Join kawasan gadis cantik jejaka tampan

Sunday, November 16, 2014

Cara Melukis Kening dengan paling mudah !

Assalamualaikum

Bagi wanita atau gadis-gadis yang baru berjinak-jinak dengan alat make up dan make up, pastinya mereka merasakan bahawa teknik melukis kening yang betul adalah sesuatu yang sangat susah dan rumit. Namun,bagi mereka yang telah lama terlibat dalam aktiviti make up atau merias diri ini, pastinya 'part' melukis kening adalah sesuatu yang sangat mengujakan kerana kening yang 'tidak cantik' itu telah menjadi kemas dan rapi dengan serta merta ! aummm :p

Hari ini Rara akan kongsi beberapa keping gambar yang mungkin dapat membantu kita semua dalam proses mencantikkan kening ini. Mari belajar dengan kaedah melihat gambar..

 1. Kenali bentuk kening anda


2. Ukur pangkal kening, (depan) puncak kening (yang paling tinggi/menaik) dan hujung kening (pastikan halus)

 3. Untuk menyenangkan diri sendiri, ukur dengan peralatan kening yang sedia ada seperti berus eyebrow itu sendiri atau pensil eyebrow. Yang penting ia panjang  dari hidung sampai ke kening

 4. Garis kening anda mengikut jenis bentuk kening anda masing-masing dan warnakan/blend dengan kemas.


p/s : kening yang berterabur atau mempunyai banyak lebihan bulu kening di atas atau bawah perlu ditutup dengan foundation atau concelour

Till we meet again :p

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Saturday, November 8, 2014

Wide Shawl Terbaru

Assalamualaikum

Wide shawl kini menjadi sebutan ramai memandangkan penggunaan material cotton nya sangat selesa terutama bagi kita,wanita di Malaysia ini. Dengan perubahan gaya hidup setiap orang,wide shawl membantu kaum wanita dalam menjimatkan masa untuk bersiap kerana fabrik cotton tidak perlu di seterika dan kelihatan ringkas dan versetail dengan keringkasan cara pemakaiannya.

Kini wide shawl terbaru di pasaran adalah wide shawl labuci ringkas dan tidak sarat dengan manik-manik. Bak kata orang, labuci tak over u ollss ! ;p Mari kita lihat apa yang ada untuk dikongsikan bersama hari ini ! 


 Model : Mariatul Faridah Ibrahim (fb) 



Di sini Rara dah kepilkan beberapa helai Wide Shawl untuk tatapan u all. Wide shawl jenis ni, Rara jual dengan harga RM 15 sahaja.. boleh skodeng sekarang di instagram baru Rara,
@irraralabel   (IRRARA LABEL) 
atau klik saja FB Rara - MASTURA RARA 
manalah tahu sekarang dah jadi harga RM 10... jemput singgah semuanya :)

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Tuesday, November 4, 2014

Tips penjagaan kuku

Assalamualaikum
Penjagaan kuku ni sama nilainya dengan penjagaan wajah, rambut dan kulit. Tapi tak ramai tahu cara nak jaga kuku sebab tak tahu pentingnya kuku.  Menjaga kuku sebenarnya tak susah pun kita cuma kena sentiasa potong dan bersihkan kuku. 
Banyak keburukan yang datang kalau kita tidak menjaga kuku dengan sebaiknya. Antaranya adalah akan mendatangkan penyakit seperti cagu, kuku merekah, mudah patah, kusam, bewarna kuning atau hitam yang pasti menjejaskan penampilan kita.
Cara Penjagaan Kuku
1. Pastikan kuku dibersihkan selalu terutama bagi mereka yang sering melakukan kerja rumah seperti memasak. Jangan potong kuku terlalu pendek.
2. Rendam dalam air suam dapat melembutkan dan memudahkan kuku dipotong.
3. Gunakan alat khas untuk melicinkan permukaan kuku yang dipotong. Gosok kuku dengan kain untuk menanggalkan habuk yang tertinggal.
Petua Tradisional
  1. Kuku kaki kadang-kadang mudah berubah warna menjadi kehitaman atau kekuningan menyebabkan ia kelihatan tidak menarik. 
  2. Cuba tuangkan cuka di atas kuku tadi dan gosok dengan kain lembut. Kemudian bilas dengan air suam. Pasti warnanya akan kembali berseri.
  3. Selain itu boleh juga mengunakan hirisan buah lemon dengan di gosokkan pada jari dan kuku anda, biarkan 5-10 minit dan dibilas. Boleh amalkan selalu..
  4. Boleh juga mencuba dengan menggunakan bawang putih yang dibelah dua. Gosok pada kuku kaki hingga warnanya kembali berseri dan berkilat. Kemudian bersihkan.
Tips Mudah
Jika kamu mempunyai bajet yang lebih boleh saja pergi dapatkan rawatan di manicure & pedicure!
Tips Kecantikan
Jangan amalkan mengigit kuku kerana itu hanya merosakkan bentuk kuku yang sedia ada.


