Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Monday, July 25, 2016

Cincin Mahkota / Crown Ring

Assalamualaikum

Hari tu viral pasal cincin bentuk mahkota ni kan.. Cantik sangat.. sekali tengok terus Rara jatuh cinta terhadap design crown ni.. So bagitaw suami nak cincin macam ni satu yunk..... huhu mengade.. mcm la xleh beli sendiri. So balik KL nanti  nak g cari cincin ni.. yayyyy ! Anggap la cincin sempena hari raya haji pulak.

Buh kat sini dulu gambar cincin-cincinnya supaya senang nak rujuk bila memerlukan nanti. Jemput tengok.. cantik kan ?? =P















Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, June 29, 2016

Life changes.

Assalamualaikum

Dua tiga hari lepas ada seorang wartawan ni contact Rara, dia tanya pasal blogger.. Bagai satu tamparan manja la buat diriku sebab tika tu jugak baru terlintas omaigod lamanya i tak update blog ! Haha.. omg.. Bukan ke sewaktu ketika dulu aku pernah menyerlah dalam bidang blogger sampai masuk newspaper bagai... haha..

Oh Allah, how life changes..

Well itu cerita lama la zaman-zaman baru nak up dulu. Pejam celik pejam celik dah lebih kurang setahun jugak la blog aku ni sepi... sepi dan sendiri aku menyendiri..  Sekarang ni ekceli Rara dah 26 years old, married, dan bekerja. Fokus terkini adalah kerja !! Honestly teringin gak nak ber-blog balik tapi bila mengenangkan banyak lagi keje yang perlu dibuat, blog hanya tinggal di google je tanpa kasih sayang pemiliknya.. hehe..

Tapi one day, bila kemahiran kerja hakiki Rara dah meningkat,cekap, dan berada di prestasi cemerlang, insyaAllah Rara akan kembali ber-blog dan berkongsi apa yang perlu dikongsi.. Dalam setahun dua ni Rara masih nak tambah ilmu dalam bidang kerja Rara dan nak fokus belajar untuk membimbing anak-anak bangsa yang diamanahkan ni. Blog ni nanti Rara update sekali sekala ikut mood. Impian Rara setakat ni nak 'educated'kan sikit blog ni. Biar bila orang baca, orang dapat ilmu. Bila orang dapat ilmu, aku dapat pahala hehe.

Kat bawah ni gambar anak buah Rara... Rara belum pregnant lagi so jangan expect secepat itu hehe. Rindu Shasha Rina ( Wan Adriana Alawiyah ) A very good girl... susah nak dengar dia nangis or berwajah muram. Muka dia sentiasa dalam memek 'natural' that's why i love her so much.



Selamat meneruskan ibadah puasa & selamat menyambut hari raya yang akan datang :)

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, January 30, 2016

9 Tanda Hati Yang Mati

Assalamualaikum

Sekali sekala mari kita muhasabah diri... kadang-kadang kita tak perasan iman kita turun naik.. Sementara masih ada umur dan peluang ni. Hidupkan hati kita ! Pesanan untuk diri sendiri :')




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Jalan- jalan di Tanjung Aru Beach, Kota Kinabalu

Assalamualaikum

Gais hari tu aku pegi Tanjung Aru.. Yatt bawak.
Aku tumpang tido kat rumah dia sebelum naik flight kat KK....Besar rumah yatt. hehe. Thanks Yatt sebab tumpangkan Rara. Kalau yatt tak ada, entah di mana laa nak menumpang kasih :')

Kebetulan masa tu di Tanjung Aru tengah ada program tau. Program sayangi hidupan lain la kot.. Motif ; Jaga kebersihan laut supaya hidupan laut tidak terancam. Seronok dan cantik tempat ni. Menarik kan Kota Kinabalu,tengah-tengah kota raya kau akan jumpa pantai...





My favourite k-pop shoes ! Almost RM100 di internet. Beli kat KBMALL, 25 hengget je nok :) 

Di sebabkan pakai kasut k-pop tu, aku mampu capai hujung payung ni. Hee



TQ Yatt.
Rasanya ada lagi gambar kitorang..tapi malas pulak nak godek-godek dalam folder tu.. So tak apa lah..janji blog ni ada update sekali sekala. Huuu. Bye gais. Sehingga kita berjumpa lagi. Salam..

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, November 17, 2015

Ways to take a break

Assalamualaikum


Alhamdulillah, tak lama lagi cuti sekolah. Walaupun masih sibuk dengan meeting plan takwim, perancangan strategik, taktikal, operasional dan blablabla, sekurang-kurangnya tidak lah sesibuk yang sebelum ni. 

Pensyarah saya pernah kata, nak tengok level sibuk orang tu, kita tengok dia sempat makan ke tidak. Kalau tak sempat makan, memang sibuk. Hmmm, saya pernah tu sibuk level tu. 2 minggu sibuk dengan program dan hal-hal UBK lepas tu saya sakit sampai kena ke hospital bagai. Kahkahkah padan muka. 

Disebabkan trauma dengan rasa sakit yang lain macam tu, kini saya telah menjadi seorang yang menjaga waktu makan. Sebelum pergi sekolah atau lepas punch card, saya terus makan kecuali ada program yang sebelum jam 7 tu. Slot bersama kaunselor gitu. Kemudian, balik sekolah terus masak untuk lunch tak kira la penat atau pun tidak. Janji kena makan ! 

Saya sendiri pun ada definisi sibuk.

''Kalau sehari tak selfie langsung tu, memang sibuk betul lah tu'' Huhu.

So dibawah ini ada 50 cara untuk berehat.

Sumber ; fb




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, November 15, 2015

My flashlight

Assalamualaikum

Mula-mula masuk kerja, saya macam krikkkk~krikkk
krikkk ~ krikkk

Takde kawan ! haha.

Maksud yang lebih tepat, tak ada kawan yang sebaya.. yang masih berada di generasi yg sama. Y

Sampai la saya jumpa Atiqah. Alhamdulillah, ada seorang guru baru, posting 8 bulan awal dari saya. Bila berkenalan, rupanya dia sama umur dengan saya. Omaigoddddd yay !

Hari tu Tiqah tolong saya buat kerja, lepas sudah semua kerja, dia lukis benda alah ni pakai painter.

Nah. Abadikan kenangan bersama. Lalalalaa.




Terima kasih Atiqah.

Tahun depan i vote you ! Guru paling komited 2016 :)


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, November 11, 2015

Mudahnya setia.

Assalamualaikum


Kena padam semua mesej, sentiasa lock phone, kena fikir ayat untuk tipu, bagi saya terlalu susah. Jadi saya pilih untuk setia.

awak?



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, November 1, 2015

Tempat Makan Menarik di Sipitang, Sabah

Assalamualaikum

Nak cerita pada readers, tempat pertama saya jalan-jalan bila dipostingkan di Sabah ni. Esplanade Sipitang ! Perjalanan dari KP ke Sipitang adalah lebih kurang 45 minit. KP stands for K**** P**** okay. Haiii malas la nak eja penuh nama KP ni, sebab nak elak orang KP google lepas tu jumpa blog ni secara langsung. Hahahaaa. Privacy la konon. 

Thanks Iman sebab ajak saya masuk geng. Jadi inilah kawan-kawan saya kat sini.

Esplanade Sipitang ni terletak di pekan Sipitang. Sangat senang nak cari sebab pekan dia kecil sahaja. Kalau korang ada dengar kawan-kawan nak pegi Sipitang, confirm nak pegi Esplanade  la tu. Makan sate. 
Dua jejaka kat belakang tu Ustaz Kerol dan Ustaz Din. Dorang je la kawan lelaki saya kat sini. Kui3. So, kepada cik abam saya nun jauh di semenanjung tuh... Nothing to worry okay. Mereka baik, kelakar dan islamik. Al-maklumlah, ustaz. Tiap kali lepas baca doa makan, mereka akan bacakan juga doa dipercepatkan kawen. Aminnnn... Hehe first time ni saya berkawan dengan golongan ustaz. Hee. Syukur.



Dua wanita ayu dan sopan ini pula teacher Iman dan Ustazah Yani. Dorang ni kategori gadis Kelantan yang pandai masak. Tak macam haku. Haha.. Iman juga merangkap housemate saya. Dia famous kat daerah ni. Tengok kereta saja pun dah tahu itu Iman. Kalau tak silap mereka berempat ni dah lebih kurang 3 tahun posting di daerah KP. Terima kasih korang sebab bawak saya kenal-kenal tempat kat sini. 

Kat Sipitang ni makanan yang best adalah Sate dia. Kalau pegi sana nanti anda akan lihat berderet-deret restoren dan gerai yang jual sate dan makanan lain. Pandai-pandailah pilih ek. Hehe. 



 Salah 1 piring sate yang kami order. 4 bintang ! 


Biasa kita makan sate dengan nasi himpit kan, tapi kat sini kita makan dengan. dengan. dengan pedia taktau orang panggil? Amende wei nasik dalam daun kelapa yang dianyam tu? 

Lagi satu yang menarik bagi saya lah, dia punya gelas... besarnya ! haha... Lagi besar dari yang korang tengok dalam gambar ini :) Apa-apapun, saya enjoy makan disini. View cantik, tempat bersih, kalau pegi petang-petang lagi seronok sebab lebih teduh. Till we meet again, adios.





Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, October 31, 2015

Wednesday, October 28, 2015

Pujangga Kata untuk Sahabat

Assalamualaikum

Menurut Imam Ghazali, persahabatan itu harus dilandaskan dengan jiwa yang bersih.Malah, Rasulullah S.A.W pernah bersabda:

”Tidak sempurna iman kamu jika kamu tidak mengasihi kawan lebih drp kamu mengasihi diri sendiri”.

Begitulah besarnya pengertian persahabatan dalam islam bersandarkan konsep persaudaraan..

Pujangga pernah berkata, persahabatan yang tidak jujur umpama meniti buih di lautan. Hamparan buih nan memutih, hanya indah di luaran namun melewatinya bererti menuju ke jurang kehancuran..

Mencari sahabat sejati bukanlah mudah….ramai yang bersama berkongsi suka, namun kurang yang ingin menemani kita meniti duka. Alhamdulillah aku dikurniakan sahabat-sahabat yang baik, walau di mana pun berada :)

Thanks korang ! Miss you all. See you soon darls . 




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Rindu Kelate.

Assalamualaikum

Hati girang sejak dua menjak ni. Mana tak nya, cuti persekolahan bakal menjelma. InsyaAllah kalau tak ada apa-apa kerja tambahan atau kerja luar bidang, dapatlah balik pada hari yang dicadangkan. Doa-doakanlah ya.

Tiket flight dari KK ke KL then KL ke KB dah beli dah. Beres semua. TQ Kak Tia tolong uya :)

Naik Malindo jer i olls ni... yang paling mampu. Ekekekekee. Orang kata posting di SS ni untungla, banyak elaun. Tapi ada elaun pun guna untuk beli tiket ni ngekkk. Kikiiiii. Bak kata Amran Fans, jilake...

Bila rindu kelate menjelma, mula lah belek-belek album lama. Album dalam folder. Hehe.
Rindunya !
Dah lama tak makan tomyam ala2 siam ni.. Sini tak ada... hee. Maybe ada tapi belum pernah pergi lagi.

Ok bye ! Saja update blog walaupun tak ada info ni.



 Throwback sikit gambar poyo di Pantai Cahaya Bulan, 

Rindu jugak dengan si bulus ni. Meow ni along punya. 




Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, October 17, 2015

Two years ago

Assalamualaikum

Godek-godek lappy malam ni, terjumpa gambar-gambar dua tahun lepas. Gambar bersama Lela... masa ni kami tengah tunggu bas untuk balik ke rumah sewa selepas sejam di pasar malam :) Macam tu lah life semasa menjadi pelajar UPSI dulu. Masa ni kami tak ada kenderaan sendiri lagi, jadi pengangkutan utama adalah bas, kedua adalah teksi, dan ketiga adalah kereta skandal. Emmm. haha 

Rindu zaman belajar. Tapi tak rindu saat buat assignments dan thesis ok. 


 Semoga persahabatan kita kekal sampai tua. Heee. 



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, October 7, 2015

Kuotasi cinta menarik | Motivasi cinta

Assalamualaikum






Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Rupa tidak cantik ? Anda ada kelebihan !

Assalamualaikum


Sumber : Tentang kita 

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Waktu doa mustajab | Dimakbulkan

Assalamualaikum

Kadang- kadang bila kita sudah tidak ada tempat untuk bergantung, kita lupa akan kebergantungan kita yang hakiki, yang satu-satunya tempat bergantung adalah kepada Allah S.W.T..

Korang pernah tak rasa macam doa korang tidak dimakbulkan?
Aku pernah !
HAHAHAHAA

Jadi bila ada masa sikit, jom lah kita sama-sama semak balik apa yang kita buat semasa atau sebelum berdoa itu.. salah satu faktor kenapa ya doa kita tidak diangkat.. emmm waktu kita berdoa tu tidak sesuai... huhu.

Contohnya macam saya sendiri, suka-suka saja bah berdoa apabila teringat. Walaupun masa tu tengah shopping.
Bah, check balik waktu yang sesuai untuk berdoa....





Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, September 13, 2015

You.. Just go.

Assalamualaikum

Aku ada 1 soalan. Soalannya adalah......

''hari apakah aku cuti ? ''

Isnin - Jumaat sekolah..
Jumaat - Ahad kem atau program...

Sapa dapat jawab soalan ni aku bagi hadiah :)

**********************


You, boleh u pergi sekarang ?
Sebelum saya berterus terang.

You, i tak mampu.
Cinta ini bukan untuk kamu.

You.., jurang ini terlalu jauh...
Suatu hari nanti engkau atau aku akan jatuh.
You, kita belum terlewat
Untuk hentikan apa yang sedang dibuat.


*******************************


Kredit gambar : Langit Di Hati Orked :  www.facebook.com/Langit DiHati Orked
                                                        Penulis : Iman #puisibawahlangit 
                                                     http://puisibawahlangit.blogspot.my





Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, September 5, 2015

Amaran buat yang ingin berkahwin bukan pada masanya

Assalamualaikum

Amaran ini dipetik daripada RUSYDEE ARTZ yaaaaa. Kite share jer :)
ehem-ehem !



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Wednesday, September 2, 2015

Lemas .

Assalamualaikum

LEMAS

4 tahun ku mengapai tangan mencari tebing.
ramai yang membantuku
kucapai kiri kudapat ranting
kucapai kanan kudapat sayap

LEMAS

lemasku tak sendiri
dalam air ini kulihat kehidupan
dalam air ini juga kuhampir mati
kata hati ini sia-sia
kata misi ini kuncinya

LEMAS

aku dah hampir kepenghujungnya
masa itu sungguh cepat berlalu
untuk mereka..
baik itik ataupun manusia 
aku berterima kasih..


Ada itik

Depa x juai itik. 


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

TIPS BERKESAN MENCEGAH STRESS

Assalamualaikum

PT3,SPM,STPM kini menjelang tiba...apakah perasaan adik-adik semua ? Bagi mereka yang bekerja, sekarang sudah hujung-hujung tahun... mesti banyak perkara yang perlu diselesaikan.. Disini kita nak bagi tips sikit. Tips apa?

Tips berkesan mencegah stress
1.      Buat senarai stress
Individu boleh mencuba untuk membuat senarai stress kemudian menyimpannya untuk beberapa minggu, dan senaraikan masa, tempat dan individu yang memburukkan lagi tahap stress anda. Jenisnya mungkin berbeza-beza. Stress mungkin boleh terjadi kerana kurangnya rehat, bebanan tugas dan perkara-perkara lain yang boleh mengakibatkan stress.

Apabila individu sudah mengetahui punca-punca stress, dua langkah ini boleh membantu iaitu :

·         Berkongsi masalah dengan rakan-rakan, ahli keluarga dan sebagainya kerana ia boleh membantu anda berjaga-jaga dengan mengenali benda yang menyebabkan anda berasa stress. Hanya melalui percakapan sahaja boleh menbantu individu menghilangkan stress.

·         Cara yang kedua ialah melalui teknik regangan yang dimana individu boleh melakukan regangan ketika menghadapi situasi yang tegang dan memaksa kita untuk mengambil bahagian. Sebagai contoh, apabila membuat regangan leher ketika mengalami kesesakan lalu lintas.
Cuba teknik regangan yang mudah seperti :
·         Tarik nafas sedalam yang boleh. Individu perlu mengambil nafas yang panjang secara perlahan-lahan dan menghembus nafas juga secara perlahan lahan. Lakukan secara fokus dan beberapa kali dan anda akan merasa lebih relaks.
·         Meregang dan merehatkan otot. Cuba memusing leher kekiri dan kanan mengikut keselesaan dan cuba untuk relaks. Rehatkan bahu dan otot belakang untuk beberapa saat dan rehat sepenuhnya.
Cuba cara mudah ini apabila anda berasa relaks dan jadikan ia sebagai rutin harian apabila berhadapan dengan stress.

2.      Regangan positif
Cari satu masa yang sesuai untuk rehat secara positif. Jangan tunggu sehingga anda berasa relaks. Individu perlu merancang aktiviti yang boleh membuatkan anda berasa relaks seperti berendam di dalam air, duduk secara santai atau mendengar muzik. Cara ini boleh menjadikan hidup anda kembali menjadi normal. Sesetengah individu menyatakan bahawa pengambilan masa untuk antiviti rehat adalah berguna contohnya membuat yoga dan juga membuat senaman.

3.      Bercuti
Cuba untuk mencuri masa anda untuk pergi bersiar-siar ataupun bercuti bersama keluarga. Apa yang anda perlukan ialah mulakan hari dengan permulaan yang baik. Masa bercuti merupakan masa yang amat sesuai untuk merancang hari anda dan bersedia untuk untuk memulakan hari tanpa tergesa-gesa. Jangan biarkan sesiapa menggangu hari cuti anda.

4.      Senaman
Ramai yang bersetuju bahawa senaman boleh mengurangkann stress selain dapat menyihatkan badan dan juga mencegah penyakit. Sebarang senaman adalah baik tetapi cuba merancang untuk sekurang-kurangnya 30 minit untuk masa senaman lima kali seminggu. Bagi individu yang tidak biasa bersenam, mereka boleh bermula dengan berjalan dengan pantas. Tambahan lagi, dengan senaman dapat menyelesaikan masalah sukar tidur malam.

5.      Rokok dan alkohol?
Jangan diperdayakan dengan percaya merokok dan minum arak akan membantu menghilangkan stress. Pada jangka masa panjang, ia tidak membantu. Miinum arak untuk menghilangkan stress selalunya akan menyebabkan individu menjadi pemabuk tegar.

6.      Hobi
Ramai orang mendapati bahawa hobi yang di mana tiada tamat tempoh, tiada tekanan dan boleh diambil dan dibuang sesuka hati dan juga boleh menghilangkan stress seperti sukat, mendaki gunung, mendengar music dan juga membaca buku.

7.      Rawatan
Jika mendapati bahawa stress anda sudah menjadi teruk dan sukar untuk diatasi, jumpa doktor jika ianya menjadi lebih teruk. Rawatan lanjut seperti menjalani kaunseling atau pengambilan ubat-ubatan mungkin diperlukan.

Kesimpulannya, individu perlu bijak menguruskan stress mereka. Pencegahan yang baik juga perlu untuk mengelakkan masalah terutamanya masalah berkaitan kesihatan mental. Individu perlu mengenali diri sendiri kerana kadang kala kita sendiri tidak sedar bahawa kita mengalami stress walaupun badan kita telah memberi tindak balas.



Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, August 27, 2015

Sabah bha.

Sabah bha...


Alhamdulillah impian Rara sejak bangku sekolah dah pun tercapai. Tarikh 17 ogos 2015  adalah hari lapor diri di Kuala Lumpur dan 19 ogos 2015 pula merupakan hari lapor diri di sekolah yang ditetapkan oleh pihak KPM.
Berkhidmat di negeri bawah bayu Sabah SMK P merupakan sekolah pertama aku dipostingkan selepas setahun menunggu panggilan ini.

Teringat zaman sekolah dulu, Rara pernah gagal dalam mata pelajaran yang kurang diminati. Namun semua itu bukan alasan untuk terus tunduk pada kegagalan itu.


Kita tidak pernah gagal,Cuma kita temui jalan yang salah untuk berjaya.

                      Mari sama-sama kita betulkan !        



~Kerana kita begitu berharga ~


Bagaimana saya boleh membantu anda?
-Bimbingan Individu
-Bimbingan Kelompok
-Kaunseling Individu
-Kaunseling Kelompok
-Kemahiran Belajar
- Inventori

-Mengadakan program yang bersesuaian

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts