.. :) Fatin Zulkifli  

Sebelum beraksi depan kamera, beraksi depan makanan dulu.
Hiyarkkkkh! ^_^ Aummmmm..

Sesudah beraksi.
Jambu tak jambu tak. Hehe. Layan k-pop ini abe tw.
Then naaa.. Mempersembahkan,posisi tgn yg sama.. -_-   booooo Rara..
Time owang buat tangan ke lain tak edit pulak dier. Heheeee. Layan je la ek? Leblebleb




Mmg nampak poyo sikit banyak kalau buat muka sombong or x senyum cam gitu,tp best. Tak penat... :) 
*ingat tak penat senyum??? bukan senang nak buat senyum ikhlas dik oiii.. +_+





Nampak tak perbezaan 2 watak ini selain perbezaan ketinggian? Hehe. 

Ok thats all for tonight, nantikan Modern & Classic Girls Photoshoot part 2 okehh? Byk lg gambornye.. Cuma ditempek secara berperingkat ye olls.. 

Till then, tata.. apa2 contact nombor tadi tau... Daaaaaaaaaaaaaa


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Formspring Ara Mastura

Assalamualaikum

Sambil2 tunggu kawan datang ambil nak g pekan beli mini rice cooker yang baru and pink, godek2 akaun di laman sesawang.. Jadi terjumpalah akaun formspring saya yang sudah lama kesepian tanpa disentuh diriku ini. Hewhew. So, dengan bijaknya ai disable akaun tu. Sbb,well yelah bukan bukak pun. Xde fungsi.. (bg ai la) padahal takut lama2 lupa password.

pandai2 je kata orang tido sekejap, padahal org nak tido lama x mau bangun2 lg dah
*maksud sy bukan mati +_+
Itu saja utk sementara waktu nie, :)
nah utk u guys, silalah gerakkan jari untuk view kegemaran bersama dibawah with LOVEEEEEEEEEEEEEEEE
Kegemaranku,kegemaranmu jua..


Hehek dulu nama komersial  ai  Ara Mastura. 
Ara la sangat padahal  ? 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, April 13, 2013

Jom wechat ^_^ Eyyyyyyy !

Assalamualaikum semua.. :)


Dalam kesibukan Rara meneruskan tugasan demi tugasan yang ngak bakalan siap dalam masa sehari dua saja ini, sempat juga intai2 laman sosial facebook dan blog seminit dua. Tapi petang nie nak ambil beberapa minit lebih untuk ehem2 cakap pasal aplikasi baru yg tengah howttttttt bak outfit2 dari MJ Collection yang lawa cun melecun tu. (Like hello owner dia my friend owkay! Trust her ^^)  
*********
Aplikasi yang Rara maksudkan yg tengah hangat sekarang tu tak lain tak bukan,WeChat - lah kan? tajuk entry pun Jom WeChat -_- 
^_^
WeChat nie kalau u guys belum tahu,i kasi tahu jap ea. Mendenye sama lebih kurang r dengan whatsup tu BUT WeChat,i'm telling u, lebih advance lah dari aplikasi yang lain. WeChat  bagi kita peluang untuk  berbual dengan cara yang baru and special, terutama untuk berhubung dengan rakan-rakan di seluruh platform mudah alih. pergh Rara.. kosakata ayat kaw.. +_^

Rara belum habis explore lagi aplikasi we chat nie, yelah i bz yawww. Thesis dah mula. So kalau u guys ade kemusykilan or ketidakfahaman apa2,boleh la rujuk http://www.wechatapp.com atau  intai2lah page di Facebook https://www.facebook.com/wechatmalaysia. Owkay dear? Kalau nak rujuk Rara pun boleh jugak..tp x tau lah bila boleh respon tu. Hewwww.

Heee nampaknya masa sudah mencemburui kita. Thesis tengah tunggu Rara! Teruja sangat nak dating dengan thesis. =_=   huaaaaaaaaaaaaa..
Sebelum menamatkan hujah2 bernas saya , saya selaku ADUN kawasan Wechat dengan ini menjemput seluruh rakyat yang bijak yang mana memiliki telefon pintar mudah alih,ayuh!Jemputlah ramai2 add saya. 
masturarara

Jom we chat ! 