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Sunday, September 28, 2014

Tips menjadi wanita berjaya

Assalamualaikum

 AWAS : 360 

1. Ingat Bahawa Setiap Insan Yang Hidup Mempunyai Masalah

Apakah masalah anda? Anda tidak mempunyai pekerjaan? Mungkin anda berfikir bahawa setelah mendapat pekerjaan semua masalah akan lenyap. Mereka yang mempunyai pekerjaan juga bermasalah. Mereka mengeluh kerana terpaksa bangun pagi untuk ke tempat kerja setiap hari kerja. Dan ratusan, mungkin ribuan pekerja mendapat kerja yang tidak mereka sukai.

Sesetengah  orang pula beranggapan bahawa masalah mereka timbul kerana terpaksa melapor diri kepada seorang ketua. Tetapi ramai ketua yang menghadapai masalah, sama ada dari segi perhubungan atau pun pengurusan kakitangan.

Jadi bagaimanakah keadaan dengan mereka yang berjaya? Adakah mereka terkecuali daripada menghadapi masalah? Sebenarnya setiap kejayaan tidak menghapuskan masalah, ia melahirkan masalah yang baru. Terimalah ini sebagai satu hakikat hidup seharian.

2. Setiap Masalah Mempunyai Jangka Masa Yang Terhad

Setiap masalah akan berakhir. Lambat laun ia akan pergi jua.

Ketepatan kenyataan ini adalah jelas kalau kita menoleh kebelakang melihat sejarah manusia. Tamadun manusia menghadapi detik-detik kegemilangan dan juga kejatuhannya. Institusi kamanusiaan yang menghadapi suasana kemelesetan akan satu ketika nanti menuju kemercu kejayaan secara perlahan-lahan.

3. Setiap Masalah Harus Mempunyai Pengaruh Positif

Setiap masalah mengandungi bahan atau ramuan rahsia potensi yang kreatif, sama ada untuk diri anda atau pun orang lain. Masalah yang dihadapi oleh seseorang boleh dijadikan modal perniagaan yang menguntungkan untuk orang lain. Contohnya, seseorang yang pernah diisytiharkan muflis oleh mahkamah boleh bertindak sebagai seorang panasihat kepada mereka yang akan diumumkan sebagai muflis.

Masalah yang dihadapi oleh seseorang boleh memberi kesempatan atau peluang baik kepada orang lain.

4. Setiap Masalah Boleh Mengubah Sikap Anda

Sebagai contoh, kita kadang kala tersua dengan seorang jurujual yang berjaya. Tetapi bila diselidiki, ia berkelulusan dalam bidang sejarah dan pendidikan yang tidak ada kaitan dengan kerjayanya.

Sebenar ia dahulunya bekerja sebagai guru. Tetapi sebagai seorang guru yang menjemukan, ia telah menimbulkan banyak masalah kepada majikannya hingga ia diberhentikan kerja. Kerana marah disebabkan pemberhentian kerjanya, ia berazam untuk menunjukkan kepada masyarakat bahawa ia juga boleh berjaya dalam hidup.

Kini ia bersyukur kerana dibuang kerja kerana peristiwa itu membuat ia sangat marah hingga bertekad untuk terus berusaha hingga berjaya.

5.  Anda Boleh Buat Pilihan Untuk Mengawal Masalah

Anda mungkin tidak dapat mengawal masalah. Tetapi anda boleh merancang tindakan balas terhadapnya. Sekiranya anda mengawal rancangan tindakan balas terhadap masalah hidup, bermakna anda telah dapat mengawal masalah yang melanda diri sendiri.

Masalah boleh membuat anda lemah atau sebaliknya. Ia juga boleh membuat anda hidup dengan lebih baik ataupun menderita. Semuanya bergantung kepada diri anda.

6. Setiap Masalah Mempunyai Tindak Balas Yang Negatif dan Positif

Akhir sekali, orang-orang yang cekal hati boleh terus hidup walaupun dalam keadaan yang menyulitkan. Kerana mereka memilih untuk bertindak balas secara positif dalam keadaan sulit atau berbahaya walaupun ia bukan satu perkara yang mudah.

Misalnya, apakah tindak balas positif jika seseorang itu menghadapi masalah kewangan yang rumit? Dalam situasi ini apakah tindakan positif yang harus diambil? Larikan diri daripada penagih hutang? Mencari jalan keluar seperti minum hingga mabuk atau sebagainya?

Tidak! Tindakan balas negatif itu hanyalah penyelesaian sementara yang boleh membuahkan lain-lain masalah baru.

Tindakan positif terhadap masalah itu memerlukan semangat yang kuat untuk membuat langkah pertama. Ia memerlukan keberanian untuk bersemuka dengan penagih hutang dan berunding secara jujur dan terus terang. Jika mereka berkeras, maka jalan paling baik yang harus diambil secara undang-undang dan terhormat ialah menerima diisytiharkan sebagai muflis oleh mahkamah.

Pendek kata "Sekiranya anda tidak dapat selesaikan masalah, maka anda harus mengendalikannya".



Penulis menemui jawapan ini dalam buku "Tough Times Never Last, But Tough People Do" oleh Dr. Robert H. Schuller dan ingin berkongsi dengan semua pembaca tentang bagaimana untuk menuju kejayaan. 6 petua ini dipetik daripada buku tersebut.

 Sumber : Artikel iluvislam.com

Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Thursday, August 28, 2014

Feedback : Cool Hijab Hair Serum

Assalamualaikum

Dah dua minggu lebih Rara guna serum rambut Cool Hijab ni. Sejak dari kali pertama pakai di entry ini
sehinggalah hari ini , feedback Rara masih sangat berpuas hati.. :) Serius. Boleh dikatakan, setiap kali nak keluar dari rumah pada waktu siang hari, Rara akan sapu dulu kulit kepala dan rambut nie dengan serum Cool Hijab. Bukan apa, serum ini seolah-olah sebagai persediaan buat Rara untuk menghadapi hari-hari yang panas sejak akhir-akhir ni.


Kebetulan, sekarang nie Rara sibuk dengan bisness tudung  #SupportGazaShawl maka hampir setiap hari jugak la Rara guna serum nie untuk keluar untuk pos shawl, jumpa pelanggan, beli kain dan sebagainya.. Dengan mengamalkan dua titis serum rambut Cool Hijab ni, letih-letih pun masih segar je kulit kepala. Alhamdulillah. 

Kelebihan yang paling Rara jatuh cinta sangat dengan serum Cool Hijab nie adalah apabila cuaca panas dan kepala berpeluh, ia akan kembali bertindak menyejukkan kepala.  Bau wangi pula tahan lama, lepas bukak tudung boleh bau harum je rambut..Feeling princess sangat i olls :P


FUNGSI / KELEBIHAN COOLHIJAB 



RAMUAN / KANDUNGAN COOLHIJAB HAIR SERUM 

Baiklah, secara keseluruhannya, disini Rara nak senaraikan feedback Rara sendiri selepas 2 minggu mengamalkan serum rambut Cool Hijab nie.

1. Rasa sejuk/berangin selepas beberapa saat pakai serum Cool Hijab. Selesa ! :)
2. Bertindak sebagai minyak angin apabila pening kepala akibat cuaca panas. Lega :)
3. Rambut jadi lebih lembut
4. Rambut jadi wangi


Terbaik..... ! Thumb up


Terima kasih sudi bace,dah follow kita? :)

Popular Posts