Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Sunday, November 24, 2013

So dengar citer jual baju?

Assalamualaikum

Waalaikumussalam.. *bajet ade org bg salam kat kite la.

Tajuk entry hari nie ilham daripada hasil perbualan Rara dengan seorang kawan semalam. Lama x jumpa dia,dah besar pun dia. Aku jugak la makin kecikk. hee.... 

Citernye, selepas seminggu jadi princess kat rumah, now start lah khoje... xkan nak duk saje kan..Cuti kali nie x dapek nak khoje kat luar sbb situasi tidak mengizinkan. Yang macam mengizinkan ni haaa. Ada, nak bgtw nie,

Rara buat bisness online k cuti kali nie. Start dengan jual bju2 t-shirt nie.. yang lain2 akan datang..

T-SHIRT NERD LENGAN PENDEK
RM 30 EXCLUDED POSTAGE 

T-SHIRT GEEK LENGAN PENDEK
RM 30 EXCLUDED POSTAGE
T-SHIRT GEEK LENGAN PENDEK
RM 30 EXCLUDED POSTAGE

T-SHIRT GEEK LENGAN PENDEK
RM 30 EXCLUDED POSTAGE

T-SHIRT GEEK LENGAN PENDEK
RM 30 EXCLUDED POSTAGE

T-SHIRT GEEK LENGAN PENDEK
RM 30 EXCLUDED POSTAGE

LENGAN PANJANG TURUT DIDAPATI
T-SHIRT GEEK LENGAN PANJANG
RM 35 EXCLUDED POSTAGE

T-SHIRT GEEK LENGAN PANJANG
RM 35 EXCLUDED POSTAGE

T-SHIRT GEEK LENGAN PANJANG
RM 35 EXCLUDED POSTAGE

LENGAN PENDEK TURUT DIDAPATI

Sama ada lengan pendek atau lengan panjang, warna-warna yang didapati adalah ; 

HITAM
PUTIH
KUNING
PINK
MERAH
BIRU MUDA
BIRU TUA
Semua material adalah cotton. 
available saiz adalah S-XL
UNISEX 

Jadi,secara ringkasnye,, kalau berminat boleh la PM Rara kat facebook ek. Mastura Rara.
atau sms/wechat/viber pada nombor 01127799383
untuk sebarang pertannyaan... ok? 

happy shopping ^_^

update - semua baju telah sold out. Sold out. Sold out. Tq

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, November 5, 2013

Pictures bersama Hazanis.Blogspot & Summerlovecheery.blogspot.

Assalamualaikum

Salam maal hijrah everyone ! :)  Hari nie Rara cuti lg..hee. Best owkay bermalas-malas dirumah baflo banglo sewa ni sambil makan biskut.. Hewhew. 
Memandangkan cuti kan, aku duk lepak2 depan laptop tgk2 ape yg menarik dalam tu.. pastu jumpa la satu folder nie kan... nama folder pun kelassss kau, ''qiqi,caca,rara'' 

*tang caca tu kerlassss x??*
Folder gambar kami bertiga.. Aku,Qiqi, dan Mek Cah. Dengan rajinnye aku edit gambar nih kasi flawwwwwwless! Gitu... hohoo so u guys nnt jgn lah plak mengata mengutuk ye, aku dah bgtw nie gambar nie edit. Jgn nak expect lebih2 plak bila jumpa depan2 nnt..hee.

MOOD : RINDU NAK BALIK KAMPUNG-LEPAK DAN SELCA SAMA2



Dorang nie Rara kenal masa kat sekolah menengah lg, mek cah senior kitorang, Qiqi plak 1 kelas masa form 1. Pastu kitorang terus BFF.. Bila masa meningkatkan usia,masing2 pilih haluan masing2 berdasarkan minat dan cita2 tersendiri. Macam mek cah,dia g uitm dan berjaya dalam bidang blogging dia. Qiqi pegi UTEM dan selalu dapat anugerah atas otak genius dia dalam akademik dia tuh. Rara plak, pegi UPSI dan insyaAllah jadi cikgu 2 tahun lg.



Dah la edit, mekap plak tu ^_^ 
Jgn marah ye.. masa ni kitorang ada photoshoot.

Apa yg sama ttg kitorang, kitorang nie suka la bab2 tengok orang lawa! Hahaha. Dari sekolah kan qiqi kita duk main princess princess. Haha. Sbb tu skg kalau ada projek ke, event ke, apa2 lah yg berkaitan hijabista2 nie kitorang mesti pegi kalau ada masa. Sekadar hobi dan minat,xde plak niat nak jadi model full time berhijab tu. Hee. Terbaru, kalau nak tahu skg tgh hangat dengan Projek Hijabista. Rancangan yang bercirikan Islamiah bagi hijabis2 semua! LINK. Harus tengok ok. Lagi satu, klik SINI . Santapan untuk gadis2. 

**************
So, guys.
LIKE FOLLOW ADD

&
Qiqi - Wan Nur Aqilah 

  

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Monday, November 4, 2013

Siapa Abe Muse/ Mr. Konar Leper?

Assalamualaikum

Hi friends ! :)

Sejak dua menjak nie kan,perasan x, hot je industri parody nie dgn fenomena ''macam cantik je macam comel je'' by awek Kedah tu. Kan kan kan. Maklumlah,skg semua org cantik mcm gadis-gadis gorjes ini (LINK). Pastu keluar lah macam2 video yang mencuit hatiku ini menular di seluruh news feed dan mana-mana lah laman sesawang yang ada. Salah satu parody yang menarik hati Rara, ialah drpd Abe Muse a.k.a Mr Konar Leper !

Maksud Abe Muse : Abang Musang. 
abg fox?? ^_^ 
First jumpa video dia ni kat facebook lah, kat social medium lain Rara x rajin sgt belek2. Ingat kan sape laaa si jambu nie. Eh mcm jambu je mcm jambu je :) Tgk ade sorang budak nih pakai baju merah dengan parody nya yg tersendiri. Haha.

Terkekek kekek aku gelak dowh masa dia mula kata ''macam terbalik je aku sebut" Hahahaha ^_^
 Lepas tu Rara mulakanlah ekspedisi men-setalk  video2 Abe Muse nih... huhu...  Rupa-rupanya Abe Muse nie ada lg video2 lain..

Ada tgk x yang dia prank operator celcom? Aduiiiii..hahaha.

 :::Abe Muse:::
Siapakah?? 

Nama penuh : Mohamad Faizal Bin Ahmad
Asal : Kelantan. Huk aloh sep kito jah... Ore koto baru
Alamat semasa : Ipoh 
Bila ditanya nape suka buat video.. Katanya sekadar hiburan,Untuk menghiburkan hati..kita happy orang pun happy,orang happy kita pun happy ! 
Umur dia? Emm lahir 6 APRIL 1994.. Haaa kira lah berapa umur dia sekarang. Hai Faizal, call me kak Rara okay! ^_^ Hahaks.
Disebabkan aku tgk ramai jugak haters dia, aku tny la dia mcm mana dia handle haters dia tu kan, dia kata simple je.. baca je komen2 dorang and gelak je la. Hehe. Time marah tu ada lah, hoi sape x marah kan kalau org maki2 kite. Tp wat lek wat steady suda.... Hidup Abe Muse!! Hander.. himlir kam tuh.. :p
Then,sekali lg disebabkan aku byk tanya kan,aku tanya jugak cara dia hargai fans dia mcm mana? Yelaa aku tgk dia mcm ramai je peminat je. Macam ramai je macam ramai je. Awwww.
Abe muse kata, Abe Muse tak anggap fans dia nie peminat. Abe muse anggap fans nie semua sebagai kawan je...kawan2 yang always support him. Gitewww. Mcm sweet je mcm sweet je :) 
Lastly, Abe Muse kata kalau dekat facebook, biar lah orang kenal sy as Abe Muse. Kalau dkt twiter, kenali dia dengan nama Jaasuzuran. Taw.
Gitu....
P/S Keek, Instagram,Twitter Abe Muse semua u all cari sendiri deh... kak Rara tok berapo nok rajin etep.... hee. 
Pesan Kak Rara kat adik muse nih, jange merokok deh... bahayo.. tok cayo??
tgk nih !! ---> Kesan Org Hensem Merokok



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, November 2, 2013

Cara Berbakti Kepada Kedua Ibu Bapa

Assalamualaikum

10 Cara Berbakti Kepada Kedua Ibu Bapa Kita

Redha Allah S.W.T. adalah terletak pada redha ibu bapa kita. Kalau ibu bapa kita marah atau kecil hati dengan kita, maka jawabnya susah lah hidup kita. Bukan hanya di dunia kita tak selamat (tiada keberkatan), malah lebih teruk nasib kita di akhirat nanti.

Jadi, taati dan jagalah kedua ibu bapa anda sebaik mungkin. Sementara mereka masih hidup ini, cubalah berbakti kepada mereka seberapa banyak yang boleh.

1. Menghulurkan bantuan kewangan @ material
Ada ibu bapa yang berdepan dengan masalah kewangan. Mereka tidak dapat lagi melakukan tugas seharian disebabkan faktor usia. Jika bekerja, tetapi tidak mencukupi untuk menampung perbelanjaan keluarga yang semakin meningkat.

Justeru menjadi tanggungjawab anak memberi nafkah atau bantuan kewangan kepada ibu bapa. Sumbangan itu tidak seberapa berbanding yang dibelanjakan ibu bapa untuk membesar dan mendidik anak.

2. Menyediakan tempat tinggal
Dalam kes ibu bapa yang hilang tempat tinggal atau tidak sesuai untuk didiami, menjadi tanggungjawab anak menyediakan tempat tinggal lebih sesuai kepada ibu bapa.

Paling baik jika ibu bapa dibawa tinggal bersama agar dapat menjamin keselamatan dan keperluan harian mereka diuruskan dengan baik.

3. Memberi kasih sayang
Kasih sayang adalah sebagai membalas kasih sayang yang selama ini dicurahkan ibu bapa. Jadi, seharusnya kasih sayang itu dibalas sebaik-baiknya.

Anak yang baik tidak melupakan jasa dan kasih sayang ibu bapa. Anak soleh sentiasa memohon kepada Allah S.W.T. agar ibu bapa mereka diberkati dan dicucuri rahmat.

Firman Allah S.W.T. bermaksud :
"Wahai Tuhanku! Cucurilah rahmat kepada mereka berdua seperti mereka mencurahkan kasih sayang memelihara dan mendidikku ketika kecil." (Surah al-Isra, ayat 24)

4. Memberi perhatian
Ibu bapa yang diabaikan akan kesunyian. Mereka terasa disisih dan dan seperti tidak dipedulikan. Hal ini memberi tekanan perasaan dan menyebabkan kemurungan. Keadaan ini jika berterusan memberi kesan kepada kesihatan fizikal dan mental ibu bapa.

Ramai ibu bapa yang disisihkan dan dihantar ke rumah penjagaan orang tua. Sukar diterima akal anak mendakwa tidak mampu menjaga ibu bapa, sedangkan mereka mampu menjaga dan membesarkan beberapa anak.

5. Memenuhi permintaan
Ibu bapa sering memerlukan bantuan anak untuk melaksanakan sesuatu keperluan. Permintaan itu mungkin dalam bentuk kewangan, tenaga dan masa.

Memenuhi permintaan ibu bapa perlu diutamakan berbanding melakukan tugas lain. Sesungguhnya, memenuhi permintaan ibu bapa lebih baik berbanding melakukan ibadat sembahyang sunat, berpuasa sunat dan seumpamanya.

Malah, keutamaan berbakti kepada ibu bapa lebih utama daripada berjihad di medan perang. Diriwayatkan daripada Bukhari dan Muslim, Ibnu Umar berkata : Saya telah bertanya kepada Nabi Muhammad S.A.W. : "Apakah perbuatan disukai oleh Allah?" Lalu Baginda S.A.W. bersabda : "Sembahyang pada waktunya." "Kemudian apa?", tanya saya lagi. Baginda S.A.W. menjawab : "Berbakti kepada kedua ibu bapa." Saya bertanya, "Apa lagi?" Jawab Baginda S.A.W. : "Berjihad pada jalan Allah."

6. Melakukan apa yang disukai
Ibu bapa tentu mengharapkan anaknya melakukan sesuatu yang baik pada pandangan mereka. Melakukan perkara yang tidak sukai ibu bapa bermakna melakukan perbuatan derhaka. Anak derhaka kepada ibu bapa tidak mendapat keberkatan dalam kehidupannya. Sesiapa derhaka kepada ibu bapa disegerakan balasan di dunia dan tidak terlepas di akhirat.

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud ;
"Dua kejahatan yang disegerakan balasan di dunia ialah zina dan menderhaka kepada kedua-dua ibu bapa." (Hadis riwayat at-Tirmizi).

Dalam hadis lain diriwayatkan al-Hakam bermaksud:
"Semua dosa akan ditangguhkan Allah, yakni balasan menurut kehendak-Nya hingga ke hari kiamat, kecuali balasan menderhaka kepada kedua-dua ibu bapa. Maka, sesungguhnya Allah menyegerakan balasan kepada pelakunya pada masa hidupnya sebelum mati."

7. Bercakap dengan lemah lembut
Satu cara menjaga perasaan ibu bapa adalah bercakap lemah lembut dengan mereka. Suara hendaklah direndahkan dan jangan membantah permintaan mereka.

Firman Allah S.A.W. bermaksud:
"Tuhanmu telah memerintahkan, supaya kamu tidak menyembah selain Allah S.A.W., dan hendaklah berbuat santun terhadap kedua-dua orang tua. Jika salah seorang telah lanjut usianya atau kedua-duanya telah tua, janganlah sekali-kali engkau berani berkata terhadap mereka dan janganlah engkau suka menggertak mereka. Tetapi, berkatalah dengan sopan santun dan lemah lembut." (Surah al-Israk, ayat 23).

Sesungguhnya, anak ditegah membantah kata-kata ibu bapa dengan suara tinggi atau bermaksud merendahkan kedudukan ibu bapa. Lebih baik berdiam diri daripada berkata-kata yang mungkin menyinggung perasaan ibu bapa. Kemudian jika ada kesempatan, gunakan cara yang lembut untuk menjelaskan keadaan sebenar.

8. Menghadiahkan kejayaan
Jadi, jika memperoleh kejayaan dalam pelajaran, mendapat pekerjaan, dinaikkan pangkat dan seumpamanya, seharusnya dimaklumkan kepada ibu bapa. Ibu bapa dibawa bersama-sama dalam majlis untuk meraikan kejayaan itu.

9. Meluangkan masa bersama-sama
Anak yang tinggal berasingan dengan ibu bapa perlu kerap meluangkan masa mengunjungi mereka. Ibu bapa berasa senang menerima kunjungan dan menatap wajah anaknya.

10. Mendoakan kebaikan untuk ibu bapa
Anak perlu sentiasa mendoakan kebaikan untuk ibu bapanya. Amalan mendoakan kebaikan untuk ibu bapa perlu diteruskan walaupun mereka meninggal dunia.

Sabda Rasulullah S.A.W. bermaksud:
"Apabila meninggal seseorang itu, maka terputuslah segala amalannya, melainkan tiga perkara iaitu sedekah jariah yang berterusan memberi manfaat, ilmu yang memberi kebaikan diajarkan kepada orang lain dan anak yang soleh yang sentiasa mendoakan kebaikan kepada kedua ibu bapanya." (Hadis riwayat Muslim).

Kebaikan dilakukan anak terhadap ibu bapa sebenarnya amat kecil. Anak tidak mampu untuk membalas jasa ibu bapa sepenuhnya biarpun dia berbakti sepanjang hayatnya.

Gunakan kesempatan yang ada untuk melakukan bakti terhadap ibu bapa sebaik mungkin. Masa untuk anak berbakti kepada ibu bapa sebenarnya semakin suntuk. Lambat laun ibu bapa akan meninggal dunia.

Bertindaklah sebelum terlambat, selagi ibu bapa atau salah seorangnya masih hidup. 









Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Friday, November 1, 2013

Pasal makan

Assalamualaikum 

Bermula tgh hari tadi, life is dull. Why? Sbb... i'm home alone ! Huhuhu. 2 org housemates balik kelumpo umh kakak depa, 2 org lg pegi kem utk program sekolah mereka.. Maka tinggallah aku bersendirian kesepian kegersangan. *eh! 

Aku kan bosan kan, pastu aku wechat la ngn kawan aku. Best dia, dah master pun sekarang. Dia tanya duk buat apa, aku ckp la duk tgk blog, tp x tau nak update ape. Then dia ckp update pasal makan. 
Aku pun ; 

okay :D

By the way, ada lg x yang belum LIKE iklan wechat Rara? Ala yg saaaantek tuuu.hehe perasannya. Bro Framestone yang edit tau. Then disend oleh Emas Putih kat aku supaya aku post kat fb aku.. Haaa... LIKE la. 
                       ******************
Ermmm...apa td? Pasal makan kan. 
Dah tu nak cakap apa? Cakap pasal penjagaan makanan ke? atau pasal jadual makan aku? Atau makanan kegemaran? 

Sejak dua menjak nie makanan dgn aku mmg kamceng,ibarat kuku dengan pengilat kuku tau. Kalau pukul 10 x pegi kantin lg,aku dah rasa aiiiiiii lain mcm dah, rasa mcm aiii lapar nye bila nak habis kelas nie aku nak g makan nie. muehehee. Padahal pagi2 sebelum pegi sekolah aku da makan biskut biskutan dan minum segelas milo da. Patutnya xde la cpt sgt rasa lapar tu dtg. Hmm,tp tu lah. 

Aku lain la skg, lain sgt. x paham aku. 

Dulu kan, aku breakfast pukul 1 pun okay lg. Lunch pukul 5. Dinner plak pukul 12. Itu pun dalam mimpi je. Thats means, aku x amalkan makan malam sgt dulu. hehehe. 

But now.. kalau skip makan sikit mula lah perut kecik comel nie merengek2 minta belas kasih sayang. Aduyaiiiiii. Susah tau mummy mcm nie. 

Awas ! Jgn pelik dgn bawang merah tersebut. - Sepatutnya hias dgn bawang besar tp bwg besar out of stock daa.
hahaha -_-
Savoury..yummmy ! ^_^
Nyum nyum scrumptious u noe... aumm
Dia punya kuah kacang,i extremely pleasing it too - luscious !  hehe
Eh ini pun ada. Time lapor semua sedap ann <3
Ini wolang makan byk xpe maaaa.... talak gumuk jugaa.. ^__^ 
Pun ade. hehe. 
**********************************************************


  Hadits Nabi Muhammad SAW.,
إياكم والبطنة في الطعام والشراب فانها مفسدة للجسم وتورث السقم عن الصلاة
وعليكم بالقصد فانّه اصلح للجسد وابععد من السرف
Artinya ; “Janganlah sekali-kali makan dan minum terlalu kenyang karena sesungguhnya hal tersebut dapat merusak tubuh dan dapat menyebabkan malas mengerjakan salat, dan sederhanakan kalian dalam kedua hal tersebut, karena sesungguhnya hal ini lebih baik bagi tubuh, dan menjauhkan diri dari sifat israf (berlebihan).” (H.R.Bukhari)


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, October 30, 2013

CIRI CIRI WANITA CEMERLANG

Assalamualaikum

CIRI CIRI WANITA CEMERLANG

1) Berdikari – tidak terlalu bergantung pada pasangan atau keluarga. Wanita sekarang mampu membuat keputusan sendiri. Mampu mengejar cita-cita dan dalam masa yang sama bijak menjaga keluarga.

2) Lemah Lembut – sifat ini tidak dapat dipisahkan dari seorang insan yang bergelar wanita. Setiap tutur kata perlu di jaga. Tetapi dalam kelembutan itu perlu ada ketegasan kalau tak ramai pula yang pijak atas kepala nanti.

3) Beragama – tanpa agama hilanglah pedoman seorang wanita. Wanita yang beragama akan sentiasa menjaga maruah diri dan keluarga. Wanita yang beragama akan sentiasa redha dengan segala yang telah ditakdirkan untuknya.

4) Matang – mampu mengatasi sesuatu masalah secara rasional. Tidak terlalu mengikut perasaan ketika berdepan dengan pelbagai jenis cabaran. Bijak mengawal pelbagai situasi yang berbeza.

5) Menjaga penampilan – sentiasa kemas dan bersih dari hujung rambut sampai hujung kaki. Memakai pakaian yang sesuai dan bukan terdedah sana sini.

6) Sederhana – tidak boros dan pandai mengawal kewangan. Tidak terlalu mengejar kemewahan.

7) Penyabar – perlu ada pertimbangan walau sepahit mana dugaan yang perlu dihadapi. Sentiasa tenang menghadapi pelbagai ujian.

8 Sifat Keibuan – perlu ada sifat penyayang dan bertanggungjawab. Memahami dan mengambil berat tentang insan-insan tersayang.



P/s : LIKE gambar awek duta wechat (ecececeh pui) kat SINI 
HEHE

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, October 19, 2013

GA October by Emas Putih

Assalamualaikum


Hadiah :
Top Referral : Cash RM50 dan 40 hadiah untuk dimenangi






Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Senarai pemenang Anugerah Planet Muzik APM 2013

Assalamualaikum

Semalam, bertarikh 18 Oktober 2013, pengumuman pemenang dan award untuk Anugerah Planet Muzik APM 2013 telah pun berlangsung di SUNTEC Singapura. 18 buah kategori dipertandingkan  iaitu merangkumi artis dari Malaysia, Singapura dan Indonesia. 

Pengacara Anugerah Planet Muzik APM 2013

Dato’ Ac Mizal (Malaysia)
Adi Rahman (Singapura)
Sarah Sechan (Indonesia)

Wokeh, dah tahu siapa pengacaranya. 

Pemenang Anugerah Planet Muzik APM 2013, penerima Anugerah Planet Muzik APM 2013, keputusan rasmi Pemenang Anugerah Planet Muzik APM 2013

Info selanjutnya layari: Anugerah Planet Muzik

Senarai pemenang Anugerah Planet Muzik APM 2013

Artis Serantau Paling Popular: Hafiz
Lagu Serantau Paling Popular: Muara Hati (Hafiz & Dato’ Siti Nurhaliza)
Lagu Serantau Terbaik: Harus Terpisah (Cakra Khan)
Vokal Terbaik Artis Baru Lelaki: Cakra Khan
Vokal Terbaik Artis Baru Wanita: Citra Scholastika
Artis Lelaki Terbaik: Judika
Artis Wanita Terbaik: Bunga Citra Lestari
Duo/Kumpulan Terbaik: Hafiz & Dato’ Siti Nurhaliza (Muara Hati)
Kolaborasi Terbaik: Najwa Latif, SleeQ & Syamkamarul (Sahabat)
Band Terbaik: NOAH (Separuh Aku)
Lagu Terbaik Malaysia: Masih Aku Cinta (Shila Amzah)
Lagu Terbaik Indonesia: Harus Terpisah (Cakra Khan)
Lagu Terbaik Singapura: Jangan Ganggu Pacarku (Aliff Aziz)
Lagu Singapura Paling Popular: Untuk Dia (SleeQ feat Najwa Latif)
Artis Singapura Paling Popular: Audionauts
Ikon Media Sosial: SleeQ
Nova Media Sosial: Hafiz Zainal
Penerima Khas APM 2013: Black Dog Bone


Alhamdulillah, Hafiz sekali lagi mengungguli anugerah semalam. Nama yang sentiasa mengharumkan industri muzik negara. Buat semua pemenang Anugerah Planet Muzik APM 2013, tahniah diucapkan!!!

*Heran lagu jangan ganggu pacarku blh jd terbaik kat singapura. huhu...  ^_^
* ILYSM Hafiz. Byep <3



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, October 15, 2013

Rahsia ayat empat Qul

Assalamualaikum

Empat QUL diantara ayat-ayat hebat yg Allah s.w.t turunkan kepada kita supaya kita terpelihara dari gangguan jin,syaitan dan iblis yang senantiasa menyesat manusia.Selalulah membaca dan jadikan amalan kita sebagai menjadi pendinding dan perisai hidup kita..Insya Allah..
Sabda RASULULLAH s.aw “Tiada daya upaya dan kekuatan hanya pertolongan dariNya.
Barangsiapa membaca surah Al-Ikhlas sewaktu sakit sehingga dia meninggal dunia, maka dia tidak akan membusuk di dalam kuburnya, akan selamat dia dari kesempitan kuburnya dan para malaikat akan membawanya dengan sayap mereka melintasi titian siratul mustaqim lalu menuju ke syurga.
(Demikian diterangkan dalam Tadzikaratul Qurthuby).
Sabda Nabi SAW: “Sesiapa yang membaca Surah Al Kafirun maka bandingannya seperti membaca 1/4 dari al quran, disamping terlepas dari syirik, terjauh dari godaan syaitan dan terlepas dari peristiwa bencana yang mengejutkan.” (HR. At Tirmizi)
Saidina ‘Ali r.a menerangkan; pernah Rasulallah digigit kala, kemudian baginda mengambil air garam, dibacakan surah alFalaq dan anNas lalu disapukan kepada anggota yang digigit kala tadi.
‘Uqbah bin ‘Amir menerangkan; ketika aku sesat jalan dalam satu perjalanan bersama dengan Rasulallah (s.a.w), baginda membaca surah alFalaq dan anNas dan aku pun disuruh oleh baginda juga untuk membacanya.
Barangsiapa terkena penyakit kerana perbuatan syaitan atau manusia, hendaklah membaca surah alFalaq dan anNas sebanyak 41 kali, selama tiga hari, lina hari atau tujuh hari berturut-turut.


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Monday, October 14, 2013

Koleksi pantun sempena Hari Raya Aidiladha ! :)

Peristiwa Lembu Lari Memang Tak Dapat Dilupakan,
Jadikan Memori Cerita Tok Nenek Zaman Hadapan,
Selamat Hari Raya Aidiladha kami Semua ucapkan
Hari Untuk Semua menuju ke arah kebaikan.

Beli tepung gandum di kedai Isabella,
Buat kuih bengkang di rumah cik Leha,
Patut la lembu ngan kerbau cuak gila,
Rupanya hari ini dah Raya Aidil Adha!

Muzik berkumandang rentak a go go,
Nona manis berbaju kebayo,
Korban harta mahupun tenago,
Taknak korban dah jangan beghayo!

Jangan engkau termenung sahaja,
Cepatlah siap untuk beraya,
Ingin saya ucapkan buat semua,
Selamat hari raya aidil adha.

Berhati-hati dijalan raya,
Biar lambat asalkan selamat,
Selamat Hari Raya Aidil Adha,
Kepada semua Muslimin & Muslimat

Lembu di sana Kambing di sini,
Unta sedang tidur, biri-biri berjaga,
Jarak bukanlah persoalannya di sini,
Di Hari Raya Korban bertemu juga..

Pergi kedai kopi Pak Li main dam aji,
Kayuh basikal sehinggah lenguh lutut,
Parang diasah kasi tajam macam taji,
Takut tumpul potong daging pun tak lut

Cari pengat sampai ke Sarawak,
Pengat dicari di kawasan pokan,
Den bizi masak ekau jangan nak melawak,
Kang kobau tak tumbang ekau den korbankan!

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, October 8, 2013

Petua dan cara hilangkan bintik hitam pada muka

Assalamualaikum

Tips nie untuk diri sendiri... Hehehe.... 

1. Hilangkan bintik hitam dengan kentang

Parut sebiji kentang, kemudian sapukan pada wajah, hidung dan dagu selama 15 minit untuk menghilangkan bintik hitam. Biarkan ianya sehingga kering dan basuhkan muka anda dengan bersih selepas itu.

2. Hilangkan bintik hitam dengan lemon dan gula

Letakkan beberapa titisan perahan lemon keatas sesudu gula dan gosokkan secara lembut pada wajah, hidung dan dagu. Ianya mampu menanggalkan bintik hitam dan kulit-kulit mati pada wajah dan membuatkan kulit menjadi bersih dan bersinar/glowing

3.Hilangkan bintik hitam dengan yogurt

Ambi dua sudu makan yogurt dan sesudu makan perahan lemon. Campurkan bahan terbabit dan sapukan pada kawasan muka untuk menghilangkan bintik hitam

4.Hilangkan bintik hitam dengan lemon dan minyak zaitun.

Campurkan beberapa titis perahan lemon dengan 5 titis minyak zaitun. Kemudian sapukan pada kawasan yang ditumbuhi bintik hitam.

5.Hilangkan bintik hitam dengan putih telur

Cara ini diaplikasikan oleh ramai orang. Ambil putih telur, kemudian sapukan pada wajah dan letakkan tisu pada wajah. Kemudian tarik tisu berkenaan apabila putih telur yang disapukan pada wajah sudah kering. Selain itu, ambil sebiji putih telur dan campurkan dengan sesudu makan madu. Campuran tadi kemudiannya diletakkan pada kawasan wajah. Kemudian ambil tisu dan letakkan pada wajah. Tunggu sehingga kering barulah dicabut tisu berkenaan.

6. Hilangkan bintik hitam dengan wapkan wajah

Wapkan wajah adalah perkara paling mudah untuk menghilangkan bintik hitam. Ianya mampu membuka liang-liang roma yang tersumbat dan membersihkan liang tersebut lalu menyebabkan bintik hitam segan untuk tumbuh dimuka. Wapkan muka anda dua kali seminggu.

Hmm, ok, ok.. 
Kesimpulannya terdapat pelbagai cara untuk menghiangkan blackhead pada wajah kita, sama ada menggunakan kos yang tinggi atau yang rendah. Jika anda semua rasa tidak perlu membazir, maka cubalah petua yang menggunakan bahan semulajadi di atas. Selamat mencuba.



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, September 15, 2013

Laughter is the Best Medicine

The Health Benefits of Humor and Laughter
Humor is infectious. The sound of roaring laughter is far more contagious than any cough, sniffle, or sneeze. When laughter is shared, it binds people together and increases happiness and intimacy. Laughter also triggers healthy physical changes in the body. Humor and laughter strengthen your immune system, boost your energy, diminish pain, and protect you from the damaging effects of stress. Best of all, this priceless medicine is fun, free, and easy to use

Laughter is strong medicine for mind and body


Laughter is a powerful antidote to stress, pain, and conflict. Nothing works faster or more dependably to bring your mind and body back into balance than a good laugh. Humor lightens your burdens, inspires hopes, connects you to others, and keeps you grounded, focused, and alert.
With so much power to heal and renew, the ability to laugh easily and frequently is a tremendous resource for surmounting problems, enhancing your relationships, and supporting both physical and emotional health.

Laughter is good for your health

  • Laughter relaxes the whole body. A good, hearty laugh relieves physical tension and stress, leaving your muscles relaxed for up to 45 minutes after.
  • Laughter boosts the immune system. Laughter decreases stress hormones and increases immune cells and infection-fighting antibodies, thus improving your resistance to disease.
  • Laughter triggers the release of endorphins, the body’s natural feel-good chemicals. Endorphins promote an overall sense of well-being and can even temporarily relieve pain.
  • Laughter protects the heart. Laughter improves the function of blood vessels and increases blood flow, which can help protect you against a heart attack and other cardiovascular problems.
The Benefits of Laughter
Physical Health Benefits:
  • Boosts immunity
  • Lowers stress hormones
  • Decreases pain
  • Relaxes your muscles
  • Prevents heart disease
Mental Health Benefits:
  • Adds joy and zest to life
  • Eases anxiety and fear
  • Relieves stress
  • Improves mood
  • Enhances resilience
Social Benefits:
  • Strengthens relationships
  • Attracts others to us
  • Enhances teamwork
  • Helps defuse conflict
  • Promotes group bonding

Laughter and humor help you stay emotionally healthy


Laughter makes you feel good. And the good feeling that you get when you laugh remains with you even after the laughter subsides. Humor helps you keep a positive, optimistic outlook through difficult situations, disappointments, and loss.
More than just a respite from sadness and pain, laughter gives you the courage and strength to find new sources of meaning and hope. Even in the most difficult of times, a laugh–or even simply a smile–can go a long way toward making you feel better. And laughter really is contagious—just hearing laughter primes your brain and readies you to smile and join in the fun.

The link between laughter and mental health

The link between laughter and mental health
  • Laughter dissolves distressing emotions. You can’t feel anxious, angry, or sad when you’re laughing.
  • Laughter helps you relax and recharge. It reduces stress and increases energy, enabling you to stay focused and accomplish more.
  • Humor shifts perspective, allowing you to see situations in a more realistic, less threatening light. A humorous perspective creates psychological distance, which can help you avoid feeling overwhelmed.

The social benefits of humor and laughter

Humor and playful communication strengthen our relationships by triggering positive feelings and fostering emotional connection. When we laugh with one another, a positive bond is created. This bond acts as a strong buffer against stress, disagreements, and disappointment.

Laughing with others is more powerful than laughing alone

Creating opportunities to laugh

  • Watch a funny movie or TV show.
  • Go to a comedy club.
  • Read the funny pages.
  • Seek out funny people.
  • Share a good joke or a funny story.
  • Check out your bookstore’s humor section.
  • Host game night with friends.
  • Play with a pet.
  • Go to a “laughter yoga” class.
  • Goof around with children.
  • Do something silly.
  • Make time for fun activities (e.g. bowling, miniature golfing, karaoke).
Shared laughter is one of the most effective tools for keeping relationships fresh and exciting. All emotional sharing builds strong and lasting relationship bonds, but sharing laughter and play also adds joy, vitality, and resilience. And humor is a powerful and effective way to heal resentments, disagreements, and hurts. Laughter unites people during difficult times.
Incorporating more humor and play into your daily interactions can improve the quality of your love relationships— as well as your connections with co-workers, family members, and friends. Using humor and laughter in relationships allows you to:
  • Be more spontaneous. Humor gets you out of your head and away from your troubles.
  • Let go of defensiveness. Laughter helps you forget judgments, criticisms, and doubts.
  • Release inhibitions. Your fear of holding back and holding on are set aside.
  • Express your true feelings. Deeply felt emotions are allowed to rise to the surface

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Friday, August 23, 2013

Petua untuk kaunselor yang sedang menjalani praktikum.

Assalamualaikum

Memandangkan kaunselor yang sedang menjalani praktikum tu is aku sendiri, so aku kena la baca petua2 or tips2 yg ada ni..pengetahuan am, n bila aku share kat blog aku ni hope classmates semua blh baca k... syg2.. good luck ! 

Petua 1 : Persediaan jasmani. 

1.Sentiasa berpakaian kemas. Sebagai GBK, kita perlu sentiasa menarik dan berkeyakinan. Tidak perlu baju yang mahal, yang penting penampilan yang sesuai
2. Jaga kesihatan. Jangan sengaja mengambil cuti (mc) ketika berpraktikal.

Petua 2 : Persediaan Emosi.

1. Jangan rasa terlalu takut atau terlalu berani. Kawal emosi. Yakin pada diri.
2. Apabila diarah untuk melakukan sesuatu oleh Guru Pembimbing dan pihak sekolah, jangan melawan dan jangan rasa diri dibuli. Kena rasa bangga diri diberi kepercayaan untuk melakukan sesuatu.
3. Kawal emosi dengan pelajar dan guru. Jangan bergaduh, memarahi pelajar (apatah lagi melempang pelajar) atau jatuh cinta dengan pelajar atau guru.

Petua 3 : Persediaan Rohani

1. Mohon agar Allah mudahkan urusan praktikal
2. Banyakkan solat sunat dan mohon pertolongan

Petua 4 : Persediaan Intelek

1. Dapatkan semua bahan yang berkaitan
2. Lakukan perkogsian pintar dengan rakan berpraktikal dari sekolah lain. Usah bergaduh dengan pasangan praktikal anda. Anda seharusnya saling lengkap-melengkapi.
3. Jangan tunjuk pandai dengan Guru Pembimbing. Bagi idea dengan cara yang berhemah
4. Kreatif. Buat sesuatu yang berbeza. Contoh : Buletin Pelajar Praktikal

Petua 5 : Persediaan sosial

1. Pandai menyesuaikan diri di sekolah. Usah jadi kera sumbang. Ingat, anda akan posting kelak, belajarlah bersosial. Memberi salam, menegur dan beramah mesra dengan guru sekolah, tapi janganlah pula terlebih ramah. Bersederhanalah

Petua am :


1. Apabila pelajar datang untuk membuat temujanji, pastikan semua borang yang berkaitan telah diisi. (Elak pelajar ponteng kelas)
2. Kena ambil seberapa banyak peluang untuk belajar. Jangan malu bertanya.
3. Bereskan latihan ilmiah anda, agar tidak menggangu tumpuan pada praktikal
4.Sentiasa berhubung dengan penyelia. Guru Pembimbing hanya membimbing. Penyelia lebih berkuasa terhadap markah praktikal anda. Usah senyap dan buat tidak ambil peduli dengan Penyelia
5. Jangan curi tulang dalam kiraan jam kredit anda menjalankan sesi. Allah Maha Melihat
6. Libatkan diri dalam semua acara sekolah, jika diperlukan seperti Hari Sukan.
7. Jangan berkira tentang duit, tenaga dan masa. Ini sangat penting. Kalau nak pandai, tolonglah jangan berkira dan sentiasa mengharapkan balasan.
8. Tunjukkan anda seorang yang menyenangkan. Anda membawa imej universiti. Usah buat perangai yang memalukan universiti dan pensyarah yang mendidik anda.
9. Ringan tulang membantu Guru Pembimbing melaksanakan program.
10. Sentiasa kreatif. Bagi saya, menjadi GBK perlu kreatif
11. Rakamkan aktiviti dan penglibatan (dokumentasi sangat penting)
12. Jangan tidak hantar Buku Rekod (Latihan Praktikal) kepada sekolah setiap minggu
13. Jaga etika kerahsiaan pelajar. Jika tidak pasti, rujuk Guru Pembimbing.




Sumber : mianasuha09

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts