Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Tuesday, February 19, 2013

CARA HILANGKAN SUNBURN DI MUKA

Assalamualaikum semua.. :)


Kalau ada insan2 kiut yg selalu mengikuti blog rama2 nie,kalian pasti ingat lg yg i ada citer yg i jadi fasi outdoor untuk jaga bahagian river crossing & water confident during semester break yg lepas. Ingt lg x? Klu tak ingt.. gi makan kismis nuh. Heee.
Dan 
Bila berakhir semua tu u guys tahu kan mcm mana keadaan kulit muka n tgn i? Rentung. Serius. Tak tipu and tak hiperbola kan keadaan pun. Sumpah rentung. 
Skg dah hampir 3 minggu berlalu.. walaupun rentung tu dah okay,tp kesan sunburn tu masih ada. Pipiku masih berbelang ibarat kuda belang yg malang.  So kulit yg ada nie fake lah semata2. *mcm la yg asal putih sgt. Bluerrkk * Bila mengadu kat mak,kt kwn2,sume bg ayt klishe. *nnt ilang la tu... xyh pakai pape. So i pun ok la. Fine.. So tunggu punya tunggu.. tunggu..tak ilang2.. penat dgn penantian yg menyeksakan ini,hari nie baru lah terdetik nak search internet pasal nie.. So here's the solution ! 

Solution la sgt.. belum cuba lg. Tp xpela org kata belum cuba belum tawww.
Let me try first.

CARA HILANGKAN SUNBURN DI MUKA


1. Parut ubi kentang dan timun, gaul rata pastu sapu kat muka yg sunburn. 
Biar selama 10 minit pastu cuci bersih.

2. Potong aloe vera dan kopek amek isi je. 
Lumurkan di bahagian yg terbakar. kalau aloe vera ni kita amalkan selalu elok utk kulit tau. macam kita sapu losen (lembapkan kulit). guna aloe vera lg jimat dan xmerbahaya sbb xda bahan kimia.

3. Guna yogurt. 
Mcmane? blend jek yogurt dgn timun (leh jugak pakai telur kuning) pastu buat mask. kesannya kulit muka tegang dan mengurangkan kesan sunburn.

4.Tembikai 
Pom boleh. hiris nipis2 pastu tekan kat muka selama 2o minit pastu bilas bersih. tembikai ada zat astrigen yg boleh menyejukkan kulit yg terbakar sbb matahari.

5.Nak guna mayonis pom boleh. 
Sapu jek kat muka selepas terkena sunburn.

6.Tomato 
Juga boleh menghilangkan “sun-burn”. Caranya ialah sama ada anda belah 4 tomato itu dan gosok di muka, atau boleh juga kisar dan pupurkan diwajah. Insya-allah, “sun-burn” itu akan berkurangan.


Thats it. Ok x? Anyway.. semua nie sume makanan! Hehe. Sambil tempek kat muka sambil mulut mengunyahh.. :)  Kecuali aloe verra tu la. Simple kan tips ni. Lagipun inilah masanya kita boleh mendekatkan diri dengan sumber alam semulajadi ni kannnn 




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Post a Comment

Popular Posts