Tp buat masa skg Rara bz. Ada masa nnt kita sembang2 ye? Jom wechat . 
Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, April 4, 2013

Cuti kewwwwwwwww?

Assalamualaikum semua.. :)

Hari ini boleh dikatakan aku dapat tidur yang berkualiti. Ditambah pula Abc,, lagi lah sedap tidur. Hewhew. Anyway anyhow, simptom PMS aku bulan nie sangat baik. Alhamdulillah tak de cramp,xde hurt. Syukur... Cuma permainan hormon cukup hebat ah! Hebat gila. Semua benda bf aku buat,aku rasa tak kena.Semua salah. Sampai dia mintak putus dengan aku. How dare !!! 

Heheheeeee. Senang kan? Bercinta, putus. Semudah kata2. Tapi dalam hati,Allah saja yang mengetahui. 


Itu cuti yang pertama,,

Ini pula cuti yang kedua. Esok aku akan bertolak balik kampung. Kelate Wakah Baru. Hari nie xde kelas pun,tp tetap x leh balik lg sebab kena tunggu kawan dr KL datang amek..So. Yeay balik ngn kete jimat RM46 tambang bas :) Cuti apa? Cuti midsem.................

Walaupun bunyi nye macam seronok kan,tapi hakikatnya jangan harap la cuti akan jadi cuti yang berkualiti bagi kita2 sebagai student nie. Lepas cuti terus ada 2 midterm test. Lepas tu ada 5 assignment 

1. Individu sintaksis
2. Individu semantik
3. Proposal 
4. Latihan manual etika kaunseling
5. RPH KPD makroteaching.

Nie yang penting dan urgent la. 

Yang penting tapi tak urgent ada jugak lagi

5. Group sintaksis
6. Group semantik
7. Kajian tindakan KPD
8. Proposal - lagi
9. Group etika kaunseling

dan ada lagi lain2 yang malas nak mengenang kembali kisah duka. 


Now you tell me apa ertinya seminggu cuti? apakah? apakah? 

Anyhow anyway again, walau apa pun berlaku,aku akan tetap menjadi diri aku! Huh persetankan kerja-kerja ini semua. My life is not just to study but study is my life. +_+  For sure lah aku nak keluar gak ngan BFF-BFF aku kat kampung tu nanti... tak gitewww? 

Ida..asmah..ain..
Nunu..shi..fa..
yon..irwan..fikri..ajib..
Kinah..T'ahh...
Mek cah..Anis Zahirah..

Dan yang paling penting dan utama mesti lah nak spent time dengan family aku yg makin lama makin sedikit bilangannya.. Mula2 abg aku kawen,dia berhijrah. Kemudian ayah meninggal. Dia pergi selama-lamanya. Kemudian lagi, adik pempuan aku kerja. Berhijrah jugak. So now on tinggal lah mek,aku,adik laki and abg nombor dua. 4 orang ahli rumah kami termasuk aku.. Hewhew.. kalu aku dah bukak cuti,tinggal lah mereka bertiga...sedihnya..... :( 
Tapi..hijrah itu perjuangan...






Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, April 2, 2013

suatu pernah

Assalamualaikum

Habis sudah madah
See more here http://bit.ly/16f8KCC
tak ada satu pun yang tertinggal,
setiapnya telah—
kau ambil dan terus kau jual.
seolah tak pernah memakna apa,
seolah tak pernah kau inginkannya,
seolah—

tak pernah...
dikutipku bila sudi,
di bila tidak, dibiar mati,
dan lebih menyakitkan—
ku tetap tunggu di tepi jalan.
seperti tak pernah ku ada harga,
seperti tak pernah kita bersama,
seperti tak pernah kau mahu aku,
--tak pernah rindu
--tak pernah rayu
--dulu.
More feelings here  http://bit.ly/14KwCBX

terlebur hancur kebal rusukku;
berkecai sepai, terpecah belah,
terima kasih atas ajarmu—
--cinta tak wujud
--ah, tak pernah.
dan dengarkan jeritku;
jujur tak terfitnah,
kau hanya bagiku—
suatu yang pernah.
takkan ada apa—
yang mampu untuk buat kau pulang,
bila sudah tiada rasa—
bikinlah apa, tetap kau terbang.
takkanku pujuk kau jangan pergi,
takkan ku minta kau fikir lagi,
takkan ku paksa renung semula,             sumber: Fynn Jamal

takkan ku suruh apa2.

takkan ku izin tubuh dibuka,

takkan ku pamer reput di dada,
takkan ku rebah,
takkan ku goyah,
takkan ku biar tubuh didarah.

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Friday, March 29, 2013

Bukti sekeping gambar - Behind The Scene

Assalamualaikum

Dulu kalau di tanya ''apa hobi awk?'' Dengan yakin tanpa sangsi lagi aku akan jawab ''jalan2..keluar dengan kawan''. Seterusnya aku berharap sgt agar org tak kan tanya ''biasa awk g mana and dengan sape? Masa mana pergi?'' Sebab jawapannya sgt jujur. ''mana2 lah,dengan sape2 je kwn yg ajak. (kwn yg dipercayai la) masa mana pun x kisah..'' that means malam ke siang ke,kalau ade peluang and ciri-ciri keselamatan yang agak tinggi, u go, i go :) 

Tp itu semua dulu. Sejak sem 4-5, i've changed a lot until now. Sedar x sedar rupanya hobi dah berubah. Bila orang tanya,sekali lagi dengan yakin dan tanpa sangsi, ''hobi saya blogging and shooting'' tp lepas sebut perkataan shooting tu,cepat2 aku betulkan persepsi and mentaliti orang dengan menjelaskan bahawasanya  ''mksud saya bergambar. Jadi talent utk photoghrapher or klu org ade suh jadik model,sy on'' Bunyi nye macam ini semua poyoooooooo tp itulah hobi aku sejak itu hingga kini.  Tp yg jadik model tu mmg tak selalu la sbb aku tak cukup inci dan x cukup alat mekap nak bg cantik. Hahaha. Juga tak cukup isi untuk bg nampak mantop. Kekekekeee. So thats y sy lebih familiar dengan aktiviti2 jadi talent. Outing sana sini untuk menghiburkan hati dan mengekspresikan diri. 

Hewhew. Itu lah mukaddimah hari ini... Kat bawah nie disebalik tabir masa shoot kat studio saudara dengan Ezwan Othman. 

Jubah jubah,kebaya, ayuh dapatkan di pasaran! Aku pun x tau dr mana sbb tugas aku bukan utk promote jubah tu. LIKE. LIKE. :)  Yg nie kitorang wat dua sesi. Kat indoor - studio n outdoor . Kat tanah lapang. 


Ini bukti muka aku nampak lebih cerah dalam gambar berbanding di alam nyata.
Haha! :p 

Nie plak bukti kening aku lebih tebal berbanding di alam nyata
haha sekali lg =P
(Nie mentang2 kena pakai purdah,mata je touch up. yg lain tak. jimat mekap. haha! apekah? http://her skin care. com
 
Nie plak bukti perut aku buncit berbanding di alam nyata yg leper je.
aduhai jubah ! :p

Next,bukti photoghrapher yg tekun lagi berusaha demi gambar terbaiknya
hee :P

Nie bukti aku x cukup isi!
bye

Bukti aku tgh mendapatkan feel dengan cara mengelamun
''kalau dapat kawen dengan Kamal Adli pun ok jugak kan''
+_+

Nie bukti aku tak pernah berdua-duaan dengan phoroghrapher lelaki owkayyyyyyyy :)
Sahabat sejati,sentiasa melindungi! 
I MISS U GIRLS
Dan akhir sekali,ingin saya buktikan kat Ida dan Asmah bahawasanya sesiapa sahaja boleh memiliki Samsung Galaxy SIII dengan melihat infonya disini ! Samsung@dream


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, March 27, 2013

Kejelitaan Adalah Hak Milik setiap Insan ^.^V

Assalamualaikum semua..:)

Menarik post dari Lynda Lee hari nie. Tq Lynn,bg izin.hee  <3


Keayuan gadis tidak hanya terletak pada paras rupa. Ianya merupakan gabungan segalanya, dari hujung rambut hinggalah ke hujung kaki.  Dia perlu menjaga emosi, fizikal dan mental. Gunakan masa untuk perkara yang berfaedah dan tentukan wawasan secara objektif, jangan banyak angan-angan. Tidur awal setiap malam dan bangun awal setiap pagi untuk solat subuh. Jangan tidur siang hari.

Menjaga Suara. Latih diri bercakap dengan nada yang lembut, tidak sengau atau suaranya terlalu kuat. Menjaga cara berkata-kata. Biasakan menggunakan perkataan yang melambangkan keluhuran budi seperti “tolong” serta “ minta maaf ”.
Jaga Perkataan. Jangan gunakan perkataan yang terlalu beremosi seperti bosan, sakit hati, menyampah, benci dan sebagainya kerana ia akan menyebabkan muka jadi berkerut dan masam.

Menjaga Kulit. Kebersihan sentiasa dijaga. Makanan yang berupa ulam-ulam yang wangi serta sayuran dan buah-buahan segar patut selalu dimakan. Gunakan sabun yang tidak merosakkan kulit. Boleh lawati page kecantikan di sini <3 http:// whitening cream etc. com

Menjaga Muka. Tangan perlu sentiasa bersih dan lembut. Jangan gunakan bedak yang bukan-bukan. Selalu menggunakan bedak sejuk untuk menjaga kulit muka. Jangan banyak berangan.

Menjaga Rambut. Ia mahkota kejelitaan gadis. Bersihkan rambut tetapi jangan terlalu kerap. Bila bersikat, ulangi sikatan ke seluruh bahagian kepala 100 kali untuk menjadikan rambut subur dan berkilat. Ramai lelaki suka pada gadis berambut panjang tapi kemas.

Menjaga Cara Berjalan. Latih cara berjalan. Jauhi dari berjalan mengengkang atau tangan terlalu dihayun. Langkah jangan terlalu besar.

Berjalan Jangan Terlalu Laju. Badan jangan terlalu membongkok atau tegak. Leher jangan terteleng (senget sebelah). Muka elok ditundukkan sedikit.

Menjaga Gerak-Geri. Apabila duduk di atas lantai duduklah dengan cara bersimpuh. Kalau duduk di atas kerusi, eloklah sila panggung. Jangan mengangkang. Tangan jangan terlalu digerakkan bila bercakap. Cara bergerak biarlah lemah-lembut.

 Jangan rock-rock tau ^_^ 

Menjaga Senyuman. Latihlah senyum jangan tersengeh. Tutup mulut apabila ketawa. Ketawa secara sederhana. Selalu senyum tetapi untuk tujuan baik.

Menjaga Mata. Mata janganlah terlalu liar memandang sekeliling. Tundukkan mata dan memandang hanya kepada apa yang sedang anda hadapi. Jangan terlalu kerap mengerdipkan mata.

Jangan Terlalu Kerap Menjeling. Walaupun kepada buah hati anda.

Menjaga Kehormatan. Sentiasa bertemankan ibu atau saudara bila keluar. Minta izin ibubapa.

Menjaga Sikap. Taat beragama. Jangan bohong.

Jangan Merungut. Jauhi dari menjadi amat cerewet dan jaga hati orang lain.


Terima Kasih kerana membaca ^.^

P/s : Fail aku. Fail terukkkkkk! 

Yang part menjeling tu paling ketara. :( huhu. Keterukan yang berganda sbb kat dia lah paaaaaaaaaling kerap aku jeling. Pantang x puas hati sikit . Adoiii. i need to change! cyaiyokkk

She is.. Lynda Lee. Adorable ! 


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, March 26, 2013

Perkongsian Hati

Assalamualaikum 



Dari Ibnu Umar r.a : Rasulullah saw bersabda, “Siapa yang berkata kepada saudaranya, ‘Hai Kafir!’ maka ucapan itu kembali kepada salah seorang antara keduanya. Jika apa yang diucapkannya benar, maka ucapan itu tertuju kepada orang yang dipanggil. Jika tidak, maka ucapan itu tertuju kepada yang mengucapkan.” (0049)

Membenci Bapa
Dari Abu Hurairah r.a : Rasulullah saw bersabda, “Janganlah kamu membenci bapa kamu. Sesiapa yang benci pada kepada bapanya, maka dia kafir.” (0051)

Dari Saad bin Abu Waqqash r.a : Rasulullah saw bersabda, “Siapa yang mengaku ‘Bapa’ pada orang lain, padahal dia sedar bahawa orang itu bukan bapanya, maka haram syurga baginya.” (0052)

Mencaci Orang Mukmin
Dari Abdullah bin Umar r.a : Rasulullah saw bersabda, “Hati-hatilah kamu! Jangan lah kamu kafir kembali sepeninggalanku, di mana sebahagian kamu membunuh sebahagian yang lain (perang saudara).” (0054)

Dari Abu Hurairah r.a : Rasulullah saw bersabda, “Ada dua perkara pada manusia yang keduanya dapat menyebabkan mereka kafir, (1) Mencela keturunan (2) Meratapi mayat.” (0055)

Berita yang Mengacaukan
 Dari Hudzaifah r.a : Rasulullah saw bersabda, “Tidak dapat masuk syurga, orang-orang yang menyiar-nyiarkan berita untuk mengacau (merusuh).” [0082]





PESANAN PENAJA 

Klik untuk tahu 



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, March 24, 2013

LELAKI

Assalamualaikum 

Lelaki
biar sehancur mana
dia dicincang dunia
--tak mati
walau bertalu disiksa
jasadnya takkan meronta
--dia sudi
suka tak suka, tak beza
bibirnya duduknya sama
--tak duli
kalau tak tau jiwanya
seringnya dikeji nista
--dia gigih jadi lelaki
Terkadang aku kasihan
‘tah gimana dia bertahan di selalu
takkah lenguh dia berjalan
meski dalam sendiri dia tau yang sungguhnya dia sunyi

                                                                                     
Lelaki
sambutkan hormatku dari seorang perempuan ( women-needs-html )
moga nanti
datang hari untuk kau betul2 dihargakan
jatuh bangunmu
gagah lemahmu
tidur bangkitmu
tumbuh patahmu
                                 KLIK
You are like a song that i've learnt
setiapnya kerna perempuan
biar dikata apa
dia tegak mendada
-- dia janji
selagi nafasnya ada
dia kan teguh bersama
-- dia masih jadi lelaki

Biar sehancur mana
dia dicincang dunia
-- tak mati.
By fynn Jamal

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, March 20, 2013

Projek Memikat Suami

Assalamualaikum semua.. :) 

Saya tak banyak masa hari ini...jadi kita teruskan saja dengan bismillah... hee. 


|NOVEL|

BAB 26

Semenjak peristiwa kiriman gambar suaminya dengan supermodel itu, Husna bagaikan kehilangan semangat. Rutin seharian dilaluinya macam robot. Di hadapan ibu mertuanya dia berlakon ceria, tidak mahu ibu mertuanya menghidu masalah rumah tangganya. Dengan suaminya, dia cuba sedaya mungkin untuk tetap memberikan layanan penuh hormat. Namun Zahrain kekal dengan mode ketul ais beku, menyebabkan hubungan mereka berdua dingin kaku.

Selepas berhari-hari dilanda kesedihan, Husna berasa lega bila hari yang dijanjikan untuk bersama teman-temannya tiba. Finally, I am going to meet my BFFs again. Hari ini dia berazam tidak akan berfikir tentang kisah Zahrain dan buah hatinya. Lantaklah dia! Hari ini hanya untuk bergembira dengan Em, Pet dan Atai!

Pagi-pagi lagi dia sudah ke dapur. Bahan-bahan masakan sudah dibeli semalam. Teman-temannya sudah siap memesan masakan itu dan ini. Sememangnya dia sudah biasa menjadi tukang masak untuk mereka.

Jam lapan pagi, Zahrain turun untuk sarapan. Husna berharap selepas bersarapan, Zahrain akan keluar. Suaminya itu tidak pernah lekat di rumah waima hujung minggu pun. Tapi selepas sarapan, dia mencapai Ipadnya dan membaca entah apa-apa. Lama juga Husna tertunggu-tunggu sambil sibuk memasak, suaminya tidak keluar-keluar juga.

Akhirnya, terpacul juga dari mulut Husna, “Err...kawan-kawan saya nak datang hari ini.”

“Awak dah bagi tahu semalam,” ringkas jawapan Zahrain.

“Awak tak keluar?”

“Kenapa, awak nak saya keluarkah?” Ini yang aku malas bercakap dengan dia, getus hati Husna.  We can never have a straight conversation.

“Tak, just wondering.” Husna patah balik ke dapur. Setiap hari tidak pernah lekat di rumah, hari kawan-kawan aku nak datang pula dia nak melepak di rumah, bebel Husna senyap-senyap.

“I am wondering too,” fikir Zahrain, “kenapalah dia hendak sangat aku keluar? Apa yang nak disorokkan? Has it got something to do with that boy...apa namanya? Atai?”

Terdengar isterinya menyanyi di dapur. Gembiranya dia hari ini, fikri Zahrain. Tidak macam selalu, dia sedar sejak hari Husna menerima MMS gambarnya dengan Adira, Husna bagaikan zombie. Baguslah, boleh tercapai Plan A aku.

Bosan di ruang tamu, dia menapak ke bilik tidur di atas, sambil melayari internet, dia berbaring-baring di atas katil............ TERUSKAN MEMBACA. Lawati http://www.penulisan2u.my

*******************************************

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, March 19, 2013

Fotografi & Graffiti

Assalamualaikum

Salam sejahteraaaaa :) Yup,maka hari ini adalah hari utk saya post beberapa keping gambar lagi dari Firdaus Norjaya Photoghraphy, yang mana update hari ini adalah rentetan daripada entry ini.. firdaus-norjaya-photography.html  yeahh.

Tahu kat mana lokasinya? Di dinding penuh graffiti yang mempamerkan bakat anak muda,atau belia mungkin dengan cara lukisan graffiti tersebut ! Hidup sep hip-hoppp. *mostly geng depa la.





Anda tahu keistimewaan seni graffiti dan seni fotografi? - Both of them really shows how u can express yourself to audience. Apa? tak percaya aaaaaa? Dan sekarang nie yg tgh hot di pasaran domestic is about  undian siapakah yang akan menjadi pemenang artis graffiti utk tahun 2013 ini !? 
Moh le kite vote. 

vote !! 




VIEW, READ MORE AND SELAMAT MENGUNDI ! =P


P/S : 16 Mac yang lepas kite g makan MCD yang RM4 tu. kat sini :) http-McDonald's Weekly.html

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Monday, March 18, 2013

It almost perfect

Assalamualaikum

Pasal perfect tak perfect.

Yesterday. Yesterday everything went almost perfect sejak pagi. Yes, demi Allah happy sangat2. I did that.. i did it... almost perfect ! 

Why i'm saying almost perfect? Knp bukan perfect terus? 

Sbb masa tu belum 24 jam lagi. Aku ingat, semalam akan jadi hari yang perfect.Yelah, aku percaya permulaan yang baik pasti akan berakhir dengan baik. Dan sebaliknya. (Tp aku sedar juga bhawasanya  kepercayaan aku nie kebanyakannya hampeh jugak! Klu dah nak spoil,spoil jugak tak kira bermula dengan baik or not!) 

Jadi aku takut dan sangat berhati2 menjalani hari semalam. I did my best i swear !! Aku sanggup blablabblblblblbla demi pastikan hari semalam perfect. Tapi..... Hmmmm... kenapalaaaaa...whyy? .. Kenapa tak boleh bg aku 1 hari pun yang perfect ? 

Mula2 1 benda. Lalu 10% tahap perfect itu hilang. Kemudian tambah lg 20 % hilang ke-perfect-an itu. 
Lepas tu..... sikit demi sikit.. tinggal la tahap perfect tu dari 90% ke 40 % .. 

40% !!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 

Like useless, hopeless ! 

Hmmmmmmmmmmmm....

Selena Gomez kate dalam lagu die (Who says) "Who says you're not perfect". Orang kate 'Practice makes perfect', so kene practice la. Tapi Hannah Montana kate dalam lagu die (Nobody Perfect) "Nobody's Perfect". Kurt Cobain pun kate la, "Practice makes perfect, but nobody's perfect, so why practice?"


I know xde seorang pun manusia yg sempurna,aku juga tahu xde 1 pun perkara atau benda atau apa2 lah yg sempurna. Tp............................... 

Allah, please? 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts