Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Wednesday, December 10, 2014

Tudung gaya baru terkini 2015

Assalamualaikum

Sedar tak sedar, kita telah pun menuju pada pengakhiran tahun 2014 ini.. Emmmm, tak lama dah you olls. Alhamdulillah, bagi penulis sendiri, (aku lew) penulis merasakan tahun 2014 adalah tahun di mana industri fesyen hijab berkembang pesat melalui online. Berbanding dengan tahun-tahun terdahulu, perkembangan fesyen hijab tanah air terutamanya biasanya akan dapat kita lihat melalui kaca TV sahaja namun kini, segalanya cukup mudah dan cepat, iaitu melalui media massa sahaja. Dan yang paling dekat dengan kita adalah, media sosial :)

Satu perkongsian melalui media sosial penulis sendiri, di instagram baru saya @irraralabel ( irrara label ) sudah terdapat beberapa fesyen hijab terkini khas untuk di fenomenakan pada tahun 2015 nanti. InsyaAllah.

mastura rara
 
mastura rara
Mutiara Shawl

Salah satu bentuk hijab yang didatangi secara separa instant. Mutiara yang sengaja disusun di atas kepala menjadikan pemakai kelihatan seperti memakai mahkota yang cukup simple tapi comel. Kan? Hehe :) Direka khas untuk memudahkan hijabster memakai selendang dengan hanya 30 saat sahaja. Kepada semua pembaca, cubalah, dan rasai perasaan menjadi princess sekarang juga !

Price : RM 30 termasuk poslaju

Material : Chiffon

Bidang : 50"

Order : 01127799383  atau pm fb MASTURA RARA

Ig shop : @irraralabel

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, December 6, 2014

Bagaimana nak jadi usahawan berjaya? How?

Assalamualaikum

Memandangkan sekarang ini aku (Rara) telah pun secara langsung dan konsisten berada di dalam dunia perniagaan, jadi tips macam ini tersangatlah baik dan sesuai untuk aku baca,faham,hadam, dan bertindak tanpa rasa ragu-ragu. Tak gitu? ...  

Disini Rara kongsikan kepada pembaca, tentang apa yang perlu kita lakukan kalau nak berjaya, terutama dalam perniagaan..tak kira lah nak meniaga apa, even jeruk asam boi pun kalau kena dengan teknik yang mantap, mau capai riban-riban seminggu ooo..... 

Ok kita teruskan dengan cara untuk menjadi usahawan berjaya. Bismilllah.

1. Bercita-cita tinggi.
- Semua org mempunyai impian. Ada yg nak jd jutawan, nak hidup senang, ada kereta mewah, rumah besar. Jd, tentukan apa yg Sdara/i semua impikan. Terapkan dalam diri.


2. Mempunyai matlamat yg jelas
- Selepas menetapkan impian, kita perlu juga menetapkan matlamat untuk mencapai kejayaan tersebut. Sbg cth, impian kita adalah untuk menjadi jutawan. Jd, apa yg perlu kita lakukan untuk mencapai matlamat tersebut? Kita perlu lebih berkerja keras, bykkn mempromosi produk kita, berikan perkhidmatan yg terbaik kpd plnggan dan sbgainya.

 

3. Rajin berusaha.
- Point yg ketiga ni amat penting. Kalau sekadar berangan2 tp tidak melakukan apa2, segala impian kita x kn menjadi knyataan. Jd, bykknlah berusaha. Dan berusaha pula perlulah berpadanan dgn apa yg kita impikan.

 

4. Sentiasa Berfikiran Positif.
- Antara punca kejayaan seorg usahawan adalah berfikiran positif. Fikiran +ve adalah punca kekuatan diri seseorg.Yg menghalang seseorg ushwn 2 berptus asa, n membuat perniagaan sentiasa bertapak kukuh.


5. Tidak Takut Pada Kegagalan.
- Untuk menjadi usahawan yg berjaya, jgn takut pd kegagalan. Bykkn mencuba wlaupun kita tau sesuatu yg kita lakukan itu akan gagal. Sbb pengalaman dr kegagalan yg membuatkn sesuatu prniagaan itu berjaya.


6. Tidak Gentar Pada Persaingan.
- Jgn takut pd persaingan perniagaan Sdara/i !. Apa yg perlu dilakukan adalah teruskn bersaing. Berikan perkhidmatan yg lebih baik dari pesaing.


7. Sentiasa Menampakkan Hasil Kerja Yg Terbaik.
- Berikan perkhidmatan yg terbaik kpd pelanggan Sdara/i. Biar mereka merasa puas dgn perkhidmatan yg diberikan Sdara/i. Perkara ini akan meningkatkan kepercayaan pelnggan kpd Sdara/i sekali gus dpt mengembngkn prniagaan Sdara/i.


8. Tidak Mudah Berputus Asa
- Dalam perniagaan, jgn mudah putus asa. Berikan perkhidmatan yg trbaik kpd plnggan. Jgn jdkn persaingn sbg punca Sdara/i berputus asa. Sentiasa mencari jln untuk menyelesaikan masalah. Jgn lari dari masalah.


9. Sentiasa Meningkatkan Potensi Diri.
- Ini PENTING !. Jgn mudah berpuas hati dgn sedikit kejayaan yg kita kecapi. Kembangkan diri Sdara/i. Andainya 1 hari nanti Sdara/i akan mencapai matlamat Sdara/i ( cth : menjadi jutawan ), jgn berhenti stkt disitu shj, ttpkan matlamat yg baru.( iaitu menjadi billionaire ).

Sebenarnya ada byk lg tips untuk menjadi usahawan yg berjaya. Rajin2kn lah diri untuk membanyakkan membaca buku-buku ilmiah, motivasi dan sbgainya.


 

Rujukan : Shiv Shera, 'You Can Win'- wangcyber.com



Buat pembaca-pembaca baru blog Rama2, fyi, Rara ceburi perniagaan tudung, a.k.a hijab. 
follow ig : @irraralabel ( irrara label )


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Monday, November 17, 2014

Surat Jawapan Mah si isteri busuk kepada si suami curang

Assalamualaikum


Surat jawapan Mah si isteri busuk kepada si suami curang | Sumber | MySuperKids.net | Selepas menemui ibu dan bapa Mah, si suami curang pulang ke rumah. Rumahnya kosong. Tiada sesiapa. Dipanggil nama isterinya, tiada sahutan. Adan, Lili, dan Nafisa juga tidak kelihatan.
Si suami curang menemui surat berwarna merah jambu berlipat di atas meja solek. Dalam keadaan terpinga-pinga, beliau membuka dan membacanya.
Abang yang dikasihi,
Ketika abang sedang membaca surat ini, kami semua sedang berada jauh dari abang. Usah abang risau, Mah membawa anak-anak mengikuti Nutrition Workshop, demi masa depan Mah dan keluarga kita, terutama abang yang Mah sayangi.
Kerana abang telahpun berterus-terang, biarlah Mah berterus terang juga.
Abang ingat tak semasa Mah baru mengandungkan Adan? Mah memberitahu abang bahawa Mah ingin mengambil Set Kehamilan Shaklee, tapi abang tolak mentah-mentah. Abang kata semua tu cuma gimik pengedar saja. Abang kata mereka semua tak berpelajaran dan tiada asas ilmu tentang kesihatan, hanya sekadar nak menjual semata-mata. Abang ingat tak?
Tapi Mah tengok kawan-kawan Mah, termasuk di Zulaikha kekasih abang tu, pengamal tegar set-set Shaklee. Mungkin abang lupa, atau abang tak tahu yang Zulaikha dulu adala pengapit Mah di hari persandingan kita. Ya, abang mungkin tak kenal, kerana masa tu Zulaikha gemuk dan muka berjerawat.
Dan Mah rasa memang niat Zulaikha sengaja nak mainkan abang. Abang ingat tak semasa kita makan beradap, abang kata pada Mah “Sayang, minta pengapit sayang tu masuk ke dalam, tak selera abang nak makan tengok muka dia” Abang ingat tak? Dia sangat kecil hati dengan kata-kata abang, dan sejak tu rupanya dia mula mencari solusi menyelesaikan masalahnya.
Bagaimana Mah boleh tahu?
Selepas Mah membaca surat abang, hati Mah tergerak untuk menghubungi Zulaikha sahabat Mah, tanpa mengetahui dialah orangnya. Mah meluahkan rasa sedih Mah kepada Zulaikha, dan dia berterus-terang, dia memang sengaja nak permainkan abang, dan nak buktikan kepada Mah, abang memang lelaki tak guna. Zulaikha yang gemuk dan berjerawat dulu kini dah jadi cantik dan gebu sampai abang pun tak cam.
Janda anak ramai? Dia cuma mereka cerita saja. Abang fikir janda anak ramai tu ada masa nak layan lelaki gatal macam abang? Nak layan diri pun belum tentu mampu dek kerana melayan anak-anak. Ini memang pemikiran tipikal, asal janda je penggoda.
Entah kenapa Mah tak marah bila Zulaikha mengaku. Cuma Mah rasa sedih kerana Mah secara tak langsung bersubahat dengan perbuatan zina kalian berdua. Mah harap sangat, abang cepat-cepat taubat nasuha, sebagaimana Zulaikha menangis-nangis semasa bercerita dengan Mah. Semoga taubatnya diterima.
OK, Mah sambung dari kesan kekurangan nutrisi semasa mengandung dulu…
Mah sedar kuku Mah rapuh, badan Mah berbau. Abang tahu kenapa? Kerana Mah ada masalah dengan sistem pencernaan dan ketidakseimbangan nutrisi. Abang sedar tak kita ni dah lama tak duduk berdua dan berbincang, walaupun nak bincang tentang barang dapur. Abang balik sekejap-sekejap saja. Mah cuma masak saja apa yang abang beli. Abang asyik beli daging, daging, daging. Sayur pun abang jarang beli, mentang-mentanglah abang tak suka makan sayur.
Selalu makan daging dan kurang fiber menyebabkan Mah ada masalah sembelit. Dan protein badan Mah tak dicerna sempurna. Abang tahu tak, itulah penyebab kuku Mah rapuh, badan Mah berbau, kulit Mah kusam, kaki Mah ada water retention… Mah kekurangan nutrisi, abang.
Abang sedap-sedap mengaku kurang belaian dan perhatian, kurang layanan batin, abang boleh cari lain di luar. Mah ni walaupun kurang nutrisi, Mah tetap kena beri keperluan nutrisi untuk Nafisa melalui susu badan Mah. Lili dan Adan juga, Mah pastikan mereka dapat bekalan nutrisi mereka yang secukupnya. Biarlah Mah berkorban demi anak-anak. Gigi dah goyang, rambut rapuh, takpe Mah rela.
Kenapa Mah suka beli hiasan rumah dan emas? Abang sedar tak setiap kali abang balik, rumah bersepah abang mula melenting, mula nak kata Mah ni dok rumah rileks tak buat apa-apa. Jadi nak tak nak, Mah kena cantikkan rumah dan kawal anak-anak supaya abang senang hati. Dan emas? Barang kemas ni sajalah yang mampu Mah nak pakai tanpa memakan masa. Nak makan vitamin pun abang tak beri kan…
Abang ingat Mah ni Kim Kardashian ke, ada orang pegang budak-budak, boleh nak tempek-tempek toner, moisturizer, krim-krim di muka ni (tu pun orang buatkan)? Dapat cuci muka sebulan sekali pun bertuah. Mah mandi pun asal siap je,… abang pernah rasa macamana serba-salahnya mandi dengan anak-anak ketuk pintu bilik air? Pernah berak kencing sambil dokong anak?
Kalau abang nak Mah berubah, boleh, Mah boleh berubah. Tapi abang tu pun sila berubah, jangan nak perasan bagus sangat. Di atas katil tu ada sejadah, terjemahan al-Quran, buku ‘Jauhi Zina’ dan buku ‘Tanggungjawab Suami Terhadap Isteri’. Abang ambil wuduk, solat taubat, bacalah Quran dan habiskan buku-buku tu.
Satu benda lagi Mah nak pesan pada abang – kekuatan seorang perempuan bukan pada keupayaannya menggoda lelaki.
Dan Mah nak abang tahu, Mah lemah kerana sikap dayus abang dan yang tak pernah nak berterus-terang selama ini. Mah rasa, antara kita memang tak ada chemistry, kita saling melemahkan. Abang carilah kebahagiaan abang sendiri, kerana Mah sudahpun mendaftar sebagai SID, akaun sendiri, tiada nama pasangan.
Tentang anak-anak abang jangan risau.. Mah akan jaga mereka. Risau juga Mah kalau nanti Lili dan Nafisa dah besar, takut berlaku kes haruan makan anak pula. Maklumlah, kalaupun Mah kembali bergetah sekarang, besok lusa Mah akan tua juga.
Bye abang.
yang benar,
Mah.

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, November 16, 2014

Cara Melukis Kening dengan paling mudah !

Assalamualaikum

Bagi wanita atau gadis-gadis yang baru berjinak-jinak dengan alat make up dan make up, pastinya mereka merasakan bahawa teknik melukis kening yang betul adalah sesuatu yang sangat susah dan rumit. Namun,bagi mereka yang telah lama terlibat dalam aktiviti make up atau merias diri ini, pastinya 'part' melukis kening adalah sesuatu yang sangat mengujakan kerana kening yang 'tidak cantik' itu telah menjadi kemas dan rapi dengan serta merta ! aummm :p

Hari ini Rara akan kongsi beberapa keping gambar yang mungkin dapat membantu kita semua dalam proses mencantikkan kening ini. Mari belajar dengan kaedah melihat gambar..

 1. Kenali bentuk kening anda


2. Ukur pangkal kening, (depan) puncak kening (yang paling tinggi/menaik) dan hujung kening (pastikan halus)

 3. Untuk menyenangkan diri sendiri, ukur dengan peralatan kening yang sedia ada seperti berus eyebrow itu sendiri atau pensil eyebrow. Yang penting ia panjang  dari hidung sampai ke kening

 4. Garis kening anda mengikut jenis bentuk kening anda masing-masing dan warnakan/blend dengan kemas.


p/s : kening yang berterabur atau mempunyai banyak lebihan bulu kening di atas atau bawah perlu ditutup dengan foundation atau concelour

Till we meet again :p

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, November 8, 2014

Wide Shawl Terbaru

Assalamualaikum

Wide shawl kini menjadi sebutan ramai memandangkan penggunaan material cotton nya sangat selesa terutama bagi kita,wanita di Malaysia ini. Dengan perubahan gaya hidup setiap orang,wide shawl membantu kaum wanita dalam menjimatkan masa untuk bersiap kerana fabrik cotton tidak perlu di seterika dan kelihatan ringkas dan versetail dengan keringkasan cara pemakaiannya.

Kini wide shawl terbaru di pasaran adalah wide shawl labuci ringkas dan tidak sarat dengan manik-manik. Bak kata orang, labuci tak over u ollss ! ;p Mari kita lihat apa yang ada untuk dikongsikan bersama hari ini ! 


 Model : Mariatul Faridah Ibrahim (fb) 



Di sini Rara dah kepilkan beberapa helai Wide Shawl untuk tatapan u all. Wide shawl jenis ni, Rara jual dengan harga RM 15 sahaja.. boleh skodeng sekarang di instagram baru Rara,
@irraralabel   (IRRARA LABEL) 
atau klik saja FB Rara - MASTURA RARA 
manalah tahu sekarang dah jadi harga RM 10... jemput singgah semuanya :)

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, November 4, 2014

Tips penjagaan kuku

Assalamualaikum
Penjagaan kuku ni sama nilainya dengan penjagaan wajah, rambut dan kulit. Tapi tak ramai tahu cara nak jaga kuku sebab tak tahu pentingnya kuku.  Menjaga kuku sebenarnya tak susah pun kita cuma kena sentiasa potong dan bersihkan kuku. 
Banyak keburukan yang datang kalau kita tidak menjaga kuku dengan sebaiknya. Antaranya adalah akan mendatangkan penyakit seperti cagu, kuku merekah, mudah patah, kusam, bewarna kuning atau hitam yang pasti menjejaskan penampilan kita.
Cara Penjagaan Kuku
1. Pastikan kuku dibersihkan selalu terutama bagi mereka yang sering melakukan kerja rumah seperti memasak. Jangan potong kuku terlalu pendek.
2. Rendam dalam air suam dapat melembutkan dan memudahkan kuku dipotong.
3. Gunakan alat khas untuk melicinkan permukaan kuku yang dipotong. Gosok kuku dengan kain untuk menanggalkan habuk yang tertinggal.
Petua Tradisional
  1. Kuku kaki kadang-kadang mudah berubah warna menjadi kehitaman atau kekuningan menyebabkan ia kelihatan tidak menarik. 
  2. Cuba tuangkan cuka di atas kuku tadi dan gosok dengan kain lembut. Kemudian bilas dengan air suam. Pasti warnanya akan kembali berseri.
  3. Selain itu boleh juga mengunakan hirisan buah lemon dengan di gosokkan pada jari dan kuku anda, biarkan 5-10 minit dan dibilas. Boleh amalkan selalu..
  4. Boleh juga mencuba dengan menggunakan bawang putih yang dibelah dua. Gosok pada kuku kaki hingga warnanya kembali berseri dan berkilat. Kemudian bersihkan.
Tips Mudah
Jika kamu mempunyai bajet yang lebih boleh saja pergi dapatkan rawatan di manicure & pedicure!
Tips Kecantikan
Jangan amalkan mengigit kuku kerana itu hanya merosakkan bentuk kuku yang sedia ada.


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, September 28, 2014

Tips menjadi wanita berjaya

Assalamualaikum

 AWAS : 360 

1. Ingat Bahawa Setiap Insan Yang Hidup Mempunyai Masalah

Apakah masalah anda? Anda tidak mempunyai pekerjaan? Mungkin anda berfikir bahawa setelah mendapat pekerjaan semua masalah akan lenyap. Mereka yang mempunyai pekerjaan juga bermasalah. Mereka mengeluh kerana terpaksa bangun pagi untuk ke tempat kerja setiap hari kerja. Dan ratusan, mungkin ribuan pekerja mendapat kerja yang tidak mereka sukai.

Sesetengah  orang pula beranggapan bahawa masalah mereka timbul kerana terpaksa melapor diri kepada seorang ketua. Tetapi ramai ketua yang menghadapai masalah, sama ada dari segi perhubungan atau pun pengurusan kakitangan.

Jadi bagaimanakah keadaan dengan mereka yang berjaya? Adakah mereka terkecuali daripada menghadapi masalah? Sebenarnya setiap kejayaan tidak menghapuskan masalah, ia melahirkan masalah yang baru. Terimalah ini sebagai satu hakikat hidup seharian.

2. Setiap Masalah Mempunyai Jangka Masa Yang Terhad

Setiap masalah akan berakhir. Lambat laun ia akan pergi jua.

Ketepatan kenyataan ini adalah jelas kalau kita menoleh kebelakang melihat sejarah manusia. Tamadun manusia menghadapi detik-detik kegemilangan dan juga kejatuhannya. Institusi kamanusiaan yang menghadapi suasana kemelesetan akan satu ketika nanti menuju kemercu kejayaan secara perlahan-lahan.

3. Setiap Masalah Harus Mempunyai Pengaruh Positif

Setiap masalah mengandungi bahan atau ramuan rahsia potensi yang kreatif, sama ada untuk diri anda atau pun orang lain. Masalah yang dihadapi oleh seseorang boleh dijadikan modal perniagaan yang menguntungkan untuk orang lain. Contohnya, seseorang yang pernah diisytiharkan muflis oleh mahkamah boleh bertindak sebagai seorang panasihat kepada mereka yang akan diumumkan sebagai muflis.

Masalah yang dihadapi oleh seseorang boleh memberi kesempatan atau peluang baik kepada orang lain.

4. Setiap Masalah Boleh Mengubah Sikap Anda

Sebagai contoh, kita kadang kala tersua dengan seorang jurujual yang berjaya. Tetapi bila diselidiki, ia berkelulusan dalam bidang sejarah dan pendidikan yang tidak ada kaitan dengan kerjayanya.

Sebenar ia dahulunya bekerja sebagai guru. Tetapi sebagai seorang guru yang menjemukan, ia telah menimbulkan banyak masalah kepada majikannya hingga ia diberhentikan kerja. Kerana marah disebabkan pemberhentian kerjanya, ia berazam untuk menunjukkan kepada masyarakat bahawa ia juga boleh berjaya dalam hidup.

Kini ia bersyukur kerana dibuang kerja kerana peristiwa itu membuat ia sangat marah hingga bertekad untuk terus berusaha hingga berjaya.

5.  Anda Boleh Buat Pilihan Untuk Mengawal Masalah

Anda mungkin tidak dapat mengawal masalah. Tetapi anda boleh merancang tindakan balas terhadapnya. Sekiranya anda mengawal rancangan tindakan balas terhadap masalah hidup, bermakna anda telah dapat mengawal masalah yang melanda diri sendiri.

Masalah boleh membuat anda lemah atau sebaliknya. Ia juga boleh membuat anda hidup dengan lebih baik ataupun menderita. Semuanya bergantung kepada diri anda.

6. Setiap Masalah Mempunyai Tindak Balas Yang Negatif dan Positif

Akhir sekali, orang-orang yang cekal hati boleh terus hidup walaupun dalam keadaan yang menyulitkan. Kerana mereka memilih untuk bertindak balas secara positif dalam keadaan sulit atau berbahaya walaupun ia bukan satu perkara yang mudah.

Misalnya, apakah tindak balas positif jika seseorang itu menghadapi masalah kewangan yang rumit? Dalam situasi ini apakah tindakan positif yang harus diambil? Larikan diri daripada penagih hutang? Mencari jalan keluar seperti minum hingga mabuk atau sebagainya?

Tidak! Tindakan balas negatif itu hanyalah penyelesaian sementara yang boleh membuahkan lain-lain masalah baru.

Tindakan positif terhadap masalah itu memerlukan semangat yang kuat untuk membuat langkah pertama. Ia memerlukan keberanian untuk bersemuka dengan penagih hutang dan berunding secara jujur dan terus terang. Jika mereka berkeras, maka jalan paling baik yang harus diambil secara undang-undang dan terhormat ialah menerima diisytiharkan sebagai muflis oleh mahkamah.

Pendek kata "Sekiranya anda tidak dapat selesaikan masalah, maka anda harus mengendalikannya".



Penulis menemui jawapan ini dalam buku "Tough Times Never Last, But Tough People Do" oleh Dr. Robert H. Schuller dan ingin berkongsi dengan semua pembaca tentang bagaimana untuk menuju kejayaan. 6 petua ini dipetik daripada buku tersebut.

 Sumber : Artikel iluvislam.com

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, August 28, 2014

Feedback : Cool Hijab Hair Serum

Assalamualaikum

Dah dua minggu lebih Rara guna serum rambut Cool Hijab ni. Sejak dari kali pertama pakai di entry ini
sehinggalah hari ini , feedback Rara masih sangat berpuas hati.. :) Serius. Boleh dikatakan, setiap kali nak keluar dari rumah pada waktu siang hari, Rara akan sapu dulu kulit kepala dan rambut nie dengan serum Cool Hijab. Bukan apa, serum ini seolah-olah sebagai persediaan buat Rara untuk menghadapi hari-hari yang panas sejak akhir-akhir ni.


Kebetulan, sekarang nie Rara sibuk dengan bisness tudung  #SupportGazaShawl maka hampir setiap hari jugak la Rara guna serum nie untuk keluar untuk pos shawl, jumpa pelanggan, beli kain dan sebagainya.. Dengan mengamalkan dua titis serum rambut Cool Hijab ni, letih-letih pun masih segar je kulit kepala. Alhamdulillah. 

Kelebihan yang paling Rara jatuh cinta sangat dengan serum Cool Hijab nie adalah apabila cuaca panas dan kepala berpeluh, ia akan kembali bertindak menyejukkan kepala.  Bau wangi pula tahan lama, lepas bukak tudung boleh bau harum je rambut..Feeling princess sangat i olls :P


FUNGSI / KELEBIHAN COOLHIJAB 



RAMUAN / KANDUNGAN COOLHIJAB HAIR SERUM 

Baiklah, secara keseluruhannya, disini Rara nak senaraikan feedback Rara sendiri selepas 2 minggu mengamalkan serum rambut Cool Hijab nie.

1. Rasa sejuk/berangin selepas beberapa saat pakai serum Cool Hijab. Selesa ! :)
2. Bertindak sebagai minyak angin apabila pening kepala akibat cuaca panas. Lega :)
3. Rambut jadi lebih lembut
4. Rambut jadi wangi


Terbaik..... ! Thumb up


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, August 24, 2014

Photoshoot Gaza Shawl

Assalamualaikum

Alhamdulillah, Photoshoot Gaza Shawl terbaru ini menandakan saya masih dengan #suportgazashawl. Dalam instagram saya @masturarara , hari2 ada update terutama bila tengah pakai shawl ni.

Entry #supportgaza shawl sebelum ini --> Support Gaza Shawl ~ Ekspresi Sokonganmu.

Tak sabar nak tunggu hujung bulan ni. Sebahagian hasil daripada pembelian anda semua, kita kumpul siap-siap untuk didermakan kepada saudara islam kita di Palestin sana. Semoga lancar jawapan kita bila Allah soal di akhirat nanti :) Walaupun sumbangan kita tidaklah sampai mampu sediakan rumah baru untuk setiap mangsa, tapi bila kita ikhlas, nilai keikhlasan itu lah yang Allah kira nanti. InsyaAllah. 

Tadi tengok berita, hari ni Zionis bedil apartmen kediaman penduduk. Wanita, kanak-kanak, orang awam... cedera parah...ada yang terbunuh. Dimanakah sifat kemanusiaan Zionis???

*************************************

Buat mereka yang ingin turut sama membeli dengan Rara sambil menderma kepada penduduk Palestine yang memerlukan, bolehlah usha gambar di bawah untuk lihat shawl yang Rara jual ni. 

Pengumuman : #Support Gaza Shawl dibuka untuk tempahan secara borong. Semenanjung Malaysia, Sabah Sarawak, Brunei dan Singapura. Terima kasih kerana menyokong kami.


Material : Chiffon High Quality
Harga : RM39 tidak termasuk postage
Postage : RM6
C.O.D : Kota Bharu & Wakaf Bharu
Berminat? Whatsapp/sms 01127799383
Selamat menderma..

Labuh ~ Selesa
#SupportGazaShawl ~ Ekspresi Sokonganmu

Kredit gambar 
Photographer : @domeyleo
Facebook : Domey Leo 
Contact : 016-9449377 sms/call/whatsapp for detail.
#displaymoment #domeyleophoto




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Friday, August 22, 2014

Perbezaan 2010 & 2014 - Mastura Rara

Assalamualaikum

Buat makluman diri sendiri, aku telah pun tamat pengajian peringkat ijazah pada dua bulan yang lepas ! Namun terlalu banyak perkara yang menarik perhatian aku sebelum ni sehinggakan aku hampir lupa untuk mengucapkan syukur pada Allah S.W.T yang selama ini telah dan selama-lamanya akan menjaga aku sehingga berjaya juga aku habiskan pengajiaan selama 4 tahun di UPSI, Perak..

Alhamdulillah.. Kalau adik-adik nak tahu, lepas saja tamat pengajian, u all akan rasa ringan otak semacam jer…hehe… mungkin sebab sudah tidak perlu lagi menyimpan sebahagian daripada bahagian dalam otak ni untuk perkara-perkara ilmiah. Mungkin?! Dah tak perlu risau tentang assignment yang banyak, dah tak perlu jimat duit agar tidak makan megi di hujung semester, dah tak perlu belajar untuk test dan exams, dan yang paling lega buat aku, dah tak perlu risau akan keadaan dan kesihatan keluarga di kampung…. J 

Malam ni rasa teruja sangat nak share gambar diri sendiri pada minggu pertama di UPSI sewaktu 2010 dan gambar minggu terakhir di UPSI pada 2014.Jeng jeng jeng…. Hahaha

-2010-
Hi ! Sy junior. Baru je lepas minggu suai kenal. Hai UPSI




-2014-
Hi ! Saya senior. Lepas submit tesis ni, balik kampung. Bye UPSI



                                                  
                                                    2010                                                             2014


Tudung
Shawl. Cara pakai shawl ada 1 jer. Maklumlah, style shawl baru mula menular dalam kalangan remaja masa ni.
Masih suka pakai shawl sampai sekarang, cuma dalam gambar ni pakai bawal sebab masa ni nak pegi jumpa pensyarah, hantar thesis. Boleh je pakai shawl, tapi rasa macam tak formal. (Alah macam pakaian formal sangat =p) Innocent sangat depan lect, bertudung bawal brooch kiri kanan chu olls. 

Kening
Cukoq. Waaaaaa pasaipa dulu aku tak tau kata cukoq kenin tu harem? -_- jahilnya !!
Dalam gambar ni kening asli, tapi dalam gambar lain di instagram, kening mcm shin chan, ikut trend konon.

Muka
Jerawat. Sebab hormone tengah sesuaikan diri dengan tempat yang baru, air paip baru, makanan baru, semua lah baru
Tak ada jerawat. Sebab amalan pemakanan yang baik, pengambilan Emilay Clear Spot secara berkala, dan emosi yang stabil. Tapi ada black head atas idung.

Weight
4*
3*

Favourite Colour
Pink !
Masih obsess dengan pink namun tahap yang boleh dikawal.

Shoes
Kasual pink B.U.M equipment
Crocs pink RM9.90

Handbag
Black. My mother belikan.
Pink. Dapat percuma lepas jadi model bag untuk bisness online orang

Handphone
Pink. Nokia
Still Pink. Nokia. Cuma sekarang ada tablet. asus

Personal Status
Single. Dia curang. Dia kata girlfriend baru dia lebih baik. 
Single. Dia tarik diri. Dia kata dia aku terlalu perfect. 

Accessories
Gelang getah hitam. Jam hitam. Rantai hitam. (tapi tak nampak). Sebab dulu aku fanatic dekat Avril Lavigne. Inilah hasilnya !
 -_-
Masih teringin nak pakai rock2 macam Avril tetapi kematangan membuatkan aku lebih rasional dalam pemilihan aksesori. Dalam gambar ni tak pakai apa2 aksesori sebab nak jumpa pensyarah je pun. Tapi kalau pegi event or jalan2 pakai lah jugak kadang2 gelang yang feminine sebab dah minat Taylor Swift.


Hehe... engkorang pula macam mana? Share la :') Kelakar tengok diri sendiri yang dulu.. yang sekarang pun kelakar jugak.. tapi walau apa pun yang berlaku, aku bangga dengan diri aku sendiri. Aku benar-benar jadi apa yang aku patut jadi. Syukur. Kisah suka aku sentiasa berada dalam ingatan dan kisah duka aku sentiasa jadi teladan yang tak akan aku ulang,. Dua2 amat bermakna.

Alhamdulillah bulan 9 nanti aku akan kembali ke UPSI untuk konvo. Jemputlah datang bagi saya teddy bear dalam jambangan bunga ya ! muehehehe

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, August 21, 2014

Cara Pakai Tudung Ruffle

Assalamualaikum

Sejak dulu lagi, kaum hawa memang tidak pernah terlepas pandang akan kepelbagaian  bio style tudung kan? Lepas satu, satu lagi keluar style baru. Daripada tudung bawal ke tudung awning, selendang, halfmoon, tudung instant, dan macam-macam lagi lah. Jenuh kalau nak senaraikan one by one. Bertuah jadi wanita, tidak bosan dalam fesyen, ada saja perubahan. :')

Support Gaza Shawl disini --- support-gaza-shawl-ekspresi-sokonganmu

Dan malam ni, Rara nak kongsi dengan pembaca tentang tudung ruffle yang tengah selesa berada di pasaran sekarang. Tudung ruffle ni adalah hasil inovasi daripada tudung bawal jer. Ada yang memang guna 100% material bawal, ada juga yang guna material lain. Yang istimewanya, tudung ruffle ada layer- beralun indah bila dipakai. Potongan tudung ni pula, macam tudung halfmoon, so tak perlu risau, tak mudah senget.

Terima kasih bff yang comel putih gebu Mariatul kerana sudi bagi gambar untuk Rara share kat blog ni. Tq Mar, jasamu ku kenang!

Jom belajar dengan gambar ni.

Cara Pakai Tudung Ruffle macam Shawl 

1. Pakai inner neck untuk tudung lebih kemas terletak & elak aurat terdedah
2. Letak atas kepala. (pun nak cakap ;p) 
3. Letak tudung tu 1 panjang...1 pendek.. yang bahagian pendek tu, biar lepas bahu. Kalau nak lebih kemas, pin kat situ. 
4. Ambil yang panjang, angkat ke sebelah
5. Pin kan dengan brooch kesayangan u all 
6. Dah siap pin :) *saje kan step ni! 
7. Siap ! Elok terbentuk... kan 

*8 Comelnya i. 
*9 I budak uduh. hahaha (Larikkkkkkkkkkkk) 

Baiklah...sekian saja tutorial cara pakai tudung ruffle. Selain daripada pakai cara shawl ni, boleh juga nak pakai cara tudung fareeda, tudung bawal, dan lain2 seperti yang dinyatakan di atas tadi. 

See you people ! 





Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Monday, August 18, 2014

Pakej Photoshoot Hari Konvokesyen

Assalamualaikum

Khas buat bekas pelajar-pelajar UPSI yang bakalan konvo tidak lama lagi... Bagaimana? Dah terbayang imej u all pakai jubah longgar bersama topi 4 segi yang ada secoet bulu2 berjuntai di hujung dan berayun2? Wahhh ! Kiut nye engkorang ! Lalalalalaaa.. ekceli, i olls yang tengah berangan =P

Lagi satu, dah bayangkan belum u olls tengah melompat ala-ala kanak2 ribena untuk baling topi keatas n say yeayyyy! i'm officially graduated ! Dah boleh nampak tak keriangan dia?

Lagi satu kan, gambar u olls duk tengah2. Yang duk himpit u olls is mak, ayah, adik, kakak dan abang serta sapa2 lah yang signifikan dengan u all. Masa tu u all dah la pegang byk bunga dan teddy bear, lepas tu semua kaum keluarga tengah meraikan u all pulak. Tak ke bahagia ya amat tu? Tersengih2 je.. nasib gigi lawa.

Hehe. Bestnya berangan. Kalau nak sambung berangan ni, sampai raya cina tahun depan tak abis.

Jadi, semua imej-imej serta imaginasi indah tadi tu, tak teringin ke u all nak rakamkan ia sebagai suatu memori yang paling indah dalam hidup ?
                   mesti la nak kan...

Jadi, cari lah orang untuk merakam semua detik2 berharga tu. :) Tak best la ambik gambar diri sendiri kan.. kalau setakat selfie, bila2 pun bole bha. (Tapi selfie tetap wajib ah)

Pegi ambil handphone masing-masing dan save nombor fon ni. Kawan2 Rara ni. Cantik gambar2 dorang... kalau tak caya cubalah stalk dulu. hehe

pakej photoshoot murah

Asyraf 

GRADUATION OUTDOOR PHOTOSHOOT
RM80 PER HOUR 
UNLIMITED PHOTO 
FREE FRAME 8RW


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, August 17, 2014

#Support Gaza Shawl - Ekspresi sokonganmu

Assalamualaikum

Tercetusnya peperangan di Palestine menyebabkan ramai di antara kita iaitu umat islam  ingin bersama-sama menunjukkan sokongan dan keperihatinan terhadap penduduk Gaza terutamanya. Masyarakat islam kita sekarang ini telah mempunyai kesedaran yang tinggi dalam menunjukkan sokongan masing-masing terhadap negara islam lain yang dizalimi. Oleh itu terdapat pelbagai cara yang boleh dilakukan oleh kita dalam membuktikan sokongan yang tidak berbelah bahagi kepada mereka.


Secara peribadi, usaha fizikal yang Rara jalankan adalah dengan cara menjual #selendang gaza untuk memberi sumbangan kewangan kepada penduduk gaza dengan cara mendermakan sebahagian daripada hasil jualan selendang ini kepada tabung kemanusiaan Palestine yang terpilih. 



Material : Satin + Valentino
Harga : RM39 tidak termasuk postage
Postage : RM6
C.O.D : Kota Bharu & Wakaf Bharu
 Berminat? Whatsapp/sms 01127799383
Selamat menderma..


Material : Satin + Valentino
Harga : RM39 tidak termasuk postage
Postage : RM6
C.O.D : Kota Bharu & Wakaf Bharu
Berminat? Whatsapp/sms 01127799383
Selamat menderma..


Material : Satin + Valentino
Harga : RM39 tidak termasuk postage
Postage : RM6
C.O.D : Kota Bharu & Wakaf Bharu
Berminat? Whatsapp/sms 01127799383
Selamat menderma..


Material : Satin + Valentino
Harga : RM39 tidak termasuk postage
Postage : RM6
C.O.D : Kota Bharu & Wakaf Bharu
Berminat? Whatsapp/sms 01127799383
Selamat menderma..

Semoga hasil jualan yang didermakan ini akan selamat sampai buat mereka yang berhak dan memerlukan terutama kanak-kanak, bayi, orang tua yang tidak bersalah dalam peperangan itu. Aminnn..


Material : Satin + Valentino
Harga : RM39 tidak termasuk postage
Postage : RM6
C.O.D : Kota Bharu & Wakaf Bharu
Berminat? Whatsapp/sms 01127799383
Selamat menderma..


 1) Chiffon jahitan benang bawah
2) Chiffon jahitan benang atas
3) Satin + Valentino 
Berminat? Whatsapp/sms 01127799383
Selamat menderma..


Chiffon :) 
Harga : RM39 tidak termasuk postage
Postage : RM6
C.O.D : Kota Bharu & Wakaf Bharu
Berminat? Whatsapp/sms 01127799383
Selamat menderma..
Lillahita'ala..
:)


Whatsapp/sms 01127799383

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Homestay Sewa Area UPSI / Tg Malim

Assalamualaikum

Bulan 9 tak lama lagi anak kandung suluh budiman (penuntut upsi) yang telah tamat pengajian pada bulan 6 lepas akan kembali ke UPSI untuk hari jubah masing2. Jadi, pasti ramai yang sedang tercari-cari homestay murah untuk disewa atau guesthouse untuk penginapan seisi keluarga yang akan datang meraikan hari mengambil scroll ijazah ni. Kan? Sama la kita ^_^ 

Kepada kawan2 yang tengah cari homestay/guesthouse yang dekat dengan UPSI,disini ada homestay yang sesuai dengan we olls.

Homestay Cikgu Rose /  Zaki 

-lagi murah dari sewa hotel!!

-5 minit ke UPSI kampus lama dan baru.

-Lokasi: Kota Malim Prima

-Check-in dan check-out dari 12am sehingga 5pm

-selesa utk 7 org menginap.
(mak,ayah,abang,kakak,adik,tokwan,tokki,tokcik)

Kemudahan yang disediakan :  ASTRO, Air-cond, tv, peti sejuk, dapur gas, cadar tilam yang selalu ditukar,
body shower gel, ubat gigi, blender, periuk nasi dan rumah yang sangat bersih.

Harga : RM160 sahaja (per-night)




Call:
 Cikgu Rose: 012-6897523.
 Cikgu Zaki: 012-6146220.

*Homestay ini juga sesuai untuk penginapan kenduri kahwin, part-time student, serta mereka yang berkursus.



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, August 13, 2014

Blogger kekalkan tradisi hantar kad raya

Assalamualaikum

Wow panjang pulak tajuk entry kita... :) Alhamdulillah tahun ni kita semua dapat menyambut hari raya dengan gembiranya.. Walaupun negara kita dilanda pelbagai masalah dan ancaman tahun ni, namun dengan kasih sayang Allah, sekurang-kurangnya kita disini masih dapat menyambut lebaran kan. Berbanding dengan keluarga mangsa tragedi MH17.. Misteri MH370..termasuk dengan saudara islam kita di Palestin.. Hmm. 

Bersyukurlah kita 

Berbalik kepada perkara utama, tahniah kepada blogger-blogger Malaysia kerana telah berjaya mengekalkan tradisi menghantar kad raya kepada rakan masing-masing ! Dekat nak raya hari tu, facebook penuh je dengan post2 riang daripada rakan2 fb yang dapat kad raya daripada blogger.(Termasuklah penulis ni) Tapi Rara percaya orang lain yang bukan blogger pun ada jugak masih hantar2 kad raya ni kan.


Kad raya yang gambar kartun tu daripada kawan sekolah dulu. Tengkiu my dear Fatihah. Love u... xoxo !




www.ladyaina.com  (Ainaa Roseberry)




www.tyasalmid.com (Tya Salmid)



therylisanurulain.blogsot.com (Lisa/ Mawar Biru)




www.kisahemasputih.com (tahun lepas punya. Saja nak tambah kat sini :)


Tahniah dan terima kasih u all, sebab kekalkan tradisi ni walaupun dengan kad yang lebih up-to-date iaitu kad raya ada muka sendiri atau nombor whatsapp/wechat serta link blog masing2..terutama blogger. well done..

Terima kasih semua kawan2 yg sudi bagi kad. Rara simpan elok2 ni. Walaupun sekarang zaman 'e-card' - orang hantar kad ucapan melalui laman sesawang facebook,twitter,whatsapp,wechat,line,viber,bla bla bla bla tapi tak salah kalau kita kekalkan tradisi menghantar kad secara manual ni. Lebih bermakna sebab banyak effort yang digunakan bermula dari design corak kad..fikir nak tulis apa di kad..beli sampul surat..beli setem..masukkan kad dalam sampul..tampal sampul...tampal setem.. pegi pejabat pos.. haaa... effort tu la yg lebih bermakna !

Rara? Tak buat.. tak ada bajet tahun ni. Ekekekeke =P Jadi, kepada kawan2 blogger dan bukan blogger yang hantar kad raya pada Rara, insyaAllah kalau ada rezeki lebih.. lain tahun Rara balas kad raya awak2 semua.. love u ! 



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Cool Hijab - Serum rambut khas untuk orang cool

Assalamualaikum

Apa khabar semua?

Dua – tiga hari lepas, masa tengah mekap2 nak keluar dengan kawan, posmen datang.. lepas tu tertanya jugak la buat apa posmen datang ni?? -_- Haruz lar sebab nak hantar surat atau barang. Tak kan datang nak baiki sink tersumbat pulak =P Ada dua sampul yang dia letak dalam peti… Kad raya dan sampul berisi sesuatu.

Rupa-rupanya sampai sudah Serum Rambut Cool Hijab ! Terima kasih Halim Brothers. Alhamdulillah, ini kali kedua kita bekerjasama. Kali pertama jumpa budak muda ni, di Segmen Hai Blogger @ eWana.fm. Bagus budak ni… ada masa depan. Ngeeee J

Ok kita teruskan pembacaan. Lepas dapat serum ni, terus la buka nak cuba. Tapi sebelum tu baca dulu nota yang diberi. Katanya, gunakan 1-2 titis semasa rambut tengah lembap sedikit. Alang-alang rambut masih belum kering sepenuhnya, terus la apply.

Waaahhhhh..segarnyaaaaaaaaaaaaa… mcm minyak angin, tapi tak ‘panas’ . Selesa beb..i tell u…cool jer. Bila dah pakai beberapa saat, tak bau macam minyak pun..rasa lega macam orang pening diurut-urut. Hebat hebat hebat.. kagum dengan pencipta formulasi serum ni. Yeahh.


Serum rambut ini memang sesuai bagi orang yang ada rambut, (Sorry abam botak, this one will never impress you) terutama bagi kita-kita yang berhijab dan anda-anda yang naik motor pakai helmet…kira macam mat rempit yang ikut undang-undang jalan raya pun sesuai jugak la pakai serum rambut ni. Ganti minyak rambut u olls yang bau macam cat Nippon tu =P

Baiklah, ini review pertama Rara, nanti saya akan review lagi untuk senaraikan kelebihan Cool Hijab ni… ok?

Bagi yang tidak sabar untuk mencuba, boleh lah call//sms//whatsapp

Hafiz Mansor
No : 010-7710070
Website : www.coolhijab.com

Atau

Halim Brothers
No : 017-3381740
Website : halimbrothers.com


Selamat mencuba yaa

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts