Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Thursday, May 7, 2015

Cara menjaga kesihatan semasa musim panas

Assalamualaikum

Selepas musim banjir di pantai timur beberapa bulan yang lepas, negara menghadapi musim panas yang agak memberi kesan kepada kelangsungan aktiviti hampir setiap orang. Oleh itu, amat penting bagi semua orang untuk mengetahui cara untuk kekal sihat ketika musim panas ini. Al maklumlah, jika musim panas, semua orang mengalami kualiti kesihatan yang agak merosot seperti sakit kepala, sakit tekak, batuk-batuk dan sebagainya. Oleh sebab itu, semua orang perlu peka untuk menjaga kesihatan terutama di waktu yang kritikal ini.

Di sini Rara kongsikan cara untuk menjaga kesihatan semasa musim panas iaitu ;

1. Banyakkan minum air putih atau air suam
2. Minum minuman isotonik
3. Lebihkan masa berada di dalam rumah dan hadkan aktiviti di luar
4. Pakai topi atau payung
5. Buka kipas atau penghawa dingin
6. Pakai pakaian yang ringan,berwarna terang dan longgar
7. Tidak duduk di dalam kenderaan bertutup tanpa aircond
8. Pakai losyen pelindung UV SPF 30 ke atas
9. Kurangkan minum minuman kafien, alkohol dan bergula.




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, May 5, 2015

Siapa Nilam Himawari ?

Assalamualaikum

Nama Nilam Himawari kian menjadi familiar dalam kalangan pengguna laman social facebook dan blog terutamanya.Tertarik dengan nama komersial beliau NILAM HIMAWARI membuatkan saya terus menaip dengan perasaan teruja…  

Siapa Nilam Himawari ?

NILAM HIMAWARI  (NIL) atau nama penuhnya Nilam Syapina Binti Rahmad,20 merupakan seorang blogger dan penulis cerpen juga novel yang usianya masih muda namun bakat penulisannya sangat 'amazing'. Melalui  blog beliau http://Nilamhimawari.blogspot.com/ ,saya berpendapat gadis periang ini berdepan dengan pelbagai cabaran dalam kehidupannya sehinggakan  beliau suka untuk berkongsi saat-saat tersebut dengan pembaca sebagai pengajaran dan teladan. 

Selfie seorang Nilam. hehe

Blog Nilam Himawari -  http://Nilamhimawari.blogspot.com/

‘’Nil mula menulis sejak 2009 semasa form 2. Nil tulis blog untuk diri sendiri, Nil cuba cerita mengenai kehidupan Nil yang penuh dengan ujian 1 per satu ni. Nil harap, sedikit sebanyak pembaca boleh jadikan pengajaran dan teladan melalui kisah hidup Nil.’’

 ‘’Permulaan Nil dalam bidang penulisan blog, pada mulanya Nil hanya mengenali blog abang angkat Nil sahaja. Tak tahu pula dunia blog ni sangat luas sehinggalah jumpa blog lyssa,.Nil pernah dating dengan Lyssa tau, lepas tu Nil mula sedar yang blog Nil mula dikenali.. Opsss tertumpang glamor Lyssa pulak. Apa-apa pun, glamor tak penting, yang penting niat kita dalam blogging ni biar jelas Lepas dikenali tu lah Nil start deko blog Nil.. namun disebabkan Nil jenis otak seminit dan tak berpendirian tetap, blog Nil diubah diubah sehinggalah pembaca setia pon dah tak dpt tahu Nil di mana .. sehinggalah Nil muncul kembali. Rugi jugak sebab follower dulu agak banyak. Blog Nil dulu lebih kepada cute-cute  tapi sekarang disebabkan semakin matured Nil cuba ubah cara Nil dan Nil tak mahu terlalu tonjolkan diri, Nil hanya nak pembaca setia dan Nil puas dengan penulisan  dan cara Nil tulis’’

Sangat berbakat dalam bidang sastera

"Nil sangat sukakan bidang  sastera dan teater. Oleh itu di sekolah Nil sangat aktif dalam persembahan syair, deklamasi sajak .. nyanyian.. dan semualah bidang sastera. Bidang sastera juga boleh diekspresikan melaluipenulisan, sebab itulah Nil suka tulis cerpen dan novel ! "

   Pencapaian Nilam Himawari di dalam bidang penulisan blog dan cerpen/novel

Blogger Pilihan Utusan Malaysia 

Penulisan blog dan karya cerpen gadis muda ini pernah dipaparkan di Majalah Remaja, Akhbar Utusan Malaysia, Majalah Yezz dan jangan tidak tahu, rupanya Nil ini mempunyai suara yang merdu juga, pernah dapat tempat ke 3 dalam pertandingan karaoke 

‘’Novel sulung Nil diiktiraf oleh penerbit Karytos Creative, InsyaAllah novel  Nil akan di adaptasi menjadi drama tv  tidak lama lagi..Tapi Nil tak boleh beri kepastian tarikh dan masa sebab semua masih dalam rancangan dan perlu melalui beberapa peringkat lagi.. So tajuk pun Nil rahsiakan dulu ya...InsyaAllah, doakan Nil ! ‘’

Majalah 

Good luck dik Nilam, untuk pengetahuan Nil, Kak Rara masa form 2 dulu belum kenal lagi FB.. apatah lagi blog. hihiii.Kagum dengan adik kita ni. Muda-muda dah ada bakat menulis.. lebih kagum akan kerajinan Nil menaip. Wah ! Semoga terus melakar nama sebagai penulis ya, bakat dah ada ni. Kembangkan dan guna kepada jalan yang benar... gitewww. 

Kepada rakan-rakan followers, kalau nak berkenalan dengan Nil, boleh lah berkenalan di ;

bloggerNilam@rocketmail.com atau 
twitter : @bloggerNilamhimawari ,
 instagram : Nilamhimawari , 
blog www,Nilamhimawari.blogspot.com

.
.
.
.

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, March 10, 2015

Apakah perbezaan pendidik dengan pengajar?

Assalamualaikum

Berdasarkan buku “ Beduk Diketuk” karya Pahrol Mohd Juoi, penulis telah memberikan perbezaan antara mengajar dan mendidik.  Menurut beliau, mengajar merupakan perkara yang berkaitan dengan memberitahu, memahamkan dan menyampaikan manakala mendidik merupakan perkara yang berkaitan dengan mengajak, mendorong, membimbing dan memantau.
 
Sebagai contoh, mengajar seseorang sembahyang.  Mengajar sembahyang ialah dengan menyampaikan ilmunya seperti sah, batal, rukun dan syarat dan hasilnya pelajar hanya tahu sembahyang.
 
Berlainan pula dengan mendidik sembahnyang.  Hal ini demikian kerana mendidik sembahyang lebih kepada mengajak.  Kita menjaid sebagai role-model kepada pelajar dalam mendidik.  Jika mereka salah kita betulkan dan jika mereka malas kita nasihatkan.  Oleh itu, pelajar akan mahu bersembahyang.
 
Oleh itu, kita sebagai orang yang dewasa dan juga bakal guru pelulah menjadi seorang pendidik yang mengajar bukannya menjadi pengajar sahaja.  Dengan mendidik akan menjadikan seseorang itu lebih memahami dan mengaplikasikan perkara  yang mereka pelajari dalam kehidupan seharian mereka.
 
TEKS ASAL :  ainzulaika91.blogspot.com
 
 
Rara tengah study.. untuk temuduga spp 
 
Memoir cikgu tuition rock - outdoor time !
 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, March 1, 2015

Fahami gaya bahasa badan seseorang

Assalamualaikum

Gaya bahasa bahasa badan adalah satu perkara yang penting dalam kehidupan seharian, ianya kadang kala lebih penting berbanding komunikasi lisan. Artikel asal adalah dari ;
http://www.akuinginsukses.com/16-cara-menggunakan-bahasa-tubuh-yang-baik/

Dibawah ini adalah beberapa bahasa tubuh yang perlu anda perhatikan ketika berbicara dengan seseorang :
1. Jangan silangkan kaki dan tangan anda.
Anda mungkin sudah sering mendengar bahwa menyilangkan tangan atau kaki dapat menunjukkan bahwa anda tertutup terhadap lawan bicara anda dan ini tidak menciptakan hubungan pembicaraan yang baik. Bukalah selalu posisi tangan dan kaki anda.

2. Lakukan kontak mata, namun bukan menatapnya.
Dengan melakukan kontak mata pada lawan bicara anda dapat membuat hubungan pembicaraan menjadi lebih baik dan anda dapat melihat apakah mereka sedang mendengarkan anda atau tidak. Namun juga bukan dengan menatapnya (terus menerus), karena akan membuat lawan bicara anda menjadi gelisah.
Jika anda tidak terbiasa melakukan kontak mata pada lawan bicara anda, memang anda akan merasakan ketidaknyamanan pada saat pertama kali. Namun lakukan saja terus dan anda akan terbiasa suatu saat nanti.

3. Buatlah jarak antara kedua kaki anda.

Memberi jarak antara kedua kaki (tidak dirapatkan) baik dalam posisi berdiri maupun duduk menunjukkan bahwa anda cukup percaya diri dan nyaman dengan posisi anda.

4. Santaikan bahu anda.
Ketika anda merasa tegang, anda akan merasakan juga ketegangan di kedua bahu anda. Biasanya terlihat dari posisi bahu yang sedikit terangkat dan maju ke depan. Cobalah untuk mengendurkan ketegangan dengan menggerakkan bahu anda dan mundurkan kembali posisinya ke belakang atau bersandar.

5. Mengangguk ketika lawan bicara anda sedang berbicara.
Mengangguk menandakan bahwa anda memang sedang mendengarkan. Namun bukan berarti anda mengangguk berlebihan (terus menerus dan cepat) layaknya burung pelatuk :), karena anda akan terlihat seperti dibuat-buat.

6. Jangan membungkuk, duduklah dengan tegak.
Membungkuk menandakan bahwa anda tidak bergairah, dan tegak disini maksudnya adalah tetap dalam koridor santai, tidak tegang.

7. Condongkan badan, namun jangan terlalu banyak.
Jika anda ingin menunjukkan bahwa anda tertarik dengan apa yang disampaikan oleh lawan bicara anda, condongkan sedikit tubuh anda ke arahnya. Namun jangan juga terlalu condong karena anda terlihat seperti akan meminta sesuatu.
Jika anda ingin menunjukkan bahwa anda cukup percaya diri dan santai, condongkan sedikit badan anda ke belakang. Namun juga jangan terlalu condong, karena anda akan terlihat arogan.


8. Tersenyum dan tertawa.
Bercerialah, jangan terlalu serius. Santai, tersenyum bahkan tertawa jika seseorang menceritakan sesuatu hal yang lucu. Orang akan cenderung mendengarkan anda jika anda terlihat sebagai orang yang positif. Namun juga jangan menjadi orang yang pertama kali tertawa jika anda sendiri yang menceritakan cerita lucu nya, karena anda akan terkesan gugup dan seperti minta dikasihani.
Tersenyumlah ketika anda berkenalan dengan seseorang, namun jangan pula tersenyum terus menerus karena anda akan dianggap menyimpan sesuatu dibalik senyuman anda.


9. Jagalah posisi kepala anda tetap lurus.
Jangan melihat ke bawah ketika anda berbicara dengan seseorang. Anda akan terlihat seperti tidak nyaman berbicara dengan lawan bicara anda dan juga terlihat seperti orang yang tidak percaya diri.

10. Jangan terburu-buru.
Ini bisa berlaku untuk apa saja. Bagi anda yang mempunyai kebiasaan berjalan dengan cepat, cobalah sesekali untuk memperlambat jalan anda. Selain anda akan terlihat lebih tenang dan penuh percaya diri, anda juga akan merasakan tingkat stress anda berkurang.

11. Hindari gerakan-gerakan yang menunjukkan bahwa anda gelisah.
Seperti menyentuh muka anda, menggoyang-goyangkan kaki anda atau mengetuk-ngetuk jari anda di atas meja dengan cepat. Gerakan-gerakan semacam itu menunjukkan bahwa anda gugup dan dapat mengganggu perhatian lawan bicara atau orang-orang yang sedang berbicara dengan anda.

12. Efektifkan penggunaan tangan anda.
Daripada anda menggunakan tangan anda untuk hal-hal yang dapat mengganggu perhatian lawan bicara anda, seperti disebutkan dalam point 11 diatas, lebih baik anda menggunakan tangan anda untuk membantu menjelaskan apa yang anda sampaikan.

13. Rendahkan gelas minuman anda.
Seringkali kita berbicara dengan seseorang sambil memegang gelas minum di depan dada kita. Sikap ini agak kurang baik karena akan membuat ‘jarak’ yang cukup jauh antara anda dan lawan bicara anda. Rendahkan posisi gelas minuman anda, bahkan jika perlu anda memegangnya sampai di dekat kaki.

14. Jangan berdiri terlalu dekat.
Dalam artikel PENULIS ASAL  : Bagaimana Mengetahui Seseorang Sedang Berbohong, saya (PENULIS ASAL) sempat mengulas sedikit bahwa orang yang merubah posisinya menjadi terlalu dekat pada lawan bicaranya dapat menandakan bahwa ia sedang menyembunyikan sesuatu atau mempunyai maksud tertentu. Selain itu tentu saja akan membuat lawan bicaranya menjadi tidak nyaman. Jagalah selalu jarak ’privacy’ antara anda dan lawan bicara anda.

15. Berkaca.
Dalam buku-buku mengenai penjualan, saya sering menemukan tentang istilah berkaca ini. Pada intinya ketika 2 orang terkoneksi dan melakukan hubungan pembicaraan yang positif, mereka secara tidak sadar akan saling berkaca satu sama lain. Dalam arti anda akan sedikit meniru bahasa tubuh lawan bicara anda, begitu juga sebaliknya.

Anda dapat juga melakukan teknik berkaca yang proaktif (dengan sadar) untuk lebih meningkatkan kualitas hubungan anda dan lawan bicara anda. Sebagai contoh, jika lawan bicara anda sedikit mencondongkan badannya ke depan, anda dapat juga mencondongkan badan anda ke depan. Jika lawan bicara anda menaruh satu tangannya di atas meja, anda juga dapat melakukan hal yang sama. Namun tetap perlu diingat, jangan melakukan gerakan tiruan dengan jeda waktu yang sangat singkat dan hampir semua gerakan ditiru. Lawan bicara anda akan melihat suatu keanehan dan tampak seperti sirkus. :)


16. Jagalah selalu sikap anda.
Apa yang anda rasakan akan tersalur lewat bahasa tubuh dan dapat menjadi perbedaan yang besar terhadap kualitas hubungan anda dan lawan bicara anda. Tetaplah jaga sikap yang positif, terbuka dan santai.
Perlu diingat bahwa anda dapat merubah bahasa tubuh yang kurang baik, tentu saja selama anda memahami bahwa untuk menciptakan kebiasaan yang baru memerlukan sebuah proses. Jangan juga mencoba melakukan semua dengan sekaligus karena akan membuat anda bingung dan penat.

Fokus saja pada 2-3 bahasa tubuh yang menjadi prioritas anda dan perbaiki terus menerus selama 3-4 minggu. Setelah waktu tersebut anda akan menciptakan suatu kebiasaan yang baru. Kemudian anda dapat melanjutkannya lagi untuk 2-3 bahasa tubuh berikutnya. 




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, February 1, 2015

Butik Vendor Popular di Kota Bharu | @byFINIFAUZI VENDOUR Boutique

Assalamualaikum

Hai semua anda bersama saya @masturarara  ! Hari ini kita akan membicarakan tentang satu topik yang hangat, yang sering disebut-sebut oleh komuniti peniaga atau businessman/businesswomen di Malaysia ini...Iaitu ? Vendour Boutique.. (feeling emcee sangat aku..emm emm)

Apa itu vendour boutique/ Butik Vendor? Ramai yang belum faham konsep butik vendor ni kan. Sebenarnya begini.. Sesebuah butik itu dipanggil vendour boutique sekiranya mereka membuka peluang perniagaan kepada peniaga-peniaga lain untuk berniaga di butik milik mereka.

Begitu lah dengan butik vendor @byfinifauzi ini. Alhamdulillah, konsep vendor butik ini sangat bagus, seperti mana objektif pembukaan butik vendor itu sendiri iaitu untuk membantu peniaga lain memasarkan produk mereka menggunakan medium offline di butik, selain menggunakan platform online masing-masing..  Dengan kata mudah, sekiranya anda se0rang peniaga online yang belum mempunyai kedai atau butik sendiri, anda b0leh memulakan langkah pertama untuk memajukan perniagaan anda dengan menjadi vendor di butik yang berkonsepkan vendor butik seperti byFiniFauzi Vendor Boutique ini. 

Di @byfinifauzi Vendor boutique, vendor (penjual lain) boleh meletakkan produk mereka di butik ini dengan beberapa syarat yang sangat mudah,. Sewa yang dikenakan pula amat memahami vendor- vendor, serendah RM50 sahaja sebulan bergantung kepada produk yang diletakkan. Sangat mudah dan berbaloi jika dibandingkan dengan butik vend0r yang lain.

Peniaga yang berminat untuk menjadi vendor di Butik byFiniFauzi, anda bolehlah hubungi contact di bawah :) Bagi kaki shopping, boleh lah berkunjung ke butik ini di alamat di bawah. Ajak ramai-ramai kasi gempak sikit selfie nanti. :) Klu lokasi : Berdekatan Parkson dan Pasar Siti Khadijah, Sebelah bangunan TNB Kelantan, dan betul-betul belakang zon ria KB. 


by FINIFAUZI VENDOUR BOUTIQUE

Beralamat di :
 Tingkat 1, Lot 391 dan 425 Seksyen 7 Jalan Pasar Buluh Kubu 15000 Kota Bharu Kelantan.
No telefon : 0148183992
Instagram : @byfinifauzi 


Here.. tingkat atas tau. Bawah tu restoren milik keluarga Fini. Kebiasaanya, sebelum atau selepas pengunjung makan di restoren tingkat bawah, mereka akan naik untuk shopping di butik byFINI FAUZI ! Jadi boleh dikatakan, pengunjung butik +byFini Fauzi  tidak pernah putus. Alhamdulillah.. 


Butik ini masih baru, namun sudah mempunyai beberapa vendor dan ramai pelanggan. Antara pakaian yang terdapat di @byfinifauzi  vendor boutique adalah ; Pakaian wanita, kanak-kanak, aksesori dan sebagainya.. semua fashion baru, tak ada yang ketinggalan zaman tau. 


Handmade products juga ada disini... very cool ! Tempat letak pin ada, bantal santai-santai, handsock muslimah bergaya, wide shawl terbaru dan lain-lain. Harga ? Jangan risau... harga kasih sayang katanya !


Dah beberapa kali Rara datang butik @byfinifauzi ini. Al maklumlah, lokasinya terletak di tengah-tengah bandar. Sambil keluar menguruskan hal-hal peribadi atau kerja, boleh lah datang butik ini sambil membeli barang-barang yang terbaru. 

Disini Rara lampirkan beberapa keping gambar.. khas untuk u olls berkenalan dan cuci mata di @byfinifauzi VEND0R B0UTIQUE ini.


Staff sibuk melayan tetamu yang datang shopping :) 


Ruang santai.. b0leh selfie, lepak dengan rakan-rakan mahupun keluarga. Terbaru, (tak sempat ambil gambar) by FINIFAUZI Vendor Boutique telah memperkenalkan konsep baru di butik mereka iaitu cafe-boutique ! Wahhh... tak sabar nak shopping sambil minum-minum dengan kesayangan ! Dah la selesa, tak panas, pandangan mata pun tenang jer.. butik bersih dan kemas. 



BFF - by FINI FAUZI 
terbaik ah ! :) 


penat cuci mata? j0m isi perut dengan cookies, cake, coklat, dan sebagainya 


Minuman sejuk ? ada.. yogurt? ada.. apa lagi.. Haaa kalau anda ada produk makanan atau minuman, jom lah jadi vendor disini ! pasti meriah !


See... sengaja snap ruang kosong... serendah RM50 jer sewa untuk jadi vendor. Sebulan.

Ahlan wasahlan 

Alhamdulillah di butik ini,kita b0leh lihat, pr0duk yang dijual lengkap dari hujung rambut ke hujung kaki. Jubah, Dress, Flower crown, kasut, handbag berjenama, sandal, alat kosmetik dan penjagaan alat kesihatan dan kecantikan, makanan, minuman sedap-sedap semua ada.. senang  kan macam ni, tak perlu susah-susah survey banyak-banyak kedai, dengan parking lagi, ala malas sikit jadinya. Kat butik ini, just named it, u can get it dear :) 

by FINIFAUZI VENDOUR BOUTIQUE

Beralamat di :
 Tingkat 1, Lot 391 dan 425 Seksyen 7 Jalan Pasar Buluh Kubu 15000 Kota Bharu Kelantan.
No telefon : 0148183992
Instagram : @byfinifauzi 


Minta maaf kalau sakit mata. butang huruf 0 r0sak, jadi saya guna n0mb0r k0s0ng. Seksa rasa. haha. 


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, January 28, 2015

Wide Shawl Terbaru di Pasaran ! Wide Shawl Bunga Sulam

Assalamualaikum

Wide Shawl Terbaru di Pasaran ! Wide Shawl Bunga Sulam |   Fen0mena wide shawl ni dah lama keluar kan, sejak kali pertama dikeluarkan di Malaysia iaitu wide shawl plain, wide shawl terus diminati sehingga sekarang. Dengan in0vasi penggiat fesyen, wide shawl kini b0leh didapati dalam pelbagai jenis dan sudah pun mempunya c0rak-c0rak yang menarik.

Asas pada sehelai wide shawl adalah, penggunaan fabrik c0tt0n (atau campuran c0tt0n) yang sangat selesa digunakan, ringan dan mudah dibasuh serta kain yang tidak terlalu tebal untuk memudahkan pengudaraan keluar masuk melalui fabrik tersebut. Sebab itulah wide shawl digemari 0leh hijabis-hijabis serata dunia ; tidak panas ! :)

Selain itu, wide shawl juga merupakan satu paten yang lebar dan labuh yang mana sesuai untuk semua peringkat fashi0n muslimah. Kelebihan kain yang tidak panas tadi pula memb0lehkan wide shawl dilipat untuk dikecilkan/disingkatkan untuk keselesaan dan saiz muslimah itu sendiri... Itulah keistimewaan lain bagi tudung wide shawl ini ; mudah diuruskan! :) Banyak lagi keistimewaan wide shawl ini, jika anda se0rang muslimah bertudung atau baru-baru belajar untuk berhijab, j0m cuba wide shawl hari ini.

TERBARU, wide shawl muncul dengan m0tif bunga 'matahari' yang disulam/dikait dengan kemas ! Wide shawl paten ini baru dirasmikan 0leh peniaga-peniaga di pasaran 0ffline dan 0nline termasuk 0nline sh0p IRRARA LABEL!

RARA
nude 

Wide Shawl Bunga Sulam  ini didatangkan dengan jenis crumple (berkedut) dan sangat menarik perhatian para hijabista.

green turq0ise 

Alhamdulillah, IRRARA LABEL merupakan antara reseller yang terawal mendapatkan st0ck WIDE SHAWL BUNGA SULAM ini. Yayyyy !

pink 

br0wn

grey 
Bagi muslimah yang berminat untuk mendapatkan wide shawl bunga sulam ini. b0leh lah mula membuat pesanan sekarang. Save n0 whatsapp kami : 01127799383. Pesanan anda pasti di resp0n segera :) 

-Material : C0tt0n + Acrylic

Kelebihan : 
*Tidak perlu seterika 
*Labuh dan b0leh disingkatkan mengikut kesesuaian 
*B0leh basuh pakai mesin 
*Rare ! up t0 date sangat !

Harga : RM25 termasuk p0stage 
Harga b0r0ng : PM

0rder : 01127799383 (whatsapp) 


p/s : TERBARU ! Sedang direbut 0leh pengedar-pengedar ! Siapa cepat dia dapat keh ! 
-Jadi lah pemb0r0ng dan pengedar terlaris u 0lls ! 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, January 22, 2015

Senarai menu masakan yang boleh dicuba !

Assalamualaikum

Kalau anda seorang stalker tegar Rara, anda mesti perasan kerap kali jugaklah i update status ''Hari ni nak masak apa ek?? Idea please! " hahaha.. Serius babe, ekceli kita-kita yang pempuan ni kadang-kadang blur nak masak apa kat rumah..kan..tambah-tambah kita yang baru jer masuk alam 'surirumah' ni. Walaupun secara separuh masa sebab tak masak hari-hari, tapi tiap kali nak memasak mestilah nak cuba menu yang berlainan.. So hari-hari jugak lah kena fikir nak masak apa untuk makan ? 

Walaupun aku belum bersuami, tapi aku ni ada abang kat rumah.. dia punya tahap cerewet tu boleh tahan jugakla annoying dia. Kalau dalam seminggu ada rotate menu sama, membebel lah dia. 
Hape ko hengat haku bibik???  ^___^ 

Jadi disini, buat kegunaan diri sendiri yang boleh dikongsikan kepada kawan-kawan, i dah list out beberapa resepi yang boleh kita cuba. Sumber ni dari group whatsapp.. Rara join group resepi masakan gitewww. Makcik-makcik sangat rasa, tapi takpela. One day memang akan jadi makcik pun :) 

Senarai resepi masakan yang boleh dicuba ! 

Menu:
1. Ayam Panggang Bermadu
2. Udang Masak Serai Wangi
3. Ikan Siakap Kukus
4. Ikan Masak Berlada
5. Ikan Kerapu Masak Asam Manis
6. Ayam Masak Cendawan Ala Cina
7. Pajeri Nenas
8. Mee Hailam
9. Ketam Bertelur
10. Ayam Kepak Masak Minyak Bijan
11. Nehari (Kari Kambing Kashmir)
12. Ikan Tiga Rasa
13. Ikan Pari Lemas!!!! (pun ada?)
14. Tandoori Kurau
15. Tom Yam
16. Nasi Ayam Hakka
17. Mee Rebus
18. Gulai Tempoyak Ikan Kembung
19. Ayam Golek Seri Pahang
20. Kari Kepala Ikan
21. Black Pepper Steak
22. Gulai Tempoyak Ikan Kembung
23. Asam Pedas Tumis (Melaka)
24. Soto Ayam
25. Nasi Paprik
26. Nasi Dagang
27. Mee Bandung Muar 
28. Gulai nenas ikan kering orang utara
29. Ayam Bercili masak ketumbar
30. Ayam Masak Lomak Cili Api Nogori Style

Done ! 30 menu masakan untuk sebulan. Hehe... TQ kawan-kawan yang sudi share. Walaupun tak semua menu ni aku pandai, tapi... ala apa ada hal.. google aje la. Kalau nak lagi senang, tanya jer kawan kat group tu. They olls sentiasa membantu i olls ni haa... hehe. Ok then, till we meet again. Bz bz. Huhu.



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, January 15, 2015

Cara mengajar anak supaya pandai bahasa Inggeris.

Assalamualaikum

Cara mengajar anak supaya pandai bahasa Inggeris. |  Penggal persekolahan baru tahun 2015 telah pun bermula, walaupun lambat seminggu akibat bencana banjir yang berlaku, namun ibu bapa dan keluarga dilihat tidak patah semangat untuk menyediakan pendidikan yang terbaik untuk anak-anak mereka. Hari ini, penulis (saya) ingin berkongsi mengenai cara untuk mengajar anak-anak subjek bahasa Inggeris. Perkongsian ini bersumberkan oleh laman web ibubapacemerlang2012.com . Semoga ibu bapa diluar sana dapat menambahkan pengetahuan am mengenai teknik mengajar anak-anak subjek bahasa inggeris dengan lebih efektif.

Buat penulis sendiri, info ini sangat berguna memandangkan saya merupakan guru tuition bahasa inggeris di pusat tuition tempat saya mengajar. Agak sukar untuk mengajar bahasa inggeris kerana saya sendiri bukanlah kelulusan di bidang bahasa 'mat saleh' ini dan saya akui saya tidak lah begitu mahir dalam bahasa inggeris, namun demi tanggungjawab dan tugas yang diamanahkan, saya sendiri perlu belajar untuk mengajar ! Bismillah.

Baiklah, kita teruskan dengan cara mengajar anak supaya pandai bahasa Inggeris.

1. Kita boleh mula mengajar anak untuk mahir dalam Bahasa Inggeris sejak mereka masih di dalam kandungan lagi. Berbual-buallah dengan mereka dalam Bahasa Inggeris. Nyanyikan nasyid atau lagu kanak-kanak dalam bahasa Inggeris.


2. Setelah anak dilahirkan, teruskan berbual dengannya dalam Bahasa Inggeris. Sekiranya mampu, gunakan teknik “One Parent One Language”. Maknanya jika bapa berkomunikasi dengan anak menggunakan Bahasa Inggeris sepenuhnya, ibu pula berkomunikasi dengan anak menggunakan Bahasa Melayu sepenuhnya. In Shaa Allah anak akan mahir dalam kedua-dua  bahasa.


3. Jangan jadikan kelemahan kita dalam Bahasa Inggeris sebagai alasan untuk tidak mendedahkan mereka kepada Bahasa Inggeris pada peringkat awal lagi. Luangkan sedikit masa untuk mempelajari semula asas Bahasa Inggeris. Kita tidak perlu menjadi mahir seperti seorang guru untuk mengajar mereka kerana kita sentiasa boleh merujuk kepada buku-buku, bertanya kepada orang yang mahir berbahasa Inggeris dan lain-lain sumber untuk mengajar.


4. Kad imbas perkataan dan kad imbas bergambar amat berkesan untuk memperkenalkan perkataan Bahasa Inggeris tanpa perlu kita menggunakan dwibahasa. Ciptakan permainan-permainan yang menarik dengan menggunakan kad imbas untuk mengajar mereka seperti padankan perkataan dengan gambar dan sebagainya.


5. Jangan merasa malu dan segan untuk mengajar anak-anak anda di khalayak ramai. Usah peduli pandangan sinis orang lain. Yang penting anak-anak kita akan mahir Bahasa Inggeris. Ingatlah, apabila seorang kanak-kanak mahir dalam bahasa, IQ mereka juga akan meningkat.


6. Belikan buku-buku cerita bergambar dan yang menarik untuk anak-anak. Kalau anak meminati komik, kita boleh belikan komik dalam Bahasa Inggeris.


7. Rajin-rajinlah bacakan buku cerita Bahasa Inggeris kepada anak-anak. Pupukkan sikap suka membaca bahan-bahan bacaan dalam Bahasa Inggeris kepada mereka.


8. Dapatkan sokongan suami  atau isteri untuk mengajar Bahasa Inggeris kepada anak-anak. Tidak salah juga jika kita memohon pertolongan ibu bapa atau mertua untuk sama-sama  membantu . Kadang-kadang  mereka ini lebih fasih berbahasa Inggeris dari kita.


9. Jika mampu, hantarlah anak-anak ke tadika yang Bahasa Inggeris adalah bahasa pengantaraan supaya anak-anak terbiasa dengan bahasa tersebut.


10. Kenali anak-anak kita dan ketahui apa yang mereka minati. Gunakanlah sumber percuma atau sumber-sumber yang telah anda bayar seperti ASTRO dan sebagainya.  Pilih rancangan-rancangan yang sesuai untuk anak-anak anda seperti rancangan Sesame Street, Noddy, Bob The Builder dan lain-lain.


11. Jangan paksa atau beri tekanan terutamanya kepada kanak-kanak yang masih kecil. Kita harus mencari teknik-teknik  pengajaran yang menarik dan tidak membosankan.


12. Beli poster berbahasa Inggeris yang sesuai dan tampalkan di dalam rumah. Beri penerangan kepada anak-anak tentang poster tersebut secara berulang-ulang kerana anak-anak kecil mudah lupa. Kita juga boleh melabelkan barang-barang yang ada di dalam rumah seperti label “Fridge” pada petiais, “Chair” pada kerusi dan sebagainya.


13. Kalau betul caranya, kanak-kanak boleh mengusai lima bahasa serentak. Jangan risau, anak-anak tidak akan keliru jika kita dedahkan dua bahasa yang berbeza serentak kepada mereka sejak kecil.


14. Kita hendaklah konsisten dalam penggunaan Bahasa Inggeris. Jangan mencampurkan dua bahasa dalam satu ayat. Jika kita bercakap dalam Bahasa Inggeris, habiskan satu ayat dalam Bahasa Inggeris. Begitu juga jika kita bercakap dalam Bahasa Melayu.


15. Jangan menggunakan bahasa bayi. Sebut perkataan dengan sebutan yang betul serta gunakan ayat yang betul dan tepat tatabahasanya. Jika anak salah menyebut perkataan, betulkan sebutan mereka dengan mengulang semula sebutan yang betul.

(Ya aku memang teacher yang paling kecik di dalam bilik mesyuarat! )

p/s : Harap-harap ada diantara ibu bapa pelajar saya yang baca entry ini :) Jom sama-sama lah kita.

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, January 10, 2015

Fenomena tudung IRRARA LABEL

Assalamualaikum

Fenomena tudung Irrara Label | Anggun bergaya dengan koleksi tudung IRRARA LABEL | 

'Menyerlah' dengan pemilihan tudung yang cantik dan sedondon dengan baju pasti menjadi salah satu agenda kita ke majlis ekslusif mahupun keluar  bersantai. Paling tidak pun, untuk kemana-mana, pasti antara kita akan menyediakan tudung yang terbaik untuk dipakai agar dapat diterima oleh rakan-rakan mahupun kumpulan.

Online shop IRRARA LABEL menampilkan pelbagai koleksi tudung yang cantik dan tampak ekslusif . Koleksi  tudung dari Irrara Label diperbuat daripada pelbagai material yang berkualti dan bermutu tinggi, menepati citarasa pengguna. Antaranya adalah daripada kain satin silk, satin biasa, chiffon, chiffon fareeda,cotton,lace dan sebagainya . Selain daripada variasi material yang digunakan, tudung  yang  terdapat  di IRRARA LABEL juga mempunyai  pelbagai jenis paten dan corak yang boleh  dijadikan pilihan . Antara koleksi – koleksi  yang terkenal adalah ;

Selendang : 

Mutiara shawl,
Selendang Gaza (support gaza shawl)
Selendang labuh dwi warna, (Ra Extra Wide Shawl)
Selendang Sequin Mewah 
Plain Shawl 
Wide Shawl Labuci 
Wide Shawl Crumple 
Wide Shawl Printed Gold 
Bawal satin ala Wawa Zainal
dan lain-lain.

Model : @mariatulibrahim
gambar : @nazrinasirgallery


Bawal/ Empat segi  :

Bawal Manik Ekslusif 
Bawal Satin Wawa Zainal 
Square Scarf floral 
Square Scarf Stripe 
Bawal Satin Corak 
Bawal Chiffon plain 
dan lain-lain.

gambar: @domeyleo

Pendek kata , koleksi  fesyen tudung  yang terdapat di Irrara Label akan dapat membantu anda dalam merencanakan fesyen hijab yang anda inginkan . 

Koleksi tudung  dan baju dari Irrara Label ini boleh diperolehi  melalui pembelian online di laman web : 
 atau  facebook 
 atau facebook owner 

 Anda juga boleh  berkunjung  ke instagram ig shop : @irraralabel 
atau hubungi talian hotline : 01127799383 


Bergayalah dengan tudung IRRARA LABEL ! InsyaAllah  membantu menambah pesona keanggunan anda.

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, December 30, 2014

Barangan elektrik masih boleh digunakan walaupun sudah ditenggelami banjir ! Bagaimana?

Assalamualaikum

Barangan elektrik masih boleh digunakan walaupun sudah ditenggelami banjir ! Bagaimana?

Ketika dilanda banjir, pasti mangsa akan berasa tertekan kerana banyak barangan terutamanya peralatan elektrik akan dibuang begitu saja kerana berasa ianya tidak boleh digunakan lagi.


Menerusi sebaran media sosial, seseorang yang pernah mengalami banjir menceritakan pengalaman beliau mengendalikan barangan elektrik yang telah tenggelam didalam banjir terutamanya peralatan eletrik. Seterusnya dibawah...


Ini juga adalah dari pengalaman saya (bukan penulis) menjadi mangsa banjir besar di Jitra Kedah pada tahun 2005.

Bila banjir surut , anda masuk rumah dan anda dapati TV , peti ais , mesin basuh, table fan, peralatan letrik dapur dan lain2 perkakas letrik termasuk PC atau laptop yang berselerak lintang pukang macam sampah ..... jangan ingat itu semua dah jadi sampah yang perlu dikutip buang.

Ingat lah komponen barangan letrik itu bukanlah diperbuat daripada garam atau gula yang melarut bila kena air .... ia sebenarnya diperbuat dari plastik dan logam yang tidak terjejas sikit pun bila kena air jika tiada arus letrik mengalir pada saat ia tenggelam dlm air. So berkemungkinan besar tak ada apa yang rosak pada peralatan2 itu. Cuma ia nampak kotor kerana diselaputi lumpur.

Apa harus anda buat ......

1. JANGAN SEKALI2 CUBA MENGHIDUPKAN UNTUK TEST IA MASIH OK ATAU TIDAK.

2. Kumpul semua peralatan letrik , kmdn tembak air untuk membersihkan lumpur disetiap bahagian.

3. Buka back cover atau sebarang penutup yang boleh dibuka sehingga menampakan komponen dalam peralatan, kemudian tembak air untuk membersihkan lumpur.

JANGAN MEMBERUS , JIKA PERLU GUNA BERUS CAT UNTUK MENYENTAL LUMPUR YANG DEGIL

3. Bila dah rasa cukup bersih, jemur tengah panas 2-3 hari sehingga puas hati tiada air atau kelembapan pada komponen dalamnya.

4. Jika ada "hair dryer" tiupkan udara panas kebahagian yang sensitif tersebut supaya betul-betul kering.

5. Pasangkan balik back cover atau penutup.

6. Hidupkan untuk test OK atau TIDAK.

Percaya atau tidak sehingga hari ini saya masih menggunakan TV, peti sejuk, mesin basuh, kipas meja dan beberapa peralatan letrik yang tenggelam masa banjir tahun 2005. Kira-kira 90% barangan letrik yang tenggelam banjir dapat digunakan semula oleh saya dan keluarga.

YANG PENTING SABAR & TABAH MENGENDALI KERJA BAIK PULIH PERALATAN LETRIK YANG SEBENARNYA TIDAK ROSAK PUN KERANA BANJIR.

Untuk membantu mangsa-mangsa banjir supaya mereka dapat mengurangkan belanja membeli peralatan letrik yang baru.

#Sebarang cubaan yang tidak menjadi bukan tanggungjawab admin yerrr....cuba dulu...tak cuba mane nak tau...tak gitu...

sumber
whatsapps

 


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Monday, December 29, 2014

Pergilah kau...2014 pergi...kami redha..

Assalamualaikum


2014...
Kehadiran mu dinanti penuh debaran...
Kedatangan mu disambut penuh kemeriahan...
Mengharap sinar, harapan dan senyuman...
Namun siapa sangka...
KAU menduga, KAU menguji kami penuh cabaran...
Mac 2014...
Perginya MH370 tanpa berita...
Perginya penuh tanda tanya...
Perginya tanpa meninggalkan secebis jejak...
Feb - Apr 2014...
Empangan kami kering...
Alam tidak sudi memberi kami air...
Catuan air sehingga berbulan-bulan lamanya...
Mengajar kami untuk tidak membazir...
Tidak cukup dengan itu...
Alam seolah-olah memarahi kami...
Jerebu menduga kami...
Seksanya hidup menyedut udara kotor...
Mungkin dari kesilapan kami sendiri...
Julai 2014
Ketika umat Islam menikmati ibadah puasa...
Dan kemeriahan Aidilfitri kian dirasa...
Hati kami bagai direntap...
Perginya MH17 tidak kembali...
Kami terduduk...
Menangisi dan meratapi perginya MH17...
Seolah-olah orang tersayang berada di sana...
Satu persatu KAU bongkarkan...
Kerana hilangnya sifat amanah si dewasa, si anak menjadi mangsa...
Kebocoran soalan UPSR...
Cukup menjatuhkan sifat mulia seorang dewasa...
Disember 2014...
Kami menangisi setiap gambar yang kami tatapi...
Air yang membawa kemusnahan...
Meruntun hati kami...
Namun kami tahu...
Ada ganjaran disebalik air kemusnahan itu...
Kini...
Saudara kami QZ8501 menghilangkan diri...
Membuat kami ternanti...
Membuat kami meratapi kembali MH370 dan MH17...
Betapa KAU sayangkan kami...
KAU hantarkan petandaMU...
KAU hantarkan petunjukMU...
KAU hantarkan ujianMU...
Supaya kami mengigatiMU...
Supaya kami tidak lupakanMU...
Mungkin selama ini telah KAU hantarkan petandaMU kepada kami...
Namun...
Tetap jua kami buta...
Buta dalam menilai cinta agungMU...
Kami alpa kepadaMU...
Kami jauh dariMU...
Kami kejam dengan bumi...
Kami abaikan saudara kami...
Kami pentingkan diri!
Kerana merasai dunia ini hak kami...
2015...
Kembalikanlah sinar, harapan dan senyuman kami...
Bawalah air mata mu 2014...
Pergilah bersama deritamu 2014...
Bersihkanlah kesan hitammu 2014...
Kami pasrah...
Kami redha...
Tuhan...
Terima kasih atas kasih sayangMU...
MH370... Kami masih menantimu...
MH17... Kami harap kamu tenang di sana...
QZ8501...Kembalilah...
Buat mangsa banjir...
Tabahkanlah dirimu... Kuatkanlah hatimu...
Buat semua pengajaranmu, terima kasih 2014...



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, December 27, 2014

#Banjir2014 - A status for friends of mine

Assalamualaikum


Alhamdulillah setakat ni air dah surut...(Kebakat) Terima kasih kawan-kawan yang concern..kawan sekolah,kawan U,kawan tempat keje,kawan fb x lupa. Omg bertuah dapat kawan2 mcm korang, xoxo ! ^_^

Not forgotten, I noticed ramai kawan-kawan blogger dah tak upload gambar selfie atau makanan atau enjoy2 event di luar sana.. korang mmg terbaik love u olls ^_^

Sama juga customer2 Irrara Label yg tak marah-marah walaupun dah bank in tapi tak sampai barang. Masing2 faham situasi kat sini dah x boleh buat penghantaran poslaju... Dah elok semua ni kita start semula ya... mood malam td tido lena...dah tak risau air naik tanpa disedari dah hehe... Syukur. Retis sgt status aku. Kisah pulak :P

P/s - Terima kasih kawan2 yg menderma kpd mangsa2 di pantai timur dan negeri2 terlibat. Kita ada nampak di fb,blog,ig,itu yg kita nampak.yg kita x nampak byk lg yg derma kan. Semoga Allah terus memurahkan rezeki kalian. Aminn.

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, December 17, 2014

Catatan Matluthfi

Assalamualaikum

Sebenarnya, aku menghadapi sedikit kesukaran dalam mengeja nama matluhtfi ni. Aku harap, aku bukan satu-satunya yang eja nama mathlufi ni salah. Matluhfi. matlufti. Ejaan sebenar adalah Matluthfi. Eh stress la macam ni ! :( huhuu...

Bila dapat tahu beliau (guna beliau untuk make sure tak salah eja nama beliau) keluarkan buku dia sendiri, aku tersangatlah teruja kerana otak aku ni bakal diisi oleh ilmu-ilmu baru lepas ni. haaa. So aku tanpa membuang masa, terus order online buku Catatan Beliau. Masa tu aku tengah scroll facebook, ada iklan yang promote buku catatan beliau ni. So dengan pantas dan tanpa berfikir,  terus bank in dan beberapa hari kemudian, alhamdulillah sampai jua buku idaman. Ekceli, bukan nak perasan tapi aku ni memang jenis suka membaca weh, cuma kalau buku untuk final exam je aku malas sebab buku tu terlalu sarat dengan ilmiahnye, jadi aku tak rasa otak aku mampu menyedut semua ilmu yang ada dalam buku ilmiah tu. Tapi untuk buku mat beliau ni, aku baca, khatam, ulang baca, ulang khatam banyak kali sebab dia ada humor dan tarikan serta gaya bahasa tersendiri. Heee..

Muka depan buku Catatan Matluthfi
Catatan Matluthfi sudah berada dalam genggaman !
Catatan Matluthfi
 Kalau korang nak tahu, aku pernah la tulis pasal  Matluthfi ni kat blog ni.. masa tu dia datang UPSI. Yeayyy suka angat tapi aku tak boleh pegi :( tapi takpe, bacalah kalau sudi mat-luthfi-di-upsi dan anwar-hadi-di-upsi.


 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sesi Photoshoot dengan Utusan Malaysia

Assalamualaikum

Julai yang lepas, Rara telah pun diberi peluang untuk featured dalam akhbar Utusan Malaysia bagi kolumn Blogger Pilihan. Alhamdulillah, 4 tahun jadi blogger baru kali ini 'diintai' . Tau ? hehe. Sesi photoshoot dengan Utusan Malaysia ini dikendalikan oleh Encik Rosni. First time jumpa, dia profesional dan senang dibawa berbincang mengenai 'pose' yang dimahukan. Maka, sesi photoshoot berjalan dengan lancar tanpa masalah.

Pada hari sesi photoshoot ini, Rara ditemani oleh BFFs iaitu Mariatul dan Arif. Terima kasih BFFs,kalau tanpa u olls, i olls mesti kekok2 sebab tak biasa lagi shoot dengan orang lain. Kalau ada korang tak pe laa.. hilang sikit rasa segan tuh. Walaupun Rara engkorang ni bukan dalam kategori pemalu pun. Hee. TQ,

Arif ni memang seorang jurugambar sebenarnya, Rara pernah shoot dengan dia beberapa kali. U all boleh check di page blog Rara ni dalam  | Photo_shoot | Jadi, dia pun shoot Rara sekali lah :) Suka-suka katanya. Lagipun mariatul pula memang seorang talent/model. Memang tak rugi lah bawa kamera kan.. jom photoshoot !

Gambar-gambar di bawah adalah gambar dari kamera Arif. Rara tak ambil salinan dari kamera Encik Rosni sebab segan dan taknak nak menyusahkan dia, lagipun ia adalah hak cipta terpelihara... haaa... kalau dengan Arif ni, awal-awal lagi dah minta izin.

Jurugambar : Arif 
Lokasi : Taman Perbandaran Tengku Anis Kota Bharu 





Kemain kau..Rara...
haha.. 

Kemudian this part more interesting.. shoot dengan adanya BFF di sebelah. Cantik kan budak Mar ni. heee. 




 Happy moment it is ! 

So inilah papernye..hehe.... nanti kalau ada masa, Rara akan tempekkan lagi picture yang zoom gambar Mar dengan Arif. Di entry yang lain so that ia nampak dua org bff ni sangat istimewa sampai Rara sanggup buat entry khas untuk mereka ! hehe.. wait n see yea.




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Friday, December 12, 2014

Tak sabar nak posting, rindu nak jadi cikgu di sekolah !

Assalamualaikum


"Sedar ataupun tidak, dah 6 bulan Rara tamat pengajian di UPSI. Alhamdulillah, walaupun sekarang belum di 'posting' kan ke mana-mana sekolah, (interview pun belum panggil lagi)  sekurang-kurangnya kak Rara engko ni tak duduk saje kat umah ternak lemak tau. Dia jadi cikgu tuisyen di Pusat Tuisyen Masyarakat di KB dan personal tuition teacher bagi sebuah keluarga secara private" -  copy paste dari entry Rara yang lepas :) semasa menulis entry throwback photoshoot-geek

Oh well, itulah yang ingin dibicarakan pada hari ini. Rindu weh kenangan jadi cikgu praktikal dulu-dulu. Rindu sangat. Walaupun banyak cabaran dari pihak atasan dan tekanan kerja yang melampaui kemampuan, sekurang-kurangnya ia adalah sesuatu yang berharga dan akan dikenang sampai bila-bila walaupun tak mahu mengulanginya lagi... haha.. tak mau dah jadi cikgu praktikal.. nak jadi cikgu tetap.. at least kalau dah jadi cikgu tetap, kita akan tahu di mana tempat kita berdiri. Siapa kita di mata guru-guru lain dan sebagainya. Oh my god, i can't wait ! :) Seronok jadi cikgu ni.. you all.. suka tengok pelajar happy,pandai,nakal,bersungguh-sungguh,main-main, macam-macam lagi lah. Tapi ada jugak orang kata tak seronok kan? Iyalah, minat dan kecenderungan masing-masing kan, so what can i do.. :) Mungkin dari kecil lagi aku dah pasang cita-cita nak jadi guru, sebab tu aku kata seronok kan, yalahh sebab aku minat ! 

Syukur sebab dah konvo 3 bulan lepas dan genggam Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Bimbingan dan Kaunseling pada umur 24. Namun, belum capai tahap puas lagi aku ni.. aku harap aku dapatlah posting pada tahun 2015 nanti. Kalau tak ada rezeki, harap-harap 2016 lah yer. Bukanlah aku ini seorang graduan yang pasif dan hanya menunggu posting KPM semata-mata, tapi, ia memang dah menjadi cita-cita aku...so aku kenalah tunggu dengan sabar dan bergantung harapan sepenuhnya pada Allah S.W.T.. harap-harap cepatlah keluar tarikh temuduga posting ni. Aku nak lulus, dan aku nak dapat penempatan. Bagi rakan-rakan graduan upsi, jom kita sama-sama doa agar kerajaan cepat-cepat selesaikan masalah yang berlaku dalam pentadbiran mereka... so that penempatan kita akan dapat disusun dengan cantik. Aminnn...amin...... 

Tapi kalau dah tak ada rezeki... emmm xpela...redhoooooooooooooooooooooooooo... huhu. Kerja lain banyak lagi kat Malaysia ni, asalkan kita (aku ni) tidak terlalu memilih dan produktif serta proaktif ! yeahh :)   Cuma buat masa sekarang, doa haruslah tidak putus jika kita benar-benar inginkan penempatan itu.. Semoga di perkenankan oleh Allah S.W.T .. amin.. 

AWAS gambar di bawah adalah contoh guru yang belum peka pada etika seorang guru. Beliau tak pakai nametag. Nasib baik pengetua tak ada. Meeting. TQ 

"Cikgu ! orang sana makan dalam kelas" 
Oh..yang ini.. X-Y..
Y jatuh...




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Feedback - Nutrigoat Miracle 8 | Susu Sedap

Assalamualaikum

Review produk | Feedback - Nutrigoat Miracle 8 | Susu Sedap | Bulan ramadhan yang lepas adalah kali pertama Rara diperkenalkan dengan minuman susu nutrigoat ini. Pada mulanya terasa 'berat hati' nak minum sebab minuman ini sah-sah susu, dan sangat jarang Rara engkau ni nak minum susu.... hehe... Tapi disebabkan kawan-kawan blogger cakap susu nutrigoat miracle 8 ini sedap, maka terpengaruh jugalah Rara ingin mencubanya. Alhamdulillah, sesungguhnya rasa susu nutrigoat ni lebih sedap dari yang engkorang bayangkan... hehe. Serius babe ! Susu ini semua peringkat umur boleh minum, cumanya jika anak-anak seawal umur 2 tahun kebawah, kita galakkan ibunya yang minum.., jadi anak-anak boleh menikmati khasiat susu ini  melalui zat ibu sendiri.

Bila sebut susu kambing, mesti terbayang tentang bau hamis, hanyir, dan macam-macam lagi kan? Haaa..itula.. you all tak tahu.. silap tu persepsi itu dah kuno yer..tak boleh diguna pakai dah, sebab susu nutrigoat miracle ni bebas dari sebarang bau dan bebas juga daripada sebarang rasa yang pelik-pelik. Yang boleh dijamin, hanyalah kesedapan yang membuatkan sesiapa sahaja yang meminumnya akan menjadi 'ketagih' nak lagi.. dan lagi.. benar ! 



Nutri Goat Miracle 8 ini  merupakan minuman kesihatan yang sememangnya berasaskan susu kambing dan kombinasi zat 8 makanan sunnah seperti kurma, kismis, habbatus sauda dan sebagainya. Complete dalam 1 sachet. Berbaloi bukan ? Cubalah !

Kebaikan mengamalkan Nutri Goat Miracle 8

Merendahkan kolestrol
Memberi tenaga kepada ibu mengandung
Mengurangkan risiko jaundice pada bayi
Sumber kalsium yang tinggi
Melawaskan perkumuhan
Mengurangkan risiko tekanan darah tinggi
Menguatkan sistem imunisasi
Meningkatkan daya ingatan dan fokus
Menambahkan susu badan 
dan sebagainya 



Bagi Rara sendiri, setelah mencuba susu Nutri Goat Miracle 8 ini , perubahan pertama yang dapat dilihat adalah ia dapat mengurangkan insomnia - kesukaran tidur pada waktu malam. Kalau sebelum ni Rara sering tidur lewat sebab tak terlena, padahal memang niat nak tidur tapi tak boleh. Lepas minum susu ni, sekejap saja dah boleh tidur. Serius.... so tidur memang tiptop dan bila bangun pagi, badan rasa ringan dan segar, terbaik dari ladang giteww.. Alhamdulillah,dapatlah subuh yang sangat berkualiti. Siapa yang tak nak oiiiiii :) 
Jadi sejak itu Rara amalkan Nutri Goat ini sampai sekarang. Walaupun kadang-kadang terputus bekalan sebab tak dan duit, tapi bila dah dan duit, memang beli lah susu ni. Yummmyyyy ! InsyaAllah ia dapat menambahkan kalsium dalam badan ni. Rara kan kurus sangat, elok sangatlah kan minum susu ni. 

Rara nak syorkan kepada rakan-rakan dan pembaca semua, kalau nak ubah gaya pemakanan/minuman kepada gizi yang lebih sihat, cubalah Nutrigoat Miracle 8 ini ya ? Nanti kalau dah cuba, jemputlah komen disini and bagitau maklum balas u all kalau sudi. Ehem2. Till we meet again, xoxo :) 

Bagi yang berminat untuk mengetahui dengan lebih lanjut , boleh lah langsung hubungi admin di :


Contact : 019-3497868

selamat mencuba ! 



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Photoshoot GEEK

Assalamualaikum

Hai ! ^_^    

Mood ceria jer bila mengenang zaman muda-muda dulu. Haha... Zaman kak Rara engkorang ni aktif menjadi seorang talent di universiti. Huhu. Sedar ataupun tidak, dah 6 bulan Rara tamat pengajian di UPSI. Alhamdulillah, walaupun sekarang belum di 'posting' kan ke mana-mana sekolah, (interview pun belum panggil lagi)  sekurang-kurangnya kak Rara engko ni tak duduk saje kat umah ternak lemak tau. Dia jadi cikgu tuisyen di Pusat Tuisyen Masyarakat di KB dan personal tuition teacher bagi sebuah keluarga secara private.  Hashtag - #cikgusukaphotoshoot

And, tak lupa juga Rara sedang sambung berbisness dan kini, dah bukak kompeni kecil-kecilan IRRARA LABEL enterprise. #sayajualtudung ig shop : @irraralabel

Haa, sebut pasal bisness, buat pengetahuan adik-adik semua, Kak Rara dulu start bisness dengan jual baju GEEK ni la.. hehe..Entry --> GEEK T-SHIRT .Baju t-shirt yang dipakai untuk sesi photoshoot ini pun adalah salah satu koleksi yang dijual. Dah sold out semua dah dik oii, tak ada restock dah... huhu ramai sangat yang whatsapp tanya pasal baju geek walaupun dah tulis kat bawah tu, SOLD OUT. hewhew. Tak boleh marah-marah because customer is always right, u olls.

Hari ni, kira throwback lah yer gambar-gambar shoot ni. Kalau tak silap, ni zaman hujung-hujung semester akhir dah.. zaman assignment semua dah submit, thesis dah submit, just tunggu tarikh rasmi untuk balik kg jer. Jadi mari lah kita bergambor. Well, Mastura kan memang suka posing ~ grrrr ;p



 Jurugambar : Safwan Hasbullah 
Lokasi : Padang kawad, UPSI 



LIKE PAGE : Safwan Pictures

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, December 11, 2014

Tutorial Pakai Shawl Mutiara oleh Mastura Rara

Assalamualaikum

Alhamdulillah  hari ini Rara ada sedikit masa untuk diluangkan bersama pembaca blog Rara ni. Jadi, petang tadi Rara dah siapkan satu tutorial khas untuk hijabista-hijabista yang baca blog rama2 ni ! :) Tutorial pakai selendang mutiara sponsored by Irrara Label. --> ig shop aku dan partner ^_^ @irraralabel

Selendang mutiara ini adalah bermaterial chiffon dan bidang besar sedikit berbanding bidang shawl biasa. So, memang menutup bahagian yang perlu ditutup. Istimewanya shawl ini, dihujungnya ia dijahit secara ruffle rapat dan bertindih. Selain itu,terdapat susunan mutiara (manik bulat putih) yang ditindik khas untuk memastikan pemakainya tampak berseri-seri seperti tuan puteri yang memakai crown mutiara... wahh ! hehe. Style hijabista sekarang la kan ber 'crown-crown' bagai ni. Crown yang simple, nampak comel dan manis kan. Tak der lah nampak overrr sangat kauuu... :) sweetsweet gitu. Kalau u girls pakai lagi sweet tahap aiskrim kelapa extra susu. Yummy ! 

Ok jom layan tuto.

1. Capai selendang mutiara anda 


2. Letakkan selendang di atas kepala seperti biasa satu bahagian pendek dan satu bahagian panjang


3. Pin bahagian bawah dagu 


4. Letakkan bahagian bermutiara di atas kepala dan pastikan ia berada di tengah-tengah dan sematkan dengan jarum.   
(Boleh juga mutiara diletakkan bahagian tepi, mengikut citarasa sendiri) 


5. Kemaskan bahagian depan dan pinkan di bahu dengan brooch/jarum 


6. Bahagian belakang akan automatically jadi terbentuk 3 segi seperti ini. Mudah ! :) 


Siap ! 
Selamat mencuba you all. Kalau nak order tudung macam ni, boleh hubungi Rara di 01127799383 atau pm fb Mastura Rara. 
Kalau nak tengok pilihan-pilihan warna yang ada, jemputlah singgah di ig @irraralabel. Terima kasih :) 


IRRARA LABEL  




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts